Skocz do zawartości
Nerwica.com

PREGABALINA (Egzysta, Linefor, Lynagex XR, Lyrica, Naxalgan, Pragiola, Preato, Pregabalin Accord/Mylan/ Pfizer/ Sandoz/ Sandoz GmbH/ STADA/ Zentiva, Pregamid, Tabagine)

tekla67

Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

241 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      173
    • Nie
      48
    • Zaszkodziła
      23

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, Nie lubię świtu napisał(a):

Mam pytanie o pregabalin.

A więc: rozpocząłem w sobotę, pierwszym tabsem to się naćpałem fest, bo było mi po prostu dobrze już po 2 godzinach. Kolejne to raczej wypłaszczenie emocji i taki stan neutralny. Chciałem zapytać, czy może ktoś brał ten lek w momentach zjazdów związanych z ciężkimi sytuacjami w życiu? Pani psychiatra stwierdziła, że mam epizod depresyjny i trzeba mnie wesprzeć bo po co się męczyć i ok, to się udało, tylko ja mam sporo do przemyślenia, decyzje do podjęcia, emocje do przetrawienia i takie tam a siedzę, wpierniczam orzeszki i zacieszam, to już tak zostanie? Czy proces będzie zawieszony do momentu odstawienia? Proszę o wasze spostrzeżenia 

Połączyłam z odpowiednim wątkiem- poszukaj tutaj odpowiedzi na pytanie 🙂 

"Rozumiesz. Jest taka cierpienia granica,
Za którą się uśmiech pogodny zaczyna,
I mija tak człowiek, i już zapomina,
O co miał walczyć i po co."

Walc, Czesław Miłosz

Как страшно жизнь.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

@Nie lubię śwituefekt luzu jak lekko wstawiony mija każdemu prędzej lub później, to taki ubok. Ale ludzie chwalą prege że wycisza im lęki, poprawia nastrój. Na depre też dobra, właśnie @Lucy32testuje ją od kilku dni też na depresję 

Są ludzie, którzy wgl nie odczuwają żadnego działania.

Otwórz się na swój najgłębszy lęk; po tym lęk straci moc, a lęk przed wolnością skurczy się i zniknie. Jesteś wolny.

Jim Morrison_Easy-Resize.com (1).jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Dalila_ napisał(a):

@Nie lubię śwituefekt luzu jak lekko wstawiony mija każdemu prędzej lub później, to taki ubok. Ale ludzie chwalą prege że wycisza im lęki, poprawia nastrój. Na depre też dobra, właśnie @Lucy32testuje ją od kilku dni też na depresję 

Już wyczytałem, dziękuję ( u mnie był to dzień, o lęku nic nie powiem, od dawna nie mam z nim problemów ale na depre jest spoko, tyle, że zaznaczam, ja jestem w tym nowy, od wielu lat mam jednego psychiatrę z którym dobrze mi się współpracuje, jak się zrąbało w życiu momentalnie zadzwoniłem i nawet dobrze pocierpieć nie zdążyłem 

Edytowane przez Nie lubię świtu

Every breath corrupts the line

Till there's nothing left

But time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Znowu mam ta dziwna nieprzytomność od przebudzenia. Mimo że prege rozdzielam na 2 dawki. Jakby to nie było od pregi? Snu tyle potrzeba nagle więcej niz zwykle? 

A bierzesz inne leki które mogą wpływać na senność ? Jakieś ssri ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie z koleji już drugi tydzień jak jestem „podpity” po pregabalinie i przyznaję że tak już chyba nie dam rady dłużej. Co radzicie? Brać dalej i to minie w końcu , do wizyty u lekarki czy odstawić bo jestem z tych może, na których tak ten lek działa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 minut temu, brum.brum napisał(a):

U mnie z koleji już drugi tydzień jak jestem „podpity” po pregabalinie i przyznaję że tak już chyba nie dam rady dłużej. Co radzicie? Brać dalej i to minie w końcu , do wizyty u lekarki czy odstawić bo jestem z tych może, na których tak ten lek działa ?

Mi np. od 3 miesięcy po porannej dawce kręci się w głowie, ale tylko jak wezmę na czczo, jak wezmę po jedzeniu to nie. U mnie nie jest to na tyle nasilone żeby mi przeszkadzało także biorę dalej bo nie będę wstawać wcześniej, żeby coś zjeść przed pracą (zresztą biorę ją z innym lekiem, który muszę brać na czczo). Na początek poszła bym tym tropem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

59 minut temu, brum.brum napisał(a):

W jakim sensie czujesz się podpity?Zawroty głowy,chwiejesz się?czy coś innego cię poniewiera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Lucy32 napisał(a):

W jakim sensie czujesz się podpity?Zawroty głowy,chwiejesz się?czy coś innego cię poniewiera?

Tak, zawroty głowy, chwieje się normalnie jakbym kilka kielichów walnął, nie trzymam równowagi ( ćwiczę wieczorami na macie w domu i nie mogę utrzymać się np w pionie ). Lekko mnie „poniewiera” albo inaczej „miotana mną jak szatan”:D 

43 minuty temu, Noire Panthere napisał(a):

Mi np. od 3 miesięcy po porannej dawce kręci się w głowie, ale tylko jak wezmę na czczo, jak wezmę po jedzeniu to nie. U mnie nie jest to na tyle nasilone żeby mi przeszkadzało także biorę dalej bo nie będę wstawać wcześniej, żeby coś zjeść przed pracą (zresztą biorę ją z innym lekiem, który muszę brać na czczo). Na początek poszła bym tym tropem. 

Okej to tak spróbuję jeszcze zrobić. Nie naczczo i zobaczę jeszcze z tydzień czy to minie, bo jest nie do zniesienia ( te zawroty głowy/chwianie się trwa ok 3 godzin- zdecydowanie za długo )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wróciłem do 150 mg pregabaliny i się powoli wszystko stabilizuje, nie jestem już po niej pijany. Bo jak brałem 225 mg i wyżej 300 mg to tak było. Ja w przeciwieństwie do niektórych tu osób nie lubie tego stanu. Lubie mieć kontrole nad sobą, co robie i co myśle a nie być podpity. Jak chce być podpity to raz na jakiś czas dziabne ćwiartke z kolegami i wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

44 minuty temu, brum.brum napisał(a):

Okej to tak spróbuję jeszcze zrobić. Nie naczczo i zobaczę jeszcze z tydzień czy to minie, bo jest nie do zniesienia ( te zawroty głowy/chwianie się trwa ok 3 godzin- zdecydowanie za długo )

Znaczy się te 2-3 tyg. musisz dać organizmowi do adaptacji do leku. Na początku kręciło mi się bez względu na posiłek. I też te zawroty były silniejsze niż obecnie.

Edytowane przez Noire Panthere

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, brum.brum napisał(a):

100 mg

Ja od dziś ,źle napisałam .Rano 2x25 i po południu 2x25.Dzis znowu mnie nosi z tą moją pacjentka szurneta się chichram z byle czego.Zaraz mnie że szpitala wywalą 🥳zem zdrowa.Terapie miałam fajne,sobie koszyk z wikliny robię, z innych bekę mamy ,jakieś dziwne teatry 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 minut temu, Lucy32 napisał(a):

Ja od dziś ,źle napisałam .Rano 2x25 i po południu 2x25.Dzis znowu mnie nosi z tą moją pacjentka szurneta się chichram z byle czego.Zaraz mnie że szpitala wywalą 🥳zem zdrowa.Terapie miałam fajne,sobie koszyk z wikliny robię, z innych bekę mamy ,jakieś dziwne teatry ten z innych terapii nie z ludzi ,w tym sensie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

49 minut temu, Lucy32 napisał(a):

Ja od dziś ,źle napisałam .Rano 2x25 i po południu 2x25.Dzis znowu mnie nosi z tą moją pacjentka szurneta się chichram z byle czego.Zaraz mnie że szpitala wywalą 🥳zem zdrowa.Terapie miałam fajne,sobie koszyk z wikliny robię, z innych bekę mamy ,jakieś dziwne teatry 

zazdroszcze pamietam siebie z początków pregi też podobny stan, , mówiłem, że lek cud , ale sa ludzie, którzy nie maja tolerki.. czy ktos tu bierze wiecej niz rok  i lek dalej działa?  i jak bierzecie lek 2x dziennie czy 1x? u mnie 150mg z rana, staralem sie brac tylko w ciezkie dni ale to uczucie blogosci i spokoju powodowało ze brałem coraz czesciej i tolerka się zrobila 

Edytowane przez AnnoDomino34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

39 minut temu, AnnoDomino34 napisał(a):

zazdroszcze pamietam siebie z początków pregi też podobny stan, , mówiłem, że lek cud , ale sa ludzie, którzy nie maja tolerki.. czy ktos tu bierze wiecej niz rok  i lek dalej działa?  i jak bierzecie lek 2x dziennie czy 1x? u mnie 150mg z rana, staralem sie brac tylko w ciezkie dni ale to uczucie blogosci i spokoju powodowało ze brałem coraz czesciej i tolerka się zrobila 

Ja przez wiele lat brałam na noc, a potem czytam catriona że 6 h się trzyma we krwi. Aha?! Więc nie wiem jak to możliwe, mi się wydaje że we krwi jest dłużej skoro tyle lat mi działało. Właśnie przez tą straszną nieprzytomność czasami zmieniłam na rano i wieczór. Był ok, a teraz znowu 😆😆 to chyba nie od pregi zatem. Więc nie wiem od czego moze to kolejny objaw nerwicy z dupy

Godzinę temu, Lucy32 napisał(a):

Miło czytać! nie roznieś szpitala tam! Wiedziałam że będziesz mieć zabawe😂😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Noire Panthere napisał(a):

Mi np. od 3 miesięcy po porannej dawce kręci się w głowie

3 godziny temu, brum.brum napisał(a):

Tak, zawroty głowy, chwieje się normalnie jakbym kilka kielichów walnął, nie trzymam równowagi

2 godziny temu, Ryś napisał(a):

Ja wróciłem do 150 mg pregabaliny i się powoli wszystko stabilizuje, nie jestem już po niej pijany

2 godziny temu, Ryś napisał(a):

Lubie mieć kontrole nad sobą, co robie i co myśle a nie być podpity. Jak chce być podpity to raz na jakiś czas dziabne ćwiartke z kolegami i wystarczy.

No prawidłowo me gusta :D

Możecie powiedzieć czy to tylko zawroty i chwiejnosc czy też bystrosc, kontaktowanie, możność skupienia była zła? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi