Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

ja11, jestem na esci od 1,5 roku - cały czas na 10mg. Ostatnie dwa miesiące w trakcie odstawiania (co drugi dzień).

Początki też miałam koszmarne, byłam 3 tyg. na zwolnieniu, nie byłam w stanie funkcjonować, nie wychodziłam prawie z domu. Po 3-4 tyg. zaczęłam wracać do lepszej formy, lęki zmniejszyły się, uboki nieznaczne.

Pozostań na 5mg jakiś czas, ze 2 tyg., a potem spróbuj zwiększyć dawkę. Pocenie powinno już wkrótce minąć. Na mdłości dostałaś już poradę i skorzystaj z niej. Esci to dobry lek, tylko trzeba przeczekać ten okres "wkręcania się" go. Apetyt też się poprawi. Trzymaj się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc moi kochani. Chciałam wam powiedzieć ze wymiekam. Przerywam kuracje, odstawiam escitalopram. Nie dam rady. Rozmawiałam z lekarzem i może spróbuję czegoś innego ale najpierw chce się normalnie najeść i wyspać. Wcześniej nie miałam z tym problemu, miałam tylko czasami napady paniki, zwłaszcza jak poszłam na prawko i miałam jeździć. Wtedy była niezła jazda :( Pozdrawiam was serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna sprawa od 11 dni biorę już taki sam lek i ciągle mi się chce jeść, podjadam już co tylko znajdzie się w zasięgu mojej ręki. Lęki jak lęki ale natrętne myśli!!!!!!!!!!! Są takie realne jakbym właśnie była na miejscu i przeżywała spowrotem wszystko od nowa z przeszłości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalebx3

No rzeczywiście 'tylko' tu nie za bardzo pasuje, ale po kolejnej nieprzespanej nocy i po kolejnym ciężkim poranku myślałam juz tylko o tym żeby odstawić escitalopram. Dzisiaj już nie wzięłam i przeszły mi mdłości. Jutro jadę do lekarza i będziemy myśleć co dalej.

-- 19 maja 2016, 22:34 --

Dziwna sprawa od 11 dni biorę już taki sam lek i ciągle mi się chce jeść, podjadam już co tylko znajdzie się w zasięgu mojej ręki. Lęki jak lęki ale natrętne myśli!!!!!!!!!!! Są takie realne jakbym właśnie była na miejscu i przeżywała spowrotem wszystko od nowa z przeszłości.

Pogadaj z lekarzem, może zmień lek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja 11 witam Cię, to nie tak, escitalopramum razem z alproxem 0,25 mg dają dużą senność, a ja biorę 5 mg escitalopramum i na noc 1 mg lorafenu plus 0,25 mg alproxu i śpię jak zabita do rana, natomiast rankiem zaczynają się jazdy, dzisiaj obraziłam się na sąsiadkę bo mi cześć nie powiedziała potem były natrętne mysli i wzięłam 0,25 mg alproxu i czuję się skołowana.

Nie ma mowy o zmianie leków, ten lek jeszcze jest najlepszy pod względem ubocznych skutków niż inne leki po których można zejść z tej ziemi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj już nie wzięłam i przeszły mi mdłości. Jutro jadę do lekarza i będziemy myśleć co dalej.

ja11,

Życzę powodzenia i trafnego wyboru leku jak i jego odpowiedniej dawki ;)

Wiesz raczej na żadnym leku na początku nie będzie " miło " ,,, trzeba sie przynajmniej pierwsze 6 tygodni pomęczyć .

Ja bym dalej brnął w esci , a na mdłości brał torecan , na lęki benzo ,,,, słowem na każdy ubok znalazł bym anty-ubok .

Jednak spoko , rozumiem Cie i twoje obawy , ból ;)

Damy radę , będziemy żyć ,,,, w-końcu-żyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35szopen

, A ja Ci sugeruję daj jeszcze czas

Citalopramowi.Znam przypadki ludzi co im leki

zaskoczyły po 5-6 miesiącach i to nie są jaja tylko

prawdziwe fakty.Ostatecznie 7 miesięcy pełne

wystarczy do oceny leku.

Słuchaj on zadziałał już po miesiacu. Problem w tym

ze osłabł w działaniu po czterech mies. Lekarz mi

dołożył trittico. Oradził rezygnacje z citalu bo na

terapii jestem. Ja biorę leki tylko zeby ataków

paniki nie było a objawy nerwicy musze jako tako

odczuwać.

Czesc. Czytam wasze posty i jestem

załamana. Biorę escitalopram od 8 dni i mam chyba

wszystkie możliwe skutki uboczne. Przez pierwsze 3

dni brałam cwiartke, teraz biorę połowę (5 mg) a od

jutra mam brać całą tabletkę, ale zastanawiam się czy

nie odstawić. Od samego początku mam mdłości, prawie

nic nie jem, dwa razy miałam napad lęku, boje się

wychodzić. Musiałam wziąć wolne w pracy bo jestem

rozbita i poddenerwowana. Dzisiaj kręci mi się w

głowie i się poce. Na początku nie mogłam spać wiec

biorę na noc Trittico cwiartke ale i tak budzę się w

nocy. Nie mam już siły, nie wiem co robić. Pomocy :

(

Bo początki są kiepskie. Przy citalu i esci trzeba

cierpliwosci. Ja męczyłem się miesiac zanim poczułem

działanie citalu. A te objawy które miał zlikwidować,

zlikwidował ale najpierw je wyostrzył......niestety.

To faktycznie bardzo silny lek .

Biore juz ponad rok , a po 5 mg nadal mnie po nim

czasami telepie . Kiedys mnie pobudzał , a teraz

zamula jak mało co .

.

Po roku cię po nim telepie? Jeśli faktycznie to po

nim to on nie jest dla ciebie. Albo to nerwica a

składasz na lek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moi kochani escitalopram dzisiaj rozłożył mnie na łopatki, dzisiaj dopadły mnie wszystkie skutki uboczne naraz, zawroty głowy, ból głowy, natrętne myśli, tiki, myśli destrukcyjne, śmiech a teraz chce mi się płakać, teraz to dopiero czuję chorobę, do tego serce odzywa się co jakiś czas, mdli mnie, ledwo daję radę siedzieć, takie wrażenie mam jakbym miała poważne zaburzenia hormonalne, jak ktoś brał kiedyś antykoncepcyjne tabletki to zrozumie. Do tego jeszcze pół dnia chodziłam i myslałam że już kończę swój żywot na padole ziemskim, że jestem tak ciężko chora. Czyli jedno wynika z tego, że jedni złapią skutki uboczne na początku brania a ja złapałam po równo 2 tygodniach brania dopiero, kto mocniejszy to wcale nie złapie.

-- 22 maja 2016, 14:50 --

Tak, dzisiaj mam potężną zamułkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co myślicie o olanzapinie w dawce 5mg na sen biorę już tak 2 miesiące do esc i niewiem czy nie poprosić lekarze o zmianę leku ogólnie mi pomaga ale to neuroleptyk myślicie że spokojnie mogę pobrać ten lek jeszcze miesiąc dwa ?????

-- 22 maja 2016, 16:27 --

Co myślicie o olanzapinie w dawce 5mg na sen biorę już tak 2 miesiące do esc i niewiem czy nie poprosić lekarze o zmianę leku ogólnie mi pomaga ale to neuroleptyk myślicie że spokojnie mogę pobrać ten lek jeszcze miesiąc dwa ?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rulonnpk, ja bym zmieniła na mianse/mirte lub trazodon.

Sama odstawiam olanzapine na rzecz mirty.

-- 22 maja 2016, 15:35 --

Pobrać olanze możesz spokojnie jeszcze miesiąc.[/quote

Cytranka84 czy miałaś jakieś objawy odstawienne jak odstawiłaś olanzapine ???

-- 22 maja 2016, 17:04 --

rulonnpk, ja bym zmieniła na mianse/mirte lub trazodon.

Sama odstawiam olanzapine na rzecz mirty.

-- 22 maja 2016, 15:35 --

Pobrać olanze możesz spokojnie jeszcze miesiąc.[/quote

Cytranka84 czy miałaś jakieś objawy odstawienne ???,jak odstawiłaś olanzapine ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WITAM. jestem tu nowy chociaz z nerwica lekowa zmagam sie od trzech lat bralem wczesniej rexetin pozniej faksolet teraz biore depralin od 25dni w dawce 15mg mam pytanie czy po takim czasie brania mozliwe ze zawroty glowy nie ustepuja bole glowy szumy w uszach no i lęki caly czas a lekarza psychiatra dal mi tez afobam i hydroksyzyne ale nie wiem jak to brac hydro biore rano i wieczorem w dawce 25mg a afobam doraznie ale czy to dziala nie wiem zawroty caly czas sa juz nie daje rady podpowie ktos cos ?

z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Was, muszę sie wyżalić, a mianowicie: wczoraj wieczorem wzięłam pierwszy raz Esci (pół tabsa - 5 kę) jako dodatek do Wellbutrinu (w przypadku pojawienia się lęku miałam sobie dołożyć owe Esci) i jak dla mnie to NIGDY WIĘCEJ!!!!! obudziłam się w środku nocy z astronomicznym bólem głowy i mega mdłościami i jeszcze trzyma, no cóż, nie mam ochoty czekać na "wkręcenie się "tego leku, a podobno może to nastąpić po paru tygodniach :evil:

Życzę Wam, aby w Waszym przypadku było inaczej...

Są inne leki na lęki i nie z grupy SSRI (SSRI mogą powodować PSSD i inne uboki), o których dowiedziałam się z tego forum za co niezmiernie Wam wszystkim dziękuję! I tych innych będę próbować.

Pozdrawiam Was!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pół tabsa 5-tkę? To wielkie nic, malutko i tylko raz? heheh, to nie powoduje żadnych mdłości po 1 daweczce, jem to już 3 tydzień. Przy większej dawce to bym się zgodziła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi