Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wkurza mnie:

*Wiola*

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Catriona napisał(a):

A to nie, ja nie miałam wizyty przed skierowaniem. Dopiero z wynikami. Kod zlecenia do laboratorium mi przychodnia smsem wysłała.

Bo myślałam, że jest tzw.wizyta podsumowująca.

No nic,w każdym razie ankieta wypełniona, czekam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też chciałabym skorzystać z tego programu "moje zdrowie". Tylkomnie wiem, czy to jest dobry moment, bo za niedługo będę miała okres próbny w nowej pracy i raczej nie chce wtedy się zwalniać do żadnych lekarzy (chce nawet psychiatrze powiedzieć, jak do niego pójdę, że kolejną wizytę chciałaby mieć w nowym roku). Nie wiem, czy da się to wszystko ogarnąć, nie zwalniając się z pracy. Laboratorium jest otwarte też w soboty, to badania tego typu mogłabym zrobić, lekarz rodzinny przyjmuje też chyba popołudniami. Ile ma się czasu na zrobienie tych zleconych badań? Rozumiem, że jak się otrzyma propozycję jakiegoś szczepienia to można z niej nie skorzystać, tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Maat napisał(a):

No nic,w każdym razie ankieta wypełniona, czekam.

Podsumowująca jest jak już będą wyniki badań. Ja byłam i np. dostałam skierowanie na badania krwi kontrolne jednego parametru które mam zrobić w grudniu. I przyjść z wynikiem.

@bei 30 dni na zrobienie badań krwi od dnia wystawienia skierowania przez lekarza. A jeśli mówisz o programie Moje Zdrowie to szczepień on nie dotyczy. To jest program profilaktyczny, możesz w ogóle z niego nie korzystać jak nie chcesz, ale jak zaczniesz to przychodnia będzie Cię ścigać żebyś zrealizowała chociaż wizytę po badaniach krwi bo jeśli tego nie zrobisz to przychodnia zapłaci za Twoje badania, bo NFZ za zrealizowany w połowie program (np. same badania krwi bez wizyty) nie zapłaci.

2 godziny temu, Maat napisał(a):

Nie ma nic takiego. Omówienie zarówno ankiety jak i wyników badań jest na jednej wizycie. Jedynie później jakieś kontrole może zlecić lekarz.

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, Catriona napisał(a):

@bei 30 dni na zrobienie badań krwi od dnia wystawienia skierowania przez lekarza. A jeśli mówisz o programie Moje Zdrowie to szczepień on nie dotyczy. To jest program profilaktyczny, możesz w ogóle z niego nie korzystać jak nie chcesz, ale jak zaczniesz to przychodnia będzie Cię ścigać żebyś zrealizowała chociaż wizytę po badaniach krwi bo jeśli tego nie zrobisz to przychodnia zapłaci za Twoje badania, bo NFZ za zrealizowany w połowie program (np. same badania krwi bez wizyty) nie zapłaci.

Chce skorzystać. Tylko tak jak pisałam w tym roku nie będę się chciała raczej umawiać na wizytę w godzinach pracy, jeśli wizytę mogłabym mieć po pracy, a badania zrobić w sobotę to ok, ale jeśli tak sie nie uda to raczej przeniosę to na przyszły rok. Może spróbuję w przychodni popytać jak to u nich wygląda, kiedy umawiają te wizyty i ile się czeka na realizację od wypełnienia ankiety. Wiadomo do kiedy ten program bedzie realizowany?

O tych szczepieniach wspomniałam bo na stronie przeczytalam "w ramach programu pacient otrzyma propozycje rekomendowanych szczepień, w zależności od jego histori szczepień....".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Catriona napisał(a):

Podsumowująca jest jak już będą wyniki badań. Ja byłam i np. dostałam skierowanie na badania krwi kontrolne jednego parametru które mam zrobić w grudniu. I przyjść z wynikiem.

Nie ma nic takiego. Omówienie zarówno ankiety jak i wyników badań jest na jednej wizycie. Jedynie później jakieś kontrole może zlecić lekarz.

Dzięki za info.

W ogóle to cieszę się, że się za to zabrałam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, bei napisał(a):

Wiadomo do kiedy ten program bedzie realizowany?

O tych szczepieniach wspomniałam bo na stronie przeczytalam "w ramach programu pacient otrzyma propozycje rekomendowanych szczepień, w zależności od jego histori szczepień....".

A no to może jak masz jakieś braki w szczepieniach obowiązkowych to coś Ci zaproponują, ale za samą szczepionkę już i tak będziesz musiała zapłacić, bo tego program nie refunduje. Mi nic nie proponowali, bo ja mam komplet szczepień potrzebnych. Zresztą moja wizyta była na szybko bardzo zrobiona, trochę przypadkowo i nie u mojego lekarza. Dała mi tylko lekarka nowe skierowanie i powiedziała, że mam tego przypilnować bo jak zaniedbam to za 10-15 lat możemy mieć duży problem, a skoro jestem młoda to o ile nie zachoruję na grypę to przez najbliższe kilka lat mnie nie zobaczą zapewne xD no nie da się ukryć że nie minęła się z prawdą 😎 ale zobaczę, może pogadam w tym grudniu o szczepieniu na WZW A, albo i nie bo sama się zaszczepię bez pytania o zdanie jak mnie natchnie. Krztusiec robiłam w zeszłym roku i o tym chyba nawet lekarz nie wie xD
Program będzie pewnie przez najbliższe kilka-kilkanaście lat. To nie są programy na chwilę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi