Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czego się spodziewać po ćwiczeniach fizycznych?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wczoraj 5 km. Mąż został z córeczką i mówi do mnie: "Masz półtorej godziny na bieganie. Wyszalej się". W drugiej połowie biegu dokuczała mi trochę łąkotka i tylne więzadło (w tym kolanie, co jest po operacji), ale nie było źle. Muszę zaznaczyć, że ja tylko truchtam w tempie marszu, z nadwagą i po kontuzjach nie jestem w stanie szybko biegać. Dzisiaj piekły mnie łydki, więc się porozciągałam i porolowałam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, MiśDuży napisał(a):

3 lub 4 miesiące. Nie jadłem też żadnych słodkości. Ale tamta waga już dawno jest nieaktualna, bo przytyłem z powrotem, po władowaniu się w neuroleptyki. 

A jaki mechanizm odpowiada za tycie przy tych lekach? Zatrzymują wodę czy apetyt większy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, shadow_no napisał(a):

A jaki mechanizm odpowiada za tycie przy tych lekach? Zatrzymują wodę czy apetyt większy?

Spowalniają metabolizm i wywołują wilczy apetyt. Byłam raz w wieku 30+ u dietetyczki i powiedziała, że mam metabolizm na poziomie 60-letniej kobiety.

10 minut temu, Jurecki napisał(a):

@sailorka w tempie marszu ale chyba szybkiego marszu.

No nie wiem. To raczej ślimacze tempo.

1 minutę temu, Kris0x0000 napisał(a):

A od ilu metrów na sekundę zaczyna się szybki marsz? Ja przez godzinę przechodzę trochę ponad ~5km. To szybko czy wolno? Ten sam dystans biegnę truchtem ~30 minut.

o biegu nie świadczy tempo, tylko technika, czyli moment oderwania stóp od podłoża. Ale istnieje coś takiego jak slow jogging, czy jogging w ogóle. Czyli bieganie dla samego/ samej siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50 minut temu, Kris0x0000 napisał(a):

A od ilu metrów na sekundę zaczyna się szybki marsz? Ja przez godzinę przechodzę trochę ponad ~5km. To szybko czy wolno? Ten sam dystans biegnę truchtem ~30 minut.

Nie wiem czy da się takie coś tak ogólnie określić, dla różnych osób szybkie tempo to będzie inne tempo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do neurosów to zależy od neurosa. Np. olanzapina u mnie wywoływała wilczy apetyt, gdyż ssał głód. Poprawiała też smak jedzenia, więc, nawet sucha buła była wykwintnym pokarmem. Oprócz tego, indukowała potężny apetyt na produkty, których normalnie nie jem lub jem kilka razy do roku - czipsy oraz coca Cola.

Podobnie byłokwetiapinie, lecz tutaj zdecydowanie była obsesja na punkcie słodkości, niż żarciu zwykłego żarcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi