Skocz do zawartości
Nerwica.com

Stan podgorączkowy przez odreagowanie stresu

New-Tenuis

Rekomendowane odpowiedzi

Hej Wszystkim, od lat mam jeden niemiły objaw związany z nerwicą lękową. Gdy stresująca sytuacja mija, nie mogę normalnie odpocząć, dostaję stanu podgorączkowego bez żadnych innych objawów. Wiem, że nie jest to wynik innej choroby. Czy ktoś tu zmaga się z gorączką psychogenną? Jak sobie z tym radzicie? Dodam, że jestem na dobrze działającym zestawie leków, SNRI plus neuroleptyk i na co dzień dobrze funkcjonuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałam kiedyś stan podgorączkowy przez rok codziennie. Tak mniej więcej 37-37,2. Na początku nie wiedziałam że to nerwica, miałam mnóstwo badań. W końcu lekarka przepisała mi hydroksyzynę i kazała przestać mierzyć temperaturę. I przeszło. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ten stan podgorączkowy to był tylko jeden z objawów, poza tym miałam silną hipochondrię, ale jakoś somaty były tak realistyczne, że lekarka zalecała różne badania. Po roku powiedziała ze fizycznie nic nie widzi i został nam psychiatra. Zapisała mi hydroksyzynę i kazała się zapisać do poradni. Ale ja już byłam tak tym zmęczona, że nie chciałam już więcej żadnych wizyt, żadnych lekarzy. W ten rok umordowałam się, straciłam pracę, prawie zawaliłam studia, kłóciłam się z narzeczonym, znajomi się wykruszyli. Więc jak lekarka mi uświadomiła, że to mój własny mózg mnie tak zdradził i mnie oszukuje, dostałam szału ze złości. Wykupiłam receptę i brałam tą hydroksyzynę jak czułam mega niepokój, ale poza tym stwierdziłam, że ignoruję całkowicie mój stan fizyczny, chyba że zabierze mnie karetka. A poza tym żyje normalnie. Żeby ograniczyć możliwość chodzenia po lekarzach wyjechałam najpierw na wakacje zagranicę a potem do pracy, na czarno bez ubezpieczenia, bez możliwości okupowania poczekalni u rodzinnego. Stwierdziłam że życie z nerwicą nie jest nic warte, więc jeśli naprawdę jestem chora na coś śmiertelnego, to nawet lepiej, bo to zakończy moje cierpienia, a w międzyczasie będę żyć pełnią życia. I przeszła hipochondria na wiele lat. Potem przemielił mnie lęk wolnopłynący i jego nie dało się tak łatwo pozbyć, ale udało się w nieoczekiwany sposób. Stwierdzono u mnie ADHD i dostałam Medikinet, który jakimś cudem całkowicie usunął lęki, praktycznie tak jak pierwsze tabletki benzo, ale bez efektu tolerancji. Już 3 lata biorę i nie ma śladu nerwicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi