Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Co do drugiej rzeczy, generalnie ta sama substancja = takie samo dzialanie. Jednak wypelniacze moga robic roznice, np. wplywajac na wchlanialnosc danego leku. Nie sadze, by to mialo robic ogromne roznice (wszak glupota byloby wsadzac dana substancje z czyms, co zmniejsza w istotnym stopniu jego wlasciwosci). Ale to tylko moje zdanie. Widac, ze bardzo nie doceniasz mocy wlasnego umyslu, a wlasne mysli moga naprawde sporo zmienic.

Ricah, o 13 wziąłem 5 mg Esci ,,, i po godzinie jakbym zmartwychwstał .

TERAZ JUŻ WIEM , JAK WIELKIE ZNACZENIE W LECZENIU MA JAKIEJ FIRMY GENERYKIEM SIĘ LECZYMY !!!!

W póżnym wieku do tego doszedłem . Nigdy już nie uwierzę ,że każde Esci jest takie samo . NIGDY .

Odradzam Pralex dr. Oriona i każde inne gówno tej firmy!!!!!!!!!!!

Schodze z Paroxinoru na coś- Xetanor lub Paxtin . Podejrzewam ,że fińczycy to już chińczycy !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja nikogo nie obrażam - tylko stwierdzam jak jest - mylę się i to nie jest nic obrazliwego tylko ludzie którym leki pomogły (w większości żeby nie generalizowac) nie piszą tu na forum ... tak jak kolega wcześniej napisał albo kłótnia albo lament że leki nie działają jak trzeba ...

pomogły czy nie pomogły to często kwestia czasu do jakiego się odnosi dana opinia, przez pewien okres lek będzie działał a potem już nie będzie, nie testowano tych leków w okresie powyżej 2 lat brania, jak działają w długotrwałej terapii świadczą tutejsze opinie osób co je tyle biorą,w zagranicznych rankingach leku ktoś bierze 10 dni i wystawi 10 na 10 gwiazdek bo mu sie poprawiło samopoczucie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sie boje, ze mi to chlanie i palenie moglo b. zaszkodzić w leczeniu zapalenia oskrzeli. Od miesiąca się leczę - 2 antybiotyki i żaden nie pomogl :( Przed sylwestrem dali mi jakis inhalator Atrodil, rozszerzający oskrzela :( Czuje, ze umieram.

Wiecej voodki, zeby odkazic drogi oddechowe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

achinono to brawo :Plunatic 2 lata człowieku no to napewno nie działają xd

-- 08 sty 2016, 16:42 --

jeszcze tylko takie ostatnie pytanie może Lord K. się wypowie - wiadomo że krwi nie można oddawać podczas brania ssri ale dlaczego - jest to bardziej niebezpieczne dla biorcy czy dawcy? Co się stanie przy spuszczeniu 0,5l krwi poziom leku spadnie bo zostanie usunięta jego cześć z krwią czy raczej wzrośnie z powodu mniejszej objetosci krwi? i co z tym że niektóre leki wiążą się z płytkami czy badanie krwi na lekach coś zmienia w odczycie małej morfologii i tak z ciekawości oddawał ktoś krew a potem pił ;) bierze bardziej , mocniej kopie i dłużej trzyma czy poprostu kac jest tylko większy :P

-- 09 sty 2016, 16:01 --

Twoja wiadomośćzresztą nie ważne bo esci i tak powoduje uwalenie i kastracje xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Pytanie do weteranów i innych zjadaczy esci. Jestem na nim ponad miesiąć, od 5mg miałem rano i wczesnym popołudniem uczucie, jakbym był chory. Lekkie nudności, bóle mięśni, ciepłota ciała. Myślałem że to przejściowe skutki uboczne. Wszedłem na 10mg i biorę już ponad 3 tyg. Uczucie bycia chorym nadal codziennie się utrzymuje, szczególnie rano, późnym popołudniem i wieczorem jest trochę lepiej. Natłok myśli znacznie zredukowany, lęki bardzo średnio, napęd z tytułu wyżej opisanych objawów słabo. Dziwne to wszystko jest dla mnie bo w przeszłości brałem sertrę i wenlę, które są większymi petardami w dawkach do 200 i 225mg i nie miałem ani specjalnych nudności ani gorączki, a jeśli już to bardzo króciutko i przejściowo.

Czy to ma szansę jeszcze minąć? Niby daliśmy sobie jeszcze 2 tyg, chociaż ja i psycholka mamy obawę że to już stały ubok.

Z drugiej strony następnym krokiem może być klomipramina (anafranil) - niby niektórych dopiero wybudza do życia, ale innych odcina jeszcze bardziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sertra była ok, ale po prawie roku brania było gorzej i chciałem spróbować czegoś innego. Być może to był błąd, ale wiadomo jak to jest, każdy szuka dla siebie najlepszego leku lub kombinacji. Wenla w moim przypadku to była kupa, tzn zmula totalna. Nie wiem dlaczego tak odebrałes mojego posta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dominik_wot, jeszcze wrócisz na forum jak pies z podkulonym ogonem, kiedy zaczną się późne uboki po wenli.

Co to znaczy późne uboki od wenli ? Czy uboki nie występują w okresie wprowadzania leku i ewentualnie podczas odstawiania?

achino możesz rozszerzyć swoją myśl ?

Ricah, o 13 wziąłem 5 mg Esci ,,, i po godzinie jakbym zmartwychwstał .

TERAZ JUŻ WIEM , JAK WIELKIE ZNACZENIE W LECZENIU MA JAKIEJ FIRMY GENERYKIEM SIĘ LECZYMY !!!!

W póżnym wieku do tego doszedłem . Nigdy już nie uwierzę ,że każde Esci jest takie samo . NIGDY .

Odradzam Pralex dr. Oriona i każde inne gówno tej firmy!!!!!!!!!!!

Schodze z Paroxinoru na coś- Xetanor lub Paxtin . Podejrzewam ,że fińczycy to już chińczycy !

A które esci polecasz? Możesz podać swoich faworytów ?

Panowie i Pań o ile się tu udzielają...

Wcinam esci od 5 lat i ciągle 10mg, miałem ze dwa, trzy epizody tygodniowe, że zwiększałem na 15 mg.

Czy jest sens zwiększyć dawkę na 15mg aby przywrócić efekt znieczulenia na sytuacje lękowe czy po prostu ten lek już nie zadziała i szukać innego ?

Ewentualnie czy jest sens przechodzić na citalopram ? Czy to jest to samo co esci, tylko, że starszy brat? Jest szansa, że citalopram zaskoczy gdy esci już nie działa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umpero, najprosciej chyba bedzie mi odeslac Ciebie do posta Dark Passenger'a:

escitalopram-lexapro-lenuxin-depralin-mozarin-escitil-elicea-t19594-3220.html#p1255202

Co do poznych ubokow, mysle, ze mogl miec na mysli PSSD, apatie czy anhedonie, aczkolwiek najlepiej by bylo, gdyby autor sie wypowiedzial.

Jezeli escitalopram zmniejsza Twoje stany lękowe, to zwiekszenie dawki moze polepszyc jego dzialanie, zatem warto sprobowac. Tylko nie skakac z dawki na dawke, a utrzymac sie na 15'tce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umpero, mowiac, ze od pol roku, masz na mysli, ze brales go wczesniej dluzej (co najmniej 2 miesiace) i dzialal? Jezeli tak, to owszem, jest szansa. W przeciwnym razie marnujesz czas na tym leku.

Bezsennosc mozna zawsze zniwelowac lekami (ktore przy okazji moga tez wykazywac dzialanie przeciwlękowe, 2 w 1), np. trazodon lub mirtazapina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umpero, mowiac, ze od pol roku, masz na mysli, ze brales go wczesniej dluzej (co najmniej 2 miesiace) i dzialal? Jezeli tak, to owszem, jest szansa. W przeciwnym razie marnujesz czas na tym leku.

Bezsennosc mozna zawsze zniwelowac lekami (ktore przy okazji moga tez wykazywac dzialanie przeciwlękowe, 2 w 1), np. trazodon lub mirtazapina.

Biorę esci od 5 lat. Wcześniej byłem jako tako stabilny, zasypiałem normalnie. Teraz mam z tym problem. W tym rzecz, że bardzo chciałbym się obejść bez leków nasennych. Trittico dobrze na mnie działa nasennie w małej dawce. Brałem przez ostatnie 4 miesiące. Trzy razy próbowałem odstawić i dopiero za trzecim mi się udało. Za każdym razem gdy wracam do trittico na noc to w głowie rodzi mi się myśl, że odniosłem porażkę i że znów kiedyś tam będzie mi ciężko ten lek odstawić.

Ogólnie rzecz biorąc sen w całej mojej psychice to kluczowa kwestia. Jeśli śpię to jest ok, jeśli śpię bez leków nasennych to jest super ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze Twoje aktualne problemy nie leza w leku, a psychice? Jakies wieksze stresy ostatnio? Jakas wieksza zmiana w trybie zycia?

Sprobuj zwiekszyc dawke i posiedziec na niej troche, jezeli nie zadziala, to najlepiej byloby zmienic. Raczej nie slyszalem, by ktos mial problemy z odstawieniem mirtazapiny, zatem moze warto sprobowac w ta strone? Na sen polecam jeszcze magnez.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze Twoje aktualne problemy nie leza w leku, a psychice? Jakies wieksze stresy ostatnio? Jakas wieksza zmiana w trybie zycia?

Sprobuj zwiekszyc dawke i posiedziec na niej troche, jezeli nie zadziala, to najlepiej byloby zmienic. Raczej nie slyszalem, by ktos mial problemy z odstawieniem mirtazapiny, zatem moze warto sprobowac w ta strone? Na sen polecam jeszcze magnez.

Miałem raz podejście do mirtazapiny. Na drugi dzień byłem tak otumaniony i miałem problem z koncentracją, że kolejnego dni nie wziąłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dominik_wot, jeszcze wrócisz na forum jak pies z podkulonym ogonem, kiedy zaczną się późne uboki po wenli.

Co to znaczy późne uboki od wenli ? Czy uboki nie występują w okresie wprowadzania leku i ewentualnie podczas odstawiania?

achino możesz rozszerzyć swoją myśl ?

Wenlafaksyna poczatkowo wywolala u mnie szereg objawow ubocznych, takich jak bezsennosc, suchosc w ustach itd. Pozniej one minely i dzialala efektywnie. Nastepnie po kilku (pieciu chyba) miesiacach pojawila sie niemozliwa do wytrzymania ospalosc. Nie bylem w stanie funkcjonowac w ciagu dnia, bylem tak bardzo senny i zmeczony, ze bez przerwy musialem ucinac sobie drzemki. Zostalem zmuszony do odstawienia tego leku i sennosc minela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi