Skocz do zawartości
Nerwica.com

PREGABALINA (Egzysta, Linefor, Lynagex XR, Lyrica, Naxalgan, Pragiola, Preato, Pregabalin Accord/Mylan/ Pfizer/ Sandoz/ Sandoz GmbH/ STADA/ Zentiva, Pregamid, Tabagine)

tekla67

Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

244 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      175
    • Nie
      48
    • Zaszkodziła
      24

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Lucy32 napisał(a):

A co Prega na serce zle dziala?no nie pomyslala bym.

Już wcześniej - kilka lat temu ktoś pisał na forum że musiał odstawić pregabalinę bo złe wyniki serca wyszły. Ja biore z 7 lat i póki co wszystko ok z sercem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Kama_9393 napisał(a):

Już wcześniej - kilka lat temu ktoś pisał na forum że musiał odstawić pregabalinę bo złe wyniki serca wyszły. Ja biore z 7 lat i póki co wszystko ok z sercem..

U mnie wyniki sa dobre,sie nie spodziewalam nawet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

29 minut temu, Lucy32 napisał(a):

A co Prega na serce zle dziala?no nie pomyslala bym.

Jest nawet w ulotce napisane, że zgłaszano takie przypadki po wprowadzeniu do obrotu. Ja już to przerabiałam kilka lat temu, ale wtedy było gorzej (przynajmniej jeśli chodzi o EKG, bo objawów  nie miałam w ogóle - wykryto przypadkiem), teraz nauczona doświadczeniem poszłam sobie profilaktycznie na EKG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Noire Panthere napisał(a):

Jest nawet w ulotce napisane, że zgłaszano takie przypadki po wprowadzeniu do obrotu. Ja już to przerabiałam kilka lat temu, ale wtedy było gorzej (przynajmniej jeśli chodzi o EKG, bo objawów  nie miałam w ogóle - wykryto przypadkiem), teraz nauczona doświadczeniem poszłam sobie profilaktycznie na EKG.

I co jakies zmiany na gorsze po tych 7 latach?z serduchem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłam u nowego magika, który uznał, że skoro pregabalina jest aktualnie moim jedynym lekiem i działa, to szkoda ją całkowicie odstawiać, bo zmiany w EKG są, ale niegroźne, nie mam  też objawów żadnych ze strony serca, także na początek spróbujmy zmniejszenia dawki ze 150mg/doba na niższą - 100mg albo 50mg na dobę, mam sobie sama ustawić taką żeby działała i zobaczymy.
No i absolutny zakaz stosowania jej doraźnie - tu żadna strata bo i tak jej w ten sposób nie stosowałam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zażywam 3X300mg.Coś tam smyra ale to już nie to co początki.Były magiczne silne działała wtedy na lęki.Poprawiała nastrój a teraz lipa....hmmmm muszę pogadać z magikiem żeby mi zmienił tylko hmmm na co..nie wiem sam.Powiecie mi czy jak zrobie przerwe to ta magia kiedyś do mnie zawita ?🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40 minut temu, Noire Panthere napisał(a):

Byłam u nowego magika, który uznał, że skoro pregabalina jest aktualnie moim jedynym lekiem i działa, to szkoda ją całkowicie odstawiać, bo zmiany w EKG są, ale niegroźne, nie mam  też objawów żadnych ze strony serca, także na początek spróbujmy zmniejszenia dawki ze 150mg/doba na niższą - 100mg albo 50mg na dobę, mam sobie sama ustawić taką żeby działała i zobaczymy.
No i absolutny zakaz stosowania jej doraźnie - tu żadna strata bo i tak jej w ten sposób nie stosowałam.

Czemu taki zakaz? Mam na myśli stosowania pregabaliny doraznie

Seroxat 50mg. 50-0-0

Pramolan 150mg. 50-50-50

Lamotrygina 50mg. 25-0-25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Nieznany24 napisał(a):

Czemu taki zakaz? Mam na myśli stosowania pregabaliny doraznie

Bo takie randomowe skoki dawki na wyższą sprzyjają progresji zmian w EKG, a tego chcemy uniknąć, bo wtedy będzie trzeba całkowicie odstawić jak zapis się jeszcze pogorszy/dojdą objawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, Fobik 89 napisał(a):

A ja zażywam 3X300mg.Coś tam smyra ale to już nie to co początki.Były magiczne silne działała wtedy na lęki.Poprawiała nastrój a teraz lipa....hmmmm muszę pogadać z magikiem żeby mi zmienił tylko hmmm na co..nie wiem sam.Powiecie mi czy jak zrobie przerwe to ta magia kiedyś do mnie zawita ?🙂

Nie czujesz jej działania tak jak na początku bo wzrosła tolerancja na ten lek. Podobno niektóre osoby robią sobie przerwę od Pregi właśnie po to aby znów poczuć jej działanie. 
U mnie tolerancja wzrastała dość szybko. 

Seroxat 50mg. 50-0-0

Pramolan 150mg. 50-50-50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Noire Panthere napisał(a):

Bo takie randomowe skoki dawki na wyższą sprzyjają progresji zmian w EKG, a tego chcemy uniknąć, bo wtedy będzie trzeba całkowicie odstawić jak zapis się jeszcze pogorszy/dojdą objawy.

Dziękuję za odpowiedź… Pytałem z ciekawości bo czasem się zdarza że mam cięższy dzień i wrzucam sobie 25mg doraźnie. Jeśli doraźne stosowanie wpływa na zmiany EKG to zakaz jak najbardziej zrozumiały, w końcu serducho to nasz napęd i trzeba o nie dbać 😀

Seroxat 50mg. 50-0-0

Pramolan 150mg. 50-50-50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 godziny temu, brum.brum napisał(a):

Lucy32 a Ty od kiedy jestes bliskim związku z pregusią?xd 

Nie wiem domladnie ,od dwoch tyg.biore 200mg w dwoch dawkach.

Ale ogolnie to bedzie juz od pobytu w szpitalu czyli tak ok.4tyg.

Ech Pregusia jest fajna, tak fajnie nakręca ❤️🤣🤣

Godzinę temu, Fobik 89 napisał(a):

To ty juz grubo jedziesz🤣3x300mg ?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, Lucy32 napisał(a):

Nie wiem domladnie ,od dwoch tyg.biore 200mg w dwoch dawkach.

Ale ogolnie to bedzie juz od pobytu w szpitalu czyli tak ok.4tyg.

Ech Pregusia jest fajna, tak fajnie nakręca ❤️🤣🤣

To ty juz grubo jedziesz🤣3x300mg ?????

No widzisz jak trzeba to trzeba 😝.Zażywana prega na noc daje mi spokojne poranki bez lęków.Ale mówie to juz nie to co na początku.Tak rozumiem przerwa ale czym to zastąpić żeby zwały nie było....?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Fobik 89 napisał(a):

No widzisz jak trzeba to trzeba 😝.Zażywana prega na noc daje mi spokojne poranki bez lęków.Ale mówie to juz nie to co na początku.Tak rozumiem przerwa ale czym to zastąpić żeby zwały nie było....?

Tolerancja pewnie mega Ci wystrzeliła, przydałby się detox. Zresetowanie neuroprzekaźników i powrót po czasie do leku. Może wtedy ponownie zaskoczy. Zwiększenie i tak ogromnej dawki jaką bierzesz pewnie nic nie da, prócz ubocznych 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Fobik 89 napisał(a):

Na lęk mi też działa bardzo dobrze,nie odczuwam już w ciągu dnia lęku.wczesniej miałam skoki samopoczucia ogólnie

Edytowane przez Lucy32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, brum.brum napisał(a):

Tolerancja pewnie mega Ci wystrzeliła, przydałby się detox. Zresetowanie neuroprzekaźników i powrót po czasie do leku. Może wtedy ponownie zaskoczy. Zwiększenie i tak ogromnej dawki jaką bierzesz pewnie nic nie da, prócz ubocznych 

Przecież on już bierze dawkę stosowaną rekreacyjnie, a nie leczniczo. Leczniczo max stosuje się 600mg/doba. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 minut temu, Noire Panthere napisał(a):

Ja już widziałam takich co "leczyli się" i 1500mg albo i więcej. Tylko przy schodzeniu był płacz i zgrzytanie zębów.

No nie ,bez przesady,trzeba gdzieś mieć tę granicę.Swoja droga pewnie na czarnym rynku "realizowali recepty"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, Lucy32 napisał(a):

No nie ,bez przesady,trzeba gdzieś mieć tę granicę.Swoja droga pewnie na czarnym rynku "realizowali recepty"

Czy ja wiem. Receptę na pregabalinę jest dość łatwo uzyskać. Ja mimo zmniejszania dawki mam przepisane łącznie 36 opakowań na jednej recepcie. 3 różne dawki, każda po 12 opakowań. Jakbym chciała to bym mogła szaleć 😆 a dodam że lekarz mnie widział pierwszy raz na oczy.

Edytowane przez Noire Panthere

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 godziny temu, Noire Panthere napisał(a):

a dlaczego nie mozna stosowac doraznie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi