Skocz do zawartości
Nerwica.com

Miłosierdzie Boże

drań

Rekomendowane odpowiedzi

użyj trochę wyobraźni i pomyśl o ludziach którzy są ateistami a np. skrzywdzili by Cie za to ze wg ich norm noszenie przez Ciebie danego koloru kurtki czy pochodzenie z danego kraju, albo głosowanie na daną partię, kibicowanie danemu klubowi, zasługuje na karę.

jetodik, no nie no kuźwa, proszę Cię, teraz to pojechałeś, ilu znasz ateistów, którzy by coś takiego zrobili i w jaki sposób to co robią, wynika z ich ateizmu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jetodik, no jetodik, jeśli chcesz mówić o fundamentaliźmie ateistycznym, to to jest oczywiste, że żeby o nim mówić, to dane zachowanie powinno wynikać z ateizmu.:bezradny: tak jak niektórzy radykalni islamiści uważają, że należy niewiernych nawracać i to robią...

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jetodik, Wtedy np. gdy bonsai zapytał Cię:Pytam zatem trzeci już raz: jaką formę przybiera fundamentalizm ateistyczny (co, jak słusznie zauważył mark123, jest lipnym pojęciem)?

A Ty na to:bonsai, nerwica natręctw ma w sobie coś z fundamentalizmu na mój gust :smile:

użyj trochę wyobraźni i pomyśl o ludziach którzy są ateistami a np. skrzywdzili by Cie za to ze wg ich norm noszenie przez Ciebie danego koloru kurtki czy pochodzenie z danego kraju, albo głosowanie na daną partię, kibicowanie danemu klubowi, zasługuje na karę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jetodik, on napisał , ale się TY się odniosłeś, czyli dla zewnętrznego obserwatora wyraziłeś chęć mówienia o tym. Nie mogłam wiedzieć, że coś nie doczytałeś, bo skąd miałam wiedzieć. Tak w ogóle teizm sam w sobie, to też nie jest żadna norma, dopiero religia dorabia mu ideologię...ale z drugiej strony wg sjp norma to 1. «ustalona, ogólnie przyjęta zasada» czyli jak ktoś mówi, że boga nie ma, albo że jest ,to czy nie ustala, w ten sposób jakiejś zasady( funkcjonowania świata)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ego,

Tak w ogóle teizm sam w sobie, to też nie jest żadna norma

dlatego trudno mówić o fundamentalizmie teistycznym czy ateistycznym...

no! myślę, że już wyjaśniłem wszystko a jak ktoś dalej nie zrozumiał to trudno, tymczasem ide spać bo wieczorem imprezka :papa:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chcę być prawiczkiem do końca życia (wolitywnie). Nie wydaję się, żeby mój stan psychiczny pozwalał na złożenie przysięgi małżeńskiej i wychowywanie potomstwa, zwłaszcza samotnie, i wydaje się naprawdę możliwe, że taki stan utrzyma się do końca mojego ziemskiego życia. A spowiedź jest dla mnie "koszmarem". To ogarnianie tych wszystkich grzechów, mówienie wielu rzeczy... Powinni inaczej traktować takich jak ja w kościele. Spowiedź generalna dla takiego jak ja to szczególny "koszmar". Żyję "jak dziecko", czuję się jak "dziecko" czy "upośledzony". Rodzina mi nie pomaga psychicznie, a jeszcze nieco rzeczy na studiach mi zostało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

take, dla mnie Twoja postawa jest godna podziwu - uważasz że nie nadajesz się do małżeństwa, do wychowywania dzieci, więc rezygnujesz z kontaktów seksualnych. Nie wiem czy bym tak potrafiła. A że nie będzie lepiej, to tego nie wiesz, życie Cię może pozytywnie zaskoczyć.

Co do bycia dzieckiem - "jeśli nie staniecie się jak dzieci, nie wejdziecie... " Ale "upośledzony" - tak nawet nie mów o sobie, piszesz że studiujesz, to chyba nie najgorzej z Tobą?

Spowiedź generalna nie jest obowiązkowa ani zalecana każdemu, jeśli Ci sprawia trudność, to tym bardziej jej nie rób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

take, dla mnie Twoja postawa jest godna podziwu - uważasz że nie nadajesz się do małżeństwa, do wychowywania dzieci, więc rezygnujesz z kontaktów seksualnych. Nie wiem czy bym tak potrafiła.

Dla mnie to oczywiste! Gdyby kazdy byl tak odpowiedzialny nie byloby tylu zaburzonych ludzi, a tak to debile pierdola sie na oslep..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

take, dla mnie Twoja postawa jest godna podziwu - uważasz że nie nadajesz się do małżeństwa, do wychowywania dzieci, więc rezygnujesz z kontaktów seksualnych.
dla mnie to godne podziwu nie jest choć też nie będę nikomu bronił, ale take nie robi chyba tego z powodów religijnych. Na dobrą sprawę ja będąc stanu wolnego i nie uprawiając seksu też mógłbym być wzorem dla religiantów a oni często nie są w stanie tego egzekwować mimo swojej religijności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

carlosbueno, samo nieuprawianie seksu nie czyni Cię wzorem, bo to w pewnym sensie przypadek losowy, a poza tym nie chodzi o to, by unikać zła, ale czynić dobro, czyli uszczęśliwiać kobietę i płodzić dzieci, a nie się obijać i smęcić, no chyba że nie da rady.

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

carlosbueno, samo nieuprawianie seksu nie czyni Cię wzorem, bo to w pewnym sensie przypadek losowy
nie nazwałbym tego losowym , głęboko se na to zapracowałem a może bardziej obijałem.

Ja raczej dziecka nie chcę mieć i mam zrezygnować z seksu dlatego, choćby hipotetycznie i inni też nie każdy musi się podporządkowywać ideologii katolickiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi