Skocz do zawartości
Nerwica.com

Aseksualność /aseksualizm

scrat

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie to akurat podświadome. Może dlatego, że jestem zaborczą istotką i nie chcę się nikim dzielić, nawet w przeszłości. Taki facet był i jest tylko mój...

nie cierpię tych co skaczą z kwiatka na kwiatek argumentując, że to normalka dla tej płci

Ja bym się z takim nawet nie chciała zadawać... :? (czyt. najwyraźniej też ich nie lubię ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O aseksualności mówi seksuolog Arkadiusz Bilejczyk pod linkiem: http://portal.abczdrowie.pl/aseksualizm. Zachęcam do obejrzenia krótkiego filmiku.

Jako aseksualne określają się osoby, które nie odczuwają pożądania seksualnego. Dotychczas traktowano to jako zaburzenie, dysfunkcję seksualną, jednak pojawia się coraz więcej głosów, by aseksualność uznać za czwartą orientację seksualną. O awersji seksualnej mówi się, gdy sama perspektywa kontaktu seksualnego z partnerem powoduje u danej osoby niechęć, obawę lub lęk w stopniu wystarczającym, by unikać seksualnej aktywności. A kiedy dochodzi do seksu, pojawiają się uczucia silnie negatywne i niezdolność do przeżywania przyjemności. W skrajnej postaci awersja seksualna wiąże się z odrazą do wszelkich bodźców seksualnych, niezależnie od osoby partnera. Stan ten często związany jest z przeżyciem traumy seksualnej. Problem aseksualności pojawił się kilka lat temu podczas badań nad seksualnością Brytyjczyków. 18 000 osób zapytano o ich pociąg fizyczny. Miały odpowiedzieć, czy odczuwają pożądanie do płci przeciwnej, własnej, obu płci, a może wcale nie odczuwają zainteresowania seksem. Jeden procent badanych (blisko 200 osób) odpowiedział, że „nigdy nie odczuwał pociągu do żadnej z płci”.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kornelia_lilia, jak się znajomość rozwija do tego stopnia, to wynajmuje się razem mieszkanie. A i wcześniej nie widzę problemu, jeżeli rodzina jest w miarę dobrych relacjach - na czas wizyty brat śpi na podłodze w drugim pokoju i tyle. Wiek nie ma tu nic do rzeczy, ludzie sobie radzą niezależnie od warunków... Znam całe rodziny, które mieszkają w JEDNYM pokoju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiya, detektywmonk żyje z renty, więc ciężko by było.

Ja np. mam duży dom, który pewnie będzie mój, a i tak nie zamierzam tam w przyszłości mieszkać, razem z rodziną. Tu jeszcze w grę wchodzą inne kwestie, ale masz rację, jeśli rodzina żyje ze sobą dobrze, to wszystko da się pogodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi