Skocz do zawartości
Nerwica.com

WORTIOKSETYNA (Brintellix)

zaqzax-0

Czy wortioksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

86 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wortioksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      34
    • Nie
      31
    • Zaszkodziła
      21

Rekomendowane odpowiedzi

@mat86a czy jest tak że wortioksetyna spowodowała tak silny lęk czy miałeś tak wcześniej i po prostu nie pomogła?

Mój doktor jest zwolennikiem EW ale mówi że nie da mi skierowania bo i tak nikt mi tego nie zrobi, dał komuś skierowanie do szpitala we Wrocławiu ale odmówili. Teraz lekarze boją się robić EW a ci młodsi to pewnie w ogóle w to nie wierzą, a pies z nimi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, zburzony napisał(a):

Mój doktor jest zwolennikiem EW ale mówi że nie da mi skierowania bo i tak nikt mi tego nie zrobi, dał komuś skierowanie do szpitala we Wrocławiu ale odmówili. Teraz lekarze boją się robić EW a ci młodsi to pewnie w ogóle w to nie wierzą, a pies z nimi.

EW jest obarczone możliwością wystąpienia dość poważnych (być może nawet i nieodwracalnych) powikłań, choćby w postaci przemijającego albo trwałego upośledzenia pamięci (zwłaszcza krótkotrwałej). EW co do zasady powinno być wykonywane tylko w przypadkach zagrożenia życia - np. przy schizofrenii katatonicznej albo bardzo ciężkiej depresji, kiedy leki nie przynoszą żadnej poprawy. Ogółem jest to jest leczenie ostatniego rzutu. Z tego co wiem, to w chwili obecnej jeśli chodzi o leczenie depresji, odchodzi się od EW coraz bardziej na rzecz nieco mniej inwazyjnych metod jak np. esketaminy czy TMS. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Dzień dobry. Obecnie zażywam 5mg wortioksetyny. Przy 10mg większy lęk miałem. Chciałbym dodać do tego 5mg Escitalopramu. Czy ktoś z Was zażywał jednoczenie wortio i esci? 

Cześć. Dzień dobry. Obecnie zażywam 5mg wortioksetyny. Przy 10mg większy lęk miałem. Chciałbym dodać do tego 5mg Escitalopramu. Czy ktoś z Was zażywał jednoczenie wortio i esci? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@eleniquważam że TMS to ściema która w dodatku majątek kosztuje. Tutaj @acherontia styxtestowała esketaminę bez skutku. Na pewno EW są obarczone ryzykiem, gdyby moja pamięć krótkotrwała jeszcze bardziej się pogorszyła to stał bym się kretynem. Mój stan obecnie w żadnym stopniu nie wymaga EW ale oczywiście bywało dużo, dużo gorzej a żadne leki nie pomagały. Mój Dr jest jeszcze zwolennikiem krioterapii, twierdzi że bywa naprawdę skuteczna przy depresji i zaburzeniach nastroju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 minut temu, zburzony napisał(a):

@eleniquważam że TMS to ściema która w dodatku majątek kosztuje. Tutaj @acherontia styxtestowała esketaminę bez skutku. Na pewno EW są obarczone ryzykiem, gdyby moja pamięć krótkotrwała jeszcze bardziej się pogorszyła to stał bym się kretynem. Mój stan obecnie w żadnym stopniu nie wymaga EW ale oczywiście bywało dużo, dużo gorzej a żadne leki nie pomagały. Mój Dr jest jeszcze zwolennikiem krioterapii, twierdzi że bywa naprawdę skuteczna przy depresji i zaburzeniach nastroju.

Właśnie dlatego moja obecna psychiatra, u której leczę się na NFZ robiła wszystko, by uniknąć metod niefarmakologicznych przy leczeniu mojego OCD. Jestem też pod opieką neurologa, bo miewam uporczywe bóle głowy i tu również mam bardzo dobrą neurolog, która potwierdza, że lepiej jest brać odpowiednio dobraną (złożoną nawet z więcej niż 2-3 leków) farmakoterapię przez 2 lata, która niweluje objawy przynajmniej w 90% niż powoływać się na takie kosztowne metody za miliony złotych. Biorę w tym momencie aż 4 różne leki, ale najważniejsze, że OCD jest u mnie już niemal całkowicie zaleczone. Pisałem w wątku o memantynie, jak bardzo ostatnio ten lek zaczął mi pomagać przy OCD. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

49 minut temu, zburzony napisał(a):

Tutaj @acherontia styxtestowała esketaminę bez skutku

Tak, tylko ja miałam poza refundowanymi "metodami" bo ja przyjęłam tylko 2 dawki i tyle było od początku planowane. Jakby zadziałała dłużej stosowana nie wiadomo, ale dopóki jej cena nie spadnie i nie będzie to ostateczność, nie planuje powtarzać eksperymentów, bo na razie żyje mi się dobrze bez leków (za tamte podania finalnie uzyskałam refundację także koszt leku jaki poniosłam nie przekroczył 160zł, a za podanie nie płaciłam) ;) u mnie boostery czy leki włączane na chwilę jako augumentacja przeważnie się sprawdzały, stąd wtedy taka a nie inna decyzja o spróbowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, zburzony napisał(a):

@hopefully.00u ciebie był słaby efekt przeciwlękowy czy tak jak u mnie zwiększenie lęku? W jakiej dawce brałeś? U mnie 5 mg zwiększało lęk a 10 już nie ale pozytywnych zmian nie zauważyłem.

Generalnie na lęk psychicznie to działał na niepokój związany z sero ale nie działał na objawy somatyczne poprostu, ale lek dla mnie w top 3 obok duloksetyny i escitaloprsmu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi