Skocz do zawartości
Nerwica.com

Jak można nie chcieć być dawcą po śmierci

Dalila_

Rekomendowane odpowiedzi

48 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

?

Tak się składa, że grzebałam samobójcę. Jego pogrzeb nie różnił się niczym od pogrzebów wzorowych katolików.

Ty grzebałaś, inny miał problem. Zależy od widzimisie klechy. No może teraz jest już inaczej. Poza tym mieszkasz na cywilizowanym zachodzie jednak ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Dalila_ napisał(a):

Na badania wzięli i pewnie kroili. Ona była z Inkow czy coś z x wieku. Albo pokrecilam wszystko xd zaraz 

https://wiadomosci.onet.pl/nauka/inkowie-zabili-ja-500-lat-temu-odzyskala-twarz-dzieki-staraniom-polki/q5s58hy

To ta chyba mi się zdaje

1 minutę temu, Krejzi1 napisał(a):

W jakiej formie?;p

Cielesnej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

52 minuty temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Wg jakiego kościoła? Dusza jest nieśmiertelna więc nie może zmartwychwstać. To właśnie ciało zmartwychwstanie!

Tak, źle się wyraziłam. 

Ze zmartwychwstaniem chodzi o to, że zmartwychwstali zostaną na nowo obleczeni w ciało. Ale nie jest nigdzie napisane, że zakopane ciało ma być w całości. Bo co wtedy z żołnierzami? Co z ofiarami wojen? Co z zakopanymi w zbiorowych mogiłach?

Z resztą- ciało przeciez się nie zachowuje. Pozostają tylko kości.

7 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

Ty grzebałaś, inny miał problem. Zależy od widzimisie klechy. No może teraz jest już inaczej. Poza tym mieszkasz na cywilizowanym zachodzie jednak ;) 

Już nie ma z tym problemów, żadnych.

"Rozumiesz. Jest taka cierpienia granica,
Za którą się uśmiech pogodny zaczyna,
I mija tak człowiek, i już zapomina,
O co miał walczyć i po co."

Walc, Czesław Miłosz

Как страшно жизнь.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Heledore napisał(a):

Z resztą- ciało przeciez się nie zachowuje. Pozostają tylko kości.

No niestety nie. Kości też się rozkładają, a to zależy od wielu czynników. Np tlen  bo w beztlenowych warunkach rozkładają się wolniej.  Kości mogą przżyć setkoi czy tysiące lat ale się rozkładają. Poza tym to też zależy w jakich warunkach ciało zostało zakopane, i czy w ogóle zostało. Bodo kości mogą dobrać się padlinożercy. Wtedy mogą być rozłożone po okolicy ;) 

(...)trzeba na oścież otworzyć okna i wszystko wyrzucić na ulicę, a przede wszystkim samo okno i nas wraz z nim.
blog wariatki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

51 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

A na czym się opiera nasza cywilizacja jak nie na prawie rzymskim i chrześcijaństwu? Chodzi o całokształt otoczenia w jakim się wychowaliśmy a nie pojedyncze przykłady Kowalskich, którzy mają za uszami jakieś grzeszki.

Wg jakiego kościoła? Dusza jest nieśmiertelna więc nie może zmartwychwstać. To właśnie ciało zmartwychwstanie!

I w czym jesteśmy lepsi od innych ludzi? Krucjaty, prześladowania, wojny, tortury, niewolnictwo, ludobójstwa, religia chrześcijańska jakoś nas przed tym nie powstrzymała. Na dodatek często była wymówką do krzywdzenia innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Cynthia napisał(a):

słuchać sukienkowych 

15 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

widzimisie klechy

Musicie się tak prostacko wyrażać za każdym razem gdy mowa o kościele? Do sędziów i rektorów też należy się zwracać w ten sposób?

3 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

I w czym jesteśmy lepsi od innych ludzi? Krucjaty, prześladowania, wojny, tortury, niewolnictwo, ludobójstwa, religia chrześcijańska jakoś nas przed tym nie powstrzymała. Na dodatek często była wymówką do krzywdzenia innych.

To sobie pomyśl jak źle byłoby bez niej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, Dalila_ napisał(a):

A, teraz zobaczyłam linka, czyli nie zamarznięta tylko zmumifikowana. Ciekawe, nie słyszałam o tym.

2 minuty temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Musicie się tak prostacko wyrażać za każdym razem gdy mowa o kościele? Do sędziów i rektorów też należy się zwracać w ten sposób?

To sobie pomyśl jak źle byłoby bez niej.

Myślę, że byłoby podobnie, taką niestety mamy naturę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Musicie się tak prostacko wyrażać za każdym razem gdy mowa o kościel

A co kościół nie lepszy? 

(...)trzeba na oścież otworzyć okna i wszystko wyrzucić na ulicę, a przede wszystkim samo okno i nas wraz z nim.
blog wariatki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Cynthia napisał(a):

No niestety nie. Kości też się rozkładają, a to zależy od wielu czynników. Np tlen  bo w beztlenowych warunkach rozkładają się wolniej.  Kości mogą przżyć setkoi czy tysiące lat ale się rozkładają. Poza tym to też zależy w jakich warunkach ciało zostało zakopane, i czy w ogóle zostało. Bodo kości mogą dobrać się padlinożercy. Wtedy mogą być rozłożone po okolicy ;) 

Z tkanką "dookoła" i "wewnątrz" kości (szpik, etc)) się zgodzę. Ale Ca3(PO4)2?

5 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

Każda religia ma wyznawców, którzy "w jej imię" splamili sobie ręce. Bo ludzie, to tylko ludzie.

3 minuty temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

👆👆👆

"Rozumiesz. Jest taka cierpienia granica,
Za którą się uśmiech pogodny zaczyna,
I mija tak człowiek, i już zapomina,
O co miał walczyć i po co."

Walc, Czesław Miłosz

Как страшно жизнь.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

A, teraz zobaczyłam linka, czyli nie zamarznięta tylko zmumifikowana. Ciekawe, nie słyszałam o tym.

Nie wiem co tam popisali ale ona była na sto procent zahibernowana przez lodowiec i dlatego tak się zachowała dobrze. No chyba że wysłałam jakaś inna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

Właśnie dlatego należy cisnąć z  moralnością opartą na czymś wyższym, bo tak to byśmy jako ludzkość do niczego konstruktywnego nie doszli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Właśnie dlatego należy cisnąć z  moralnością opartą na czymś wyższym, bo tak to byśmy jako ludzkość do niczego konstruktywnego nie doszli.

Ale to narzucona moralność i ludzie ją sobie i tak po swojemu tłumaczą. Mamy prawo, które ustala zasady współżycia w społeczeństwie, a moralność to już coś osobistego, czego nie da się narzucić. 

Jeśli ktoś nie kradnie, bo się boi kary to nie jest to moralność tylko strach przed karą.

Edytowane przez Żaba Monika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Prostackie, chamskie i kipiące uprzedzeniami.

a czy kościół nie zwraca się z pogardją dla tych, którzy nie wyznają ich religii? ich zachowanie też jest prostackie, chamski i kipiące zawiścią

blog wariatki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Tak. pomysl sobie, ze dla mnie klecha to jak Dla ciebie imigrant 😃 albo strajk kobiet. Tez nie za specjalnie uważasz na slownictwo, różnica jest taka, ze to nie strajk kobiet gwałci dzieci , a jego przewodniczące to tuszują 

Edytowane przez Krejzi1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi