Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Gość SebaNN

jak Cie paroksetyna tak znużała to tu masz podobny serotoninowo czysty profil działania,

musiałbys wziac cos dopaminowego, może stymulanty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to mnie pocieszyłeś , to jak wytrzymałeś w takiej senności i znużeniu 3 meichy . mnie znuża tak że musze iść spać w dzień

to był mój pierwszy w życiu lek więc nie miałem porównania a coś tam jednak pomagał, zmniejszył lęki, skasował myśli samobójcze, ustabilizował ogólny nastrój jedynie na moje somaty nerwicowe dawał sobie słabo radę :P codzienna drzemka po obiedzie to była u mnie norma na esci :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to mnie pocieszyłeś , to jak wytrzymałeś w takiej senności i znużeniu 3 meichy . mnie znuża tak że musze iść spać w dzień

Ja też na esci potrafiłam spać w ciągu dnia. Robiłam sobie drzemki :mrgreen: Najgorsze były pierwsze dwa miesiące, później coraz lepiej. A pijesz kawę? Mnie to trochę pobudzało i z tego co czytałam tutaj na forum większość osób też sobie chwaliła połączenie esci + kofeina ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak Cie paroksetyna tak znużała to tu masz podobny serotoninowo czysty profil działania,

musiałbys wziac cos dopaminowego, może stymulanty

nigdy mnie paroksetyna nie znużała. za 1 razem aktywowała , za drugim 40mg nie działało . jak jest ten sam profil co paro to dobrze .

brałem stymulanty , metylo,modafinil,bupropion , brałem też selegiline . uważam to za zły pomysł leczenia depresji a tymbardziej nerwic :)

-- 08 maja 2018, 20:28 --

Ja też na esci potrafiłam spać w ciągu dnia. Robiłam sobie drzemki :mrgreen: Najgorsze były pierwsze dwa miesiące, później coraz lepiej. A pijesz kawę? Mnie to trochę pobudzało i z tego co czytałam tutaj na forum większość osób też sobie chwaliła połączenie esci + kofeina ;)

wypiłem dziś 1 kawe na pół kubka nasypałem kawy i nic nie dało a potem drugą ;p no mam nadzieje że sie organizm przyzwyczai :)

-- 08 maja 2018, 20:30 --

to był mój pierwszy w życiu lek więc nie miałem porównania a coś tam jednak pomagał, zmniejszył lęki, skasował myśli samobójcze, ustabilizował ogólny nastrój jedynie na moje somaty nerwicowe dawał sobie słabo radę :P codzienna drzemka po obiedzie to była u mnie norma na esci :D

rozumiem , dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie powiedzie mi jak naprawdę w praktyce działa esci bardziej pobudzając

czy uspajająco ? I czy bardziej przeciwdepresyjne czy przeciwlękowo ? Czy 2w1?

Na mnie działa uspokajająco. Biorę tylko 5 mg ale efekty są widoczne. Od kilku dni znowu czuję się bardzo dobrze, nawet rano jestem wyluzowany i w dobrym nastroju. Czasami na noc dokładam jeszcze 7,5 mg mianseryny. Zostanę na tej dawce jakiś czas a później kolejna próba odstawienia wszystkiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakieś homeopatyczne te dawki raczej placebo ale ważne ,że pomaga :yeah:

Dokładnie tak, ważne że pomaga. Zauważyłem u siebie - że jestem bardzo podatny na efekt placebo. Podejrzewam że gdyby ktoś podawał mi witaminę C - ale twierdził że daje mi ESCITALOPRAM - też by działało .

A jak Ty się czujesz ? Podziwiam ilość leków jaką stosujesz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mnie też działało uspokajająco. I w przeciwieństwie do sertry działa też przeciwdepresyjnie. Ale ataki lęku miałam przy nim jeszcze przez dwa miesiące od rozpoczęcia brania,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 tygodnie bez escitalopramu i niestety nie jest zaciekawie. Człowiek docenia SSRaje, gdy jest odstawi: "z lekiem źle, bez leku jeszcze gorzej" :)

Ale nie chce wracać do escitalopramu - esci i paro więcej niet : )

Zastanawiam się nad sertraliną, kiedyś działała na mnie wybornie, ze 3 razy jak do niej wracałem to stawiała mnie na nogi, potem niestety już nie chciała tego robić :/ Fakt trochę pobudza, ale nie tak mocno jak duloksetyna.

Zastanawiam się też aby odpocząć od SSRI i spróbować coś innego. Zastanawiam się nad tianeptyną. Jak myślicie warto na nią wchodzić? Można po niej spodziewać się stabilizacji nastroju?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAREK XYZ

Dokładnie tak, ważne że pomaga. Zauważyłem u siebie - że jestem bardzo podatny na efekt placebo. Podejrzewam że gdyby ktoś podawał mi witaminę C - ale twierdził że daje mi ESCITALOPRAM - też by działało .

A jak Ty się czujesz ? Podziwiam ilość leków jaką stosujesz :)

Ja kiepsko ,ponieważ zresetowałem terapeutyczne działanie leków antydepresyjnych spożyciem alkoholu etylowego w postaci 4 piw , no niestety mam skłonność do alkoholizmu i teraz walczę od nowa u mnie kluczem do remisji jest abstynencja . Jestem 6 dzień brania tych leków ( antydepresyjnych) w trzeźwości więc na razie one nie mają prawa działać... Mam nasilone występujące natrętne myśli,a w wyniku tego przymus wykonywania kompulsji w przebiegu zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych, bazuje na lekach oddziaływujących na ośrodek GABA ale wychodzę do ludzi tylko w weekend,ponieważ uczę się zaocznie na studium farmaceutycznym prawie III semestr czyli przed ostatni i tylko wtedy biorę benzodiazepiny , teraz załatwiłem sobie alprozolam i mam w domu jeszcze klorazepan i oksazepam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie na mnie działa tak usypiającą i powoduje straszny brak sił , że nie mam siły często wstać z łóżka a nawet się umyć odkąd biorę esci 10mg , to praktycznie nie funkcjonuje , znużył mnie totalnie i ciągła permanenta senność masakryczna , testuje jeszcze 2 tyg i daje se spokój , ale od dziś zamieniam dawkę na noc , myślę że obędzie się wtedy bez miansy , bo to naprawde mocno seedujący lek , za mocno , zobaczymy jak będzie na noc . jak nie to odstawiam , bo nie da się funkcjonować , a hektolitry kawy nie pomagają , jestem zawiedziony.

-- 11 maja 2018, 19:00 --

a i zbił mi nadciśnienie moje lepiej niż leki na nadciśnienie , to był moj ostatni lek który testuje , bo zjadłem cała psychiatrie . koniec leków , które nic nie dawaja , nie działaja i pogłębiaja depresje , przez to że nie ma człowiek wstać siły z łóżka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

picziklaki :) ja nigdy nie byłem wielbicielem alkoholu, raczej niewielkie ilości i sporadycznie. Ale ostatnio piwo DESPERADOS smakuje mi coraz bardziej i czasami w te upały pozwalam sobie na butelkę...... jak na razie nie zauważyłem aby to miało negatywny wpływ na cokolwiek..... wręcz przeciwnie ...... od pewnego czasu czuję się bardzo dobrze...... oby tak dalej ...... ale z nerwicą to nigdy nie wiadomo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jebac ten lek ide sie zabić , spie codziennie i zasypiam , teraz od napisania tego posta co wyzej dopiero sie obudzilem , zasypiam glebokim snem a jest 24:00 i sie obudzilem , slonce jeszcze nie widzialem w tym roku a upały jak cholera pozdrawiamn i do nie widzenai ze mna koniec , a na depresje wcale nei dziala tylko poglebia tak ze czlowiek spi cale zycie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benzowiec ty to już się zabijasz po raz setny :blabla: weź może selegiline lub metylofenidat i będzie git po co brać te gówienka jak ssri dla starego ćpaka ,który ma łeb zryty jak ja :tel2:

-- 12 maja 2018, 00:32 --

na to już nic nie pomoże,śmierć może tylko wyleczyć ale raczej przerwać stan chorobowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benzowiec ty to już się zabijasz po raz setny :blabla: weź może selegiline lub metylofenidat i będzie git po co brać te gówienka jak ssri dla starego ćpaka ,który ma łeb zryty jak ja :tel2:

-- 12 maja 2018, 00:32 --

na to już nic nie pomoże,śmierć może tylko wyleczyć ale raczej przerwać stan chorobowy

brałem to i na depresje nie działa , gdyby nie ta senność , zabija mnie , przesypiam całe dnie bo nie mam siły stać z łóżka czy nawet się umyć i muszę się położyć a wtedy zasypiam , żadne benzo mnie tak nie usypiało jak to . od dzis na noc może coś pomoże ale wątpie , straszna senność nie mogę wytrzymać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benzowiec :) Przy silnym i długotrwałym uzależnieniu od benzo - antydepresanty działają znacznie słabiej lub wcale. Tak przynajmniej twierdzi Professor C Heather Ashton, pisałem Ci już o tym dawno. Sam widzisz że zmieniasz leki i nic to nie daje. Ale prawdopodobnie nie jesteś w stanie samodzielnie odstawić benzo - więc może jakiś detoks na odziale w szpitalu ? Jak pozbędziesz się tego g....na antydepresanty zaskoczą ......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz w te gówna to ja się wjeba.łem i nie tylko po wszystko co w podpisie

-- 12 maja 2018, 11:18 --

poniżejniby napisałem ,,doraźnie'' czyli u mnie codziennie od ostatnich dwóch miesięcy po 600-900 mg pregabaliny , 50 mg baklofenu ( sukces zszedłem ze 100 mg branych 2 miesiące ) , do tego 30 mg klorazepanu i 1 mg alprozolamu żeby było ,,dobrze'' ,a zwyczajnie czyli normalnie to 600 mg pregabaliny + 50 mg baklofenu + 10 mg klorazepanu + 0,5 mg alprozolamu , oksazepam czasami na sen i do tego dużo w planach oj źle skończę i będę płakać

-- 12 maja 2018, 11:21 --

ale przynajmniej mam do wyboru praktyki w aptece chyba,że na wakacje zostawię sobie ,a teraz idę do roboty coś zarobić , do tego spotykam się z dziewczynami bo na tym miksie jestem bogiem i mogę wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po baklofenie jak chu.j stoi pełną parą i orgazm nawet o dziwo dobry jest, w planach fenibut i zamawiam go 100 kapsułek Rx (900mg) za 149zł dzisiaj

-- 12 maja 2018, 12:00 --

ale nie polecam tego co ja robię jak nie chcesz źle skończyć, bo to nie jest leczenie ,a ćpanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi