Skocz do zawartości
Nerwica.com

SERTRALINA (ApoSerta, Asentra, Asertin, Miravil, Sastium, Sertagen, Sertralina Krka, Sertranorm, Seraloft, Stimuloton, Zoloft, Zotral)

shadow_no

Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

124 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      74
    • Nie
      30
    • Zaszkodziła
      20

Rekomendowane odpowiedzi

bez pozwolenia lekarza

- jak mogleś ? :time: , takie nieodpowiedzialne zachowanie grozi przewlekłąsraczką ,,, i wyrzutami sumienia ,koszmarami sennymi , a nawet impotencją ,,, ( żart , co by se w dzień sztucznie nastrój podnieść ) :papa:

Nie wiedziałem, że z ciebie taki zajebisty żartowniś. :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha bardzo dziękuję za odpowiedzi

A czy ktoś tu z obecnych brał TLPD ???czy to już stosuje się w ostateczności ??bo dużo ubokow

Czy TLPD są przyjemniejsze niż wenlafeksyna

-- 26 lis 2015, 18:44 --

albo ewentualnie stary poczciwy prozack

hehehe dzięki raz jeszcze za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tuxedoluna, Wenlafaksyna może być też - tak jak to było w moim przypadku - lekiem pierwszego rzutu. Nie ma żadnej zależności typu, że stosuje się ją dopiero jeśli SSRI zawiodą. Dosyć często jest przepisywana jako lek pierwszego rzutu.

-- 26 lis 2015, 14:27 --

35szopen, Mnie na rozdrażnienie bardzo pomogła właśnie sertralina.

JA mam na na nią uczulenie po przedawkowaniu

-- 27 lis 2015, 14:02 --

Dzisiaj lekarz dał mi bonogren na rozdrażnienie, stany niepokoju i szumy w głowie.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35szopen, Masz uczulenie na sertralinę czy wenlafaksynę? Bo trochę się pogubiłem.

Bonogren to kwetiapina czyli neuroleptyk. Z tego co wiem przepisuje się ją na sen w małych dawkach więc pewnie będziesz senny.

Uczulenie na sertalinę a wenlafaksyny nigdy nie brałem. Bonogren mam brać po jednej na noc w minimalnej dawce-25mg. Ma zlikwidować stany niepokoju i rozdrażnienie. Z szumami w głowie muszę poczekać z miesiąc a jak nie ustąpią to trzeba jakieś badania porobić.

Z reszto ja mam jeszcze nie duże ale mam problemy z koszmarami sennymi a to jeszcze ostatnie pomruki objawów odstawienia sertaliny, możliwe więc że i szumy znikną wciągu tego miesiąca. Z ulotki wynika ,że w skrajnych przypadkach może trwać to do dwóch mies. Ja brałem sertagen chyba z dziesięć lat i to w nie małych dawkach, więc i nagłe odstawienie ma swoje skutki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35szopen, A ja działała na Ciebie sertralina dopóki nie pojawiło się uczulenie na nią? Nie obawiasz się, że będziesz na neuroleptyku jakiś zamulony?

sertalina działała kozacko ale tez czasem miałem wrażenie ze działa za słabo. Stąd też na własne ryzyko ,za zgodą lekarza przekraczałem dawki 200mg sertaliny- bywały takie okresy. Uczulenie na nią pojawiło sie bo nie potrzebnie wziąłem nie wielką ilośc dopalacza stymulanta.

Dawka 25mg podobno nie zamula ale nie wiem, zobaczę jak to będzie. Lekarz powiedział ,że będzie usypiać i kazał na noc brać a skutki uboczne -usypianie nie trwają non stop , tylko na początku. Po za tym usypianiem ma działanie wyciszające i dla tego mi go przepisał.

Osobiście mam nadzieję ,że nie będzie jak piszesz......ze mnie zmuli bo będe musiał go zmienic na inny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od kilku dni rano biore sertraline, 75mg , nie spalem ani jednej nocy normalnie, przebudzam sie co chwile :/ i mam ataki paniki w nocy.Czy bierze ktos sertraline na noc ? , bo w sumie jak rano wezme robie sie nieco senny.Moze brac na noc....- można ?

Bo ją się bierze tylko na noc.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35szopen, Kozacko, tzn. jak? Silnie przeciwlękowo, przeciwdepresyjnie, wyciszająco, redukując natrętne myśli czy przeciwobsesyjnie? U mnie działanie też jest bardzo przyjemne choć raczej nie powiedziałbym, że "kozackie", ponieważ kozacko to kiedyś działała na mnie wenlafaksyna. Na sertralinie jest bardzo dobrze ;) Ja ze swojej strony - jeśli masz uczulenie na sertralinę - polecam bardzo wenlafaksynę. Jednak jeśli lekarz ją Tobie zapisze, to najlepiej poproś o jej oryginalny lek, czyli Efectin. Bo z zamiennikami wenlafaksyny bywa bardzo różnie. Być może okaże się, że jesteś jednym z tych szczęśliwców na których wenla działa kozacko :smile:

-- 28 lis 2015, 13:28 --

Ja biorę sertralinę rano i z tego co wiem bierze się ją raczej tylko rano. Chyba, że lekarz zaleci komuś inaczej. Początkowe wybudzania w nocy na tym leku są normą. Bardzo powoli powinno przechodzić choć przez jakiś czas może być to dokuczliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja biorę rano.

Ale z zalecenia lekarza czy z własnej woli bo mi kazał brać tylko na noc.

-- 28 lis 2015, 20:43 --

35szopen, Kozacko, tzn. jak? Silnie przeciwlękowo, przeciwdepresyjnie, wyciszająco, redukując natrętne myśli czy przeciwobsesyjnie? U mnie działanie też jest bardzo przyjemne choć raczej nie powiedziałbym, że "kozackie", ponieważ kozacko to kiedyś działała na mnie wenlafaksyna. Na sertralinie jest bardzo dobrze ;) Ja ze swojej strony - jeśli masz uczulenie na sertralinę - polecam bardzo wenlafaksynę. Jednak jeśli lekarz ją Tobie zapisze, to najlepiej poproś o jej oryginalny lek, czyli Efectin. Bo z zamiennikami wenlafaksyny bywa bardzo różnie. Być może okaże się, że jesteś jednym z tych szczęśliwców na których wenla działa kozacko :smile:

silnie przeciwlękowo, przeciwdepresyjnie, wyciszajaco i czasem euforycznie. Mam zaproponować lekarzowi jaki lek chce???

-- 28 lis 2015, 13:28 --

Ja biorę sertralinę rano i z tego co wiem bierze się ją raczej tylko rano. Chyba, że lekarz zaleci komuś inaczej. Początkowe wybudzania w nocy na tym leku są normą. Bardzo powoli powinno przechodzić choć przez jakiś czas może być to dokuczliwe.

Po sert jest się sennym , więc rano to mogą ją brać bezrobotni. MI jak się zdarzyło wziąśc sert rano, to później chodziłem zaspany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35szopen, W jakiej dawcę sertra tak dobrze na ciebie działała??

200-250mg ale powyżej 200mg, tylko na własne ryzyko. Przy takich dawkach nawet mg kofeiny może spowodować atak zespołu serotoninowego. Ja się doigrałem i dla tego o sertalinie mogę zapomnieć na wieki amen. jak na kogoś sertalina nie działa w dawce 200mg albo działa za słabo, to lepiej wziąsć inny lek niż stosować dawki powyżej normy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość abstrakcyjna

Vengence, w sumie mocnych nie. Trochę głowa bolała rano, lekkie zawroty głowy i ręce mi trzęsą jakoś bardziej niż zazwyczaj. Ale nie ma tragedii na szczęście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35szopen, Możesz spytać swojego lekarza co sądzi o wenlafaksynie. Wydaje mi się, że nie powinien mieć oporów co do przepisania jej Tobie. Bo niby dlaczego miałby mieć? Sertraliny brać już nie możesz więc może wenlafaksyna będzie dobrym rozwiązaniem :smile:

Ty tak zachwalasz tą wenle powiedz mi jedną rzecz, bo ty pisałeś, że zadziałała na ciebie rewelacyjnie po 3 miechach, to

spoko rozumiem, ale ile czasu ją jeszcze brałeś po tej poprawie, bo to jest kluczowe pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi