Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to jest normalne, że czuję się bardziej przygnębiony niż wcześniej (16 dzień brania leku)? Nadal w miarę spokojnie, ostatnio mniej pusto emocjonalnie, ale nadal beznadziejnie. Wie ktoś może również kiedy powinna przejść ta wewnętrzna blokada, przez którą jestem spowolniony i otępiały?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to jest normalne, że czuję się bardziej przygnębiony niż wcześniej (16 dzień brania leku)? Nadal w miarę spokojnie, ostatnio mniej pusto emocjonalnie, ale nadal beznadziejnie. Wie ktoś może również kiedy powinna przejść ta wewnętrzna blokada, przez którą jestem spowolniony i otępiały?

to nie minie, escitalopram tak działa, on nie dodaje energii i nie znosi tej apatii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam pytanie. biore prawie 4 tydzien razem z pregabalina i jakos nie czuje poprawy. diagnoza gad troche hipochondrii pewnie jakas lekka depresja. jak wczesniej bralem paroksetyne bylo ok bralem 2 lat i teraz od 4 tygodni esci i prega. kiedy sprobowac moze podniesc dawke?

czy czekac jeszcze?

czy wrocic do paroksetyny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie minie, escitalopram tak działa, on nie dodaje energii i nie znosi tej apatii.

To już sam nie wiem. Napisałem SMS'a do psychiatry i z tego co mi na niego odpisała dowiedziałem się, że na pełne działanie leku trzeba czekać 6 tygodni oraz, że 10mg to tylko dawka początkowa i będzie zwiększona na następnej wizycie. Staram się wierzyć w ten lek, aby zadziałał chociaż jak placebo, jak nie zadziała biologicznie. Raczej na tym leku zostanę przez jakiś czas. Jakie leki, które mogę dodać do Esci mógłbym jej zaproponować na moje mocne spowolnienie oraz anhedonię?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już sam nie wiem. Napisałem SMS'a do psychiatry i z tego co mi na niego odpisała dowiedziałem się, że na pełne działanie leku trzeba czekać 6 tygodni oraz, że 10mg to tylko dawka początkowa i będzie zwiększona na następnej wizycie. Staram się wierzyć w ten lek, aby zadziałał chociaż jak placebo, jak nie zadziała biologicznie. Raczej na tym leku zostanę przez jakiś czas. Jakie leki, które mogę dodać do Esci mógłbym jej zaproponować na moje mocne spowolnienie oraz anhedonię?

Kolego drogi, przy tych lekach liczy się cierpliwość. Brałeś serte, przerwałeś, bierzesz esci więc cierpliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ashton, wiem, że liczy się cierpliwość, a z tą Sertraliną było tak, że podczas brania jej dostałem epizodu depresji (czy czego tam). Czekanie niestety w moim wieku jest problematyczne, bo niestety w szkole nie zrozumie nikt mojego spowolnienia, braku motywacji (nie robię nic przez wewnętrzną blokadę, mimo że chcę) oraz tego, że informacje do mnie dochodzą kilka razy później niż do reszty ludzi. Niestety nie mogę sobie wziąć L4 i czekać aż "tabletki szczęścia" zaczną działać, ale i tak czy siak pragnę wrócić do nauki oraz wznowić rozwijanie się w IT, tylko niestety ta wewnętrzna blokada i otępienie zabraniają.

EDIT: Zresztą ja sam nie rozumiem co mi odwaliło, więc nie dziwię się innym ludziom. Mam nadzieję, że mi ten lek pomoże jak najszybciej, a jak nie to chyba tylko sznur mi pozostanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BrakPomysluNaNick01, może jest coś z tym, że po jakimś czasie otępienie ustępuje ale nie sądzę, żeby w znacznym stopniu. Mówię ze swojego doświadczenia. U mnie przy dawce 5mg i 3 miesiącach brania faktycznie po 1,5-2 miesiącach nastąpiło jakieś polepszenie "motoryki życia"... dzięki temu weszłam na to forum i wyczytałam, że zaburzenia seksualne mi nie miną jeśli będę to dłużej brać :? a że lubię seks to miesiąc później rzuciłam. Może rzeczywiście poczekaj do tych 2 miesięcy? Btw, łatwiej zrobić szkołe w późniejszym terminie niż ciągnąć L4 bo stracisz prace :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś to jednak daje. Dzisiaj obudziłem się z trochę większą ilością energii oraz chęci. Może nie jest to jakaś ogromna różnica, ale odczuwalna. Poruszam się trochę szybciej, trochę więcej oraz zauważyłem również, że zniknęły te wahania nastroju (rano źle, wieczorem znośnie). Widzę bardzo dużo zmian na plus, ale do ideału jeszcze bardzo dużo brakuje. Apatia jak była tak i jest, aczkolwiek skoro lek zaczyna już wpływać na napęd to może również wpłynie na emocje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podwyższyłem dzisiaj dawkę Esci do 15 mg .

Wciąż czuję jakiś wewnętrzny niepokój .

Ogólnie nie jest najgorzej , bo i lęków nie ma , itd.,,, ale szybko się wku-rwiam byle czym , atak nie powinno być .

Jutro przychodzi holenderski olejek 10% CBD . Man nadzieję ,że pomoże na te wkur-wy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile dać jeszcze czasu ESCI? Biorę od 1 grudnia 10mg jakieś plusy są - serce się uspokoiło, jakby mniej trochę myśli negatywnych i natrętnych, ale lęki jeszcze są.

Nie jest to działanie paroksetyny, która na mnie bardzo dobrze działała.

Do kiedy dać czas?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalebx3 Gorliwy, skoro czujesz niepokój to może przez to, że działa tez na inne receptory poza serotoninowymi?

Przecież dobrze działający esci ma wpisane w działaniu zwalczanie niepokoju a nie jego powodowanie...

Niepokój to mi sertalina na maksa podno siła bo ten lek nakręca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten lek działa! Wczoraj nareszcie poczułem jakąś minimalną przyjemność, a dzisiaj nareszcie minęło mi te przytępienie smaku i innych zmysłów. Czekam jeszcze tylko, aż powróci mi prawdziwy śmiech, zdolność do płaczu oraz "głębia" przyjemności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam jeszcze tylko, aż powróci mi prawdziwy śmiech, zdolność do płaczu oraz "głębia" przyjemności.

Akurat na to przy SSRI bym nie liczył, bo te leki spłycają wszelkie emocje. Przestajesz się smucić, przejmować, masz wyjebane za przeproszeniem, ale jednocześnie nic Cie nie cieszy, nie sprawia przyjemności, taki bezemocjonalny robot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam jeszcze tylko, aż powróci mi prawdziwy śmiech, zdolność do płaczu oraz "głębia" przyjemności.

Akurat na to przy SSRI bym nie liczył, bo te leki spłycają wszelkie emocje. Przestajesz się smucić, przejmować, masz wyjebane za przeproszeniem, ale jednocześnie nic Cie nie cieszy, nie sprawia przyjemności, taki bezemocjonalny robot.

Głębi emocji nie mam, ale walić to. Grunt, że już jest o WIELE lepiej. Dodatkowo minęła mi ataksja i nareszcie nie chodzę już jak Charlie Chaplin. Jestem bardzo zadowolony z działania tego leku. Jedynym ubokiem jest to, że penis jakoś dziwnie staje, coś jakby trochę krzywy, ale nie ważne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako zjadasz zawodowy SSRI przez 15 ostatnich lat potwierdzam

do wszystkiego trzeba było się zmuszać, nie potrafiłem się naturalnie śmiać z czegoś, czy przejmować czyimś lsem, nawet najbliższych

Byłem bardzo zły z tego powodu bo nie umiałem wyrazić żadnych uczuć wyższych. To samo związki, które kończyłem. nie potrafiłem czuć nic poza obojętnością..przykre ale tak to działa

Likwiduje lęki i fobie ale kosztem robienia z siebie kompletnie znieczulonego cyborga

Taka cena, ja ją zaakceptowalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepsze to niż męczarnia, tak jak ja, nie wiem czy odstawic wenlę, za tydzien nowy lekarz, ale bedzie gadanie ze robię co chcę ze jestem niepowazny, a jest coraz gorzej, juz nawet lezenie mnie "boli" mysli, silny lęk ciaglę, niepokoj, napięcie, strach, depresja taka ze mysle tylko ze jak to sie nie skonczy to cos zlego sobie zrobie

wenlę biorę jakies ponad 2 miesiące 150, jest raczej tylko gorzej, boje sie tez odstawiac zeby calkiem mi nie odjebalo... o ile sie da :why::why::why::why::why:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepsze to niż męczarnia, tak jak ja, nie wiem czy odstawic wenlę, za tydzien nowy lekarz, ale bedzie gadanie ze robię co chcę ze jestem niepowazny, a jest coraz gorzej, juz nawet lezenie mnie "boli" mysli, silny lęk ciaglę, niepokoj, napięcie, strach, depresja taka ze mysle tylko ze jak to sie nie skonczy to cos zlego sobie zrobie

wenlę biorę jakies ponad 2 miesiące 150, jest raczej tylko gorzej, boje sie tez odstawiac zeby calkiem mi nie odjebalo... o ile sie da :why::why::why::why::why:

Skoro po tych lekach czujesz się bardzo źle - to musisz je zmienić. Za tydzień masz wizytę więc wytrzymaj jeszcze te kilka dni :)

Mi pomaga ESCITALOPRAM więc może ten lek zaproponuj ?

Dobrze Cię rozumiem, też miałem silny niepokój i napięcie. Do tego stopnia że rano czasami nie mogłem usiedzieć na miejscu więc biegałem w koło pokoju. To było straszne. Do tego myśli samobójcze aby przerwać ten koszmar. Pomogło radykalne odstawienie wielu leków, m.innymi benzo, pregabaliny, paroksetyny i zastąpienie tego jedną tabletką esci 5mg plus witaminy i suplementy w dużych dawkach.

Myślę też że kluczową sprawą było odstawienie benzo. Bez tego nie ma szans na jakąkolwiek trwałą poprawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja benzo już nie biorę jakiś czas, z resztą co ja brałem, cloranxen raz na dwa dni... Biorę pregabaline 300 i ketrel 75 na noc.. Pregabalina już chyba nie działa, paroksetyna odstawiona już z półtora miesiąca temu, dziwne że odstawilem ja bez problemu biorąc 40 mg 3 lata... Ale czuję się strasznie, myśli że to się już nie zmieni i w ogóle..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja benzo już nie biorę jakiś czas, z resztą co ja brałem, cloranxen raz na dwa dni... Biorę pregabaline 300 i ketrel 75 na noc.. Pregabalina już chyba nie działa, paroksetyna odstawiona już z półtora miesiąca temu, dziwne że odstawilem ja bez problemu biorąc 40 mg 3 lata... Ale czuję się strasznie, myśli że to się już nie zmieni i w ogóle..

Zmieni się, musisz wytrzymać...... trafisz w końcu na lek który zadziała :)

A ESCITALOPRAM próbowałeś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi