Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

A czy mogę obniżyć dawkę do minimum ? Brałem 5dni 10mg, potem 9 dni 15 mg i wczoraj 20 mg . Czyli razem 15 dni , dzis jest 16 dzień , chciałbym obniżać dawkę o tyle żeby chociaż osiągnąć orgazm. Zastanawiam się jak szybko schodzić z tego leku. Nie wiem czy uda mi się wizytę zrealizować u psychiatry przed świętami. Może dziś wezmę 10 mg a jutro 5 mg ? Czy będę miał już skutki odstawienne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie polecałbym... bo wszystkie leki głupie myśli mogą wrócić, poza tym spowodujesz kolejne wachania serotoniny w organizmie, a jak widać dopiero się stabilizuje i masz pierwsze objawy spokoju... i podpinam się pod kolegami wytrzymaj, bo jak wroca Ci objawy nerwicowe to po co Ci sprawnosc fizyczna jak ze stresu do kobiety sie nie zblizysz lub Ci i tak nie stanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawi mnie czy na dawce 20 mg to się jeszcze bardziej rozkręci i zostanie pewność siebie i spokoj w duszy, czy będę ziewal i marudzil albo spal co 2 h. Ciężko powiedzieć. Może dam jescze szanse temu leku skoro , mówicie żeby nie przerywać leczenia. Mianseryne ewentualnie bym dołożył,

,,, po nianserynie to sobie ewentualnie poziewasz i ewentualnie pojesz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ziewanie to już mam zapewnione , dziś wziąłem mniejszą dawkę jak na razie żadnych zmian, ale chyba wskocze na 20 z powrotem i spróbuje w końcu ruszyć z domu , bo nic praktycznie nie robię, faszeruje się dwa tyg, nie mam ochoty na nic, byle wstać, zjeść i czekać aż bedzie wieczór. Bardzo się rozleniwilem, wszystko jest mi takie obojetne , caly czas myślę i się przejmuje , ale nie mam motywacji. Rano jak się obudze to nawet mi sie nie chce oczy otworzyć, od razu myślę o libido i całym swoim życiu. Pasuje mi iść na badania ale nie mogę się zebrać, w sumie to mi się nawet nie chce przygotować posilku. Okropnie się rozleniwilem przez te dwa tyg. Czy ktoś ma podobna zamule ? Bo czuje sie spokojniejszy, ale wypruty z emocji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ziewanie to już mam zapewnione , dziś wziąłem mniejszą dawkę jak na razie żadnych zmian, ale chyba wskocze na 20 z powrotem i spróbuje w końcu ruszyć z domu , bo nic praktycznie nie robię, faszeruje się dwa tyg, nie mam ochoty na nic, byle wstać, zjeść i czekać aż bedzie wieczór. Bardzo się rozleniwilem, wszystko jest mi takie obojetne , caly czas myślę i się przejmuje , ale nie mam motywacji. Rano jak się obudze to nawet mi sie nie chce oczy otworzyć, od razu myślę o libido i całym swoim życiu. Pasuje mi iść na badania ale nie mogę się zebrać, w sumie to mi się nawet nie chce przygotować posilku. Okropnie się rozleniwilem przez te dwa tyg. Czy ktoś ma podobna zamule ? Bo czuje sie spokojniejszy, ale wypruty z emocji.

Raczej nie licz na to, że po paroksetynie będzie coś ci się chciało robić, ten lek zamula takie jest jego działanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja biore paro i jest ok.... ale początki też takie miałem...

na początku trzeba mieć dużo silnej woli i samozaparcia....

tictac.... od tego że jedną tabletke weźmiesz z mniejszą dawka od razu Ci wszystko nie wróci....

ty widze spodziewasz sie takich efektów jak na ketonalu ze za 40minut osiaga apogeum i czujesz sie lepiej albo gorzej...

jesli sie nasycasz parotekstyna to i zmniejsze dawki mozesz odczuc dopiero za 2-3dni od brania mniejszej.... ja czasem zapomne już o tabletce i nic sie nie dzieje....

mógłby ktoś spojrzeć w temat o Trittico dodałem coś i potrzebowałbym odpowiedzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może inaczej, ile muszę pobrać, żeby pełne dzialanie leku poczuć ? Dziś co prawda wziąłem mniejszą dawkę, ale jutro od nowa chce przejść na 20 mg i już zostać na takiej dawce , poczekać aż ten lek się rozkręci i spróbować jak sobie będę radził w kontaktach między ludzkich. Nie powiem bo czuje sie spokojniejszy po tym leku , przestałem mieć jakoś ataki paniki ( chociaż na razie nie wystawiam się na stres i spotkania z ludźmi). Inne uboki już prawie minęły nawet suchość w ustach przechodzi i ziewanie . Jak już tyle przetrwalem to wypada dobrze sprawdzic lek zanim zaczne cos zmieniać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

,,, po nianserynie to sobie ewentualnie poziewasz i ewentualnie pojesz .

Mianseryna to lek przeciwdepresyjny, a nie tylko "naziewanny i stosowany w anoreksji".

Brałeś, czy tworzysz nową psychofarmakologię?

Do poczytania, dla zainteresowanych oczywiście:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3756120/pdf/pge27.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może inaczej, ile muszę pobrać, żeby pełne dzialanie leku poczuć ? Dziś co prawda wziąłem mniejszą dawkę, ale jutro od nowa chce przejść na 20 mg i już zostać na takiej dawce , poczekać aż ten lek się rozkręci i spróbować jak sobie będę radził w kontaktach między ludzkich. Nie powiem bo czuje sie spokojniejszy po tym leku , przestałem mieć jakoś ataki paniki ( chociaż na razie nie wystawiam się na stres i spotkania z ludźmi). Inne uboki już prawie minęły nawet suchość w ustach przechodzi i ziewanie . Jak już tyle przetrwalem to wypada dobrze sprawdzic lek zanim zaczne cos zmieniać.

No tak ze trzy tygodnie. 20 mg to już dawka średnio-wysoka. Działanie paroksetyny u mnie lekarz przyśpieszył buspironem, razem te leki zaczęły powoli działać po tygodniu. Po 10 mg niestety ja już zauważyłem, że paroksetyna dość mocno... kastruje. Także licz się z tym, że popęd seksualny się zmniejszy, a przynajmniej orgazm zostanie bardzo opóźniony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3079186/pdf/pi-8-55.pdf

In conclusion, the results of our study reported herein demonstrate that mirtazapine may be beneficial in patients with SSRI-induced sexual dysfunction.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24923342

Adjunctive treatment with bupropion sustained release during a 12-week period significantly improved key aspects of sexual function in women with SSRI-induced sexual dysfunction.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24923342

Bupropion is also effective, when combined with other antidepressants, in treating emergent sexual dysfunction. Bupropion may be an alternative treatment for depression that does not include the sexual side effects associated with most of the prescribed antidepressants available; however, additional research is required.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1464-410X.2009.09154.x/epdf

In conclusion, bupropion was more effective than placebo in reversing SSRI-emergent SD. These results are promising but preliminary, and should be replicated in further, doubleblind, placebo-controlled trials.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Służę pomocą, zawsze wiarygodną :)

Jeżeli działanie SSRI jest w twoim przypadku satysfakcjonujące, to polecam dołożyć tylko 10 mg mianseryny (najmniejsza dawka blokująca receptory 5-HT2A i C, 5-HT-3), zmniejszająca kastrację po SSRI.

Jeśli jednak działanie przeciwdepresyjne SSRI nie jest zadowoalające to polecam na początek 15 mg mirtazapiny, zablokuje receptory 5-HT2A i C i 5-HT-3 oraz wzmocni działanie noradrenergiczne poprzez blokadę rec. alfa-2A.

Uczulam na zwiększenie apetytu, które jednak da się opanować.

To moja sugestia.

Poniżej jeszcze tylko porównanie zaburzeń seksualnych po SSRI i mirtazapinie:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19157098

SSRI is far more likely to induce sexual dysfunction than mirtazapine in the treatment of depression.

Pozdrawiam.

-- 20 mar 2016, 16:40 --

Kolejny artykuł o augmentacji mirtazapiny do SSRI celem zmniejszenia kastracji:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18278806

Mirtazapine augmentation is a good choice for the treatment of SSRI-induced sexual dysfunction, and the results are typically seen later after 4-8 weeks.

W związku z powyższym zdaniem, warto zaczynać leczenie od małych dawek NaSSA a po kilku dniach włączać SSRI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko mi ocenić czy działanie paro jest dla mnie satysfakcjonujące, zmiany są na tyle powolne i subtelne, że na prawdę muszę poszukać jakiegoś sposobu by to sprawdzić, na pewno nie przerwe leczenia i poczekam do 21 dni , lub 30 dni na rozkręcenie się całkowite , wiem że nie mam już ataków z sercem i jestem spokojniejszy. Nie wiem tyko jak z dawką może zostanę na 15 mg bo 20 to za duzo.

Dzięki za pomoc .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpływ paroksetyny i mirtazapiny na opóźnioną ejakulację:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14520123

The intravaginal ejaculation latency time after paroxetine and mirtazapine gradually increased from 15 to 119 s and from 23 to 28 s, respectively, after 6 weeks. Paroxetine 20 mg/d exerted a strong delay (maximum 5.7-fold increase), whereas mirtazapine 30 mg/d did not delay ejaculation (0.9-fold increase). These results confirm earlier findings that paroxetine, but not mirtazapine, significantly delays orgasm and ejaculation in men with early ejaculation, whereas mirtazapine is devoid of any effect on it.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz ja mam pytanie, jestem po operacji, od tamtego czasu, a minelo juz 2 tygodnie... mam straszna zmulice rano... mam wrazenie jakby połączenie paroksetyny i trittico mimo że biore 1/3 tabletki mnie mega powalało... rano z wyrka nie moge wstać !! czy to możliwe ?? czy to po prostu osłabienie organizmu nadal mi doskwiera.... bo wcześniej trittico naprawde pomagało mi się wyspac i potrafiłem wstać o 7 rano mega wyspany, zmotywowany i gotów do działania... a teraz potrafie polozyc sie miedzy 22 a 24 i gnije do 11 rano...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie możesz odstawić Trittico na dwa trzy dni , żeby sprawdzić ?

Życzę powrotu do zdrowia po operacji.

-- N mar 20, 2016 6:47 pm --

Poleci ktoś jakąś pomoc w rzucaniu palenia przy braniu ssri ? Czuje że mój poziom dopaminy jest bardzo niski. Próbuje nadrobić jedzeniem ale ciężko idzie. Benzo szkoda mi marnować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi