Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wkurza mnie:

*Wiola*

Rekomendowane odpowiedzi

Wkurza mnie MPK w Siedlcach i ich „punktualność”. Regulamin niby mówi o +/- 2 minutach odchylenia, ale w praktyce to totalna loteria. Jak muszę gdzieś dotrzeć na czas, to kierowca stwierdza, że odjedzie z pętli 5 minut później – wszystko widać w aplikacji. Innym razem wychodzę z domu 10 minut przed planowanym odjazdem, patrzę w telefon, a tam komunikat, że autobus będzie za 3 minuty. I co? Trzeba biec. Człowiek chce się przygotować, sprawdza rozkład, patrzy na mapkę, planuje wyjście – i nic z tego. Albo czeka w nieskończoność (bo rozkład na niektórych, kluczowych liniach to porażka), albo patrzy, jak autobus właśnie mu ucieka. A przecież, jeśli na trasie są zatoki autobusowe, to kierowca mógłby w nich stanąć i chociaż te kilka minuty poczekać… Jakby tego było mało, kontrolerzy też robią, co chcą. Według regulaminu mogą sprawdzać bilety przy wysiadaniu tylko na przystanku końcowym, ale oczywiście lepiej im to robić wcześniej. Wsiadają w środku trasy, a potem każą ludziom „odbijać” bilety przy wysiadaniu, zamiast po prostu przejechać jeden przystanek i wysiąść. W efekcie nie dość, że autobus się spóźnia, to jeszcze oni dorzucają kolejne minuty opóźnienia. Miałem się o tym okazję przekonać na własnej skórze. Autobus spóźnił się prawie 10 minut, a kiedy w końcu dojechałem na dworzec PKP, musiałem biec po lodzie i śniegu, żeby zdążyć na pociąg do Lublina. Zostały mi jakieś dwie minuty, a jak wbiegłem na peron, kierownik już gwizdał do odjazdu. Ledwo zdążyłem. W autobusie była też starsza kobieta z walizką i jakiś młody przedsiębiorca – spieszyli się na pociąg do Warszawy. Ciekawe, czy mieli tyle szczęścia, co ja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi