Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, Aganiok napisał(a):

Hejka. Ja brałam hydro przy paro. Można je łączyć. Wytrzymaj kochana ten czas. Ja też tak zaczełam. 5 dni ćwiartka 10 polówka. I też myślałam,że nie dam rady,że wiariuje. Lęki,uboki na początku to była jakaś tragedia. Dodatkowo musiałam chodzić do pracy,zajmować się dwójka dzieci. Ale dzięki wsparciu tego forum przetrzymałam ten czas. Dziś mija mi 34 dzień na całej taletce 20mg. I powolutku czuję się lepiej. Wierzę,że i i Ciebie w końcu będzie lepiej. Trzymam kciuki i głowa do góry🙂

Tak z zalecenia lekarza? Że np. rano Paroxinor a wieczorem hydro? Najgorsze, że ważyłam 43,5 kg, nerwy zaczęły mnie zjadać, teraz 40 kg ale po paro mdli mnie, nie mam apetytu. :( Boje się, że znowu historia zatoczy koło i będę 38 kg ważyć… :( Do tego to kołatanie serca. Raz się uspokaja, raz nasila.. Może skontaktuje się z psychiatrą czy zamiast Xanaxu mogę wziąć hydro …

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Olkaaa napisał(a):

Tak z zalecenia lekarza? Że np. rano Paroxinor a wieczorem hydro? Najgorsze, że ważyłam 43,5 kg, nerwy zaczęły mnie zjadać, teraz 40 kg ale po paro mdli mnie, nie mam apetytu. :( Boje się, że znowu historia zatoczy koło i będę 38 kg ważyć… :( Do tego to kołatanie serca. Raz się uspokaja, raz nasila.. Może skontaktuje się z psychiatrą czy zamiast Xanaxu mogę wziąć hydro …

Ja rano biorę Paro a hydro brałam dwa razy dziennie. Rano i popołudniu. Teraz już go nie biorę,bo jestem troche spokojniejsza. Ja schudłam na Paro 6kg i teraz ważę 54kg. Ale apetyt powoli mi wraca🙂 ojej to bardzo malutki ważysz. Pewnie skontaktuj się z lekarzem. Chociaż ja na samym początku brałam sedam 1/4 dwa razy dziennie. A puźniej to już hydro. Bo też miałam obawy,że się uzależnie od sedamu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Olkaaa napisał(a):

Heej… Powracam po raz 3 do paroxinoru w dawce 1/4 tabl. przez 5 dni, później 1/2 i później cała. Kiedyś tolerowałam go o wiele lepiej. Teraz nie wiem co się dzieje. Już po pierwszej dawce strasznie wali mi serce, uspokaja się i znowu. Trzęsie mnie, uderzenia gorąca, niepokój, jeszcze większy lęk. Lekarz dodatkowo, godzinę przed Paro kazał wziąć Xanax 0,25. Boje się tej benzo z uwagi na to, że może dostanę jakiś urojeń i boje się uzależnienia. Wolałabym hydroxyzyne ale tych leków chyba się nie łączy… Nie wiem czy to wytrzymam… 

Hej.

Ja po ponownym wejściu na paro przeżyłam piekło. Xanax masz po to żeby te lęki zmniejszyć, bo ja na początku to miałam jazdy bez trzymanki. Ale mnie też trochę ratowały herbaty z melisy, lek uspokajający brałam chyba z trzy razy tylko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

38 minut temu, Szczebiotka napisał(a):

Hej.

Ja po ponownym wejściu na paro przeżyłam piekło. Xanax masz po to żeby te lęki zmniejszyć, bo ja na początku to miałam jazdy bez trzymanki. Ale mnie też trochę ratowały herbaty z melisy, lek uspokajający brałam chyba z trzy razy tylko.

Mam lęk przed braniem tego Xanaxu. Boje się jakiś omamów, urojeń, że zasnę i się nie obudzę… 🙈

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Olkaaa napisał(a):

I jeszcze wkręcam sobie ten zespół jakiś serotoninowy, że umrę itd. To jakiś horror… 😔

Nie bój się. Bierz tyle ile zalecił lekarz. Nic Ci się nie stanie a pomoże. Ja na początku też brałam sedam. Bo miałam straszne jazdy. Jak się uspokoiło przeszłam na hydro. A teraz już nic nie boje. Musisz przetrwać ten początek. Ja nie wierzyłam,że paro mi pomoże,bo przez miesiąc nic się nie działo. A od jakiegoś tygodnia zaczynam czuć się lepiej. Fajerwerków jeszcze nie ma,ale jestem dobrej myśli. I za Ciebie trzymam kciuki😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40 minut temu, Aganiok napisał(a):

Nie bój się. Bierz tyle ile zalecił lekarz. Nic Ci się nie stanie a pomoże. Ja na początku też brałam sedam. Bo miałam straszne jazdy. Jak się uspokoiło przeszłam na hydro. A teraz już nic nie boje. Musisz przetrwać ten początek. Ja nie wierzyłam,że paro mi pomoże,bo przez miesiąc nic się nie działo. A od jakiegoś tygodnia zaczynam czuć się lepiej. Fajerwerków jeszcze nie ma,ale jestem dobrej myśli. I za Ciebie trzymam kciuki😉

Dziękuje za wsparcie. 🥰 Zauważyłam jakąś dziwną sytuację. Biorę 1/4 tabl. drugi dzień dzisiaj o godzinie 12. Po 13 czuje spokój, jakby wszystko mnie puszcza. Teraz godzina prawie 19 i znowu się zaczyna: bicie serca, dyrylka, niepokój. Tak jakby lek przestał działać. Czy może za mała dawka? sama nie wiem. Wytelepie mnie pół wieczora, noc, rano koszmar i znowu po wzięciu tabletki błogi spokój, już mam energię itd. To normalne? 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Olkaaa napisał(a):

Dziękuje za wsparcie. 🥰 Zauważyłam jakąś dziwną sytuację. Biorę 1/4 tabl. drugi dzień dzisiaj o godzinie 12. Po 13 czuje spokój, jakby wszystko mnie puszcza. Teraz godzina prawie 19 i znowu się zaczyna: bicie serca, dyrylka, niepokój. Tak jakby lek przestał działać. Czy może za mała dawka? sama nie wiem. Wytelepie mnie pół wieczora, noc, rano koszmar i znowu po wzięciu tabletki błogi spokój, już mam energię itd. To normalne? 🤔

Oczywiście mówię o Paroxinorze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Olkaaa napisał(a):

Mam lęk przed braniem tego Xanaxu. Boje się jakiś omamów, urojeń, że zasnę i się nie obudzę… 🙈

ja też nie brałam afobamu bo się bałam🙆 miałam jeszcze coś innego, nie benzo a i tak się bałam, ale musiałam wziąć kilka razy. Chyba czasami warto jednak zaufać lekarzowi

9 godzin temu, Olkaaa napisał(a):

I jeszcze wkręcam sobie ten zespół jakiś serotoninowy, że umrę itd. To jakiś horror… 😔

Taaaa też to miałam 😅 jest tutaj nawet kilka osób które może to potwierdzić 🙆😅 

Ja biorę 40 mg paroxinoru plus 5mg esci 😅

3 godziny temu, Aganiok napisał(a):

Ja nie wierzyłam,że paro mi pomoże,bo przez miesiąc nic się nie działo.

Ja dopiero po trzech miesiącach coś tam zauważyłam na plus 😏 strasznie długo mi teraz wchodził.

3 godziny temu, Olkaaa napisał(a):

Na początku raczej tak. Ja miałam trochę modyfikowane to wszystko. Bo zaczynałam od małej dawki, chyba 10mg 🤔 i po 5 dniach czy jakoś tak wchodziłam już na 20 mg. Ale było strasznie, i weszłam na 30mg, ale jeszcze było nie tak więc jak mi brać 40 mg w dwóch dawkach, 20 rano, 20 po południu. Ale było koszmar bo mnie mega usypia. Nie miałam sił ani ochoty na nic, więc znowu była zmiana i cała dawka poszła na rano. Po wzięciu często muszę przespać się z pół godziny do 40 minut żeby zacząć funkcjonować. Po południu biorę to esci. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej! Dzisiaj 3 dzień jak jestem na 1/4 tabl. Paroxinoru. Męczą mnie przemijające ataki paniki ale z nimi jakoś sobie radzę. Natomiast niepokoi mnie, że pojawiła się biegunka co jakiś czas. Czy ktoś też miał taki skutek uboczny? Zażywaliście przy tym Stoperan, Nifuroksazyd ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie. Zaczyna się 3 miesiąc z paroksetyną jestem zadowolony że przetrzymałem najgorsze uboki targały mną ponad 2 miesiące. Teraz widzę pierwsze promyki nadzieji. Lek zaczyna działać. Widzę że mam wszystko gdzieś wiele rzeczy z którymi kiedyś miałem problem stały się mało istotne. Jakoś lepiej się czuję nie mam napadów paniki. Nawet dałem radę córce chrzciny wyprawić (to było nie do zrobienia ). Zrobiło się jakoś spokojnie. Co do otępienia które miałem pomogła cdp cholina. Jak narazie nie jest źle mam nadzieje że będzie lepiej. Dziękuję wszystkim za pomoc w przejściu tych strasznych chwil które zafundowała mi paroksetyna chyba warto było z tym walczyć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

55 minut temu, Olkaaa napisał(a):

Hej! Dzisiaj 3 dzień jak jestem na 1/4 tabl. Paroxinoru. Męczą mnie przemijające ataki paniki ale z nimi jakoś sobie radzę. Natomiast niepokoi mnie, że pojawiła się biegunka co jakiś czas. Czy ktoś też miał taki skutek uboczny? Zażywaliście przy tym Stoperan, Nifuroksazyd ? 

Tak ja miałam, i to w sumie od samego początku. Było mi też strasznie nie dobrze. Ciągle miałam mdłości i do tego biegunki. Nic nie brałam, tylko więcej piłam płynów bo miałam problem z przełykaniem też. Co dziwne np po parogenie nigdy tak nie miałam a na paroxinoru tak. Mnie to męczyło prawie trzy miesiące, ale minęło. 

25 minut temu, Zawieszony napisał(a):

Witam ponownie. Zaczyna się 3 miesiąc z paroksetyną jestem zadowolony że przetrzymałem najgorsze uboki targały mną ponad 2 miesiące. Teraz widzę pierwsze promyki nadzieji. Lek zaczyna działać. Widzę że mam wszystko gdzieś wiele rzeczy z którymi kiedyś miałem problem stały się mało istotne. Jakoś lepiej się czuję nie mam napadów paniki. Nawet dałem radę córce chrzciny wyprawić (to było nie do zrobienia ). Zrobiło się jakoś spokojnie. Co do otępienia które miałem pomogła cdp cholina. Jak narazie nie jest źle mam nadzieje że będzie lepiej. Dziękuję wszystkim za pomoc w przejściu tych strasznych chwil które zafundowała mi paroksetyna chyba warto było z tym walczyć. 

Cieszę się że ci się udało 🙂 teraz to już tylko z górki. Ja też na wiele rzeczy mam teraz wywalone 🤪 paro pod tym względem jest dobra. Mniej się przejmuje wszystkim. Minus dla mnie to ciągły brak motywacji by coś zrobić. Muszę się zmuszać nawet do tego by gotować czy sprzątać i to mnie drażni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 23.09.2023 o 13:29, Olkaaa napisał(a):

Tak męczyły mnie z dwa tygodnie,aż przeszły. Nie brałam nic,czekałam aż to minie. Za to teraz mam problemy🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 23.09.2023 o 14:01, Zawieszony napisał(a):

Gratulacje😄 cieszę się bardzo. Mi właśnie mija 1.5 miesiąca na dawce 20mg. Nie jest jeszcze jakoś kolorowo,ale uboki powoli mijają. Mniej się boję,choć jeszcze czasami mam chwile zwątpienia. Ataki paniki czasem sie zdarzą przez chwilę,ale czuję sie jakbym miała je gdzieś. Też się bardzo cieszę,że natrafiłam na to forum. Ludzie tu pomagają w ciężkich chwilach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do braku leków w aptece i magazynach to prawda. Nie było nigdzie mojego leku Arketis,więc dostałam Parogen. Jeszcze go nie brałam,ponieważ mam jeszcze Arketis. Ovzywiście już sie stresuje brac Parogen. Proszę powiedzcie,że to to samo bo ja już układam w głowie swoje historie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Aganiok napisał(a):

A co do braku leków w aptece i magazynach to prawda. Nie było nigdzie mojego leku Arketis,więc dostałam Parogen. Jeszcze go nie brałam,ponieważ mam jeszcze Arketis. Ovzywiście już sie stresuje brac Parogen. Proszę powiedzcie,że to to samo bo ja już układam w głowie swoje historie

to jest ten sam lek pod inna nazwa handlowa, więc bez obaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorę paroksetynę około miesiąca (bodajże trzeci raz w ciągu 10 lat) I niestety nie czuję żadnej różnicy jeszcze, lęk jak był tak jest, chociaż z drugiej strony nie pogorszył się na początku a to już plus przy tym leku. Kiedyś brałem go maksymalnie 50 mg, teraz na wizycie poproszę dr'a o zwiększenie do 30.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

42 minuty temu, zburzony napisał(a):

Biorę paroksetynę około miesiąca (bodajże trzeci raz w ciągu 10 lat) I niestety nie czuję żadnej różnicy jeszcze, lęk jak był tak jest, chociaż z drugiej strony nie pogorszył się na początku a to już plus przy tym leku. Kiedyś brałem go maksymalnie 50 mg, teraz na wizycie poproszę dr'a o zwiększenie do 30.

Że coooo??? Ty poprosisz doktora o zwiększenie dawki paroksetyny😱 a jak się nie zgodzi? Na pewno posłuchasz grzecznie:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 24.09.2023 o 20:35, Aganiok napisał(a):

To samo. Ja niestety też ciągle dostaje zamienniki. Ostatnio dostałam ten co ty bierzesz, teraz parogen a ogólnie na receptach mam paroxinor. Po prostu są braki i ciężko dostać leki.

Godzinę temu, zburzony napisał(a):

U mnie po trzech miesiącach jako tako zaskoczyło 😏 jestem już przeszło rok na paro, a nie jest idealnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@DEPERS moje eksperymenty na własną rękę prz z lata przynosiły raczej dobry skutek. Tym razem od wielu miesięcy jest naprawdę słabo dlatego nie chcę już kombinować po swojemu tylko zdać się na lekarza. Od miesięcy jest kicha i chcę dla odmiany posłuchać dr'a. Dlatego od dawna nie mieszam nic i nie ruszam, czekam co dr powie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 minut temu, zburzony napisał(a):

@DEPERS moje eksperymenty na własną rękę prz z lata przynosiły raczej dobry skutek. Tym razem od wielu miesięcy jest naprawdę słabo dlatego nie chcę już kombinować po swojemu tylko zdać się na lekarza. Od miesięcy jest kicha i chcę dla odmiany posłuchać dr'a. Dlatego od dawna nie mieszam nic i nie ruszam, czekam co dr powie.

Czyli jednak zmiana postawy i to ona mnie tak zdziwiła:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi