Skocz do zawartości
Nerwica.com

Gość Adam Smith

Rekomendowane odpowiedzi

Mushroom, moj kochany niczego Ci nie wypominam bo jak napisalam miales racje..posprzatalam bo chcialam . Odpowiedzialam tylko na Twoja sugestie jak to faceci maja kiepsko. Robicie duzo mniej niz kobiety bo jakos dziwnym trafem babskich spraw jest duzo wiecej niz meskich. I jak znam zycie ten podzial wymyslili faceci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój ojciec był feministą jeszcze w latach 90., ale z tego zrezygnował, gdy wspólne rozwiązanie problemu wraz z matką mogło trwać kilka lat, zaczął stosować politykę faktów dokonanych.

Ja zauważyłem taki trend, że w Polsce nie ma zbyt wielu true-feministek, natomiast jest wiele nowofalowych żeńskich szowinistek. Znam jedną zaangażowaną (najbardziej spośród tych, które znam osobiście) feministkę, Amerykankę, gadałem z Nią na różne tematy i nawet jak się różniliśmy w opiniach, to nigdy nie odczułem, że jestem jakiś, jakikolwiek, bo jestem mężczyzną, wicie rozumicie? Jak z koleżankami rozmawiałem, które się deklarowały jako wyzwolone feministki, to większość szybko wyciągała z szafy argument koronny - moją płeć. Np. ze spotkania z Sylwią Chutnik wyszedłem bardzo pozytywnie zaskoczony.

A studia gender same w sobie ciekawe. O tych przedszkolach to zbyt mało wiem, żeby się wypowiadać.

Sylwia Chutnik, Olga Tokarczuk, Agnieszka Graff, Monika Płatek, Kinga Dunin, żadnej z tych feministek nie można nazwać szowinistką. Magdalena Środa ma wręcz konserwatywne poglądy.

Całe to huczenie na feministki wynika z ich sprzeciwu wobec ustawy antyaborcyjnej, a nie ich rzeczywistych poglądów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tutaj mamy obraz tego takiego codziennego feminizmu...który oczywiście nie jest niczym złym

Dojrzałe, silne, ładne, mądre kobiety sukcesu śmieją sie że żona obcieła mężowi penisa bo chciał rozwodu...nie wiedzą o co chodzi, ale to wspaniałe jak to jedna z nich mówi...gdyby ktoś wyskoczył że popiera jakiegoś kolesia co żone oblał kwasem, albo obrzezał za kare to by go zastrzelili...w druga stronę nie ma problemu...na tym przecież między innymi polega dzisiejszy feminizm...kobieta-ok, facet-nie ok...to takie proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tutaj mamy obraz tego takiego codziennego feminizmu...który oczywiście nie jest niczym złym

Dojrzałe, silne, ładne, mądre kobiety sukcesu śmieją sie że żona obcieła mężowi penisa bo chciał rozwodu...nie wiedzą o co chodzi, ale to wspaniałe jak to jedna z nich mówi...gdyby ktoś wyskoczył że popiera jakiegoś kolesia co żone oblał kwasem, albo obrzezał za kare to by go zastrzelili...w druga stronę nie ma problemu...na tym przecież między innymi polega dzisiejszy feminizm...kobieta-ok, facet-nie ok...to takie proste

ale po co wrzucasz jakieś amerykańskie wariatki, mówimy o polskich feministkach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sylwia Chutnik, Olga Tokarczuk, Agnieszka Graff, Monika Płatek, Kinga Dunin, żadnej z tych feministek nie można nazwać szowinistką. Magdalena Środa ma wręcz konserwatywne poglądy.

Całe to huczenie na feministki wynika z ich sprzeciwu wobec ustawy antyaborcyjnej, a nie ich rzeczywistych poglądów.

Nie nazywam ich szowinistkami, odniosłem się do obserwacji z życia, gdzie często feminizm jest mylony z postawą "teraz kurwa my". Graff to z "Wysokich Obcasów" kojarzę, Dunin chyba też, Sylwia Chutnik bardzo w porządku, czytuję jej felietony w "Polityce", no i byłem na spotkaniu promującym jej książkę, zdrowe ma podejście, nie wciska ideologii gdzie tylko może, a mężczyzn może było tam 5%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale po co wrzucasz jakieś amerykańskie wariatki, mówimy o polskich feministkach

a ty czemu używasz takich idiotycznych argumentów? Czemu w zasadzie uwazasz, że mówimy o polskich feministkach? Skąd ten pomysł? Na bank nie pasuje ci ten link...ale on jest świetny. Ponieważ tam coś widać..to czego między innymi ty próbujesz nie dostrzec...widać własnie wtedy kiedy laski są swobodne, taka normalna zasłona poprawności, te formy i pozy trochę słabną, człowiek sie troche odsłania...Widać tutaj jak te kobiety rozumieją feminizm(?), role kobiet mężczyzn(?) no na pewno tą obecną w społeczeństwach atmosferę...chodzi o to, że one nie poczuły nawet że mówią coś złego...jedna tylko sie troche na ten temat zająkneła...jedna mówi, że by wyrzuciła penisa do śmieci, albo dała psu...druga pyta a czemu męczyć psa...

Bedziecie udawać że to nie wychodzi im nazbyt naturalnie? że taka postawa jest w pewnym sensie powszechna i nie jest niczym zbyt nagannym? No coś tym kobietą na taką gadkę pozwoliło i na pewno nie jest to gaz rozweselający...

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do głupich katolickich-prawicowych portali ( nie jestem katolikiem) , o których ktoś tutaj wspomniał , a następnie jak żródło informacji , podał stronę" na temat" , gdzie publicystą jest Tomasz Lis , który na wykładzie dla studentów nazwał widzów idiotami ( może o czytelnikach ma inne zdanie ? ) jest trochę dziwne ;) . Co do wyśmiewania obaw prawicowych portali przez p . Zawadzką , to równie dobrze mogliby nam zaoferować wszczepienie chipu pod skórę pod hasłem obrony przed porwaniami (zawsze porywacz może nam zafundować darmową amputację :P ) i zabezpieczeniem naszych kont , a wszelakie teorie spiskowe o kontroli na każdym kroku , wyśmiałby ekonomista występujący w programie i sprawa załatwiona . Nie żebym był jakimś głosicielem teorii spiskowych , ale warto mieć w życiu wątpliwości i spojrzeć na te drugą stronę medalu zamiast patrzeć na świat przez różowe okulary . Poza tym sam nie uważam , żeby kobiety nie mogły wykonywać pewnych męskich zajęć -np . grać w piłkę nożną ( chociaż oglądalność miałyby , tylko wtedy , gdy padałby deszcz ) - i znam wielu ludzi o podobnych poglądach , chociaż nikt z nas w dzieciństwie nie malował sobie paznokci i nie zakładał sukienek . Ze stereotypami i podziałami można walczyć w inny sposób , ale tu jest też duża rola rodziców , bo jak dziecko będzie w przedszkolu uczone tolerancji , a w domu słuchało ojca , który mówi " baby się nadają tylko do gotowania " , to wystąpią pewne sprzeczności , z którymi nie wiem jak sobie dziecko poradzi , bo nie jestem psychologiem . Czy ten program pomoże czy zaszkodzi tego nie wiem , bo o tym moglibyśmy się przekonać dopiero w praktyce , chyba że przygotowały go panie pokroju Moniki Richardson ( czyli nie grzeszące rozumem ) to możemy się spodziewać katastrofy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomcio Nerwica, :brawo:

racja ja mam w domu tak że matka robi w praktyce na ojca gotuje sprząta

płaci rachunki

on swoją pensję przepier...la to nie znaczy że ja taki będę

nie trzeba mi było żadnych zajęć w dzieciństwie bym wiedział co dobre a co złe

i czym jest równość czy sprawiedliwy podział obowiązków

a

jak zapytacie czy pomagam matce to nie

ale nie dla tego że jestem facetem ale dla tego

że los obojga z nich jest mi obojętny po tym co mi zrobili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ty czemu używasz takich idiotycznych argumentów? Czemu w zasadzie uwazasz, że mówimy o polskich feministkach? Skąd ten pomysł? Na bank nie pasuje ci ten link...ale on jest świetny. Ponieważ tam coś widać..to czego między innymi ty próbujesz nie dostrzec...widać własnie wtedy kiedy laski są swobodne, taka normalna zasłona poprawności, te formy i pozy trochę słabną, człowiek sie troche odsłania...Widać tutaj jak te kobiety rozumieją feminizm(?), role kobiet mężczyzn(?) no na pewno tą obecną w społeczeństwach atmosferę...chodzi o to, że one nie poczuły nawet że mówią coś złego...jedna tylko sie troche na ten temat zająkneła...jedna mówi, że by wyrzuciła penisa do śmieci, albo dała psu...druga pyta a czemu męczyć psa...

może przeczytaj wątek, od czego się zaczęła dyskusja?

powoływanie się na jakieś tam amerykańskie feministki jest bezsensowne, Stany słyną z ultraradykalnych postaw

są baptyści żądający holocaustu dla katolików, będziesz to przekładał na wszystkich baptystów? są biali chcący wymordować wszystkich czarnych i czarni chcący mordować białych i co z tego?

specyfika tamtejszych mediów jest taka, że dzięki 1 Poprawce jest miejsce dla najbardziej nawet obłąkanych poglądów

więc twoje powoływanie się na filmik na youtube jest właśnie idiotyczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mushroom, moj kochany niczego Ci nie wypominam bo jak napisalam miales racje..posprzatalam bo chcialam . Odpowiedzialam tylko na Twoja sugestie jak to faceci maja kiepsko. Robicie duzo mniej niz kobiety bo jakos dziwnym trafem babskich spraw jest duzo wiecej niz meskich. I jak znam zycie ten podzial wymyslili faceci

To prawda, w domu (chyba każdym) kobieta robi dużo więcej niż facet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może przeczytaj wątek, od czego się zaczęła dyskusja?

powoływanie się na jakieś tam amerykańskie feministki jest bezsensowne, Stany słyną z ultraradykalnych postaw

są baptyści żądający holocaustu dla katolików, będziesz to przekładał na wszystkich baptystów? są biali chcący wymordować wszystkich czarnych i czarni chcący mordować białych i co z tego?

specyfika tamtejszych mediów jest taka, że dzięki 1 Poprawce jest miejsce dla najbardziej nawet obłąkanych poglądów

więc twoje powoływanie się na filmik na youtube jest właśnie idiotyczne

Ale czemu ja mam czytac wątek?Przeciez to nie ja mam problem z jego tematem tylko ty. Przecież to ty piszesz głupoty na jego temat...to nie jest dyskusja na temat polskich feministek. Nie odpowiedziałeś na pytanie czemu uważasz, że tak jest....ale mniejsza z tym...bo to nie ma sensu

Jak na razie sama demagogia, jakas nieudolna erystyka...jakies teksty o stronach katolickich, Terlikowskim....Czekam przynajmniej na wyjaśnienie tej całej terminologii gender...i może też pare zdań jej zwolenników, czemu to jest ...prawidłowa(?),dopuszczalna to chyba złe słowo, ponieważ mam wrażenie że w przestrzeni społecznej ta ideologia konkurencji nie uznaje...no chyba że na tyle na ile nie ma wyjścia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wszystkie feministki wysłał do krajów arabskich, albo Indii tam jest dla nich dużo pracy, uświadamiania itd bo w Europie nie mają o co naprawdę walczyć to se wymyślają.

Time599.jpg

nadal nie wiecie po co jest feminizm ? :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no więc nie wiesz nic o feministkach, dla nich facet ma być partnerem, a nie typowym dla kraju nad Wisłą obrażającym kobiety seksistowskim chamem, skłonnym do przemocy

to takie trudne? brać odpowiedzialność za związek i rodzinę, dbać o relacje, nie traktować się jako pana świata?

i owszem, należy kobiety i mężczyzn traktować równo, także w kwestiach wyzwolenia seksualnego

:brawo::uklon::105: nic dodac, nic ująć... nie wiem czemu niektórzy utozsamiaja feministki z seksistowskimi szowinistkami :bezradny: jeśli kobiety domagają sie równego traktowania, to wcale nie znaczy, że nienawidzą facetów :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak...teraz to już pozamiatane...5 stron i na reszcie ktoś napisał coś sensownego...amen(oczywiście ironie odnosząca sie do ostatniego obrazka). Wiecie co...ja do feminizmu to za bardzo nic nie mam...ale jak tak widze ten wątek. Te wszystkie posty, w których nie ma nawet jednego sensownego zdania, jednej jakiejś rzeczowej wypowiedzi to troche mnie to dziwi...Poza tym sam wątek jest chyba o feministkach co pozakładały przedszkola...a nie kliniki plastyczne dla Afganek.... W krajach muzułmańskich z tego co sie orientuje to obyczaje jeszcze kilkadziesiąt/sto lat temu były zupełnie inne niż za czasów fundamentalistów wszelkiej maści...Feminizm nie ma tu nic do rzeczy. ...

Czy można być kobietą walczącą o prawa kobiet i nie byc feministką?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D :D

chce dodać ze feminizm to fajne slowo ktorego trzeba uzywac kiedy kobiecie cos nie pasuje.

szkoda że moja mama kazała mi sprzątać a mojemu bratu nie ( fiutek zapewnia przywileje ), ale przynajmniej nikt mi tu nie obcina nosa.

proponuję feministkom rozpocząć gólnoświatową akcję : wszyscy razem obieramy ziemniaki ( bez wzgledu na płeć i miejsce zamieszkania )

-- So wrz 21, 2013 10:07 am --

p.s. a gender jest po to żeby mężczyzna nie czuł sie napiętnowany jeśli lubi tańczyć albo ma wysoką barwe głosu a kobieta kiedy lubi czasem pojeździć traktotem wśród traw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no więc nie wiesz nic o feministkach, dla nich facet ma być partnerem, a nie typowym dla kraju nad Wisłą obrażającym kobiety seksistowskim chamem, skłonnym do przemocy

to takie trudne? brać odpowiedzialność za związek i rodzinę, dbać o relacje, nie traktować się jako pana świata?

i owszem, należy kobiety i mężczyzn traktować równo, także w kwestiach wyzwolenia seksualnego

:brawo::uklon::105: nic dodac, nic ująć... nie wiem czemu niektórzy utozsamiaja feministki z seksistowskimi szowinistkami :bezradny: jeśli kobiety domagają sie równego traktowania, to wcale nie znaczy, że nienawidzą facetów :roll:

bittersweet bo tych szajbusek jest więcej niż tych co chcą po prostu równego traktowania

nie potrzebuję organizacji bym traktował wszystkich równo

-- 21 wrz 2013, 11:14 --

:D :D

chce dodać ze feminizm to fajne slowo ktorego trzeba uzywac kiedy kobiecie cos nie pasuje.

szkoda że moja mama kazała mi sprzątać a mojemu bratu nie ( fiutek zapewnia przywileje ), ale przynajmniej nikt mi tu nie obcina nosa.

proponuję feministkom rozpocząć gólnoświatową akcję : wszyscy razem obieramy ziemniaki ( bez wzgledu na płeć i miejsce zamieszkania )

-- So wrz 21, 2013 10:07 am --

p.s. a gender jest po to żeby mężczyzna nie czuł sie napiętnowany jeśli lubi tańczyć albo ma wysoką barwe głosu a kobieta kiedy lubi czasem pojeździć traktotem wśród traw

a mnie to kij obchodzi czy lubi traktory czy nie

czemu kobiety zawsze sugerują że mają źle bo są kobietami

może matka po prostu jest toksyczna i bardziej kocha brata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio jestem troche wszystkim podk...ny, więc może troche zbyt konfrontacyjny mam sposób wypowiedzi ale... chciałem powiedzieć że

Feminizm nie jest ruchem feministek!. Feminizm(nie jako nazwa) jest ruchem społecznym. Gdyby nie było zdeklarowanych feministek, gdyby nie było słówka feminizm to proces zrównywania szans na sukces ekonomiczny obu płci i tak by sie toczył...Uważam, że obecnie w naszej kulturze feminizm jest czymś w pewnej swej części negatywnym.

Druga sprawa. Można mówić o feminizmie z wysokich obcasów...ale ja raczej bedę miał do czynienia z feminizmem pospolitym, który jest czymś zupełnie innym...poza tym czym innym jest społeczeństwo i jakies nierówności, problemy społeczne...a czym innym sposób reakcji na nie. Ja wielu feministkom nie ufam...Na prawde uważam, że z niektórych bije pewnego rodzaju niechęć do kobiecości szeroko pojętej, często własnej kobiecości. Takie spojrzenie mam wrażenie, że zupełnie nie istnieje...a nie wiem czemu. W kazdym środowisku można wydzielić przeróżnych ludzi, którzy nie zaleznie jakie poglądy beda głosić, to zawsze na pierwszym miejscu będą sobą...po prostu sobą.

Co do samego gender...Jak jest ptak i on ma jakiegoś tam ptasiego siusiaka to rozumiem, że ptaszyca go nie ma i to jest płeć biologiczna. Jak ptaszyca siedzi na jajach to to jest już gender? Tutaj przebiega granica? Jak zaczyna sie zachowanie, to zaczyna sie pole na którym działa to całe gender i ono mówi że jakie by to zachowanie nie było, to nie powinno być do płci biologicznej przypisane? No bo mówi sie że te podziały to kwestia kulturowa...jednak czym jest kultura? Skąd ona sie wzięła? Czy gender uznaje że kultura w jakiej żyliśmy była zła? Popełniła błąd?...Bo ja mam wrażenie że to jest płynne. Jeśli ja jestem silny to kultura zrobi ze mnie wojownika, jeśli mądry to lekarza, jełśi mam dobry wzrok to będę łucznikiem itd...Wiadomo, że kobiety siłą rzeczy były bardziej przywiązane do dzieci, a co za tym idzie innych czynności niż meżczyzni...Można mówić o pewnej niesprawiedliwości, no ale chyba nie ma wyjścia i trzeba ją zaakceptować. Czy jakiekolwiek gender było potrzebne żeby obecnie kobiety miały lepsze wykształcenie? Czy jakiekolwiek gender było potrzebne żeby kobiety mogły pracować na przeróżnych stanowiskach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi