Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy na SSRI/SNRI czujesz się jak robot pozbawiony emocji?

nerwusek2

Czy na SSRI/SNRI czujesz się jak robot pozbawiony emocji?  

2 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy na SSRI/SNRI czujesz się jak robot pozbawiony emocji?

• tak
      1
    • nie
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, nerwusek2 napisał(a):

Zastanawiam się ile osób, które biorą psychotropy odczuwa na ich skutek odrealnienie, brak emocji, brak radości i brak smutku.

Miałam tak przy braniu paroksetyny. Miałam do niej 3 podejścia i każde było tragiczne. Za 3 razem wciśnięto mi ją znowu w szpitalu, mimo że nie chciałam za wszelką cenę. Paro wykasowała mi lęki kosztem wszystkich pozytywnych emocji. Przez 3 miesiiace jej brania czułam totalne odrealnienie, chodziłam jak robot. Chciałam się ciąć, żeby poczuć, że istnieje. Ciągłe myśli s, wszechogarniający smutek. Co z tego, że nie miałam lęku, skoro musiałam brać benzo, żeby z tego wszystkiego nie popełnić samobójstwa. Brałam niemal wszystkie dostępne leki psychotropowe, a nic mnie tak nie zniszczyło jak paro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 minut temu, lorana napisał(a):

Miałam tak przy braniu paroksetyny. Miałam do niej 3 podejścia i każde było tragiczne. Za 3 razem wciśnięto mi ją znowu w szpitalu, mimo że nie chciałam za wszelką cenę. Paro wykasowała mi lęki kosztem wszystkich pozytywnych emocji. Przez 3 miesiiace jej brania czułam totalne odrealnienie, chodziłam jak robot. Chciałam się ciąć, żeby poczuć, że istnieje. Ciągłe myśli s, wszechogarniający smutek. Co z tego, że nie miałam lęku, skoro musiałam brać benzo, żeby z tego wszystkiego nie popełnić samobójstwa. Brałam niemal wszystkie dostępne leki psychotropowe, a nic mnie tak nie zniszczyło jak paro.

Paroksetyna to był mój pierwszy antydepresant o ile pamiętam, za czasu jeszcze "zdrowej bani". Miałem taki epizod, byłem w takim dołku, że paradoksalnie cały czas płakałem przez to że samopoczucie szło w górę - a nie chciałem się tak czuć, wolałem być w dołku. Dziwna sprawa.

Edytowane przez Hooded Spirit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego do paro często się cos dodaje np mirtazepine 30mg, która blokuje 5htpc2 czyli ten receptor, gdzie paro powoduje anhedonie, spłaczenie uczuć i robotyzację.

Może napiszcie jaki lek dodany do paro pomógł ?

U mnie paro wiele lat powodowało solo , że czułem sie normalnie i emocje też jak u zdrowej osoby, ale od jakiegoś czasu to wszystkie SSRI powoduja anhedonie i zamulaja

Jest jeszcze Duloksetyna- ona działa na serotonine i noradrenaline - na niej mało kto sie skarży jesli chodzi o energie, i efekt robota:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja brałem wenlaflaxynę 75 mg + pregabalinę 225 mg i miałem kompletny brak emocji. Od 5 dni biorę brintellix, zacząłem od dawki 5mg, ale zmniejszyłem sam na 2.5 mg wieczorem - wiem, że to bardzo krótko, ale nawet na dawce 2.5 mg mam przez cały dzień ból brzucha, biegunki, bóle głowy - gdyby to jeszcze było tylko przez parę godzin to bym spróbował wytrzymać a tak to chyba wracam do wenlaflaxyny.

Edytowane przez nerwusek2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi