Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jak pierwszy raz ever ever poszedłem do psycha prezentując typowe objawy OCD, nie prezentując w ogóle objawów ChAD- zostałem w podskokach wysłany na eeg i do mojego pierwszego leku(paroksetyna) "na zaś" dołożyła mi karbamazepinę w średniej dawce, żeby mi po paro "nie odstrzeliło" za bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elfrid,

a skąd, nie miałem nigdy żadnych objawów które by wskazywały na jakiś epizod manii czy hipomanii, stwierdził to na podstawie senności i zobojętnienia po SSRI i rozdrażnieniu i nerwowości po lekach działających na noradrenaline

Mnie dwóch lekarzy też próbowało to wmówić tylko na podstawie tego, że nie reagowałam na same SSRI i miałam anhedonię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja bym chciał mieć malutką hipomanię, pod warunkiem, że nie byłoby lęków, wkurwów i nadmiernego pobudzenia, a "jedynie" nastrój powyżej przeciętnej. Nie miałbym naprawdę nic przeciwko. Poza tym wiele stanów "mieszanych" wynika z samej choroby a wiele z działania leków i nie da się z całą pewnością odgraniczyć przyczyn. Wydaje mi się, że należy leczyć się na zasadzie "whatever works", czyli robić tak, aby czuć się dobrze i od czasu do czasu analizować swoje życie, czy idzie w dobrym czy złym kierunku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ateista, Paroksetyna wykazuje do pewnego stopnia działania antycholinergiczne- blokuje cholinergiczne receptory muskarynowe. Działanie antycholinergiczne powoduje m.in. zaburzenie akomodacji gałki ocznej na widzenie z bliska- stąd nieostre widzenie.

Czyli po tych trzech miesiącach to jeszcze normalne "zjawisko ;) " ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elfrid,

posłuchałem Twojej sugestii i zwiększyłem dawkę paroksetyny z 10 na 15mg i rzeczywiście seność sie zmniejszyła a zwiększyła się aktywizacja, nie wiem jak to wytłumaczyć,wcześniej taka zmiana działała odwrotnie, albo Wellbutrin coś tu miesza, ale niby co on by mial do tego to tez nie wiem, albo to dzięki Omega3, które zmniejszają uboki po SSRI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elfrid,

posłuchałem Twojej sugestii i zwiększyłem dawkę paroksetyny z 10 na 15mg i rzeczywiście seność sie zmniejszyła a zwiększyła się aktywizacja, nie wiem jak to wytłumaczyć,wcześniej taka zmiana działała odwrotnie, albo Wellbutrin coś tu miesza, ale niby co on by mial do tego to tez nie wiem, albo to dzięki Omega3, które zmniejszają uboki po SSRI

a ze mną kłóciłeś się, kiedy pisałam, że po zwiększeniu dawki dostałam zastrzyk energii :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dark Passenger,

rzuciłbyś okiem na ten artykuł? nie wiem jak zinterpretować te wyniki

"Since bupropion is frequently coadministered with other antidepressants, IC(50) values (microM) for inhibition of bupropion hydroxylation were determined as follows: paroxetine (1.6), fluvoxamine (6.1), sertraline (3.2), desmethylsertraline (19.9), fluoxetine (59.5), norfluoxetine (4.2), and nefazodone. "

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10997936

Moze Ty sie orientujesz co oznaczają te cyfry przy poszczegolnych substancjach

-- 07 sty 2014, 20:01 --

magnolia84,

to pokaż, bo dokłądnie nie pamietam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lunatic to może być efekt rozkręcania sie podwyższonej dawki, przy podwyższaniu trzeba przynajmniej tydzień czekać na właściwy efekt, więc za około 8-10 dni znów prawdopodobnie będziesz odczuwał senność, ale też lepszy efekt przeciwlękowy...no i teraz dodatkowo bupropion dostarcza Ci hormonu pobudzającego - dopaminy więc powinno to zmniejszac senność, natomiast przez podwyższenie paroksetyny przez określony czas(8-10dni) receptory serotoninowe są mocniej pobudzane więc to też wpływa na zmniejszenie senności...ja najczęściej podczas podwyższania paroksetyny mam bezsenność i ciężko jest zasnąć, jak już to taki bardzo płytki sen jest, receptor 5ht2a stymulowany wytwarza takie efekty/skutki uboczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lunatic, Bupropion jest metabolizowany przez enzym CYP2B6(ulega reakcji hydroksylacji). Te cyferki w nawiasach pokazują jak poszczególne substancje(w tym wypadku inne antydepresanty) przyjmowane razem z bupropionem wstrzymują jego hydroksylację- i tym samym zwiększają jego stężenie. Paroksetyna, która jest dość silnym inhibitorem CYP2B6 robi to najsilniej. Parametr IC50 określa ilość danego leku lub innej substancji (inhibitora) jaka jest konieczna do zahamowania określonego procesu biologicznego (albo elementu składowego tego procesu, np. enzymu, komórki, receptora lub komórki drobnoustroju) w połowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stifler19,

czyli twierdzisz ze zanik sennosci to moze byc tylko przejściowy skutek podwyższenia dawki? najdziwniejsze jest to ze wcześniej tak nie miałem, podwyższałem i to dzialalo nasennie od razu

-- 07 sty 2014, 21:11 --

lunatic, Bupropion jest metabolizowany przez enzym CYP2B6(ulega reakcji hydroksylacji). Parametr IC50 określa ilość danego leku lub innej substancji (inhibitora) jaka jest konieczna do zahamowania określonego procesu biologicznego (albo elementu składowego tego procesu, np. enzymu, komórki, receptora lub komórki drobnoustroju) w połowie.

przy paroksetynie jest 1.6, czyli ze tylko 1,6mg blokuje w połowie metabolizm bupropionu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi