Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Też biorę lek elicea 10mg. Mam zaburzenia lękowe. Kurde długo chyba się rozkręca. Jestem juz na nim ok.18 dni. Tydzień zaczynałam od 1/4 tabletki , 1/2 tabletki i po 7 dniach cała. Juz od 11 dni jestem na całej i mała poprawa. Kurna dodajcie otuchy. Chyba lek trochę zaskoczył. Jestem spokojniejsza ale jeszcze moje wnętrze jest troszkę poddenerwowane i trochę się boję . I mam słabe poranki. Jestem też trochę słaba i w główce się kręci. Ale to chyba krótki czas żeby w 100% lek zaczął działać. Moja lekarka kazała mi już brać 15 mg. Ale ja uważam że to trochę za wcześnie. Chcę dać szansę 10mg. A nie odrazu tak z grubej rury. Jakaś szybka ta lekarka w dawaniu większej dawki. A jak tam u was.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ufam lekarzowi. I nie uwazam zebym byla madrzejsza od lekarza. Mam wizytę w przyszłym tygodniu u mojej pani doktor. Tylko narazie mam efekty uboczne po 10mg. Czasami czuje się bardzo osłabiona. Boję się wziąć 15 mg żeby one się nie nasiliły. Oczywiście porozmawiam z nią o tym. Wiem ze moja lekarka wie co robi ale jakoś narazie nie mogę się przełamać do tej 15. :szukam::szukam:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dała dała. Xanax. Ale ja ogólnie nie lubię lekarstw. Wzbraniam się od tego xanaxu. Ja bardzo bym chciała żeby zadziałał na mnie ten lek elicea. Nie chce zmieniac na inny. Widze juz jakues efekty dzialania. Mysle ze teraz to tylko cierpliwosc. Kiedyś brałam seroxat i było ok. W tym leku tez pokładam nadzieje. Kofel wogole dziękuję ze odpisałaś /eś. :P:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem 19 dzień na esci tj.12 dzień na 10 mg i znów mam nudności i zawroty głowy. Czy to minie? Spokojniejsza jestem trochę. Ale trochę lęku we mnie jeszcze siedzi. Czy długo czeka się na dobre samopoczucie po tym leku?czekać jeszcze. Czy zmienić? :szukam: pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trocheszczescia, witaj :smile:

Czekać jeszcze, czekać. 19 dni to za mało, żeby ocenić, czy lek działa. Ja w sumie pierwszej oceny skuteczności tego leku dokonałem ze swoim lekarzem dopiero po dwóch miesiącach.

Spokojniejsza jestem trochę. Ale trochę lęku we mnie jeszcze siedzi. Czy długo czeka się na dobre samopoczucie po tym leku?

Samopoczucie raczej będzie się poprawiać stopniowo. Przynajmniej u mnie tak było. Najpierw były pojedyncze momenty względnie dobrego samopoczucia po których następował spadek nastroju. Potem te momenty poprawy zaczęły pojawiać się coraz częściej i trwały coraz dłużej. Zawsze po nich przychodził jakiś mniejszy lub większy kryzys, zanim się ustabilizowało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję rolosz za odpowiedz i pocieszenie. Oby zadziałał na mnie ten lek. Niezbyt po nim się czuje. Ale myślę że to minie. Biorę 10mg. Boje się wziąć 15 mg. Bo mam jeszcze skutki uboczne i żeby się nie pogorszyło. Chcę jeszcze przyzwyczaić mój organizm do 10mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle to są lepsze leki przeciwlękowe niż esci. Sertralina czy paroksetyna sobie lepiej z tym radzą. Escitalopram jest najskuteczniejszy przy depresji.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21035633

Looking for the influence of baseline anxiety on SSRI treatment effects, the authors showed that antidepressant efficacy of 20mg escitalopram was better than 40mg paroxetine for patients highly depressed with comorbid anxiety symptoms and that, contrary to paroxetine, escitalopram maintained sustained antidepressant activity in patients featuring increased baseline anxiety levels.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20067433

Patients with severe depression together with comorbid anxiety symptoms responded significantly better to treatment with escitalopram 20 mg compared with paroxetine 40 mg. Contrary to paroxetine, escitalopram maintained its efficacy with increasing baseline anxiety levels.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16946363

Escitalopram was efficacious in generalised anxiety disorder, 20 was not significantly superior to 10 mg/day. Escitalopram 10 mg was more efficacious than paroxetine.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16075658

These results support the use of escitalopram as a first-line treatment for GAD.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16985090

Escitalopram appears to be cost-effective compared with paroxetine in the treatment of GAD in the UK.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16014329

Escitalopram 20 mg was significantly more effective than paroxetine 20 mg on 5 of the 6 symptom [of anxiety] dimensions.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15274173

Further improvement in LSAS scores was seen at Week 24 (OC and LOCF), with significant superiority over placebo for all doses of escitalopram, and 20 mg escitalopram was significantly superior to 20 mg paroxetine.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17407626

Given that escitalopram 20 mg/day was associated with an earlier onset, higher response and remission rates, improved functioning, and better tolerability than the reference drug, escitalopram deserves to be considered as one of the first-line agents in the pharmacotherapy of OCD for longer-term treatment periods.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brałem wszystkie trzy i mówię na własnym przykładzie. Paroksetyna w dawce 10mg zamordowała wszystkie lęki. Sertralina w dawce 100mg powoli się rozkręca, ale już widzę, że jest ok. Escitalopram w dawce 10mg spowodował tylko i wyłącznie wstręt do jedzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głowa do góry! Ja też średnio się czuję po esci, po dwóch, trzech tygodniach powinno być lepiej. Jestem po 12 tabletce 10mg. Na noc Afobam przez 2 tygodnie, żeby esci się rozkręciło. Na szczęście jestem na zwolnieniu, to odpada stres w pracy. Siedzę sobie na działce u Rodziców i próbuję nie myśleć o tym wszystkim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trocheszczescia - To świetnie, że idziesz do lekarza, bo dostaniesz odpowiedź na wszystkie swoje pytania. :) Najlepiej spisz sobie je wszystkie na kartke, żebyś o niczym nie zapomniał/a. :)

seba17 - Świeże powietrze i jakaś praca bardzo pomaga. Ja jak jestem za bardzo spięty i nerwowy to wychodzę sobie porąbać drewno. :) Ot, taki plus mieszkania na wsi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja też na zwolnieniu. Na dawce 10mg jestem 14 dzień a tak wogole to go biorę 20 dzień. Tylko wcześniej od mniejszych dawek zaczynałam. Wiem ze trzeba czekać. A jaka dawkę bierzesz? Masz zawroty głowy i chce ci się wymiotowac? Tez trzymam kciuki za ciebie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii działania przeciwlękowego - na mnie akurat esci dobrze działał w tym kierunku. Fakt, że działanie przeciwdepresyjne wysuwało się na pierwszy plan, ale przeciwlękowe także było skuteczne i zauważalne. Mój 'sweet spot' to było 15mg.

Porównanie mam tylko do sertraliny, która działała na mnie słabiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Pan1karz a jak dlugo miałeś skutki uboczne i kiedy przeszedłes na 15mg. Mi się kręci w głowie, jest mi niedobrze i dziwnie ogólnie się czuje. Dodam że jestem 14 dzień na 10mg. a wogole 20 dni na leku. ( wcześniej stopniowo wprowadzalam ). Boje się przejść na 15mg żeby nie pogorszyć. Pozatym tak roznie o tym leku ludzie sie wypowiadaja. Wcale az tak niezbyt pozytywnie. Pozdrawiam

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojj, długo bo około 2 miesiące. Dopiero kiedy ustąpiły uboki poczułem się lepiej. Powiedzmy, że na 10mg poprawa była na jakieś 60%. Z lekarzem zdecydowaliśmy się na 15mg (po 2 miesiącach na 10mg) i jakieś 1-2 tygodnie po podwyższeniu dawki nastąpiła poprawa, którą określiłbym na około 90% - postanowiłem na tym zostać.

Jeśli mogę coś doradzić - poczekaj jeszcze na tej dawce aż miną Ci skutki uboczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko ten stan wytrzymać. Ale widzę ze tak to jest. No co mam zrobić. Wytrzymam na 10mg do ustąpienia objawów ubocznych. Najgorzej zevjestem senna i kręci mi sie w glowie no i ta niespokojnosc. Jutro idę do lekarza porozmawiać. Zobaczymy co powie. A jakie były u ciebie poranki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem na Mozarinie od 25 dni. Na początku parę dni 5 mg, potem 2 tygodnie 10 mg a od tygodnia 15 mg. Dodam że to mój powrót do leczenia po pół 7 miesiącach spokoju i normalności. Teraz pomimo prawie miesiąca poprawa prawie żadna, nie mam lęków napadowych, ale ciągły przez cały dzień, który ustępuje dopiero około 20:00 i dopiero wtedy mogę jako tako funkcjonować. Przez resztę dnia zupełnie nic mi się nie chcę i tylko leżę bez jakiejkolwiek motywacji plus mega smutek i depresją. Może coś dodatkowo powinienem dostać, ale to lekarz w czwartek zdecyduje. Poprzednio mi pomogło dwa razy ale nie wiem czy byłem aż w takim stanie. Mieliście jakieś doświadczenia z powrotem do Esci po przerwie w braniu. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi