Skocz do zawartości
Nerwica.com

Olej lniany - zmasowany atak omegą 3 w zaburzenia.


Gość Bagatelka

Rekomendowane odpowiedzi

Moja dieta zawsze była uboga w kwasy omega 3, gdyż ryby jadłem bardzo rzadko i rzadko stosowałem oleje.

Zakupiłem więc pół litra oleju lnianego zimno tłoczonego i będę pił 6 łyżek stołowych dziennie zmieszanych z chudym serkiem. Oprócz tego piję 5ml tranu. Ciekawe czy będą jakieś efekty?

 

Start 22.01.2016

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jedzenie ryb TAK -smażonych, duszonych, wędzonych -NIE, bo kwasy omega ulegają uszkodzeniu w wysokiej temperaturze, stąd poleca się oleje zimnotłoczone...z ryb: sushi, matiasy, ewentualnie w zalewie octowej, np. po wiejsku..mogę się mylić, ale gdzieś o tym czytałam...chyba u J. Zięby ("Ukryte Terapie")

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zmasowany atak omegą 3 w zaburzenia. (...)

Ciekawe czy będą jakieś efekty?

 

Jakie konkretnie zaburzenia masz na myśli? Zakładam(być może na wyrost), że chodzi o depresję? Sprawa wygląda tak- dla człowieka zasadnicze znaczenie mają trzy typy kwasów tłuszczowych omega-3: kwas alfa-linolenowy (ALA)- NIE mylić z kwasem alfa-liponowym(również akronim ALA)!, kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz kwas eikozapentaenowy (EPA). Wszystkie są zasadniczo* egzogenne, organizm nie ma możliwości ich samodzielnego wytwarzania, muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. *EPA może być w organizmie substratem do produkcji DHA, podobnie jak ALA może zostać przekonwertowane zarówno do DHA jak i EPA, ale jest to proces charakteryzujący się bardzo słabą wydajnością( rzędu kilku %). ALA występuje głównie w olejach pochodzenia roślinnego(nasiona,orzechy), a EPA/DHA we wszelkiej maści olejach "morskich", rybich.

 

Przeprowadzono wiele badań klinicznych nad przydatnością omega-3 w łagodzeniu depresji i innych zaburzeń psychicznych, wygląda na to, że działanie przeciwdepresyjne wykazuje jedynie EPA. Za optymalną dawkę uznaje się 1-1,5g/ dobę. Polecane ratio EPA:DHA to 2:1. EPA/DHA nienajlepiej komponują się z omega-6, np. z kwasem linolowym czy kwasem arachidonowym, a olej lniany czy olej z wiesiołka oprócz kwasu alfa-linolenowego(omega-3) zawierają również sporo kwasu linolowego. Dobrze komponują się za to z ostropestem plamistym, witaminą E (tokoferolami ogólnie), EGCG z zielonej herbaty oraz fukoksantyną. Aha- wykazano, że monofosforan urydyny działa wysoce synergistycznie z DHA oraz z choliną(lecytyna), to połączenie wpływa bardzo korzystnie na mózg.

 

Metaanaliza 15 badań klinicznych w których łącznie brało udział 916 uczestników wykazała, że u pacjentów spożywających olej rybi o zawartości >60% EPA nastąpiło znaczne złagodzenie symptomów depresyjnych, podczas gdy u pacjentów spożywających olej rybi o zawartości <60% EPA (wyższa zawartość DHA) nie odnotowano poprawy. Dawka dobowa wynosiła od 200 do 2200mg(2,2g) "czystego" EPA, w zależności od badania.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21939614

 

 

Metaanaliza kilku badań uwzględniająca łącznie 291 uczestników z chorobą/zaburzeniami afektywnymi dwubiegunowymi. Kwasy omega-3 okazały się być skuteczną strategią w łagodzeniu epizodów depresyjnych, natomiast nie poradziły sobie z epizodami maniakalnymi.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21903025

 

Opracowanie na temat skuteczności omega-3 uwzględniające 16 badań przeprowadzonych w latach 1966-2010. Tej akurat publikacji zarzucano błędy systematyczne.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21673208

 

Randomizowane badanie metodą podwójnie ślepej próby z wykorzystaniem placebo. 68 uczestnikom podawano około 2,5g omega-3/dobę (gdzie 2085mg to EPA, a 348mg to DHA). U pacjentów odnotowano 20% redukcję zaburzeń lękowych (zmierzono to przy pomocy Beck Anxiety Inventory), natomiast nie odnotowano poprawy jeżeli chodzi o symptomy depresyjne (mierzone z użyciem Epidemiological Studies Depression Scale).

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21784145

 

Randomizowane badanie metodą podwójnie ślepej próby. 138 otyłym pacjentom obojga płci w wieku 45-64 lat podawano przez okres 1-6 miesięcy kwasy omega-3 w ilości 1,25 albo 2,5g. Wykazano obniżenie aktywności interleukiny 6 oraz TNF-alfa (działanie przeciwzapalne), ale brak działania przeciwdepresyjnego.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22640930

 

Randomizowane badanie metodą podwójnie ślepej próby. 126 kobietom w ciąży, w wieku 18-29 oraz 30-44 lat, przez okres 1-6 miesięcy podawano omega-3. Po 34-36 tygodniach nie zaobserwowano działania przeciwdepresyjnego, wykazano odwrotną zależność pomiędzy DHA, a występowaniem depresji.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23531328

 

Metaanaliza 23 badań klinicznych postulująca, że EPA, ale nie DHA wykazuje działanie przeciwdepresyjne. Za optymalną dawkę uznaje się 1g EPA/dobę (dawki 2-4g nie wykazały statystycznie wyższej skuteczności). Wykazano też, że efekt przeciwdepresyjny jest bardziej wyraźny i trwalszy u osób z ciężką depresją. U pacjentów ze słabo nasiloną czy umiarkowaną depresją efekt był nieznaczący.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20439549

 

Podobne badanie do tego wspomnianego powyżej z kobietami w ciąży. W tym uczestniczek było 26. Podawano około 2g omega-3 (w tym 414mg EPA oraz 1638mg DHA= przewaga DHA). Brak działania przeciwdepresyjnego.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18247194

 

Jak powyżej- 51 uczestniczek. Przez 8 tygodni podawano 1100mg EPA oraz 800mg DHA. Poprawę odnotowano zarówno w grupie spożywającej tran, jak i placebo, tran nie przebił placebo.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18206247

 

119 kobiet. Podawano 220mg DHA pojedynczo lub w połączeniu z ALA. Brak działania przeciwdepresyjnego.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18955102

 

89 kobiet, 200mg DHA. Brak wpływu na depresję poporodową.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12748510

 

33 kobiety, podawano 2200mg EPA+ 1200mg DHA przez okres 8 tygodni. Odnotowano działanie przeciwdepresyjne przewyższające placebo (mierzone przy użyciu EPDS oraz BDI).

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18370571

 

Pacjenci z ChAD, obojga płci, w wieku 18-29, 30-44, 45-64 lat, 49 uczestników. Przyjmowali 1-2g EPA/dobę (w postaci estru etylowego), odnotowano poprawę symptomów depresyjnych (mierzone przy pomocy CGI i HRSD).

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16388069

 

20 uczestników z chorobą afektywną jednobiegunową/ nawracającymi zaburzeniami depresyjnymi, obojga płci, w wieku 18-29, 30-44 lat, przyjmowało przez okres 2-4 tygodni 2g EPA/dobę. W 3 tygodniu odnotowano poprawę.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11870016

 

DHA w dawce dobowej 2000mg, u 36 pacjentów, obojga płci, w wieku 18-29, 30-44, 45-64 lat nie było statystycznie skuteczniejsze od placebo.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12727707

 

Ciekawe badanie. 60 osobom obojga płci z depresją podawano EPA w różnych dawkach. U osób przyjmujących 1g EPA/dobę odnotowano znaczną redukcję symptomów depresyjnych, zaś u osób przyjmujących 2 lub 4g/dobę nie odnotowano poprawy.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12365878

 

120 kobietom w wieku 30-44 lat, przez okres 1-6 miesięcy podawano 1,05g EPA+0,15g DHA. Odnotowano redukcję symptomów depresyjnych i objawów związanych ze stresem.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19116322

 

83 osoby, obojga płci, wiek 18-29, 30-44 lat, okres 1-6 miesięcy. Dawki 600mg EPA+2200mg DHA. Nie odnotowano poprawy po 16 tygodniach.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17659823

 

28 osób, obojga płci, w wieku 30-44 lat, okres 1-6 miesięcy. Po 8 tygodniach zażywania 4400mg EPA i 2200mg DHA u pacjentów ze zdiagnozowaną tzw. "dużą" depresją , odnotowano poprawę.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12888186

 

50 osób, obojga płci, wiek 30-44, 45-64 lat, cierpiący na zespół chronicznego zmęczenia (CFS). Nie odnotowano redukcji objawów depresyjnych i astenicznych. Dawki były stosunkowo niskie- 136mg EPA i 88mg DHA.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10071170

 

116 pacjentów z ChAD, obojga płci, w wieku 18-29, podawano 6g estru etylowego EPA przez okres 1-6 miesięcy. Po 4 miesiącach nie odnotowano ani działania przeciwdepresyjnego ani przeciwmaniakalnego w porównaniu z placebo.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16814257

 

U 33 zdrowych somatycznie uczestników, obojga płci, w wieku 18-29, 30-44, 45-64 lat, którzy przyjmowali 4g oleju rybiego/dobę (o zawartości 1,600mg EPA i 800mg DHA) odnotowano działanie przeciwdepresyjne, poprawę nastroju, redukcję agresji i poprawę funkcji poznawczych.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16269019

 

Metaanaliza 25 badań klinicznych z udziałem łącznie 1373 uczestników wykazała działanie przeciwdepresyjne omega-3, ale wnioski nie są jednoznaczne i wymagają dalszych badań.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26537796

 

Mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, regulację profilu lipidowego. Notowano znaczny spadek poziomu trójglicerydów, nieznaczny wzrost HDL("dobry cholesterol"), spadek LDL("zły cholesterol"), nieznaczne obniżenie ciśnienia krwi (systoliczne i diastoliczne), pewien wpływ na funkcje poznawcze, redukcję agresji, działanie przeciwzapalne, obniżenie kortyzolu("hormon stresu").

 

Z omega-3 jest za to związany inny szkopuł. Ostatnie badania sugerują, że mimo ich potencjalnego działania przeciwzapalnego czy przeciwnowotworowego paradoksalnie ich podaż zwiększa ryzyko agresywnych odmian raka prostaty u mężczyzn o ponad 70%. Kobiety nie muszą się martwić bo tego gruczołu nie posiadają. Taka sytuacja.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dietetyk kazała mi codziennie łyżke oleju z wiesiołka, 1-2 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno , do tego jod, magnez, D3 +A. Eliminacja z diety wszystkich zbóż i produktów mlecznych krowich. ChUdnę /pomimo pożerania czekolady, awokado , bekonu itd./ i czuje się lepiej zdecydowanie fizycznie i psychicznie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lord Kapucyn - ciekawy i dobrze udokumentowany wykład. Jak widać jednym kwasy omega3 pomagają a innym nie...to zależy kto badania zlecał, kto wykonywał a kto za nie zapłacił. Dodam Jednak trochę dziegciu do całości, a cytowała będę z książki, która jest kontrowersyjna dla wielu lekarzy i naukowców, ale dla mnie treść w niej zawarta jest logiczna, może dlatego, że jestem chora psychicznie (?)

 

"Istnieją tylko dwa niezbędne kwasy tłuszczowe. Są to kwasy:

1. Kwas Alfa Linolenowy (ALA) należy on do kwadów tłuszczoych typu omega3. Jego duże iolości znajdują się w oleju z lnu (ok.53%) i w oleju z rzepaku (ale tylko ok. 10%)

2. Kwas Linolowy (LA)należy do kwasów tłuszczowych typu Omega6. Jego duże ilości znajdują się w oleju z krokosza barwierskiego, wiesiołka, maku, pestek winogron czy słonecznika....

Ktoś może zapytać:"a gdzie olej z ryb?". Przecież mówi się nam, że jest to najzdrowszy dla człowieka olej. Przyjrzyjmy się temu trochę bliżej, bo jak wiadomo "diabeł tkwi w szczegółach"..

Co się dzieje po spożyciu tłuszczu Omega3, jakim jest Kwas ALA? Organizm nasz przetwarza ten olej na dwa inne kwasy tłuszczowe omega3: EPA i DHA.

Nie są to jednak Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, ponieważ nasz organizm wytwarza je sam.

...EPA i DHA nie są kwasami dla nas niezbędnymi. Jesli chodzi o kwasy omega3, to jest nim tylko kwas ALA.

Kwas LA - w tym przypadku występuje zjawisko podobne. Po spożyciu tego kwasu organizm wytwarza z niego dwa kwasy GLA i AA....nie są kwasami niezbędnymi, ponieważ organizm potrafi je wytworzyć sam...

Wprowadźmy tutaj nowe pojęcie: PIERWOTNE niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i POCHODNE niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych....

Lekarze zupełnie nieswiadomie przepisują nadmierne dawki omega3 w postaci POCHODNYCH, co przynosi naszemu organizmowi więcej szkody niż pożytku.

UWAGA:

1. Organizm człwoeiak przetwarza kwasy Pierwotne na pochodne w ilości takiej, jakiej wymaga.

2.Nie więcej niż 5% Pierwotnych kwasów przwtwarzane jest na kwasy Pochodne, przy czym omega3 przetwarzane są według niektórych naukowców w ilości zaledwie 1%.

3. Chociaż organizm przetwarza kwasy Pierwotne na Pochodne, to proces odwrotny jest NIEMOŻliwy...

 

Jeśli mamy niedobory kwasó pierwotnych, to bez względu na to, jak wiele będziemy spożywać kwasów Pochodnych, organizm nie wytworzy odpowiedniej ilosci kwasów Pierwotnych, których potrzeba mu znacznie więcej niż Pochodnych..

Przez bardzo długi okres (30 la) uwazano, że organizm potrzebuje dużych ilości Pochodnych, a niewiele Pierwotnych kwasów. Taką wiedzę przekazywano uczelniom medycznym na całym świecie. ...

Oprócz mózgu i systemu nerwowego, których udział wagowy u dorosłego człowieka to tylko 3%, w pozostałych tkankach są tylko śladowe ilości Pochodnych, tzn. EPA i DHA suplementacja okazała się medycznym błedem, ponieważ nie wiedziano, że zaleca się te kwasy w ilościach 100 a nawet 500 razy przekraczających ich ilość normalnie wytwarzaną przez nasz organizm. Nie mogło to nie odbić się na zdrowiu. Okazało się, że negatywne efekty stosowania suplementacji olejem z ryb trwają jeszcze przez 18 tygodni po zaprzestaniu suplementacji tym olejem.

Informacje te opublikowano w jednym z najbardziej prestiżowych pism związanych z żywieniem człowieka:

Delarue J, Labarthe F, Cohen F. Fisch-oil supplementation reduces stimulation of plasma glucose fluxes during exercise in untrained males. British Journal of Nutrition 2003; 90.04: 777-786

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W dalszej części książki jest mowa o kwasach omega6 i ich niedocenianym znaczeniu dla organizmu ludzkiego.

Przytoczę tylko kilka zdań:

"omega6 posiadają silne właściwości przeciwzapalne...niewłaściwe jest aby postrzegać kwasy omega6 jako prozapalne. Pierwotne omega6 odgrywają w organizmie człowieka znacznie większą, ważniejszą rolę niż omega3. Żeby wywołać widoczne, biologiczne efekty, omega3 muszą być podawane z omega6. Natomiast omega6 wykazują aktywność biologiczą nawet wtedy, kiedy były podawane bez omega3"

Dale autor podaje, że prawidłowy stosunek omega6 do omega3 powinien wynosić 11:1. Kluczową sprawą jest uszkadzanie olejów w procesie produkcji. Pierwotne NNKT są bezpowrotnie usunięte. Dopiero od niedawna zwraca się uwagę na to, że oleje tłoczone na zimno są zdecydowanie lepsze.

 

Przepis na zdrowie wg autora tej książki to: zmieszać olej z lnu z olejem ze słonecznika czy krokosza barwierskiego w stosunku 1:3 - Łyżeczka, nie więcej niż dwie dziennie, i mamy to, czego nasz organizm bardzo potrzebuje. Warunek jest jeden: oleje muszą być naprawdę zimno tłoczone i w żaden sposób nie przetwarzane. (Książka, z której cytowałam to :"Ukryte Terapie" Jerzy Zięba)

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakie konkretnie zaburzenia masz na myśli?
Wszelakie zaburzenia pochodzenia mózgowego. Mam zdiagnozowane schizofrenię, ZOK, padaczkę, dyskalkulię. Mam też objawy nerwicy lękowej i dystymii. Kilka lat temu miałem poszerzony układ komorowy na TK.

 

Mam cichą nadzieję, że ten olej jak i tran coś pomogą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mógłbym się kąpać w tych olejach wyciskanych na zimno co wypiłem :lol:

moja ocena jest taka ;

złoto dla oleju z wiesiołka , ogórecznika , lnu , z wątroby rekina

srebro dla rzepakowego , z orzechów włoskich , laskowych etc

brąz dla całej reszty tłoczonych na zimno

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakie konkretnie zaburzenia masz na myśli?
Wszelakie zaburzenia pochodzenia mózgowego. Mam zdiagnozowane schizofrenię, ZOK, padaczkę, dyskalkulię. Mam też objawy nerwicy lękowej i dystymii. Kilka lat temu miałem poszerzony układ komorowy na TK.

 

Mam cichą nadzieję, że ten olej jak i tran coś pomogą.

 

Medykamenty z sygnaturki pomagają w nie do końca satysfakcjonującym stopniu czy po prostu stosujesz suplementację profilaktycznie/ w celu potencjalizacji terapii konwencjonalnej?

 

Jeżeli chodzi o schizofrenię to badania pilotażowe wskazywały na przydatność omega-3 w łagodzeniu objawów schizofrenii.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15907142

 

Tutaj masz przegląd z 2003r., czterech badań klinicznych, gdzie przeciwstawiano EPA vs. placebo vs. konwencjonalna augmentacja LPP. W 2 badaniach na 4 odnotowano znaczącą redukcję objawów pozytywnych i negatywnych schizofrenii, konkludując tym samym, że EPA może być skuteczną augmentacją konwencjonalnych leków przeciwpsychotycznych.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14661986

 

Niestety nowsze metaanalizy i opracowania naukowe wskazują, że kwasy omega-3 nie są skuteczne w schizofrenii, efekty nie są statystycznie istotne.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17194275

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17877810

 

Jeżeli poszukujesz suplementów czy niekonwencjonalnych terapii , celowanych w Twoje problemy to zainteresuj się S-Adenozylometioniną (SAM-e), sarkozyną, glicyną, N-Acetylocysteiną (NAC) czy memantyną (off-label, bo pierwotnie jest stosowana w leczeniu choroby Alzheimera). Ale badania nad ww. są w powijakach.

 

Przyjmujesz oprócz fluoksetyny i olanzapiny jakiś lek przeciwpadaczkowy?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Medykamenty z sygnaturki pomagają w nie do końca satysfakcjonującym stopniu czy po prostu stosujesz suplementację profilaktycznie/ w celu potencjalizacji terapii konwencjonalnej

Leki pomagają, ale chcę wzmocnić ich efekt.

 

Lek na padaczkę to lewetiracetam. Nie długo będę miał dodany kolejny lek na padaczkę(z tej nowej generacji), bo obecny przestał działać. Pojawiły się zmiany napadowe z nowych miejscach mózgu :roll:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mógłbym się kąpać w tych olejach wyciskanych na zimno co wypiłem :lol:

moja ocena jest taka ;

złoto dla oleju z wiesiołka , ogórecznika , lnu , z wątroby rekina

srebro dla rzepakowego , z orzechów włoskich , laskowych etc

brąz dla całej reszty tłoczonych na zimno

 

Jak dla mnie to wszystkie oleje roślinne poza kokosowym są bezwartościowe, bo kwasy nienasycone szybko się utleniają i zostaje zjełczały tłuszcz niewykrywalny dla pijącego. Czytałam gdzieś że najlepiej samemu kupić se kombajn do wyciskania oleju lnianego i wyciskać przed każdym posiłkiem, ażeby skorzystać z jego dobroczynnych właściwości.

W dodatku olej lniany smakuje rybskiem.

Rzepakowy jest to neurotoksyna, chemicznie przetworzona ażeby usunąć z niego trujący kwas erukowy. Zdaje się ze kiedyś był zakazany przez FDA.

Oliwa z oliwek jest podrabiana i fałszowana przez mafie.

 

Rybska pływają w zatrutych antybiotykami stawach hodowlanych w swoich odchodach i nie mają czym oddychać, więc taki olej może być ze zrakowiałej wątroby rekina z wadami genetycznymi taplającego się w metalach ciężkich i pestycydach.

 

Dla mnie ta akcja: jedz rybska żeby być zdrowym przypomina akcję: pij mleko będziesz kaleką.

 

W dodatku podejrzewam że z tymi niedoborami omegi-3 i związkiem z depresją jest coś nie halo , bo przebadałam się kiedyś metodą Volla i wcale mi nie wyszło, że brak mi tych kwasów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×