Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Luki_Nerwusik,

dobre, dobre:):)

Ja raz spotkałam się z B. Pittem, a kilka razy brałam udział w działaniach wojennych: raz Powstanie Warszawskie, raz jacyś komandosi, raz walczyłam z... Chińczykami...

Słuchajcie, mam nadzieję, że ta bezsenność to nie objaw zespołu serotoninowego??? Biorę tylko esci 10 mg...

Waleczna kobietka. Założę się, że następnym razem będziesz Joanna d'Arc ;-)

Sok z żuka, a nie zespół serotoninowy. Nie nakręcaj się proszę.

lunatic

W sumie może Ci ta odstawka wyjść na dobre. Bo teraz sam nie wiesz, co jest chorobą a co skutkiem leku. Obyś wyszedł na prostą.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lunatic, pytanie tylko czy to zbyt drastyczne posuniecie. To jak zyciowy skok nad przepasciå ale jesli jestes asekurowany przez psychologa i masz w sobie tyle sily i przekonania, ze to musi sie udac to zrobisz 7-milowy skok w przyszlosc. Masz nasze duchowe wsparcie lunatic, jestesmy z Tobå i wszyscy wstrzymujemy oddech przed Twoim wielkim dokonaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kloss

Czytamy czytamy.

Co Ci poradzić chłopie. Leki nie zlikwidują wszystkich objawów. Każdemu coś tam dolega i odczuwa jakieś skutki uboczne. Ja np. sztywność, ale ogólną sztywność, nie ogonka... Mniejsza z tym.

Pogadaj z lekarzem podczas wizyty, może dostaniesz jakiś dodatek do leku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki nova to forum jest naprawdę uzależniające :D w pozytywnym tego słowa znaczeniu.Wiem że sama się nakręcam...dzwonili dziś do mnie z pracy ale nie zdążyłam odebrać bo tel mi padł..a w mojej głowie myśli niesamowite i gdybanie dlaczego dzwonią..przez godzinę nie mogłam się dodzwonić a jak już to zrobiłam okazało się że to jakaś pierdoła była.Ale że moja wyobraznia nie ma granic to wysnuła w między czasie milion teorii..

-- 04 lut 2014, 14:42 --

Spokojnie bezsenność minie...efekt serotoninowy..myślę że nie..ja w pierwszych dniach dostałam temp i swędzącej pokrzywki od szyi w dół..przerażenie sięgnęło zenitu, dostałam zastrzyk leki i 3 dniach przeszło i brałam dalej eliceę..nie wiadomo z jach powodów..dzień wcześniej zjadłam trzy mandarynki na które nigdy nie miałam uczulenia..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lunatic, pytanie tylko czy to zbyt drastyczne posuniecie. To jak zyciowy skok nad przepasciå ale jesli jestes asekurowany przez psychologa i masz w sobie tyle sily i przekonania, ze to musi sie udac to zrobisz 7-milowy skok w przyszlosc. Masz nasze duchowe wsparcie lunatic, jestesmy z Tobå i wszyscy wstrzymujemy oddech przed Twoim wielkim dokonaniem.

Jestem dobrej mysli jednak,co do psychologa to czekam na decyzje Wiki ;) z psychologami to bylo czesto tak ze zawsze mialem cos na koncu do dodania z czym sie nie zgadzam ona skubana zagiela mnie juz drugim zdaniem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kloss,

Klossiku ja Ciebie czytam:)

tyle, że jakoś od 2-3 dni też jakoś u mnie problem, to z wrażenia zapomniałam Ci odpisać...

Wiesz, u mnie 9 tygodni na esci i jeszcze kilka dni temu napisałabym, że bardzo dobrze... no ale minęło kilka dni i jakas sinusoida... Ty tez takie miewasz?

Ja mam porównanie z wenlą i wiem na pewno - esci nie działa aktywizująco i pobudzająco, mam po nim większa senność (nie zawsze) niż po efectinie. Uspokaja chyba bardziej niż wenla, ale z kolei to uspokojenie jest takie inne niż na wenli...na wenli była taka bardziej beztroska, tumiwisizm, ale optymistyczny...

esci wydaje mi się czasami takie... nijakie...

Nie chciałam nic napęd, bo miałam sporo energii przez esci, ale gdybym wiedziała, że esci z tego mojego napędu troszkę zabierze to zastanowiłabym się czy takie rozwiązanie chcę...

Kloss tez jesteś czasami taki spłycony? Tak jakby jakieś iskry brakowało? energie mam, ale miałam więcej przed esci....

ja oceniałam dotychczas moją poprawę tak na 80-90%, jednak z tydzień temu ogarnęła mnie taka radość, takie uczucie beztroski, siły i energii, że mogłam góry przestawiać - pomyślałam - teraz to daję esci 100%:) no ale trwało to tylko jeden wieczór.

Nie jest źle - tak jak Ty piszesz - ale zawsze mogło by być lepiej

Kloss a Ty bierzesz coś aktywizującego do esci?

-- 04 lut 2014, 14:55 --

kloss,

Kloss, to wypychanie oczu to znam bardzo dobrze! Miałam całą gamę tego typu doznań 5 lat temu... uczucie nacisku na oczy, rozpierania od środka, gorszego widzenia, ściągania skóry twarzy, drętwienia, pulsowania w uszach, szumu w uszach, napiętej, sztywnej szyi + silne bóle głowy i prawie non stop zawroty - wtedy dostałam efectin i pomogło...

Luki, spoko, Joannę już przerabiałam na studiach "histerycznych", śniła mi się już, kolej na inną postać:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno ma jakeis benzo pod reka ;)

-- 04 lut 2014, 15:02 --

Ja podziwiam takie zaparcie, szacunek i najlepszego:-)

-- 04 lut 2014, 15:01 --

Czy oprócz leków bierzecie jakieś suplementy?

Omega-3, 1000mg dziennie, rano i wieczorem tabletka 500mg. Ma dzialania anty-lękowe.

Oprocz tego jak mi sie przypomni to sobie magnez + b6 zarzuce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie z oczami tez jest różnie...czasami mam dziwny wzrok - takie wypychanie od środka...ponadto 3 miesiące na esci coś dało...nie mam tak dużych lęków, ale to jeszcze nie to oczekiwałbym.....co robić???

A jak u ciebie jeżeli chodzi o stronę psychiczną?

Ja jestem podobnie jak ty w okolicach końca 3 miesiąca.

Swój stan poprawy oceniam na 80%( raz jest prawię normalnie a raz pojawiają się lęki i zwątpienie)

Dziś znalazłem pewien artykuł w którym przedstawiono badania dotyczące pełnej remisji - mediana(wartość środkowa) wynosił 24 tygodnie.

Więc pocieszam się faktem,że jest jeszcze czas na poprawę.

"Results

Forty-two patients (70%) completed the study. Twenty-one patients (35%) achieved remission with 8 of the 21 patients (38%) needing the 50 mg dose to achieve remission. Median time to remission was 24 weeks and median dose in remission was 30 mg. No significant safety issues were identified although tolerability appeared to decline above a dose of 40 mg with 26% of patients unable to tolerate 50 mg. Twelve (20%) patients had adverse events leading to discontinuation. The most common adverse events were headache (35%), nausea, diarrhoea and nasopharyngitis (all 25%). Minor mean weight gain was found during the study, which did not appear to be dose-related. Half of the patients who completed the study chose to continue treatment with escitalopram rather than taper down the dose at 32 weeks. "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yhy z jakich firm bo badziewia jest mnustwo.Jak wybrać coś sensownego?

Co do Omega w Polsce jest tylko jeden preparat przebadany klinicznie pod katem skutecznosci,przynajmniej nic nie slyszalem o jakims innym,chodzi mi o badania konkretnego preparatu z omego,nie ogolnie kwasow omega,jak chcesz jakies info to napisz na pv bo nie chce zeby bylo ze reklame robie,tak jak gdzies kiedys ktos mial taki zarzut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam nic do powiedzenia na temat magnezu :P Biore, bo pije kawe, a moja dieta jakas bogata w warzywa i owoce nie jest. No i tak jak mowilem, biore od czasu do czasu.

-- 04 lut 2014, 15:54 --

Kurde, co sie dzisiaj nie czuje :/ ciagly lęk od rana.... Juz paro chyba z 3 tygodnie biore :/

-- 04 lut 2014, 15:55 --

Do tego uderzenia goraca, lekkie rozwolnienie i niedobrze mi :// Nerwico, prosze, odejdz juz...

-- 04 lut 2014, 15:57 --

Walne browara na rozluznienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi