Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Czy po ESCITALOPRAMie się tyle z racji przyjmowania leku czy tylko z racji zwiększonego apetytu? Mam przypisaną 10kę rano a czytając różne fora i opinie każdy zupełnie sprzeczne info podaje.

dzięki

Nie sprzeczne info tylko kazdy inaczej reaguje. Nawet kilka postów wczesniej było o tym. Jedni tyją inni nie, nikt ci nie da jednoznacznej odpowiedzi. Tak samo z apetytem, każdy po lekach inaczej jada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arasha, dzięki :)

Czyli temat obija się o jadłospis?

Raczej o indywidualne reakcje organizmu. Jak ktoś ma problemy z utrzymaniem wagi to i po psychotropach może przytyć będac na diecie. Ktoś inny (np ja) całe życie dużo jem, jestem szczupła i nawet lek tego nie zmienia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam :) pisałam wczesniej o 40mg escitilu ktory lekarz mi przepisał i okazalo się ze to jednak wdał sie błąd na recepcie. nie 40 tylko 20 i tak tez bralam zaczynając od 10. teraz biore 20 i jakos czuje ze mi juz lepiej. nie dziwne to? po tygodniu?

Nie dziwne, tez na mnie zadziałał błyskawicznie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodakochm

witam :) pisałam wczesniej o 40mg escitilu ktory lekarz mi przepisał i okazalo się ze to jednak wdał sie błąd na recepcie. nie 40 tylko 20 i tak tez bralam zaczynając od 10. teraz biore 20 i jakos czuje ze mi juz lepiej. nie dziwne to? po tygodniu?

Czyli tak jak obstawiałem w poprzednich komentarzach najprawdopodobniej lekarz pomylił citalopram z escitalopramem gdzie,40 mg citalopramu odpowiada 20 mg esctalopramu.Escitalopram dość szybko działą może być tak jak piszesz ze po tygodniu już są jakieś pierwsze efekty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Agusiab1, różnie, zależy od człowieka. Podobno do miesiąca. Ja rzuciłam po 8 dniach właśnie ze względu na mdłości, bo mam emetofobię i nienawidzę nudności :!: Niedawno sama założyłam podobny wątek. Więcej możesz sobie tu poczytać escitalopram-lexapro-lenuxin-depralin-mozarin-escitil-elicea-t19594.html ( zwł. najnowsze posty ) ... ludzie mają tam sporą wiedzę na temat tego leku. A nie zwiększałaś czasem dawki ? Być może to chwilowe pogorszenie :bezradny:

Może warto byłoby się wspomóc jakimś dodatkowym lekiem na początek dla złagodzenia uboków ( o ile nie jesteś uzależniona ). Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

We wtorek (po dwóch tygodniach od rozpoczęcia 10mg Escitilu), mam zadzwonić do mojej psychiatry celem telefonicznej konsultacji tego, jak zareagowałem na lek. I w sumie nie wiem, co jej mam powiedzieć. Niby lepiej funkcjonuje, ale samopoczucie nadal mam momentami słabe. Do tego skończył mi się afobam, bo zaskąpiłem i zamiast dwóch z recepty, kupiłem jeden.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na jakiekolwiek efekty z leczenia esseserajami czekałem 8 miesięcy..

czyli 7 miesiecy brales lek który nie dawał jakichkolwiek efektów, heh, czego wy jeszcze nie wymyslicie

Opisałem swoją historie gdzie indziej, nie wiesz jak było, to nie oceniaj i nie rób ze mnie jakiegoś idioty, co sobie wymyśla jakieś farmazony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Don Kamillo, nic nie szkodzi ... Arash to moje muzyczne natchnienie :pirate: ( ale nie ograniczam się tylko do niego w słuchaniu muzy ! )

Btw Zmień sobie podpis ... na pewno nie bierzesz 25 mg alprazolamu ( bo chyba byś świecił :mrgreen: ), tylko 0,25 mg. Nie ma tak wysokich dawek ... chyba tylko dla samobójców !

-- 25 sty 2015, 19:51 --

harvard, musisz panowac nad apetytem, po prostu się nie objadaj nawet jesli masz na to ochotę. Albo zjadaj między posiłkami zdrowe przekąski, owoce, suche pieczywko itp

Dobra rada, zwł. że sama pałaszujesz watę cukrową tak, że ledwo Cię widać :mrgreen: ( nie bierz tego do siebie, poprawiłaś mi po prostu trochę humor :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekka gafa, chyba z przyzwyczajenie do dawek SSRI :D

Ahh czasem jakbym dobijał do ściany.. prawie 8 miesięcy leczenia farmakologicznego, i już nie wiem skąd te złe samopoczucie czy z depresji czy z uboków.. najgorszy ten zołądek, on wszystko potęguje.. ale nie ma się co załamywać.. nie warto :great:

Dla mnie największa motywacją jest rodzina i marzenia. Nie mógłbym z tego zrezygnować i to mnie tutaj trzyma. Moje życie nie może być przecież zniszczone przez jedną osobę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi