Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Psychopharm a to minie?

Zona moja ma dość juz mojego siedzenia w domu... A mnie zwykły spacer meczy...

-- 03 maja 2015, 11:32 --

I jeszcze jedno...czuje głód w brzuchu a apetytu brak nie mogę nic przełknąć co zrobić? Czy mogę wziąść jakiś kompleks witamin i minerałów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy może być tak ze przy 3 powrocie do leku może zupełnie inaczej zadziałać??? Lub miec inne skutki uboczne?

-- 03 maja 2015, 11:51 --

Dodatkowe pytanie bo czuje sie slaby ale tez wiadomo przyczyna jest ze malo jem czy mogę wziasc jakiś kompleks witamin i minerałów???

Oraz czy można pic herbatę zielona i sok z grejfruta??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lunatic tak, na pewno bardziej mnie ciągnie na zewnątrz niż na lekach. Chociaż nie każdy lek działał na mnie tak jak SSRI - na bupropionie czy mirtazapinie chciało mi się wychodzić i działać.

feniksx witaminy i minerały zawsze są korzystne - polecam witaminę D, magnez, kompleks witamin z grupy B. Dobrze by było jeśli masz trochę grosza zbadać poziom witaminy D, kwasu foliowego, witaminy B12 i żelaza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,biore paroksetyne od dokładnie 2tygodni, na początku leciałem 4dni na dawce 10mg poźniej miałem brać 20mg w związku z tym mam pytania do was:

1.po ilu dniach zauważyliście efekty brania leku ?

2.jakie mieliscie skutki uboczne i jeśli byly to po jakim okresie zaczeły przechodzić ??

3.czy paroksetyna może pogłębiać skutki z którymi walczymi ?

Mam duszności które męczą mnie od 2lat dokładnie dzisiaj mijają 2lata ! miałem robione podstawowe badania typu ekg,echo serca,badania krwi,spirometria

prześwietlenie klatki i nic nie wykazało a duszności cały czas mnie męczą... brałem kiedyś cital ale nie pomógł wcześniej brałem bodajże tranxene przez

kilka tyg i miałem spokoj na ponad pól roku pozniej znowu te dusznosci wróciły.Brałem leki na astme i refluks ale też nie pomogło. Zastanawiam sie

czy zrobić gastroskopie i rezonans albo tomografie od klatki w góre czy jest sens ? co myślicie??

Poza dusznościami mam jeszcze objawy takich zawrotów w głowie, tzn np wychodząc z domu i idąc gdziekolwiek czuje sie jakbym był po kilku kieliszkach

do tego dochodzą coraz wieksze duszności.Jestem w sklepie czuje że zemdleje,jestem na dworzu czuje sie jak pijany.Jestem w domu wszystko jest ok

tylko te dusznosci,ucisk i ból po stronie serca 24h dosłownie 24h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

feniksx, pamietaj tylko, ze witaminy i mineraly nie zastapia Ci prawdziwej diety i zywnosci. W takich postaciach maja przewaznie slaba przyswajalnosc, zatem mozesz tez duzo nie wskorac. Zielona herbata jest moczopedna(przynajmniej dla mnie) zatem bym uwazal na Twoim miejscu, bo i tak narzekasz na suchosc. Sok z grejpfruta tez si, bo na inne enzymy dzialaja.

Psychopharm, nie prosciej, taniej i szybciej jest wykonac prosty test z wieksza dawka danego pierwiastka? Wiadomo, ze nie bedzie to 100% dokladne(tak jak i badanie nie jest). Wszedlem na pierwszy lepszy link i badanie przykladowo D3 jak proponujesz to koszt 60zl[!], nie mowiac o 4 badaniach, gdzie taka witamina kosztuje ze 2-3 dychy max, a bardzo czesto mozna spotkac kompleks witamin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ricah, witamina D to nie cukierki, to praktycznie hormon, poza tym rozpuszcza się w tłuszczach, nie w wodzie. Nie powinno się jej brać, szczególnie w dużych dawkach, bez sprawdzenia poziomu w organizmie. Co prawda większość ludzi ma jej niedobory, ale w trakcie suplementacji warto się badać (witamina D + wapń całkowity).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawkę mam 20mg, zaczelo sie juz przy 10mg. Zastanawia mnie jedno jest wiele leków na różne schorzenia i też piszą o skutkach ubocznych ale prawie nie występują a w tych lekach większość jest na dzień dobry dlaczego?

Czy mogę wziąć nifuroksazyd ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,biore paroksetyne od dokładnie 2tygodni, na początku leciałem 4dni na dawce 10mg poźniej miałem brać 20mg w związku z tym mam pytania do was:

1.po ilu dniach zauważyliście efekty brania leku ?

2.jakie mieliscie skutki uboczne i jeśli byly to po jakim okresie zaczeły przechodzić ??

3.czy paroksetyna może pogłębiać skutki z którymi walczymi ?

Mam duszności które męczą mnie od 2lat dokładnie dzisiaj mijają 2lata ! miałem robione podstawowe badania typu ekg,echo serca,badania krwi,spirometria

prześwietlenie klatki i nic nie wykazało a duszności cały czas mnie męczą... brałem kiedyś cital ale nie pomógł wcześniej brałem bodajże tranxene przez

kilka tyg i miałem spokoj na ponad pól roku pozniej znowu te dusznosci wróciły.Brałem leki na astme i refluks ale też nie pomogło. Zastanawiam sie

czy zrobić gastroskopie i rezonans albo tomografie od klatki w góre czy jest sens ? co myślicie??

Poza dusznościami mam jeszcze objawy takich zawrotów w głowie, tzn np wychodząc z domu i idąc gdziekolwiek czuje sie jakbym był po kilku kieliszkach

do tego dochodzą coraz wieksze duszności.Jestem w sklepie czuje że zemdleje,jestem na dworzu czuje sie jak pijany.Jestem w domu wszystko jest ok

tylko te dusznosci,ucisk i ból po stronie serca 24h dosłownie 24h.

Witaj na forum :) Jak na moje oko to masz typowe objawy nerwicy, chociaz dla pewnosci mozesz zrobic sobie te dodatkowe badania, bedziesz spokojniejszy i wtedy na 100% bedziesz pewny ze to nerwica. Wiem sama po sobie, cale dwa lata sie diagnozowalam i przebadalam sie na wszystkie mozliwe strony. U mnie tez sie zaczęło od zawrotow glowy, dusznosci, problemow wzrokowych, pozniej juz bylo coraz gorzej:P Nerwica ma wiele twarzy . Biore Paroksetyna od 11 dni dopiero ale sprobuje odpowiedziec Ci na Twoje pytania mimo krotkiego doswiadczenia:

1. Tutaj pelne efekty jeszcze sie nie objawily ale ja zaczelam czuc pozytywne dzialanie leku od 8 dnia wraz z ustapieniem objawow ubocznych teraz z dnia na dzien jest coraz lepiej, z tego co czytalam pelne dzialanie odczuwa sie tak 2/3 tydzien chociaz czasami pozniej , mimo wszystko warto czekac do 2 miesiecy

2.Ja zaczelam od dawki 20 mg a powinno sie zaczac od mniejszej i stopniowo wchodzic na dawke docelowa i nie mialam zadnych wspomagaczy wiec mialam bardzo duze efekty uboczne lezalam w lozu wylam, odczuwalam cholerny bol depresyjny, bylam pobudzona wewnetrznie, nasilily sie wszystkie objawy nerwicy i depresji mialam suchosc w ustach, brak apetytu, pocenie sie, drzenie rak. Trwalo to 5 dni od 6 dnia zaczely stopniowo odchodzic teraz po 11 dniach mam tylko dziwne poranki :P

3. Tak paroksetyna moze poglebic skutki w pierwszych dniach stosowania ,ale nie musi. Tak samo z efektami ubocznymi moga wystapic na poczatku ,ale nie musza. Mimo wszystko warto przeczekac ten pierwszy okres. Najlepiej zaczac od malej dawki i po tyg zwiekszyc plus miec cos doraznego pod reka .

Zdrowka :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Przetestowałam" wiele leków o różnych substancjach czynnych i dopiero paroksetyna ustabilizowała mój stan (przeszłam epizod silnej depresji, ponadto zdiagnozowano u mnie nerwicę lękową i anoreksję, mam za sobą również próby samobójcze). Biorę od kilku miesięcy i nie powiem, że dzięki temu jestem super zadowoloną z życia optymistką, ale jakoś sobie zaczęłam radzić, choć początki nie były łatwe (jak w przypadku wielu leków). Generalnie na dzień dzisiejszy czuję się dobrze, mimo powracających co jakiś czas objawów w/w chorób; nie denerwuję się tak szybko jak kiedyś, myśli samobójcze już mi tak nie dokuczają, dużo rzadziej płaczę. Rok temu o tej porze byłam emocjonalnym wrakiem, nie radziłam sobie z samą sobą; teraz funkcjonuję całkiem nie najgorzej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorę już 28 dzień Seroxat (20mg około 9 rano) Czy to normalne że gdzieś koło godziny 17 czuję się taki "roztopiony" (takie dziwne uczucie w głowie) i zaczynam jakby mętnie widzieć , nie mogę dłużej skupić wzroku na monitorze lub telewizorze .

Czy seroxat-paroksetyna może negatywnie wpływać na wzrok ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie dziwne ktore mnie jako nerwicowca dreczy. Mam stwierdzona nerwice lekowa, czy biorac paroksetyne moge wywolac u siebie manie a w konsekwencji popasc w CHAD? Bardzo sie tego boje. Jak myslicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi