Skocz do zawartości
Nerwica.com

Dzienne Wrony - Nocne Darki (czynne 24 h na dobę)

Dryagan

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, 94. napisał(a):

mi się taki challenge nie udał, ale może tobie się uda

Oby ci się nie chciała challange więcej bo psychopuszka powie dzień dobry :(

2 godziny temu, spidi napisał(a):

\dobry

ja robię chellenge 2 dzień bez leków ,trzymajciue kciuki

To brzmi jak drugi dzień bez papierosa ale nie pochwalę ale napiszę stupid. Wybacz to z troski i braku słów :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, edta napisał(a):

Ja już nie pamiętam kiedy ostatnio energetyka piłam.

Ja w sobotę jak wracałam z Bawarii. Kupiłam sobie na drogę. Jechałam z kolesiem z blabla cara i zaczął mi opowiadać jak jeden jego znajomy pił energole i dostał zapaści, drugi zawał i nie żyje. 

Wystraszyłam się i rzuciłam to świństwo.

Oczywiście jeden energol raz na pół roku nic nie robi, ale tak codziennie to już niezdrowo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, cynthia napisał(a):

jejuu ale bym energola wypiła... niestety jestem na detoksie 😅

Ja miałam w pracy od wczoraj to wychodząc z niej go zgarnełam ;) 

4 minuty temu, cynthia napisał(a):

zaczął mi opowiadać jak jeden jego znajomy pił energole i dostał zapaści, drugi zawał i nie żyje. 

Nie bronię tu energetyków bo na dłuższą metę są niekoniecznie zdrowe, ale sam zgon czy zawał na pewno nie był tylko przez energetyki ;)  energetyki w nadmiarowej ilości przez długi czas, owszem, mogą powodować problemy z sercem, ale bardziej na zasadzie rytmu i przewodzenia, a zawał jest zawałem i ewentualne zab. rytmu są jego konsekwencją, nie przyczyną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, acherontia styx napisał(a):

są jego konsekwencją, nie przyczyną

ale na pewno przyczynia się w jakimś stopniu 🙂 ja mam wysoki puls więc jak piłam, to mi serducho waliło jeszcze mocniej i miałam ciągle bóle głowy. No i było też tak, że się cała trzęsłam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, edta napisał(a):

No dobrze, to więcej zrobię. Niech się towarzystwo cieszy ;)

filtr-do-chemexa-parzenie-kawy.jpg

O dziękuję 🖤 od razu jakoś lepiej 😅

Godzinę temu, 94. napisał(a):

wy dopiero kawa, a ja zaraz idę na obiad

Ja nie śpię od 6, mam już trzy kawy za sobą😅 

41 minut temu, cynthia napisał(a):

Lepiej smakuje jak ktoś zrobi. 🙂

O dokładnie tak

W sumie teraz z mamą przez tel rozmawiałam, mogłam jej zapytać czy by mi obiadu nie zrobiła i nie przywiozła 🤔😅 mieszka jakieś 30 km dalej😂 

18 minut temu, acherontia styx napisał(a):

energetyk

Bleee. Ja nie mogę nawet zapachu wytrzymać. Za czasów młodości gdy jeszcze piłam % i energetyki dopiero co wchodziły to ktoś wpadł na pomysł żeby robić z nimi drinki. Na drugi dzień 🤮🤮🤮i trzy dni umierania. Od tamtego czasu nie pije 😅 

9 minut temu, cynthia napisał(a):

dostał zapaści, drugi zawał i nie żyje. 

Osobiście znam kilka przypadków. Jeden ze szkoły mojego dziecia 😏 chłopak codziennie pił i któregoś razu karetka go zabierała z boiska, okazało się że coś z sercem się stało. Kolega z byłej pracy pił kilka dziennie😏 dostał zawału ( tylko czy po energetyku to teraz trudno mi powiedzieć, niby tak.). Moja kuzynka też do szpitala trafiła🙆 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Szczebiotka napisał(a):

Osobiście znam kilka przypadków. Jeden ze szkoły mojego dziecia 😏

Odnośnie dzieci i energetyków to od stycznia 2024 wejdzie zakaz sprzedaży tego typu napoi dzieciom. Będzie tak jak z alkoholem, zakup możliwy po ukończeniu 18 r.ż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Szczebiotka napisał(a):

dostał zawału ( tylko czy po energetyku to teraz trudno mi powiedzieć, niby tak.

Zawał to zatkanie światła tętnicy wieńcowej (całkowite lub częściowe), najczęściej przez blaszki miażdżycowe, a tu przyczyną jest zła dieta/brak aktywności fizycznej etc. Nie ma siły, żeby energetyk spowodował zawał, może jedynie zwiększyć ryzyko jego wystąpienia powodując agregację płytek. 

Nie mówię o tzw. zespole złamanego serca, który jest zawałem ale nim nie jest (ale leczy się jak zawał), bo tu przyczyna jest związana ze stresem.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi