Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

SSRI jakimś cudem wydaje mi sie ze mogą czasem indukować stany zapalne, jak się myle to pewnie Dark mnie poprawi

W przypadku Escitalopramu np. zapalenie zatok jest częstym objawem niepożądanym. Co ciekawe ja mam torbiel korzeniową w zatoce szczekowej i od jakigoś czasu zaczeła mi dokuczać razem z bólem czubka czuła (też zatoki).Na szczęście w piątek mam wizyte u chirurga szczekowego, żeby to usunąć.

Druga rzecz, że strasznie cierpie na bezsenność. Mama ma tabletki Nasen, ale nie chce brać Zolpidemu. Może 25mg hydroksyzny godzine przed snem. Najgorsze jest to ze moja noc teraz trwa od 5 do 15 a rozkrecam sie na wieczor i na noc... Strasznie sie z tym męczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To lunatic, jak mnie swedzi cycek od paru dni, to jestem uczulony, czy sie nie myje dostatecznie czesto? :D Pytam pol zartem, pol serio. Powaznie mnie swedzi od paru dni tak z 5-8cm nad sutkiem, w sumie blizej obojczyka, ale w dalszym ciagu na "cycku", na tym miesniu.

Paro lykam jakos ponad miesiac.

Obecnie nie swedzi, przedwczoraj drapalem sie jak malpa co 20 sekund, wczoraj moze kilka razy, dzisiaj w ogole. Teraz mnie swedzi w okolicach twarzy i sa zaczerwienione te okolice (zeby nie bylo, zanim w ogole sie podrapalem, odwiedzilem lustro). No, jeszcze z godzine temu zaczela swedziec zewnetrzna strona dloni.

W zyciu nie mialem uczulenia na nic, poza jakims starozytnym antybiotykiem zwanym penicylina. Zero uczulen na jakies pierdoły typu kwiatki, sratki, albo nawet syntentyki w ciuchach, srebro, czy nawet chemikalia uzywane do prania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To lunatic, jak mnie swedzi cycek od paru dni, to jestem uczulony, czy sie nie myje dostatecznie czesto? :D Pytam pol zartem, pol serio. Powaznie mnie swedzi od paru dni tak z 5-8cm nad sutkiem, w sumie blizej obojczyka, ale w dalszym ciagu na "cycku", na tym miesniu.

Paro lykam jakos ponad miesiac.

Obecnie nie swedzi, przedwczoraj drapalem sie jak malpa co 20 sekund, wczoraj moze kilka razy, dzisiaj w ogole.

Hahaha co sugerujesz?a może to zarazliwe?dopada osoby które to czytają:-) he he

-- 10 lut 2014, 21:27 --

I ja nigdy nie byłam uczulona..wiec uważaj:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic sobie nie wkrecam oczywiscie, bo jak juz wczesniej wspomnialem, przestalem sie przejmowac ubokami fizycznymi i wlasciwie teraz to bardziej sie smieje z tego, ze mnie cos swedzi i nie potrafi wytlumaczyc dlaczego, anizeli tym przejmuje.

Z higiena raczej nie jest tez u mnie na bakier ;p

-- 10 lut 2014, 21:27 --

Gradrec,

zrób zdjęcie i wklej tutaj to zobaczymy co tam się z nim dzieje

mowisz i masz, sekunda

tylko uwazaj, bo to meski cycek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja gdzies zasne o 5 wiec joł

-- 10 lut 2014, 23:15 --

Nie mogę znaleźć na internecie informacji nigdzie... Czy mogę brać Valerin Forte (kozłek lekarski) wraz z Escitalopramem ?

-- 10 lut 2014, 23:34 --

I zauwazylem ze bardziej drżą mi ręcę po Esci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli macie niepełne działanie SSRI, są jakieś objawy uboczne typu wysypka czy za duże pobudzenie itd. możecie spróbowac dołączyć kwasy omega, jest to potwierdzone badaniami ze i pomagają w działaniu SSRI i tez potrafią wyeliminować albo zmniejszyć ich skutki uboczne, sam też to mogę potwierdzić (zmniejszona alergia po sertralinie, zmniejszona senność po paroksetynie, łagodniejsze skutki odstawienne paroksetyny). Wychodzi ok 1 zł dziennie, więc niedrogo a pomóc naprawdę moze sporo

-- 10 lut 2014, 23:21 --

Gradrec, to nie wygląda na alergie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woj.tek,

Cześć Wojtku,

Ja miałam totalną bezsenność przez pierwszy tydzień na esci... byłam totalnie wyczerpana... dr zapisał mi mirtazapinę na noc... mi pomagała aż nadto, bo po ćwiartce tabletki spałam jak zabita... po 3-4 dniach jednak zaczęłam odstawiać, bo spałam i spałam.. Kiedy odstawiłam okazało się, że już nie cierpię na bezsenność... i przez kolejne 5-6 tygodni spałam jak zabita, nie budząc się w ogóle w nocy...

Nagle w zeszłym tygodniu zaliczyłam kilka nocy znowu z bezsennością - byłam bardzo zaskoczona, bo dr mówił, że to jest ubok początkowy i powinien po 2-3 tygodniach minął... a mi się nagle po raz kolejny objawił w 8 tygodniu łykania esci...

Po 4 nocach bezsennych znowu zaczęłam spać jak zabita... nie wiem skąd taka sinusoida...

A Ty masz od samego początku leczenia esci problem z bezsennością?

Może jednak cos delikatnego powinieneś brać na noc, bo takie dłuższe niespanie to jest koszmar - człowiek funkcjonuje jak zombie...:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kasiu.

Na początku brania lexapro miałem lekką bezsenność, lecz przy 3 tygodniu znów się pojawiła. Wziąłem 2 tabletki valerin forte poltorej godziny temu ale coś nie chce mi się za bardzo spać. No nic zawsze pozostaje katować serial. Ze skutków ubocznych chyba mocniej drżą mi ręce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lunatic, Prosiłeś to Cię poprawiam- w badaniach wykazano, że SSRI posiadają do pewnego stopnia właściwości przeciwzapalne i immunomodulacyjne(pewnie przez wpływ na cytokiny). Ogólnie agonizm 5-HT2a wywiera silne działanie p/zapalne, a SSRI "pośrednio" go agonizują przez zwiększanie puli serotoniny, która tak naprawdę ten rec. agonizuje. W ulotkach się podaje takie różne dziwne zjawiska, ale mogą to być reakcje indywidualne, alergiczne itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej ja w pracy jescze godzinkę...ponoszę dziś delikatną porazkę od samego rana..:-( a tak sie cieszyłam...nie dosć że nie spałam to kibel rano zawroty głowy odlot, odrealnienie i ddenerwowanie...cofam się...:-( mam nadzieje że wieczór będzie lepszy

-- 11 lut 2014, 16:33 --

Już w domku ale nie jest jeszcze dobrze...zawroty zostały, lekkie takie wewnętrze poddenerwoeanie i spięcie mięśni i jeszcze to uczulenie pali po mordzie...mam dziś dośc, nawet płacz mi nie wychodzi bo łzy nie lecą...dziś3 tydzień...help!!!

-- 11 lut 2014, 16:39 --

Jak dzisiaj u Was?postepy czy wrecz przeciwnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi