Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wkurza mnie:

linka

Rekomendowane odpowiedzi

Hans, jak pojechałam w inny region to od razu ludzie poznali ze jestem ze śląska mimo że nie mówiłam i nie mówię gwara no ale jednak jest ten akcent

też od razu Ślązaków poznaje po gadce choć mieszkam na drugim końcu polski ale kilka lat pracowałem z typowymi Ślązakami za granicą.

-- 31 sty 2015, 21:22 --

carlosbueno, moja ciotka tak mówi :mrgreen:

no i pewnie na pole za miast na dworze mówi, ale to w całej południowej Polsce chyba tak jak w północnej zamiast tak mówi się jo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie, że tak o językach i gwarach się rozpisuję, ale nauka języków trzyma mnie przy życiu i daje radość.

Moje zainteresowanie i sympatia do wybranych języków przejawia się w muzyce jakiej słucham: rosyjska, ukraińska, gruzińska, bałkańska, turecka, arabska, izraelska, azerska, hiszpańska, francuska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli już tak mówicie o wyslawianiu się to ja nie lubię jak ktoś mówi po śląsku

jag mogłaś.nie bendziemy już friendsami za ten sczał prosto w kolana :(

You have to die a few times

before you can really

live.

Von all den Dingen, die ich verloren habe, vermisse ich meinen Verstand am meisten

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hans, czy kończysz czasowniki w trybie rozkazującym zawsze "że" bo wielu krakowian których znam tak robi i mówi np zrób że, daj że.

Zdarza mi się, ale tylko pośród dość bliskich mi osób. Mnie rozpoznali jak pojechałem kilka lat temu pod Jasło, do kolegi, który tam się przeprowadził i rozmawialiśmy z Jego tamtejszymi znajomymi i mi powiedzieli, że muszę być z Krakowa lub okolic, bo od razu to słychać w moim akcencie. Mówię też obowiązkowo "na pole", na dwór do dziedzica nie chodzę odrabiać pańszczyzny. ;)

magnolia84, moim ulubionym językiem jest niemiecki. Po pierwsze punk rock w żadnym innym języku nie brzmi tak dobrze, a po drugie chcę znać ze względu na przodków - jeszcze dla mojego dziadka nie było różnicy, czy mówi po polsku czy po niemiecku, ale byli Polakami mieszkającymi na Śląsku. No i jak w końcu dojdzie do tego przyłączenia, na które z carlosem czekamy, to znajomość niemieckiego będzie jak znalazł. ;) A Ty mieszkasz gdzieś w rejonie Białegostoku, mówi Ci coś takie miasteczko jak Tykocin?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Argish, to umyj uszy,przecie ja co chwile coś wplątam w rozmowe Radzio potwierdzi :D

od razu jak cie usłyszałem słychać było że Ślązaczka jesteś.

Karl wie,jak przyplusować :lol:

Ha widzisz

You have to die a few times

before you can really

live.

Von all den Dingen, die ich verloren habe, vermisse ich meinen Verstand am meisten

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie, że tak o językach i gwarach się rozpisuję, ale nauka języków trzyma mnie przy życiu i daje radość.

Moje zainteresowanie i sympatia do wybranych języków przejawia się w muzyce jakiej słucham: rosyjska, ukraińska, gruzińska, bałkańska, turecka, arabska, izraelska, azerska, hiszpańska, francuska

Rosyjskiego jeszcze chciałbym się w przyszłości nauczyć i może przy okazji ukraińskiego, bo będzie to zapewne łatwe znając polski i rosyjski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hans, Ja niemieckiego nie umiem. :twisted: rozumiem trochę ale mówić nic nie potrafię choć dla mojego ojca jego rodziców i rodzeństwa to był pierwszy język a polskiego dopiero w szkole się nauczył. W moim miasteczku to podobno jeszcze do lat 60-tych na ulicy po niemiecku mówiono a do niedawna prawie każdy starszy umiał ten język ale dziś chyba większość już umarło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

własnie w temacie wątku wkurza mnie też moje lenistwo, bo oprócz angielskiego mogłabym jeszcze dobrze mówić w innym języku, a tak tylko podstawy rosyjskiego/ukraińskiego/białoruskiego, niemieckiego, hiszpańskiego i tureckiego :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

carlosbueno, u mnie jest gałąź rodziny, która mieszka na Śląsku Cieszyńskim po czeskiej stronie (wojna i zmiana granic zostawiła ich po tamtej stronie), to oni dodatkowo po czesku mówili. O ile jeszcze ludzie z pokolenia mojego ojca znali polski, to ci z mojego pokolenia znają już tylko czeski. Zostali zczeszeni (jak się nazywa ten proces, czechyfikacja?). :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Absinthe, to naprawdę nic, żeby chociaż średniozaawansowany.... :roll: Wiem, że mogłabym władać ze 3 językami przynajmniej w stopniu średniozaawansowanym, bo mam predyspozycje językowe, ale jestem leniem :oops:

-- 31 sty 2015, 21:08 --

Hans, im człowiek starszy, tym trudniej :roll:

nie mam motywacji do motywacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi