Skocz do zawartości
Nerwica.com

Jak to przepracować? Wkrętki lękowe relacyjne/związkowe.

Programista

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie 

Mam dziwne wkrętki lękowe jak spotykam się z dziewczyną pojawiają się silniejsze emocje i ona zawiedzie jakoś moje zaufanie(były dziwne komentarze od pewnego faceta i wszędzie go miała) lub robi coś co powoduje lęk jeśli widzę, że nowe osoby obserwuje lub ją ktoś obserwuje na instagramie mysle ze to nowi faceci(tam losowo sie to wyświetla), a na tiktoku jak ma nowego faceta obserwuje lub odwrotnie(tu pokazuje chronologicznie) to ją pytam kto to męczy mnie to, że może ona chce zdradzić, spotykać się?

Tak samo będąc z nią zgubiłem drogie okulary przeciwsłoneczne prawdopodobnie praktycznie na pewno gdzieś mi wypadły lub zostawiłem. Mam wkrętkę czasem, że ona mi wzięła je to głupie po co ktoś ma Ci kraść okulary trochę już zniszczone jak chce budować relacje?

Proszę powiedzcie mi jak uwolnić się z takich myśli/obsesji?

Rozmawiać z nią tylko w jaki sposób? Mam wrażenie, że ona mnie nie rozumie lub sama ma problemy i nie chce mi ułatwić jakoś pomóc w tym co mnie smuci i dobija.

Ćwiczenia w zeszycie jeśli tak to jakie?
Medytacja trochę pomaga, ale nie całkowicie.
Technika uwalniania czy to pomoże Hawkinsa?

Czy jaki jest sposób jak powoli nad tym pracować? Uwalniać się od tego?

Edytowane przez Programista

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 minut temu, Programista napisał(a):

Witajcie 

Mam dziwne wkrętki lękowe jak spotykam się z dziewczyną pojawiają się silniejsze emocje i ona zawiedzie jakoś moje zaufanie(były dziwne komentarze od pewnego faceta i wszędzie go miała) lub robi coś co powoduje lęk jeśli widzę, że nowe osoby obserwuje lub ją ktoś obserwuje na instagramie mysle ze to nowi faceci(tam losowo sie to wyświetla), a na tiktoku jak ma nowego faceta obserwuje lub odwrotnie(tu pokazuje chronologicznie) to ją pytam kto to męczy mnie to, że może ona chce zdradzić, spotykać się?

Tak samo będąc z nią zgubiłem drogie okulary przeciwsłoneczne prawdopodobnie praktycznie na pewno gdzieś mi wypadły lub zostawiłem. Mam wkrętkę czasem, że ona mi wzięła je to głupie po co ktoś ma Ci kraść okulary trochę już zniszczone jak chce budować relacje?

Proszę powiedzcie mi jak uwolnić się z takich myśli/obsesji?

Rozmawiać z nią tylko w jaki sposób? Mam wrażenie, że ona mnie nie rozumie lub sama ma problemy i nie chce mi ułatwić jakoś pomóc w tym co mnie smuci i dobija.

Ćwiczenia w zeszycie jeśli tak to jakie?
Medytacja trochę pomaga, ale nie całkowicie.
Technika uwalniania czy to pomoże Hawkinsa?

Czy jaki jest sposób jak powoli nad tym pracować? Uwalniać się od tego?

Terapia poznawczo-behawioralna jest na to bardzo dobra. Jeżeli nie masz potrzeby, bo nie masz jakiegoś przewlekłego zaburzenia typu OCD, to możesz na kilka spotkania się umówić z terapeutą i omówić swoje obawy.

Mogę ci dać przykład ćwiczenia,

treść obsesji -> np. moja dziewczyna mnie okrada

Myśl automatyczna -> np. zginęły mi okulary kiedy ona była w pobliżu

Argumenty za -> np. jak jest w pobliżu, to ciągle mi giną rzeczy

I najważniejsza część PODWAŻENIE -> np. często gubię rzeczy, mam nawyk odkładania rzeczy w rożnych miejscach, jeśli ktoś faktycznie by mnie okradał częściej ginęły by mi rzeczy. Zmień myślenie: "każdemu giną rzeczy raz na jakiś czas"

Jak skutecznie podważysz swoją myśl automatyczną to twój mózg przyzwyczai się do takiego myślenia bardziej realistycznego

Możesz mówić sobie zamiast "Ktoś mnie okrada" - "Mam myśl, że ktoś mnie okrada" "To tylko myśl, nie rzeczywistość". W ten sposób dystansujesz się do swoich myśli. Możesz też po prostu przyjąć to, że życie piszę różne scenariusze i nigdy nie mamy pewności jak w 100% jest, trzeba przyjąć, że niepewność jest podstawą naszego życia. No i nie próbuj kontrolować tej myśli, bo nie masz nad myślami kontroli, więc najlepiej dla ciebie będzie jak przyjmiesz daną myśl i zmierzysz się z tym lękiem, który wywołuje ta myśl. To się nazywa ekspozycja i powstrzymywanie reakcji (ERP)  i jest najskuteczniejszą metodą leczenia natręctw. 

Mindfullness też jest dobre - skupianie się na chwili obecnej zamiast na myślach (czyli np. wsłuchiwanie się w muzykę, dźwięki z zewnątrz, tym samym obserwując swoje myśli w sposób nieoceniający nabierasz dystansu)

Edytowane przez Wrwsw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.08.2024 o 03:05, Wrwsw napisał(a):

Terapia poznawczo-behawioralna jest na to bardzo dobra. Jeżeli nie masz potrzeby, bo nie masz jakiegoś przewlekłego zaburzenia typu OCD, to możesz na kilka spotkania się umówić z terapeutą i omówić swoje obawy.

Mogę ci dać przykład ćwiczenia,

treść obsesji -> np. moja dziewczyna mnie okrada

Myśl automatyczna -> np. zginęły mi okulary kiedy ona była w pobliżu

Argumenty za -> np. jak jest w pobliżu, to ciągle mi giną rzeczy

I najważniejsza część PODWAŻENIE -> np. często gubię rzeczy, mam nawyk odkładania rzeczy w rożnych miejscach, jeśli ktoś faktycznie by mnie okradał częściej ginęły by mi rzeczy. Zmień myślenie: "każdemu giną rzeczy raz na jakiś czas"

Jak skutecznie podważysz swoją myśl automatyczną to twój mózg przyzwyczai się do takiego myślenia bardziej realistycznego

Możesz mówić sobie zamiast "Ktoś mnie okrada" - "Mam myśl, że ktoś mnie okrada" "To tylko myśl, nie rzeczywistość". W ten sposób dystansujesz się do swoich myśli. Możesz też po prostu przyjąć to, że życie piszę różne scenariusze i nigdy nie mamy pewności jak w 100% jest, trzeba przyjąć, że niepewność jest podstawą naszego życia. No i nie próbuj kontrolować tej myśli, bo nie masz nad myślami kontroli, więc najlepiej dla ciebie będzie jak przyjmiesz daną myśl i zmierzysz się z tym lękiem, który wywołuje ta myśl. To się nazywa ekspozycja i powstrzymywanie reakcji (ERP)  i jest najskuteczniejszą metodą leczenia natręctw. 

Mindfullness też jest dobre - skupianie się na chwili obecnej zamiast na myślach (czyli np. wsłuchiwanie się w muzykę, dźwięki z zewnątrz, tym samym obserwując swoje myśli w sposób nieoceniający nabierasz dystansu)

Dziękuje za odpowiedź. Tak tylko muszę znaleźć odpowiednią osobę poznawczo-behawioralną, bo ostatnio to było rozczarowanie i to takie bardzo, że aż pieniądze mi zwrócili za spotkania co mnie zaskoczyło. Psychoterapeutka młoda nie sprawdzała ćwiczeń, zdarzało jej się nie pamiętać czegoś, jak jej zwróciłem uwagę to problem, że nie zrobiłem to tak jak powinienem, jakieś wyszukiwanie mi zaburzeń osobowości, a na pytanie jakie to nie wie, konsultacja z lekarzem, a jak się skonsultowałem z lekarzem to on do mnie, że nawet nie wie jakie i ona powinna powiedzieć. Nigdy inni lekarze czy psychoterapeuci nie sugerowali problemów z zaburzeniami osobowości może sobie zrobić MMPI-2 czy DSM-5 itp.

Dziękuje za ten przykład również 🙂 Tak zapominam o tym, że myśl to nie rzeczywistość. Tak muszę krok po kroku uczyć się odpuszczania, akceptacji rzeczywistości i że nie ma pewności 100%. 

Tak ekspozycja często to kiedyś robiłem jak się czegoś bałem to przełamywałem lęki to było bardzo wartościowe i bardzo pomocne.

Mindfulness przyznam się, że nie stosowałem może faktycznie warto sobie wyrobić nawyk stosowania tego.

Medytacja przyznam, że pomaga również, wiec jeśli ktoś potrzebuje zmniejszyć sobie zaburzenia lękowe i lepiej panować nad emocjami oraz inne korzyści to warto te 12 minut dziennie poświęcić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi