Skocz do zawartości
Nerwica.com

Koronawirus- zagłada ludzkości czy niepotrzebna panika?

carlosbueno

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, wiejskifilozof napisał:

System Skandynawski,dobrze się sprawdza.

ale tylko wtedy , jak ropa stoi wysoko ,poza tym dużo tam darmozjadów z Afryki ,

Nie wiem czy wiesz , ale w Szwecji to nawet faceci jak sie robi ciemno to boją sie wychodzić w pojedynke na ulice , zdarzało sie tam wiele ( rok temu było odnotowanych około 40 gwałtów na mężczyznach przez ciapatych , czarnych emigrantów ) , a pewnie 3 razy tyle nie odnotowanych przez policyjne statystyki ze zwykłego wstydy zgwałconych . Nie mówiąc juz o gwałtach na szwedzkich kobietach przez tych prymitywnych napaleńców . 

Edytowane przez Kalebx3 Gorliwy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestępczy PiS mówicie. Wcześniej był Ch... Du... I kamieni kupa. Resortowe bachory przejęły spadki po tych którzy władzę zamienili na własność. Jeśli mówicie PiS zły, to ja się zgadzam. Tylko inni jeszcze gorsi. W dużej mierze PiS podejmuje działania zmierzające do ograniczenia opozycji która jest końcem dla tego kraju. Nie ma sądów jest kasta nadzwyczajna którą chce robić co zamierza bezkarnie. Reforma? Tego nie da się zreformować. Zamknąć gdzieś to i klucz w bałtyku utopić. Ja mam ogląd pisu na poziomie lokalnym i faktycznie źle to wygląda. PRL powinien być rozliczony tak jak w Rumunii od razu na miejscu. Prokuratorów, sędziów, esbeków itp wysłać po za kraj bez prawa wjazdu a majątki przeznaczyć ich ofiarom. Opozycja to pieski ujadające i gryzące po kostkach. Prawa obywateskie są ważne ale gdy ktoś nie potrafi z nich korzystać to powinien być ich pozbawiony. W ogóle demokracja to dziwny i niedobry ustrój. Raczej socjalizm jak za PRL tyle że bez represji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Kalebx3 Gorliwy napisał:

ale tylko wtedy , jak ropa stoi wysoko ,poza tym dużo tam darmozjadów z Afryki ,

Nie wiem czy wiesz , ale w Szwecji to nawet faceci jak sie robi ciemno to boją sie wychodzić w pojedynke na ulice , zdarzało sie tam wiele ( rok temu było odnotowanych około 40 gwałtów na mężczyznach przez ciapatych , czarnych emigrantów ) , a pewnie 3 razy tyle nie odnotowanych przez policyjne statystyki ze zwykłego wstydy zgwałconych . Nie mówiąc juz o gwałtach na szwedzkich kobietach przez tych prymitywnych napaleńców . 

Ja mnimo,że lewak i liberał.To nie lubię islamu .A tak To Zdrowych,Wesołych,Świąt Wielkanocy.

Byś spędził je szczęśliwy razem z Rodziną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Europa powoli szykuje się do "odmrażania", więc być może zachoruje "druga tura" ludzi.

Jeśli poziom przyspieszenia rozwoju koronawirusa się utrzyma, to będzie jednak druga hiszpanka, tyle, że z niższą śmiertelnością, a szczyt zachorowań (ten globalny) powinien przypaść na czerwiec/lipiec

Edytowane przez mark123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, buraczek58 napisał:

Kapitalizm  nawet nie dziki w ogóle się nie sprawdził. Wszystkie kraja staną przed dylematem, co dalej.

Ja jednak bardziej wolę system wolnorynkowy,niż komunistyczny.Nie podoba mi się idea brak własności prywatnej.Ale rozumiem,że dla najbiedniejszych komunizm to idealny system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego brak własności prywatnej? Niech będzie prywatna własność do jakiegoś poziomu. Tak naprawdę to wystarczy dobrze uszczelnić system podatkowy i w zakładach prywatnych wprowadzić urzędowe pensje powiększane procentowo  o stopień zysku. Inaczej wszystko co pracownik wypracuje trafia do prywatnej kieszeni. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 godziny temu, Piotrek87 napisał:

Prawa obywateskie są ważne ale gdy ktoś nie potrafi z nich korzystać to powinien być ich pozbawiony. W ogóle demokracja to dziwny i niedobry ustrój.

Co to znaczy "nie potrafi z nich korzystać" i kto/co o tym ma decydować? Prawa obywatelskie czy też prawa człowieka po prostu są, są niezbywalne. Z nich się nie korzysta, je się posiada.

Demokracja jest ustrojem niedobrym o tyle, że w ogóle świat jest niedobry i nie chce się dopasować do naszych marzeń, wyobrażeń i prostolinijnych teorii.

21 godzin temu, buraczek58 napisał:

Kapitalizm  nawet nie dziki w ogóle się nie sprawdził.

Który system się sprawdził? I co to w ogóle znaczy "sprawdzić się"? Jakie są tego kryteria?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Piotrek87 napisał:

Dlaczego brak własności prywatnej? Niech będzie prywatna własność do jakiegoś poziomu. Tak naprawdę to wystarczy dobrze uszczelnić system podatkowy i w zakładach prywatnych wprowadzić urzędowe pensje powiększane procentowo  o stopień zysku. Inaczej wszystko co pracownik wypracuje trafia do prywatnej kieszeni. 

Prosty przykład.Pole rolne ,to ma być własność rolnika.I to rolnik decyduję,czy tam będzie uprawiał.Kapustę czy marchew.

Rozumiem,że nie wszystkim podoba się system wolnorynkowy.Bo promuję silne jednostki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przypuszczałem w święta spadła ilość wykrytych zarażonych, sanepidy widocznie tez mają święta i nie badają tyle ile wcześniej. 

Ogólnie przed wyborami nie sądzę aby epidemia się mocno zwiększała, rząd musi pokazać że panuje nad sytuacją. Na zachodzie też w wielu krajach liczba nowo zarażonych spada, tylko nie wiadomo czy epidemia wyhamowuje, czy rządy doszły do wniosku że trzeba powrócić do normalności bo gospodarka tego nie wytrzyma i trzeba utwierdzić lud że sytuacja się normalizuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczyt zachorowań powinien przypaść właśnie najpóźniej w okolicach 10 maja, bo patrząc na różne kraje na świecie, to (najpóźniej) przychodzi po około 10 tygodniach.

Myślę, że zachorowalność trochę nabierze rozpędu, gdy będą "odmrażać" kraj.

W innych krajach po odmrażaniu też pewnie zachorowalność przynajmniej trochę się zwiększy.

Edytowane przez mark123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szwecja nie zamknęła państwa tak jak reszta Europy, albo zrobiła to w ograniczony sposób, a pandemia jakoś u nich nie szaleje, choć jest jednak  więcej zachorowań niż w Polsce mimo że jest 3,5 krotnie mniejsza liczebnie. No ale Szwedzi są ogólnie mało kontaktowi,  mieszkają zwykle samotnie, poza Sztokholmem brak większych aglomeracji  więc mogły se na to pozwolić, prawdopodobnie najmniej ucierpią na tej pandemii, podobnie jak Białoruś, ale tam się prawda może być zupełnie inna niż to co mówi Łukaszenka. 

28 minut temu, mark123 napisał:

Szczyt zachorowań powinien przypaść właśnie najpóźniej w okolicach 10 maja, bo patrząc na różne kraje na świecie, to (najpóźniej) przychodzi po około 10 tygodniac

chodzi Ci o 10 tygodni po wykryciu pierwszego przypadku? słyszałem że prawidłowo jest liczyć od 100 przypadków bo pierwszy mógł być przypadkowy i niewiele znaczy, w wielu krajach miedzy 1 a 100- tnym minęło grubo ponad miesiąc i np w takiej Rosji pacjent 0 był już pod koniec stycznia a wirus tam zaczął szaleć później niż w Polsce.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, wiejskifilozof napisał:

A dlaczego Król Albanii z Żoliborza ,łamię prawo i chodzi z drużyną na cmęntarz.Gdyby moja koleżanka Agatka poszła na grób mamy.Miała by karę.

Zapomniałeś dodać, ile ma lat (koleżanka), a to tutaj bardzo ważne :D.

Edytowane przez Psychoanalepsja_SS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziś 270 na liczniku, ale dane są opóźnione i podatne na świąteczne rozprężenie gdzie wykonano tylko połowę możliwych testów. 

Szumowski mówi że pandemia może potrwać do przyszłego roku, ale w zamknięciu żyć nie można bo wszystko padnie. Ja siedzie na koronourlopie, urlop mi się przez to skończy ale i tak pewnie żadnych wczasów w tym roku nie będzie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/nauka/1949546,1,azjatyckie-sposoby-na-wirusa-czyli-jak-to-sie-robi-na-tajwanie.re

ciekawy link mówiący o tym jak niektóre kraje azjatyckie dają radę, przede wszystkim testują i izolują zarażonych. Nie muszę chyba wskazywać różnic, jak nasze pisie państwo z tektury zawaliło sprawę, nie robiąc testów osób z ewidentnymi objawami,  brakiem środków ochrony medykom, brakiem procedur i finansowaniem słynnego #lotdodomu.

Singapur juz robu testy na przeciwciała, zatem mogą zidentyfikować  osoby które przeszły zarażenie. 

A statystyką zarazowych akurat nie ma co się kierować, gdyż badań robimy bardzo mało, natomiast przy wskazywaniu zmarłych stosuje się kreatywną księgowość (https://lekarski.blog.polityka.pl/2020/03/30/juz-oficjalnie-wiemy-dlaczego-zgonow-jest-malo-pis-opublikowal-mechanizm-swojej-kreatywnej-statystyki-medycznej-wobec-covid-19-zwiezly-podrecznik-analizy-danych-epidemicznych-dla-niezorientowanych/ ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.04.2020 o 19:18, mark123 napisał:

Szczyt zachorowań powinien przypaść właśnie najpóźniej w okolicach 10 maja

A nie, wróć, według sztucznej inteligencji w przypadku zniesienia w Polsce zakazu wychodzenia z domu niedługo po Wielkanocy, szczyt zachorowań ma się pojawić około miesiąc później.

To tylko maszyna, no ale jeśli jednak ma racje, to szczyt zachorowań może pojawić się dopiero w drugiej połowie maja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi