Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Tojaaa, Jeżeli lek dał częściową poprawę to może warto zaczekać do 12 tygodni. Jeśli wtedy nie będzie poprawy-zmienić. Ale skonsultuj to z lekarzem.

Ogólnie uważam, że jak lekarze przepisują pacjentom SSRI to powinni im udzielić krótkiej i zwięzłej informacji= że te leki nie działają od razu/doraźnie i że wymagają regularnego stosowania co najmniej 6-8 tygodni. Tyle wystarczy. Nie trzeba nic ludziom tłumaczyć o żadnych NMDA, BDNF, downregulacji 5-HT1a i osi HPA= czyli o rzeczach, które jeszcze niezbyt dobrze poznali sami naukowcy, a co dopiero laicy.

-- 20 sty 2014, 20:33 --

nova_2013, Pozdrawiam. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po około 1,5 roku doszedłem dopiero do takiej stabilizacji, ze widok tego szpitala nie powodował u mnie juz wiekszych emocji i złych wspomnień

przypuszczam ze do tego mojego wczesniejszego lekarza ktoś zadzwonił zeby mu powiedzieć co i jak, bo później juz zachowywał się inaczej jak u niego byłem, nie był taki opiekuńczy,był juz bardziej obojętny, dzięki czemu było mi łatwiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dark Passenger :great: zaczynam ciulac zaskorniaki na proch Twojej produkcji. Jak Twoje poczynania na tym etapie ?

Zalatwilam juz wstepnie miejsce na Twojå cześć w wikipedii ;) ( cześć, nie część ! ) Prosze, nie zawiedz nas :lol:

A poki co, w oczekiwaniu na preznå produkcje pomykam do kuchni wziåc calego citala hehehee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tojaaa, Ogólnie uważam, że jak lekarze przepisują pacjentom SSRI to powinni im udzielić krótkiej i zwięzłej informacji= że te leki nie działają od razu/doraźnie i że wymagają regularnego stosowania co najmniej 6-8 tygodni. Tyle wystarczy. Nie trzeba nic ludziom tłumaczyć o żadnych NMDA, BDNF, downregulacji 5-HT1a i osi HPA= czyli o rzeczach, które jeszcze niezbyt dobrze poznali sami naukowcy, a co dopiero laicy.

Dzięki Dark za informację :D:uklon:

Szkoda, że lekarze o tym nie mówią. Mi mój powiedział, że już po tygodniu pewną poprawę powinnam poczuć...więc jak głupia oczekiwałam, jak nie było poprawy tylko coraz gorzej, to wpadałam w jeszcze większy stres:(

Skoro efectin zadziałał po 5 dniach to myślałam, że esci po tygodniu:(

Jutro przeprowadzę dyskusję z doktorkiem 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Katarzynka40, Wiesz, akurat escitalopram według opracowań jest najszybciej zaczynającym działać SSRI. Stężenie stacjonarne osiąga szybko- w 7 dni. Dlatego miał prawo sądzić, że szybko u Ciebie zadziała- dlatego powiedział, że powinnaś odczuć poprawę po tygodniu. No bo nie powiedział, że na 200% odczujesz poprawę za tydzień, prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No z tymi 4 dniami przerwy to faktycznie głupstwo= głowy Ci od tego nie urwie, ale sprawi że lek zadziała jak powinien dużo później. A citalopram pomimo jego głownego mechanizmu(blokowanie SERT) może przynosić doraźnie pewną ulgę, bo jest mniej selektywny od escitalopramu- i w umiarkowanym stopniu antagonizuje rec. histaminowy H1= co może dawać uspokojenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elmopl79,

już kiedyś chyba Dark o tym pisał że nie jest to zaczynanie od zera - pewnie zalezy po jakim czasie ale po kilku dniach to chyba jeszcze całkowicie z krwi sie nie pozbędziesz...

-- 20 sty 2014, 20:43 --

Katarzynka40,

a polecasz jakiegoś specjalistę z Poznania ??? bo ja byłem u pana doktora we wtorek i wywarł na mnie pozytywne wrażenie (też z polecenia) choć leków nie zmienił tylko dołożył dawkę bo chyba jeszcze za szybko , jak wolisz to możesz mi dac cynk na PRIV ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytam,bo mnie p.dr.powiedziala,ze teraz startuje od początku.Przerwe mialam czterodniową i dwa dni wcześniej po ćwiartce.Bardzo mnie zdziwily jej slowa...ze niby od początku...po takiej męczarni....eh...Moze ona tez przyjechala z Gdańska,czy Gdyni,moze to jeden z tych lekarzy o których pisal lunatic....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytam,bo mnie p.dr.powiedziala,ze teraz startuje od początku.Przerwe mialam czterodniową i dwa dni wcześniej po ćwiartce.Bardzo mnie zdziwily jej slowa...ze niby od początku...po takiej męczarni....eh...Moze ona tez przyjechala z Gdańska,czy Gdyni,moze to jeden z tych lekarzy o których pisal lunatic....

:mrgreen: znasz jeszcze jakis dobry zart elmopl79 ? Rozbawilas mnie do lez !

Mniemam, ze ten sam lekarz dotarl az do Stockholmu, zeby mi tez dowalic ;)

No nawet lamal takå nie szwedzkå szwedczyznå :lol:

Zapomnialam z tego wszystkiego zapytac skåd pochodzi.

Ale dzieki, dzieki elmopl teraz naprawde dochodze do siebie :great:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ha ! No tak... juz podsiwialy pan lekarz z praktykå lekarskå sprzed 40-tu laty, to nawet sie nie wysilil aby isc za rozwojem psychiatrii krok w krok. Toz to inzynier sledzi na biezåco innowacje techniczne czy ekonomista poprawki do prawa skarbowego czy ubezpieczeniowego. Ech... i jak tu ufac komukolwiek ? Zawierzyc swoje zdrowie ! Dobrze, ze chociaz zadal sobie trudu i wyciågnål spod pulpitu swojå swietå ksiege lekarstw. Ale moze i ta nawet nie byla zaktualizowana ;)

-- 20 sty 2014, 22:21 --

Ale musze Was o cos zapytac : czy w Polsce tez tak latwo lekarze ogolni ( pierwszego kontaktu) wypisujå psychotropy ?

Dla mnie to jest niepojete, zeby lekarz ogolny "maczal palce" w naszej psychice i decydowal o leku bez uzgodnienia z psychiatrå.

No pomyslcie : idziecie do lekarza do przychodni z bolem brzucha a on przepisuje Wam NOSPA rozkurczajåce. Wiec bierzecie ten lek w nadziei, ze przejdzie albo wyleczy a potem sie okazuje, ze to nie problemy z brzuchem tylko 6 kamieni w nerkach :mrgreen:

To jakies zarty aby tak szafowac ludzkim zyciem i strzelac lekami w tarcze, bo moze sie uda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie w ogóle nie wypiszą, dopiero jak się ma zaswiadczenie od psychiatry co się bierze to wypiszą

-- 20 sty 2014, 21:34 --

jeden tylko stwierdził ze moze wypisać inny niz dał psychiatra według swojego uznania bo powiedział ze mimo ze nie jest psychiatrą to "trochę się orientuje", nie skorzystałem jednak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tez nie wypisują.Nie chcą sie mieszac,bo to jednak ciezka sprawa dobrać odpowiedni lek...No,chociaz jak sie ma ta magiczna księgę,to zawsze trochę latwiej....Szkoda,ze nie proszą pacjenta o podanie cyfry Np.tyle ile ma stron ow magiczna ksiega.I jaka liczbę pacjet poda,to bach z tej strony dostaje"zestaw pierwszej pomocy..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dark,

No nie przytoczę dokładnie słów dr, ale pytałam kiedy mogę odczuć poprawę, a On mi na to, że esci bardzo szybko i może kilka dni nie, ale po tygodniu już powinno być lepiej, tym bardziej, że na poprzedni efectin zareagowałam błyskawicznie (trzeciego dnia zawroty zaczęły się zmniejszać, a 5 dnia wszystkie objawy z którymi poszłam mim minęły...)

Radol,

Ja chodzę do tego samego dr do którego poszłam 5 lat temu. Wtedy błyskawicznie mnie postawił na nogi znaczy efectin, a nie on, ale dzięki temu, ze trafił w lek, to zyskał moje zaufanie... jak się potem okazało, chyba pół Poznania do niego chodzi, bo i moja kuzynka była ale się z tym kryła i moja znajoma...opinie o nim sa podzielone - od bardzo dobrych po kontrowersyjne, ale na moje wszystkie pytania i wątpliwości odpowiada, mogę dzwonić kiedy chcę, wysyłać smsy, odpowiada, oddzwania... więc na razie chodzę do Niego:( Ma tłumy w poczekalni, więc chyba ludzie tez sobie przekazują pocztą pantoflową i polecają jedni drugim...

-- 20 sty 2014, 22:08 --

A propos wypisywania recept na antydepresanty...

Ja poszłam do rodzinnej spo skierowanie na morfologię dla mojego Taty (chorowal na raka), to pani dr rodzinna sama zagadała czy nie chcę jakiś środków dla Taty czy dla mamy i dla mnie. No i sama nawet wypisała dla taty Pramolan, dla Mamy jakiś antydepresant na "S" już nie pamiętam nazwy. Ja nie chciałam... Wykupiłam, ale rodzice nie jedli...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ha ! No tak... juz podsiwialy pan lekarz z praktykå lekarskå sprzed 40-tu laty, to nawet sie nie wysilil aby isc za rozwojem psychiatrii krok w krok. Toz to inzynier sledzi na biezåco innowacje techniczne czy ekonomista poprawki do prawa skarbowego czy ubezpieczeniowego. Ech... i jak tu ufac komukolwiek ? Zawierzyc swoje zdrowie ! Dobrze, ze chociaz zadal sobie trudu i wyciågnål spod pulpitu swojå swietå ksiege lekarstw. Ale moze i ta nawet nie byla zaktualizowana ;)

-- 20 sty 2014, 22:21 --

Ale musze Was o cos zapytac : czy w Polsce tez tak latwo lekarze ogolni ( pierwszego kontaktu) wypisujå psychotropy ?

Dla mnie to jest niepojete, zeby lekarz ogolny "maczal palce" w naszej psychice i decydowal o leku bez uzgodnienia z psychiatrå.

No pomyslcie : idziecie do lekarza do przychodni z bolem brzucha a on przepisuje Wam NOSPA rozkurczajåce. Wiec bierzecie ten lek w nadziei, ze przejdzie albo wyleczy a potem sie okazuje, ze to nie problemy z brzuchem tylko 6 kamieni w nerkach :mrgreen:

To jakies zarty aby tak szafowac ludzkim zyciem i strzelac lekami w tarcze, bo moze sie uda.

Zapewne zalezy od lekarza. Moj lekarz pierwszego kontaktu to strasznie ogarnieta babka. Doskonale wie co i jak i wlasciwie, gdy wykryto u mnie polip w jelicie, ona od razu powiedziala, ze te bole moga byc spowodowane albo kamieniem stolcowym i przepisala mi cos tam na rozrzedzenie "rzeczy" w jelicie, natomiast jesli to nie to i bol nie ustanie, to prawdopodobnie moze byc jakis polip w jelicie i nalezy bedzie wykonac badanie endoskopijne. Wpierw zalecila mi zrobic USG watroby, bo w tych okolicach mnie bolalo, a potem poszedlm prywatnie na kolonoskopie i nie mylila sie. Polip. Nigdy tez nie byla skora do wypisywania masy rzeczy i dokladnie slucha co pacjent mowi.

Co do Twojego psychiatry w Szwecji, to jest polski lekarz, czy do svenssona chodzisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi