Skocz do zawartości
Nerwica.com

CHAD- Choroba Afektywna Dwubiegunowa cz.III

Amon_Rah

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, Lilith napisał(a):

Nie mogę mieć im tego za złe. Przyszłam do pracy z siniakami na twarzy, a później cała ta reszta. Jako ktoś zarządzający muszę mieć nieskazitelną opinię. Nie jestem teraz dla nich wzorem i mogę za to podziękować wyłącznie mojemu ex.

Ja bym miał za złe. Nie wiem skąd wymysł, że musisz mieć nieskazitelną opinię. Fajny zakład pracy 😕

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Lilith napisał(a):

Nie może się tu udzielać. Ma zakaz. Jedyne, co może to czytać z zewnątrz i tyle. Nie wolno mu korzystać z tych samych mediów społecznościowych, z których ja korzystam, a jak tylko się zorientuję, że łamie sądowy zakaz, to wiem, gdzie to zgłosić. Poza tym - i tak nie piszę tutaj o niczym przydatnym. Ograniczam się głównie do emocji. 

Ogólnie, po wejściu na lit czułam się fatalnie i wylądowałam na kolejnym l4. Teraz się pozbierałam, zaczęłam się stabilizować, ale praca....hmmmm....powiedzmy, że mnie tam za bardzo nie chcą i mam 5 miesięcy, żeby znaleźć nową. Jakoś się nie możemy dogadać...

Nie mogę mieć im tego za złe. Przyszłam do pracy z siniakami na twarzy, a później cała ta reszta. Jako ktoś zarządzający muszę mieć nieskazitelną opinię. Nie jestem teraz dla nich wzorem i mogę za to podziękować wyłącznie mojemu ex. Po prostu spierniczył mi życie zawodowe. Egzaminy wewnętrzne na najwyższych ocenach, ale to w tej chwili nie ma znaczenia. Szkoda. Lubiłam kiedyś tę robotę. No nic. Czas biegnie dalej i nie ma co stać w miejscu.

Ale on coś się tu udziela przecież...

Weź go zgłaszaj, to jakiś psychol.

Lit też mi nie pomagał. Czułam się zmęczona. Zresztą ciągle mam jakieś wahania.

ALe do litu nie wrócę.

A jakie teraz bierzesz leki na ChAD? Masz jeszcze jakieś zaburzenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Mic43 napisał(a):

Ja bym miał za złe. Nie wiem skąd wymysł, że musisz mieć nieskazitelną opinię. Fajny zakład pracy 😕

Tsa. Siostra opowiadała mi o korpo u nich, że a to kaprys jakiejś baby na stanowisku że żeby ktoś na głowie stawał o awans, a to ktoś zgłosił mobbing z anonima, w efekcie krzywe spojrzenia, wszyscy wiedzą i osoba sama się zwalnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

54 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

Tsa. Siostra opowiadała mi o korpo u nich, że a to kaprys jakiejś baby na stanowisku że żeby ktoś na głowie stawał o awans, a to ktoś zgłosił mobbing z anonima, w efekcie krzywe spojrzenia, wszyscy wiedzą i osoba sama się zwalnia

Chodziło mi o to, że nie ma co mieć o to pretensji do siebie i mieć poczucie winy. 

7 godzin temu, Mic43 napisał(a):

Nie mogę mieć im tego za złe.

Tak więc właśnie powinna mieć za złe i nie brać tego na siebie, tylko na patologiczną sytuację w zakładzie pracy. Nawet jeśli ta patologia bywa normą. Im przecież tylko o to chodzi, żeby Cię złamać i przerzucić winę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Mic43 napisał(a):

Chodziło mi o to, że nie ma co mieć o to pretensji do siebie i mieć poczucie winy. 

Tak więc właśnie powinna mieć za złe i nie brać tego na siebie, tylko na patologiczną sytuację w zakładzie pracy. Nawet jeśli ta patologia bywa normą. Im przecież tylko o to chodzi, żeby Cię złamać i przerzucić winę.

To właśnie pokazuje w jakim świecie żyjemy. Standardy. Ofiara nie ma wsparcia tylko zrozumienie dla wyrzucenia z firmy xd 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Dalila_ napisał(a):

To właśnie pokazuje w jakim świecie żyjemy. Standardy. Ofiara nie ma wsparcia tylko zrozumienie dla wyrzucenia z firmy xd 

No w /cenzura/owym świecie żyjemy. Dlatego trza się jakoś oddolnie trzymać I nie dawać wielkim tego świata. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 godzin temu, Verinia napisał(a):

A jakie teraz bierzesz leki na ChAD? Masz jeszcze jakieś zaburzenia?

Biorę cały mix leków. Kwetiapinę, pregabalinę, mianserynę, lit, wenlafaxynę, nasen + obiawowo xanax. Oprócz CHADu mam CPTSD.

W dniu 3.10.2025 o 13:04, Mic43 napisał(a):

Zakład pracy jest do d***. Wszystko wyszło przy sytuacji kryzysowej. Życie...

Edytowane przez Lilith

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Lilith napisał(a):

Kwetiapinę, pregabalinę, mianserynę, lit, wenlafaxynę, nasen + obiawowo xanax.

To trochę mamy podobno mix

Ja pregabalina, kwetiapina, lamotrygina, wenlafaksyna, abilify, pramolan doraźnie.

Teraz mam znowu mieszańca. Po prostu czuje po sobie, że jestem chora i niestabilna. Nie jest zbyt dobrze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z racji, że podejrzewam u siebie Chad i mam niedługo wizytę u psychiatry chciałbym zadać kilka pytań osobom, które mają zdiagnozowany Chad.

1. Ile czasu trwało postawienie diagnozy i na jakiej podstawie lekarz ją postawił? Po samym opisywaniu objawów?

2. Czy zauważyliście może, że alkohol na was działa inaczej niż na innych? Ja po alkoholu mam takie zjazdy, że 1-2 tyg po wypiciu nie jestem w stanie normalnie funkcjonować i tylko bym spał całymi dniami. Do tej pory żaden lekarz nie był w stanie podać przyczyny. Badania miałem robione i wszystko ok wyszło

3. Czy leki wam pomagają i czy mają jakieś skutki uboczne, np. przybieranie na masie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie. W moim przypadku były to lata obserwacji, bo początkowo podejrzewano schizofrenię i ChAD. Postawiono w szpitalu diagnoza schizofrenia. Dopiero kilka lat po obserwacji mojej choroby, pobytach w szpitalach i mojego leczenia i jego zmiany, moich reakcji na leki, moich opisów objawów, rozmów lekarka powiedziała, że jestem dwubiegunowa, ale nie zmieniono diagnozy w dokumentach. Od kilku już lekarzy słyszałam - dwubiegunowość w tym od psychologa i że jest to często ChAD mieszany.

2. Nie piję alkoholu od kilku lat. NIe lubię jego działania, smaku, zapachu i samopoczucia po wypiciu. Nie ciągnie mnie, choć kiedyś potrafiłam dużo pić. Teraz gdy ktoś przy mnie pije, to mi to nie przeszkadza, ale nie daję się namówić na picie. Nawet sylwester to było Piccolo xD

3. Leki mają to do siebie, że są skutki uboczne. Zwłaszcza na neuroleptykach, typu Olanzapina, tyje się. No chyba, że ktoś uprawia sport, nie je słodyczy i dba mocno o bilans - to myślę, że nie przytyje. Są nawet ludzie, którzy potrafili na tych "tuczących": lekach schudnąć, więc nie jest to regułą. Ale jest trudniej niż bez leków. Ja przytyłam na olanzapinie, przytyłam na licie. Ale są takie leki, które są neutralne dla wagi jak np. Arypiprazol, zyprazydon, lurazydon. Nie wiem jak będzie wyglądać Twoje leczenie. Może nie będziesz potrzebował żadnych neuroleptyków, a jedynie stabilizator 🙂 Nie bój się leków. Najlepiej być na jak najmniejszej, skuteczniej dawce. Sama teraz, gdy nie mam objawów - zmniejszam dawki niektórych leków. 

Leki oczywiście pomagają. Bez leków od razu dostaję mocnej manii, a bez jej leczenia wchodzę w psychozę. Urojenia, pobudzenie, nieustraszenie, kreatywność, wydawanie hajsu, jakieś podróże i ryzykowne spotkania z obcymi, głupie pomysły, energia, brak snu i euforia. Tak się dzieje, gdy próbuję odstawić wszystkie leki. Tak miałam kilka razy. Podejrzewam u siebie również borderline, ale tego nigdy do końca nie miałam zdiagnzowanego.

Po lekach nie mam dziwnych myśli, czuję się w miarę stabilna, depresja jest albo lżejsza,albo nie występuje. No ale sezonowo często na wiosnę mi odbija 😛

Może w końcu nie będę musiała przebywać w szpitalu w następnym roku. Cały czas walczę o remisję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja aż takich jazd nie miałem, kilka razy mi się zdarzyły takie stany, że byłem pobudzony mocno, pełen optymizmu, gonitwa myśli, potrafiłem wtedy 2-3h spać i w dzień być pełen energii. W sumie podobały mi się te stany w odróżnieniu od tego jak na co dzień się czuję xD Alkoholu też już raczej nie tknę, wolę się odizolować od ludzi z którymi go piłem niż znowu wpaść w ten stan. W tym roku prawie cały urlop zmarnowałem bo nie dałem rady wtedy chodzić do pracy. I zastanawia mnie czy to może mieć związek z Chad, że np. alkohol jest u mnie wyzwalaczem jakiegoś skrajnego epizodu depresyjnego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, Warrior001 napisał(a):

To ja aż takich jazd nie miałem, kilka razy mi się zdarzyły takie stany, że byłem pobudzony mocno, pełen optymizmu, gonitwa myśli, potrafiłem wtedy 2-3h spać i w dzień być pełen energii. W sumie podobały mi się te stany w odróżnieniu od tego jak na co dzień się czuję xD Alkoholu też już raczej nie tknę, wolę się odizolować od ludzi z którymi go piłem niż znowu wpaść w ten stan. W tym roku prawie cały urlop zmarnowałem bo nie dałem rady wtedy chodzić do pracy. I zastanawia mnie czy to może mieć związek z Chad, że np. alkohol jest u mnie wyzwalaczem jakiegoś skrajnego epizodu depresyjnego

Nie wiem jak jest z tym alkoholem, ale te stany pobudzenia mogą wskazywać na hipomanię. Jest ty ChAD, w którym wystęþują same hipomanie, nie ma raczej manii, no i są depresje, jest to ChAD typu 2. ChAD typu 1 jest cięższy. Są mocne manie, które wymagają hospitalizacji, manie mogą przerodzić się w psychozy. No i ChAD mieszany, który często występuje u mnie czyli objawy manii i depresji występują jednocześnie lub bardzo szybko po sobie.

No ale widzę, że istnieje również ChAD wywołany substancjami - leków, narkotyków lub schorzeń neurologicznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi