Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

420 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      256
    • Nie
      124
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 18.07.2026 o 16:45, NoMoreDepression napisał(a):

Ktoś brał 30 mg bo się o to samo pytałem ze 2 strony wcześniej. Ja też próbowałem ale za duża senność.

Dawki po za max są niebezpieczne.Nasilają skutki uboczne itp

Ja Biorę obecnie 20mg esci i jedyne co to poranki fatalne.Do tego wstaje o 4 rano więć coś nie halo a może to ubok sam nie wiem.Miał tak ktoś że budził sie o 4 rano i za cholere nie dało się spać.HELP 😇

Biorę jeszcze olejek CBD pod wieczór przed spaniem.

Edytowane przez Fobik 89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy to cholerne gówno śmierdzące zacznie działać ? O kant dupy te wszystkie leki...Ktoś kto ma silną FS nigdy nie bedzie czuł się dobrze na żadnym z tych badziewiastych leków.

Siedzenie w domu sprawia mi największą przyjemność.

Edytowane przez Fobik 89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

43 minuty temu, Fobik 89 napisał(a):

Kiedy to cholerne gówno śmierdzące zacznie działać ? O kant dupy te wszystkie leki...Ktoś kto ma silną FS nigdy nie bedzie czuł się dobrze na żadnym z tych badziewiastych leków.

Siedzenie w domu sprawia mi największą przyjemność.

Cierpliwości brak, ale rozumiem. No to siedź w domu skoro tak lubisz 😜 A czego oczekujesz od leku? Że Cię wyciągnie z domu do ludzi? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, daammk1 napisał(a):

Cierpliwości brak, ale rozumiem. No to siedź w domu skoro tak lubisz 😜 A czego oczekujesz od leku? Że Cię wyciągnie z domu do ludzi? 

Oczekuje wyleczenia prawie że w 80 % conajmiej.Bo jak nie to kurwa życie mi ucieka a na mnie nic nie działa jak należy.Brałem paroksetyne oprucz wyjebalizmu na problemy,zero płaczu nic nie odczułem.Czy jest ktoś na forum co może polecic naprawde sensowny jakis lek na Fobie społeczną.Benzo na mnie nigdy nie działały,łykam se je jak cukierki.Spierdolony czajnik mam i tyle,nawet rozjebane receptorki gaba a na które benzo klepie nie działają wogóle.

Doradzi ktoś jakiś odpowiedni lek do moich potrzeb....

Chyba od jutra powrót do duloksetyny bedzie 120mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Fobik 89 napisał(a):

Oczekuje wyleczenia prawie że w 80 % conajmiej.Bo jak nie to kurwa życie mi ucieka a na mnie nic nie działa jak należy.Brałem paroksetyne oprucz wyjebalizmu na problemy,zero płaczu nic nie odczułem.Czy jest ktoś na forum co może polecic naprawde sensowny jakis lek na Fobie społeczną.Benzo na mnie nigdy nie działały,łykam se je jak cukierki.Spierdolony czajnik mam i tyle,nawet rozjebane receptorki gaba a na które benzo klepie nie działają wogóle.

Doradzi ktoś jakiś odpowiedni lek do moich potrzeb....

Chyba od jutra powrót do duloksetyny bedzie 120mg.

Terapia.

"Rozumiesz. Jest taka cierpienia granica,
Za którą się uśmiech pogodny zaczyna,
I mija tak człowiek, i już zapomina,
O co miał walczyć i po co."

Walc, Czesław Miłosz

Как страшно жизнь.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, NoMoreDepression napisał(a):

@Fobik 89 czemu porzuciłeś duloksetyne jak ja tak chwaliłeś?

Miałem na nią wskoczyć ale dam szanse jeszcze Esci,poczekam 3 miesiące i wtedy powiem czy lek działa czy nie.Pozatym czytałem że esci ma az 81% skuteczności w leczeniu fobii społecznej.Po nim zaraz była sertra 62%.Potem była paroksetyna,pregabalina gdzie po 50 pare %.Ale to tylko badania.Jak się na sonie nie sprawdzi to sie nic nie dowie.A skakanie z leku na lek nie jest dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 23.07.2026 o 07:59, Fobik 89 napisał(a):

Daj leku 3 miesiące na pełne rozkręcenie i wtedy ocenisz.

Na razie jestem na samej pregabalinie. Ciągle źle reaguję na SSRI więc nie wiem jak będzie dalej.

W dniu 23.07.2026 o 08:07, Śmojda napisał(a):

Elicea brzmi jak jakaś nazwa tabletek antykoncepcyjnych 😅

Nazwa jak nazywa. Grunt żeby to pomagało.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, Kryształ40 napisał(a):

Na razie jestem na samej pregabalinie. Ciągle źle reaguję na SSRI więc nie wiem jak będzie dalej.

Nazwa jak nazywa. Grunt żeby to pomagało.  

Możesz zawsze wskoczyć na esci chodź zrobisz jak uważasz.Benzo się bierze przez pierwsze 2-3 tyg zeby uboki tak nie dawały w kość.Pozatym startuje sie od małych dawek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurwa mać pierdole te esci.Ospały chodzę,śpiący,anhedonia na maxa.Deprecha jakaś ze zmęczeniem i osłabieniem.Doradźcie coś bo jutro w pizdu schodzę z tego badziewia i na dulo wskakuje.

Kawe pije i jest lepiej.Co tu dalej robić.Nie ma idealnego leku na fobie.

Edytowane przez Fobik 89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 minuty temu, marzena22514 napisał(a):

Escitalopram to gówno 

Sama mam fobie społeczna i czuje po nim tylko senność zamulenie anhedonie i tycie 

Będę wchodzić na asertin

Najlepiej na fobie działala na mnie paroksetyna ale po przerwie i wejściu na niej kolejny raz nie zaskoczyła niestety 

Witaj Fobiczko 🥰

Mówisz że paro dobre.A jak długo bierzesz esci już ?

U mnie powoduje to samo i gdyby nie ashwa kawa i akineton bym chodził zjebany okrutnie.

Sertralina w większych dawkach podbija lekko dopamine może akurat ci podpasuje.

Edytowane przez Fobik 89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

28 minut temu, marzena22514 napisał(a):

3 miesiąc i teraz jestem na 5 mg 

Na dniach będę wchodzić na asertin

Szkoda że Ci esci nie pomogło.☹️

Ja wchodzę za jakiś czas na Duloksetyne może ona coś zdziała.Ale jeszcze dam szanse esci.

3 miesiąc to już długo,bo po 2 miechach jak nie ma poprawy widocznej to raczej już jej nie będzie.

Tylko mogę Ci podpowiedzieć ze asertin od 150mg dziala na dopamine a max dawka to 200mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi