Skocz do zawartości
Nerwica.com

Co teraz robisz?

Anja01

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądam filmy na yt, czytam o procesorze Jureckiego :D 

@Jurecki posłuży jeszcze przez wiele lat. A masz dysk SSD czy HDD? 
Warto zainwestować w SSD, wtedy komputer dostaje kopa i wszystko ładuje się o wiele szybciej niezależnie od posiadanego proca. Nawet dwurdzeniowce potrafią dostać drugie życie :D 

Co do Windows 12 to nie wiem, ja siedzę nadal na poczciwej 10tce, z tego co piszą na necie obsłuży procesory wydane w 2018 i później, a więc się załapujesz. Będzie też wymagał 8 GB pamięci ram.

Edytowane przez Liber8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Liber8 napisał(a):

A masz dysk SSD czy HDD? 

Mam dwa dyski SSD no i 16GB ramu to chyba powinien obsłużyć Windows 12. Ja lubię być za nowościami. Chociaż Windows 11 jest dla mnie brzydki i nie funkcjonalny. Po zainstalowaniu StartAllBack i skonfigurowaniu go staje się fajnym systemem. Tylko raz mnie zawiódł kiedy to Defender sam był wirusem. Wszystkie pliki .lnk czyli skróty, ikony wykrywał jako wirusy :classic_biggrin: Śmieszne ale prawdziwe.  Jeszcze było by w porządku jakby nie pozbył się za wczas kopi zapasowej systemu. Ja tak lubię się czegoś pozbywać, usuwać szybko jak nie jest potrzebne. A w tym przypadku kopia systemu by się przydała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam widzę w tabeli mojego proca i7-4790, fajna rakieta, najmocniejsza z zablokowanym mnożnikiem na ten konkretny socket, tylko prądożerna i potrafi nagrzewać się prawie do 90 stopni w szczytowych momentach, a tak to trzyma 65-80. W spoczynku 45-55, w tych 30 stopniowych upałach. W końcu 22 nm, trochę grubas. W papierach ma TDP 84W, a w praktyce dobija prawie do 100W.

Prawie wszystkie gry, nawet te obecne ogarnia o dziwo bez większego problemu w 60 klatkach na sekundę, nie trzeba najnowszego ośmiordzeniowego proca, 24 rdzeniowego intela i9, czy AMD Threadrippera. Mój staruszek doczeka się wymiany chyba tylko wtedy, gry wyjdzie GTA 6.

Pozwolę sobie porównać te dwa cudeńka:

- Ryzen jest 5 lat młodszy

- bardziej zminiaturyzowany (12nm vs 22nm)

- ma potencjał do overclockingu

- więcej MHz na rdzeniach, przy większej ilości instrukcji na cykl, co daje jeszcze większy przyrost mocy, niż same MHz

- trochę mniej pamięci podręcznej (4MB L3 + 2MB L2 vs 8MB L3 + 1MB L2) i7 ma łącznie 9,5MB pamięci, a Ryzen 6,5MB. Liczby stoją po stronie starszego intela, ale amd ma nowszą architekturę i pamięci poziomów L1 i L2 mają szybszy dostęp do procesora. Pamięć L3 z kolei też ma znaczenie i nie bez powodu w procesorach typowo gamingowych L3 mają nawet po 94MB. W sumie wiem tyle, że powinno działać.

- poza tym ma niskie TDP na poziomie 65W, więc jest chłodno, cicho i w miarę szybko

Nie wiem jak ma się sprawa z nowymi windowsami, bo dla mnie 10 jest bardzo dobra, ale twój Ryzen 5 3400G jak napisano wyżej posłuży jeszcze bardzo długo.

Możesz z ciekawości zobaczyć porównanie mojego starucha z twoim ryzenem

https://www.cpu-monkey.com/en/compare_cpu-intel_core_i7_4790-vs-amd_ryzen_5_3400g

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądam forum, czytam doniesienia z olimpiady i sukcesach polskich wspinaczek 👌

W dniu 22.07.2024 o 18:22, Fobic napisał(a):

A, i niestety @Jurecki  AMD Ryzen 5 3400G   Operating systems  Windows 10, Windows 11, Linux

Z tego co mi wiadomo windows 12 jeszcze nie wyszedł, a strona którą podałeś pokazuje tylko dotychczas wydane procesory i systemy. 

Przykładowo 13900k https://www.cpu-monkey.com/en/cpu-intel_core_i9_13900k też wyświetliło "Windows 10, Windows 11, Linux" a na pewno ten procesor będzie kompatybilny w windows 12. Myślę, że procesor @Jureckiego będzie obsługiwany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecieków nie mam bo się tym nie interesuję, ale google pokazuje, że:

"Microsoft planuje oficjalną premierę Windows 12 na koniec 2024 roku. Dokładna data premiery może się różnić w zależności od regionu, ale użytkownicy na całym świecie mogą spodziewać się dostępności systemu do końca roku."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Liber8@Jurecki ale wy macie lekką manię na punkcie dostępności tego Windowsa 12 na procesory serii Ryzen4xxx, albo się w tym nadzwyczaj nietypowym temacie lubujecie. Jakby miał się zaraz świat zawalić panu Jureckiemu na głowę ^^ kupić ryzena 5600 i mieć problem z głowy na 1-3 lata oprogramowanie jak i wydajność. Może macie jakieś tematyczne dziary 😅

Ja mam wsparcie programowe do mojego i7-4790, ale jak na razie do dnia dzisiajszego i dla mnie wystarczy. Tyle, że na 12 nie pójdzie ale i 11 nie pogardzę,

Byłem na zwykłym, łym spacerze. Oto kilka zwykłych zdjęć:IMG_20240807_134939.thumb.jpg.14f0368e90e774c97127f4478d9c645a.jpg

IMG_20240807_135657.thumb.jpg.3520f4d565209a5d172bb2b8b11fb54b.jpg

To jest na moje oko ciekawe: wyrwało podniecony korzeń z ziemi i ukierukowało w ierkunku tej...  🤡

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi