Skocz do zawartości
Nerwica.com

[dyskusja] Fotografia

Gość k_o82

Rekomendowane odpowiedzi

na_leśnik rozumiem.

Ja się nie uczyłem za bardzo, tylko brałem > pstrykałem i obrabiałem. I tak myśląc sobie, że nie mam wiedzy o foto, odpuściłem dalsze focenie..

Pisząc tutaj, rozmawiając, rozmyślam nad powrotem.. tylko jak się do tego zabrać ?

Trudno jest pojąć o co chodzi ?, czy według Ciebie to dosyć łatwe ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie powiedzenie-amator martwi się o sprzęt,profesjonalista o kase a mistrz o światło.imo bardzo trafne.pozatym fotografia to sztuka oszukiwania:P

nie mniej jednak nabycie lustrzanki cyfrowej to u mnie był duży skok do przodu,nie ma się co oszukiwać,sprzęt też jest ważny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak odbiegając od meritum, to w tym dziale powinny być trzy odrębne tematy : fotografia - kompakt, fotografia - lustrzanki, fotografia - analog + inne. Wtedy, jak ludzie wrzucaliby fotki, to nie myliłoby się która czym robiona, a i sama dyskusja mogłaby być bardziej ukierunkowana i tym samym pomocna :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

canona trzycyfrowego+50mm.troche ubogi zestaw i często musze dostosowywać motyw do tego comba.strasznie mi czasem brakuje większego zakresu,ale nie chce wydawać kasy na jakieś tanie zumy.jak juz uzbieram to sobie kupie jeszcze 28 i 100mm to mi wystaraczy:P jakoś nie przepadam za zomami,wole stałki.a i mam pierścień na m42 tylko że ja jakoś nie mam oka do manualnego ostrzenia i zawsze mi gdzieś ucieka

jeszcze co do nauki-zamiast zajmować sobie głowe jakimiś technicznymi pierdołami(wystarczy wiedzieć jak działa przysłona i czas naświetlania) lepiej obejrzeć sobie jakiś dokument o fanatykach focenia.ostatnio oglądałem

http://www.filmweb.pl/film/Nowojorska+ulica+w+obiektywie-2013-688161 i szczerze polecam

A tak odbiegając od meritum, to w tym dziale powinny być trzy odrębne tematy : fotografia - kompakt, fotografia - lustrzanki, fotografia - analog + inne

i po 2-3osoby na każdy temat? :P jak jesteś taki pro to na canonboard dawaj;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie coś takiego chce osiągnąć,tylko że bardziej subtelnie,powiedzmy ze coś jak impresja-pomiędzy fotografią a malarstwem

nie łatwo jest tak poruszyć żeby wyszedł oczekiwany efekt:P

a pozatym gimp b.fajny program.to naprzykład skleiłem z 2fot,taki mini hdr:P

gsc9w0vhyohv.jpg

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieci,parę pytań,raczej przyszłościowych D: ...

Przymierzam się kiedyś,bardzo kiedyś do kupna aparatu,tyle że nie wiem,czy lepiej lustro,czy jakiegoś kompakta?

Co do przeznaczenia,niby "uniwersalnie",ale jeśli miałbym być dokładny,co bym głównie focił,to pewnie swoje pierdoły,przedmioty,plenery,krajobrazy,czy ogólnie na zewnątrz - mniej,głównie do przedmiotów .

Staż i doświadczenie zerowe,a za aparat zwykle mi służy drewnofon albo pralka.

Czekam na łopatologicznie sugestie D:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na_leśnik,cholera obejrzałem to

i znowu mi się artystyczny niepokój załączył,także lece pstyrykać zdjęcia:P

dobry materiał,takie rzeczy warto oglądać :great:

Kestrel,zrobisz dziary,zobaczysz ile kasy ci zostanie i wedle tego sobie dobierzesz model;)ale imo dla kogoś kto nie zamierza inwestować w rozbudowe systemu i nie dysponuje nadmiarem $ kupno lustrzanki to wyrzucanie pieniędzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi