Skocz do zawartości
Nerwica.com

Jak można nie chcieć być dawcą po śmierci

Dalila_

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Krejzi1 napisał(a):

No ok, zaskoczyłaś mnie, ze kościół niby taki otwarty, a co do powyższego cytatu to co to wlasciwie oznacza? Z jakiej racji oni sie niby maja temu ‚przyglądać’? To jakaś naczelna izba lekarska? Brzmi jak typowa furtka do ewentualnego wtykania nosa i wydawania obostrzeń.

No nie powiesz, że to nie jest ważna kwestia życiowa (śmiertelna? Hehe). Ludzie sami oczekują, że Kościół się do tego jakoś oficjalnie odniesie i podpowie co robić. A przyglądać się trzeba, bo tam wchodzi etyka. Nikt chyba nie chce sytuacji gdzie na legalu będzie handel organami albo zabijanie ludzi w śpiączce itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat  o etyce i moralności kościół nie powinien się wypowiadać, bo daleko im do tego.

Ludzie sami oczekują, bo mają klapki na oczach i wygodniej im słuchać sukienkowych niż samemu pomyśleć. Tak łatwiej.

(...)trzeba na oścież otworzyć okna i wszystko wyrzucić na ulicę, a przede wszystkim samo okno i nas wraz z nim.
blog wariatki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

29 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

No nie powiesz, że to nie jest ważna kwestia życiowa (śmiertelna? Hehe). Ludzie sami oczekują, że Kościół się do tego jakoś oficjalnie odniesie i podpowie co robić. A przyglądać się trzeba, bo tam wchodzi etyka. Nikt chyba nie chce sytuacji gdzie na legalu będzie handel organami albo zabijanie ludzi w śpiączce itp.

No to mnie zawsze zadziwia, ze ludzie potrzebują żeby im ktos trzeci powiedział co jest dobre a co zle. Sami tego nie czuja?

jakby kościół był za aborcja, to owieczki tez by były?

Edytowane przez Krejzi1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

55 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Katolik może też oddać pośmiertnie ciało uczelni medycznej. Mszę za duszę się odprawia a nie ma pochówku. Dopiero jak już się studenci napatrzą, to się delikwenta grzebie.

Wow nie spodziewałam się! Super. I pomyśleć że w xix wieku ucinali głowy albo nie grzebali samobójców :D żeby nie dostapili zbawienia 

2 godziny temu, sailorka napisał(a):

Dodatkowo pragnę, aby z okazji mojej śmierci zasadzono drzewo. Jakiekolwiek i gdziekolwiek.

Świetny pomysł. Tak samo jak dziecko się urodzi to też fajnie mu zasadzić drzewo, chciałabym takie miec

45 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

No ok, zaskoczyłaś mnie, ze kościół niby taki otwarty, a co do powyższego cytatu to co to wlasciwie oznacza? Z jakiej racji oni sie niby maja temu ‚przyglądać’? To jakaś naczelna izba lekarska? Brzmi jak typowa furtka do ewentualnego wtykania nosa i wydawania obostrzeń.

Może chodzi ze przyglądanie się = badania nad tymi przeszczepami 🤔 W końcu kościół też ma swoje uczelnie czy jakieś kliniki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi