Skocz do zawartości
Nerwica.com

TRAZODON (Azoneurax, Trazodone Neuraxpharm, Trittico CR/XR)

jowita

Czy trazodon pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

234 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy trazodon pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      147
    • Nie
      68
    • Zaszkodził
      31

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, little angel napisał(a):

Czysto nasennie, mało sypiam, wybudzam się w środku nocy i ciężko mi potem z powrotem zasnąć... Powiedział mi lekarz, żebym brała 1 tabletkę przed snem, teraz już nie wiem po Waszych odpowiedziach, wolę raczej zrobić tak, jak lekarz kazał, a jakby nie działało, to może faktycznie 25-50 mg pomoże, zobaczymy. Bardziej się boję, jak to wpłynie na zdolność prowadzenia pojazdów po tygodniu stosowania i dłużej...

Brałam swego czasu nawet 300mg i  potrafiłam nie spać całą noc 😂 ale wtedy działanie typowo nasenne już zanika przy takich dawkach. Zobacz jak na Ciebie działa ta 75, tak jak kazał lekarz, bo niektórzy dobrze śpią nawet i po wyższych dawkach. Po prostu 25-50mg ma najsilniejsze działanie sedujące, przy wyższych już ono nie jest tak nasilone. Jak np. długo po tym nie będziesz mogła zasnąć to wystarczy podzielić tabletkę na 2-3 części i połknąć podzieloną, ale nadal w dawce zaleconej przez lekarza - wtedy zmienia się forma uwalniania na szybszą co może przyspieszyć działanie nasenne (CR jest formą o przedłużonym uwalnianiu, stąd to nie działa tak typowo nasennie jak np. zetki, że ścina do snu). 

Co do wpływu na zdolność prowadzenia etc. - ja u siebie nie zauważyłam jakiegokolwiek wpływu. Rano człowiek jest trochę przymulony, ale to szybko mija. Tak samo jak nie odczułam wchodzenia na lek i schodzenia z niego. To jest lek z tych słabszych. 

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, andrew77 napisał(a):

roznie na roznych ludzi dziala wiec nie madrkuj

No pewnie, lepiej straszyć nie wiadomo czym xDDDD Najczęściej pojawiające się tylko w tym wątku działania niepożądane: zmulenie rano i u niektórych uczucie zatkanego nosa. No rzeczywiście, powalające działanie niepożądane, powiedziałabym że wręcz wymagające hospitalizacji xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

43 minuty temu, Catriona napisał(a):

Znaczy się ja z doświadczenia powiem, że na mnie dawka 75mg nasennie już nie działała. W przypadku tego leku akurat u mnie sprawdzały się mniejsze dawki 25-50mg. Zależy o co chodziło Twojemu lekarzowi z dawką, czy to ma być czysto nasennie czy też przeciwlękowo/przeciwdepresyjnie. U mnie chodziło tylko o działanie nasenne, bo antydepresantem ten lek jest raczej słabym.

No właśnie, też czytalam, że małe dawki mają uspac, a te większe już trochę inaczej działają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi