Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy tęsknicie za czasami dzieciństwa ?

staram się

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chciałbym się wrócić do dzieciństwa - jedyną osobą, która mi się dobrze kojarzy z tamtego czasu jest moja nieżyjąca już dawno Babcia. Pamiętam taką scenę jak siedzę z nią w kuchni a ona wykrawa foremkami ciastka a ja jej pomagam. I wpada ojciec jak zawsze z gębą, ale Babcia mnie obroniła przed nim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, acarien napisał:

Ludzie mają skłonności do romantyzacji/idealizacji przeszłości. Nie tęsknią za rzeczami, bajkami, filmami, grami etc. z przeszłości, tylko tym, jak się wtedy czuli (często też zapominając o tych negatywnych kwestiach).

Pojawia się pytanie, czy właśnie brak tej skłonności nie jest zaburzeniem? Według słownika języka polskiego "tęsknić" oznacza odczuwać żal, być smutnym z powodu czyjejś nieobecności, braku kontaktu z kimś lub z czymś. Wydaje mi się, że mam dobry kontakt ze swoim tzw. wewnętrznym dzieckiem, więc nie mam powodów, aby za nim tęsknić, a tym samym, żeby tęsknić za dzieciństwem. Mogę tęsknić za pewnymi emocjami, które czułem w czasach dzieciństwa, ale i obecnie je czuję, więc to nie ma sensu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tęsknię przede wszystkim za poczuciem bezpieczeństwa, spokojem i wolnością umysłu z czasów przedtraumowych oraz wrażeniem "bycia całością" wynikającym z faktu, że w dzieciństwie cała moja rodzina była jeszcze w komplecie [mimo że z punktu widzenia zewnętrznego obserwatora wciąż niepełna i o nietypowym składzie / strukturze]. Obecnie wychowujący mnie dziadkowie już nie żyją i mam tylko mamę, z którą nigdy nie czułam tak bliskiej więzi ani nie dogadywałam się tak dobrze jak z nimi. No i jeszcze za swoim dawnym domem - piątym elementem tych dziwnych puzzli 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak.

Pamiętam wiele bajek z lat 90.

Bajek z lat 80. siłą rzeczy nie pamiętam.

Lubiłem Brygadę RR, Kacze opowieści, Gumisie, Muminki, Smerfy, Dookoła świata z Willym Foggiem, Wyspę Niedźwiedzi, Super Baloo, Nowe przygody Kubusia Puchatka, Małą syrenkę, Aladyna, poza tym aktorski serial Disneya "Kochanie, zmniejszyłem dzieciaki" i wiele seriali anime.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Kiusiu napisał(a):

Tak.

Lubiłem Brygadę RR, Kacze opowieści, Gumisie, Muminki, Smerfy, Dookoła świata z Willym Foggiem, Wyspę Niedźwiedzi, Super Baloo, Nowe przygody Kubusia Puchatka, Małą syrenkę, Aladyna, poza tym aktorski serial Disneya "Kochanie, zmniejszyłem dzieciaki" i wiele seriali anime.

Wyspa niedźwiedzi czy super baloo - mało kto już chyba pamięta te bajki.

A pamiętasz Tukany na tropie czy Hrabia Kaczula? 

Edytowane przez mała_mi123
G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, chciałabym wrócić do czasów dzieciństwa, mimo że nie był to całkiem beztroski czas. Ale były to czasy normalniejsze, sprzed ery mediów społecznościowych. Słowo "pandemia" było raczej zapomniane. I świat był spokojniejszy. Wszystko zaczęło się sypać po 2001 r. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mała_mi123 Nie kojarzę tych akurat.

"Wyspa Niedźwiedzi" i "Super Baloo" były chyba emitowane dość krótko i później chyba nie były powtarzane. W przeciwieństwie do "Gumisiów", "Brygady RR", "Muminków", Kaczych opowieści" czy "Smerfów".

12 godzin temu, Barbecue napisał(a):

I świat był spokojniejszy. Wszystko zaczęło się sypać po 2001 r. 

Jednak Polska w latach 90. zdecydowanie nie była spokojniejsza. Plaga przestępczości zorganizowanej, kradzieży itd.

Akurat Polska stała się bezpieczniejsza w latach 00.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym sobie stworzył idealny świat wspomnień z wybranych momentów z 90s i 00s

16 godzin temu, Kiusiu napisał(a):

Tak.

Jeszcze Tabaluga. Co prawda byłem już dużym chłopcem gdy to emitowali, ale podobało mi się :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

42 minuty temu, Grouchy Smurf napisał(a):

idealny świat wspomnień z wybranych momentów z 90s i 00s

Też myślałem o czymś takim. 🙂

Był jeszcze "Conan łowca przygód".

To właśnie z tego serialu poznałem Conana. I później na tę postać patrzyłem właśnie przez ten pryzmat. I np. gdy pierwszy raz oglądałem aktorskiego "Conana barbarzyńcę", to dziwiłem się, dlaczego nie ma tam gwiezdnego metalu, shurikenów, Szarego Wilka, Gniewnego Amona, Seta, Mesmiry i Wężowatych. 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja trochę tęsknie za czasami dzieciństwa. Najlepiej wspominam wczasy nad morzem, moje najlepsze wspomnienie z tego okresu to jak wchodzę do morza i pływam w morzu. Pamiętam, że u nas w domu było zawsze dużo zwierząt, były pieski, kotki, króliki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, alone05 napisał(a):

Ja trochę tęsknie za czasami dzieciństwa. Najlepiej wspominam wczasy nad morzem, moje najlepsze wspomnienie z tego okresu to jak wchodzę do morza i pływam w morzu. Pamiętam, że u nas w domu było zawsze dużo zwierząt, były pieski, kotki, króliki.

Super sprawa, zwierzaki i morze również …🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem. Z jednej strony tęsknię do czasu gdy nie miałam OCD, czyli w sumie zostaje dzieciństwo. Z drugiej nie powiedziałabym, że bylo ono szczególnie szczęśliwe. Miałam z kim sie bawić na podwórku i trudno znaleźć jeszcze jakieś plusy. Mój dom rodzinny nie był zbyt wspierajacy (terapeuta chyba stara się mnie przekonać, że w ogóle nie był), zdarzało się, że tata miał problemy z alkoholem, wychowanie było raczej surowe. W wieku 12 lat w szkole już było bardzo źle jeśli chodzi o rówieśników. Chyba nie tęsknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi