Skocz do zawartości
Nerwica.com

SERTRALINA (ApoSerta, Asentra, Asertin, Miravil, Sastium, Sertagen, Sertralina Krka, Sertranorm, Seraloft, Stimuloton, Zoloft, Zotral)

shadow_no

Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

124 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      74
    • Nie
      30
    • Zaszkodziła
      20

Rekomendowane odpowiedzi

szaraczek no ale to jest bezsensu ... znaczy nie to co Ty robisz że zmienisz lek na wenlafeksyne tylko działanie ssri wydaje się być g*wianie ... no może że tu tylko siedzą ci co im to nie pomaga hahaha a ci co im pomogło mają w dupie to forum no i słusznie ;)

...możesz porównać wenle i serte ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dominik_wot, Hmm. Nie wiem jak miałbym porównać sertralinę i wenlafaksynę. To są dwa zupełnie różne leki. Nawet paroksetyna, która - tak jak sertralina - też należy do SSRI działała na mnie zupełnie inaczej niż sertralina. A co dopiero mówić o wenlafaksynie - która jest SNRI. Widocznie SSRI nie są dla mnie na dłuższą metę. Nie wyobrażam sobie żyć z takim otępieniem jakie towarzyszy mi teraz na sertralinie, a wcześniej z zamuleniem, które miałem na paroksetynie. Jakby Ci to napisać. Wenlafaksyna jest zupełnie inna. Na mnie działa ona zupełnie inaczej niż te dwa w/w przeze mnie leki. Być może działa ona u mnie na te obszary w mózgu, które wymagają interwencji leków. Oby zadziałała i tym razem, bo z tym też może być problem. Ale jestem dobrej myśli. Muszę teraz poczekać do stycznia i do kolejnej wizyty u lekarza żeby dostać wenlafaksynę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dominik_wot, Hmm. Nie wiem jak miałbym porównać sertralinę i wenlafaksynę. To są dwa zupełnie różne leki. Nawet paroksetyna, która - tak jak sertralina - też należy do SSRI działała na mnie zupełnie inaczej niż sertralina. A co dopiero mówić o wenlafaksynie - która jest SNRI. Widocznie SSRI nie są dla mnie na dłuższą metę. Nie wyobrażam sobie żyć z takim otępieniem jakie towarzyszy mi teraz na sertralinie, a wcześniej z zamuleniem, które miałem na paroksetynie. Jakby Ci to napisać. Wenlafaksyna jest zupełnie inna. Na mnie działa ona zupełnie inaczej niż te dwa w/w przeze mnie leki. Być może działa ona u mnie na te obszary w mózgu, które wymagają interwencji leków. Oby zadziałała i tym razem, bo z tym też może być problem. Ale jestem dobrej myśli. Muszę teraz poczekać do stycznia i do kolejnej wizyty u lekarza żeby dostać wenlafaksynę.

Z całego serca życzę ci by na ciebie zadziałała, ale sądzę, że nie zadziała bo niby czemu miałaby zadziałać, brałeś ją ponownie i nie było reakcji, jest jeszcze jedna ważna kwestia, jeżeli wenla była twoim pierwszym antydepresantem, stąd możliwe, że tak dobrze działała, bo receptory były świerze, poza tym ten lek jest przereklamowany, jedyna nadzieja to połączenie mirty z wenlą, ale i to przestanie działać, tak już jest na lekach, że one przestają działać na jednego będzie działać 2 lata, a na drugiego pół roku, poza tym znam tylko jedną osobę, którą antydepresanty wyleczyły z depresji, na forum ludzie latami biorą antydepresanty i jedyne co można powiedzieć to to, że życie z depresją jest co najwyżej znośne i prędzej czy pózniej chory na depresje będzie próbował odebrać sobie życie, sam mam taki okres, że nie mam już sił walczyć i w sumie nie widzę za bardzo sensu w walce z tym gównem, mimo to, nie potrafię odebrać sobie życia, cały czas liczę, że któregoś

dnia się obudzę i po prostu będzie po wszystkim. :pirate:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vengence widze ze dokladnie wiesz co to znaczy depresja. Ja mam podobnie. Ale caly czas jest nadzieja. Szaraczek tobie tez zycze udanego powrotu do wenli. Ale ja bym radził dorzucic mirtazapine do serty. Jestem po wizycie u lekarza. Tak jak mowiłem dolozyl 150mg zybanu do 200mg serty. Zyban to jest bupropion. Na noc 50mg ketrel tak jak było. Zobaczymy jak te combo działa. Będe na bieząco informował....

-- 11 gru 2015, 20:47 --

35szopen ja mam tez podobnie z niektórymi zapachami. Mi się niedobrze nieraz robi od perfumów kobiecych w pracy. Głowa tez potrafi mnie zaczac bolec....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość abstrakcyjna

35szopen, A może się po prostu nakręcasz poprzednimi doświadczeniami? Przy uczuleniu by się raczej nie pojawiło uczucie niepokoju. Może to jakaś forma natręctwa. Ja dużo sprzątam, używam wielu środków, nie zawsze zgodnie z zaleceniem i jest ok. Moim zdaniem chemikalia raczej nie mogą wpływać na nerwicę.

Niecierpliwy30, A u mnie sama nie wiem. Skutków ubocznych w sumie nie mam, poza bardzo niskim libido. :roll: A z działania to trochę się uspokoiłam, jestem mniej drażliwa i płaczliwa. Ale może to nie jest spowodowane lekami tylko stabilizacją w życiu, w pracy itp. Na natręctwa nie pomogła w ogóle. Dalej kiepsko śpię. Sama nie wiem. Na razie jej daję czas, ale raczej zrezygnuje, bo dla mnie najgorsze są natręctwa. Ja nie miałam depresji ani nerwicy lękowej, a raczej zaburzenia lękowo- depresyjne, w związku z tym u mnie to było takie mocne i cały czas. Ja żyłam bez leków- praca, studia, związek. Radziłam sobie, a ten lek w sumie wiele nie zmienił. Tak jak byłam wciąż jestem strasznie zmęczona, tak samo nie mam ochoty nic robić ani nigdzie wychodzić, brakuje mi sił. Ale może to lenistwo, kto tam wie. Trochę takie zgadywanie czy przyczyny szukać w leku, aktualnej sytuacji czy w moim charakterze. Do końca nie wiem.

Pytałam o zolpidem, ale nikt mi nie odpowiedział. :D Więc ponawiam. Dostałam najmniejszą dawkę 10 mg (lek nasen). Kazała brać pół tabletki, ale aktualnie wzięłam o 18 i jak widzicie dalej nie śpię. Lekka zmuła i nic poza tym. Mogłabym spokojnie wytrzymać parę godzin i zasnąć naturalnie. Mi mówiła, że lek zadziała od 10 minut do godziny, ale mijają prawie 3. Czy myślicie, że mogę brać całą tabletkę? Może to głupie pytanie, ale lekarka kilkakrotnie powtarzała, że pół. I jeszcze głupsze pytanie. Bo czuję, że cała będzie za mocno i idealnie by było 3/4, ale czy można połówkę dzielić na połówkę? :P;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość abstrakcyjna

Kontrast, Podzieliłam. Wzięłam najpierw 1/2, potem dołożyłam 1/4, ale wciąż było słabo i dołożyłam jeszcze 1/4. :D Muszę następnym razem wziąć całą naraz to efekt pewnie będzie inny (mocniejszy). Lekarka mi po prostu dała zolpidem, nie sugerowałam jaki lek chcę, bo każdy ma inną opinię, a ja się nie znam w sumie na lekach. Generalnie nawet spoko działa, bo nie śpię po 12h i nie budzę się taka mega zmulona jak po benzo czy ketrelu. Tyle, że te pół to trochę za mało. :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość abstrakcyjna

Kontrast, Nie będę. Po prostu szukam czegoś co pozwoli mi się wyspać raz na jakiś czas. Ja nie biorę leków na sen czy benzo częściej niż 2 razy na tydzień, a z reguły tylko raz (a miewam tygodnie, że nic nie biorę). ;) A po drugie myślę, że to było spowodowane tym, że za pierwszym razem byłam bardziej zmęczona i później wzięłam lek (więc naturalnie, że szybciej zasnęłam).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35szopen, A może się po prostu nakręcasz poprzednimi doświadczeniami? Przy uczuleniu by się raczej nie pojawiło uczucie niepokoju. Może to jakaś forma natręctwa. Ja dużo sprzątam, używam wielu środków, nie zawsze zgodnie z zaleceniem i jest ok. Moim zdaniem chemikalia raczej nie mogą wpływać na nerwicę.

Wiem ,że się nakręcam bo od zatrucia tymi dopalaczami powąchanie jakiegokolwiek chemicznego środka przypomina mi od razu tamtą sytuację. Co coś w rodzaju "flash back"....Ty używasz chemii ale nigdy nie doszło do zatrucia, więc i Twoja psychika inaczej reaguje. U mnie po tym zatruciu pojawiała się nadwrażliwość po prostu a nie alergia. Może też być to nerwica somatyczna bo dzisiaj się przekonałem że nawet wdychanie dymu tytniowego wywołuje u mnie krótkotrwałe stany zaniepokojenia....przed zatruciem nic takiego nie miałem. Po zatruciu układ nerwowy alergicznie reaguje na wszelkie zapachy subst. chemicznych. Najgorsze ,ze nie mam na chwilę obecną dostępu do dobrego psychiatry żeby z nim pogadać o tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello, chwilę mnie nie było a sertralina zaczęła działać ale od kilku dni czuję taki dziwny niepokój i mam go serdecznie dość. Z jednej strony chce mi się spać a z drugiej jestem cały czas pobudzona tak niefajnie.

Setralinę biorę w dawce 50 mg i lekarz kazał mi samej zdecydować czy nie brać jeszcze połowy tabletki na wieczór, bo to podobno dawka dziecięca te 50 mg... Sam lek biorę od 1 listopada, ale w pełnej dawce dopiero od 18 listopada. To tak dla jasności sytuacji;) Czy zwiększenie dawki może pomóc? Bo w sumie on na początku powodował właśnie odczucie pobudzenia i teraz sobie myślę czy tego nie zpotęguje jeszcze... Hmm...

Poza tym serio chyba tak jest, że tylko jak jest źle to się idzie na forum, więc nie bierzcie sobie tego wszystkiego do serca co tu piszą;) bo jak mi było lepiej to nie miałam ochoty wchodzić na forum i czytać o problemach... No taka prawda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello, chwilę mnie nie było a sertralina zaczęła działać ale od kilku dni czuję taki dziwny niepokój i mam go serdecznie dość. Z jednej strony chce mi się spać a z drugiej jestem cały czas pobudzona tak niefajnie.

Setralinę biorę w dawce 50 mg i lekarz kazał mi samej zdecydować czy nie brać jeszcze połowy tabletki na wieczór, bo to podobno dawka dziecięca te 50 mg... Sam lek biorę od 1 listopada, ale w pełnej dawce dopiero od 18 listopada. To tak dla jasności sytuacji;) Czy zwiększenie dawki może pomóc? Bo w sumie on na początku powodował właśnie odczucie pobudzenia i teraz sobie myślę czy tego nie zpotęguje jeszcze... Hmm...

Poza tym serio chyba tak jest, że tylko jak jest źle to się idzie na forum, więc nie bierzcie sobie tego wszystkiego do serca co tu piszą;) bo jak mi było lepiej to nie miałam ochoty wchodzić na forum i czytać o problemach... No taka prawda...

Też tak miałem na 50 mg i też myślałem, że to przez lek. Potem jednak dostałem napadu paniki i zrozumiałem, że to przez nerwicę. Po zwiększeniu dawki problem znikł. Teraz zwiększam do 150 mg z polecenia lekarza oczywiście. A zwiększam bo z energią i nastrojem nie jest jeszcze normalnie a po kawie czasem mnie łapią lęki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak miałem na 50 mg i też myślałem, że to przez lek. Potem jednak dostałem napadu paniki i zrozumiałem, że to przez nerwicę. Po zwiększeniu dawki problem znikł. Teraz zwiększam do 150 mg z polecenia lekarza oczywiście. A zwiększam bo z energią i nastrojem nie jest jeszcze normalnie a po kawie czasem mnie łapią lęki.

Dzięki. No też myślę, że to nerwica, ale dobrą wiadomością jest, że przeszło po zwiększeniu dawki, bo tego się najbardziej obawiałam, że nie.

Pozdroooo :yeah:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do 200mg możesz brać, powyżej tylko po konsultacji z lekarzem bo ryzykujesz ZS. Ja się akurat dzisiaj czuję dobrze a na forum jestem prawie co dziennie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i jeszcze jedno. Czytałam w kilku miejscach, że kawa działa źle na lęki. Ja zrezygnowałam całkowicie, bo mimo, że piłam kilka kaw dziennie i często było ok, to zauważyłam, że lepiej się czuję jak nie piję jej w ogóle. Po prostu gdzieś te lęki się mimo wszystko nakręcały. Dodatkowo pewnie sprawka magnezu, który trzeba brać naprawdę w wysokich dawkach, żeby nadrobic niedobór a przy kawie, słodyczach lub alkoholu to już w ogóle dawki dla słonia;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do 200mg możesz brać, powyżej tylko po konsultacji z lekarzem bo ryzykujesz ZS. Ja się akurat dzisiaj czuję dobrze a na forum jestem prawie co dziennie

Haha ZS nie rozdupiaj mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi