Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wybory

wiejskifilozof

Na kogo zagłosujesz?  

38 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na kogo zagłosujesz?

• Zjednoczona prawica (PiS)
      10
    • Koalicja Obywatelska (PO, Nowoczesna)
      7
    • Lewica
      6
    • PSL+Kukiz15
      0
    • Inne
      9
    • Nie idę na wybory
      6

Rekomendowane odpowiedzi

Jak nie wiecie, na kogo zagłosować, to polecam latarnik wyborczy: https://latarnikwyborczy.pl/. Można zrobić quiz i przejrzeć odpowiedzi komitetów na tematy, które są dla was ważne.

Inna sprawa, że ja i po latarniku nie jestem pewien, bo mi wychodzi zgodność z największymi oszołomami.

Edytowane przez Cień latającej wiewiórki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym roku wybory są wyjątkowo trudne. Łatwiej jest wielu osobom wskazać kandydata, na którego na pewno nie chcą głosować, niż takiego, któremu z pełnym przekonaniem oddaliby swój głos. To naturalna reakcja w sytuacji, gdy oferta wyborcza budzi więcej wątpliwości niż nadziei.

A jednak – mimo braku „idealnego” wyboru – warto potraktować głosowanie jako świadomą decyzję o kierunku, a nie jako wyraz pełnego poparcia dla osoby. Prezydent ma realny wpływ – może wspierać lub blokować konkretne działania, a jego postawa i decyzje wpływają na ton debaty publicznej i funkcjonowanie państwa.

Dlatego nawet jeśli wybieramy nie tego, kto nas przekonuje, ale tego, kogo jesteśmy w stanie zaakceptować, to i tak podejmujemy ważną, odpowiedzialną decyzję. Zostawienie tego innym – to też wybór, tylko mniej przewidywalny w skutkach.

3 minuty temu, Cień latającej wiewiórki napisał(a):

Jak nie wiecie, na kogo zagłosować, to polecam latarnik wyborczy: https://latarnikwyborczy.pl/. Można zrobić quiz i przejrzeć odpowiedzi komitetów na tematy, które są dla was ważne.

Latarnik Wyborczy może być pomocny jako punkt wyjścia, bo pokazuje ogólne dopasowanie poglądów do deklaracji komitetów. Ale warto pamiętać, że:

– nie wszystkie partie same odpowiadają na pytania (część odpowiedzi jest uzupełniana przez zespół redakcyjny, co może być tendencyjne),
– pytania są dość uproszczone – czasem trudno wyrazić złożone stanowisko w trzech opcjach,
– dopasowanie nie zawsze pokrywa się z intuicją czy zaufaniem do danego kandydata,
poglądy partii nie zawsze są tożsame z poglądami konkretnego kandydata na prezydenta – mogą się różnić w tonie, priorytetach, sposobie komunikacji.

To raczej narzędzie orientacyjne, nie wyrocznia. Dobrze, że istnieje, ale nie powinno zastępować własnego rozeznania i sprawdzania kandydatów w źródłach, którym się ufa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się zgadzam, że są trudne choć dla mnie czy to wybór prezydenta czy papieża był trudny i jakiś taki spontaniczny, oczywisty jednocześnie, gdy tylko spojrzałam na danego kandydata. Chociaż my za bardzo o papieżu nie decydujemy, ale jednak jako wspólnota mamy na to wpływ. Dla mnie jest to trudne tak energetycznie, zaraz widzę, wyczuwam jakąś aurę, z papieżami było mi łatwiej, gdyż religia zawsze mi była bliższa niż polityka. I jakoś tak zawsze wyczuwałam kto byłby godnym następcą Jana Pawła II, ale też z racji na to, że każdego z ich misja była mnie charakterystyczna, pewnie też z racji na Jego aktorskie talenty nikt tak jak On nie zapadł w pamięci. 

Podobnie jak prezydent Aleksander Kwaśniewski, którego większość Polaków i tak uważało za najlepszego prezydenta mimo jakichś Jego pijackich wpadek itd. 

Gdy zobaczyłam kandydatów, nie mówiąc o tym, że już to wcześniej widziałam, ale się nie zagłębiałam, najbardziej w oczy rzucił mi się Pan Karol, najbardziej wzrokiem naenergetyzowany moim zdaniem przez ludzi, ale po przesłuchaniu z Nim wywiadów, wydaje mi się zbyt teatralny taki, chociaż podoba mi się sposób Jego wypowiedzi, dykcja, to jest ważne, tak samo jak i poglądy, naenergetyzowany też jest dla mnie  jakaś energią kosmiczną, po prostu poczułam w nim kosmitę, podobnie w Panu Rafale, choć w Nim też czuję jakąś energię z wilka, emocjonalność, jakieś trzaski, może od nazwiska, burze, coś takiego konkretnego, ale może to być chwilowe, pewności nie mam. W Panu Szymonie czuję wojnę, ale też widzę w Nim jakieś łzy w środku, już nie mówiąc, że gdzieś tam się rozpłakał te łzy są i tak wymalowane na Jego twarzy, czuć je w Jego mowie, w Pani Magdalenie zaś widzę jakąś aurę militarną, harcerską, kojarzy mi się z lasem z polowaniami, ogniskami z gitarą. Do tego dochodzą nasze osobiste przekonania i można tak sobie analizować. Trzeba się zastanowić jaką z tych postaci chcemy najczęściej widzieć, o jakiej słuchać. 

Każdy głos jest ważny, nawet jeśli ktoś na wybory nie pójdzie każda kierowana energia w Jego stronę jest ważna. 

Ale to wszystko i tak jest fikcja, świat jest fałszywy, niesprawiedliwy ogólnie, jednak trzeba dać komuś szansę, by zobaczyć zmiany. 

Nie chcę wątku zaśmiecać, ale tak na temat wyjaśnię, że to tylko symbolika taka energetyczna, jak skojarzenia patrząc na kogoś, go słuchając, a wiadomo, że też są skojarzenia bardziej konkretne na temat poglądów i tu większość z tych osób, obiecuję zrozumienie dla kobiet, wolność, ten nacisk na aborcję jest aż trochę przesady, chociaż jest to też ważne. Głównym problemem jest jednak co innego jak już wspomniałam i też zastanawiam się jak do tego podejdzie wybrana władza, a z pewnością się o tym dowie, może już wie i to na pewno przejdzie do historii. Zatrzymany został, najbardziej utalentowany chłopak na świecie, który sam był władcą przez wiele lat, tworzył sobie świat na swój sposób, choć chory też i dobry ale tak czy w inaczej jest najbardziej niebezpieczny dla całej ludzkości, a zarazem ma największe możliwości w swoim umyśle cały czas. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopak z forum depresja, niejaki Szczur lądowy, największy troll, programista w historii, osoba całkowicie nadprzyrodzona, paranormalna, potrafiąca ściągać widma z innych wymiarów, zmieniać ludziom organizmy, tworzyć nowe organizmy, telelortować się komuś w pokoju np. niszczyć im umysły pod swoje chore władze urojone, gałcić, zabijać zwierzęta. Może to brzmi niedorzecznie, ale tak jest. Po rozprawie pewnie oficjalnie media to nagłośnią. I nie tylko on jedyny. Jeżeli się z Wami komunikuje, to nie jest, oryginał Jego osoby został zatrzymany na obserwacje. A ja miałam robione badania na obecność w moim organizmie osób trzecich. 

6 minut temu, You know nothing, Jon Snow napisał(a):

Chłopak z forum depresja, niejaki Szczur lądowy, największy troll, programista w historii, osoba całkowicie nadprzyrodzona, paranormalna, potrafiąca ściągać widma z innych wymiarów, zmieniać ludziom organizmy, tworzyć nowe organizmy, telelortować się komuś w pokoju np. niszczyć im umysły pod swoje chore władze urojone, gwałcić, zabijać zwierzęta. Może to brzmi niedorzecznie, ale tak jest. Po rozprawie pewnie oficjalnie media to nagłośnią. I nie tylko on jedyny. Jeżeli się z Wami komunikuje, to nie jest, oryginał Jego osoby został zatrzymany na obserwacje. A ja miałam robione badania na obecność w moim organizmie osób trzecich. 

Takie talenty to najlepsze osobowości na władców, ale co z tego skoro On innym przy władzy chciał rządzić i zrobił sobie kult mojej osoby, wznosząc Ją, czarując mój świat a potem wszystko zabierać za to, że nie chcę się pomasturbować do mamusi, która jest k... obrzydłą, która zniszczyła mi dzieciństwo, lata nastoletnie. Czy za śmierć zwierzaka. Wychudził mnie przez to do 38 kg, nie dawał normalnie jeść i to jest zaprogramowane do tej pory. 

Wybaczcie za literówki, piszę z telefonu, wciąż mi słownik zjada literki albo przekręca słowa. 

W ogóle to nie jest temat odpowiedni, żeby tu o tym rozmawiać. Chociaż, gdyby chciał to by został i prezydentem i premierem czy w ogóle kimś znanym medialnie za kim by szły tłumy takie czary potrafi. Ale ma za bardzo chory umysł do tego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi