Skocz do zawartości
Nerwica.com

SERTRALINA (ApoSerta, Asentra, Asertin, Miravil, Sastium, Sertagen, Sertralina Krka, Sertranorm, Seraloft, Stimuloton, Zoloft, Zotral)

shadow_no

Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

124 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      74
    • Nie
      30
    • Zaszkodziła
      20

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, acherontia styx napisał:

Ja brałam 200mg przez prawie 2 lata i niczego takiego nie zauważyłam 🤷‍♀️

Czyli to jednak lipa z tą sertraliną i jej rzekomym hamowaniem dopaminy... a powiedz mi jeszcze, jak ci się spało na takiej dużej dawce? Czy miałaś nietypowe i wyraziste sny jak to po SSRI-ach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam potrzebuje porady zażywam dawkę sertraliny 150mg bardzo źle się czułem na niej z szedłem na 100mg oraz zażywam spamilan od 3tygodni w dawce 10mg oraz biorę od paru dni trazodone w dawce 40mg od momentu zmniejszenia dawki sertraliny i wprowadzenia trazodone wystąpiły umnie stany podgaraczkowe lub uderzenia gorąca że mam gorące całe ciało  utrzymujące się całą dobę temperatura waha się między 36.4a 36.8 który lek może to powodowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuje porady brałem 14dni dawkę 150mg sertraliny ale Wze źle się czułem na niej po 3dniach wskoczyłem na 100 czy nie za szybko i pojawiły się umnie skutki uboczne nadciśnienie tętnicze zawroty głowy zmęczenie bóle stawów i mięśni czy to przejdzie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Pawel87 napisał:

czy to przejdzie 

Powinno po osiągnięciu stanu stacjonarnego leku w organizmie czyli gdzieś po 2-6 tygodniach od rozpoczęcia dawkowania leku... jakby jednak trwało cały czas to niech lekarz zdecyduje czy zmienić lek, bo nie ma co się męczyć. Każdy lek ma skutki uboczne, ale trzeba wybrać taki, który ma ich najmniej i jednocześnie najlepiej pomaga na depresję i lęki

Edytowane przez MarekWawka01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, acherontia styx napisał:

Podkręciła mi lęki do tego stopnia, że ja nie byłam w stanie z domu wyjść za żadne skarby, gdzie ja jestem osobą, która lęki jeśli ma to takie, które w niczym totalnie mi nie przeszkadzają. Ja pierwsze 2 tyg. żyłam na Xanaxie branym dzień w dzień i pomimo gorącego okresu w pracy musiałam iść na zwolnienie, bo no nie było opcji, żebym wyszła do ludzi, a tym bardziej, że ja wtedy pracowałam na bloku operacyjnym z dziećmi czasami ważącymi czasami nawet mniej niż 1kg - jeden mój błąd mógł się skończyć tragedią. Jakieś tam somatyczne bardziej uboki też miałam, ale to to tam pikuś, do przeżycia. 

To znaczy wszystkie SSRI podobno wywołują duży niepokój na początku brania 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Choruje na nieuleczalna chorobę jelita grubego mam nowotwora mam wielopoziomowy dyskopatia szyjno lędźwiowe niedowład lewej nogi guz tarczycy astmę nadciśnienie arytmię powiem  tak gdy brałem dawkę 150mg źle się czułem na niej nagle zszedłem po 2dniach na 100 to pojawiły się umnie takie skutki  nadciśnienia i uderzenia gorąca utrzymujące się całą dobę zawroty głowy bóle w klatce piersiowej zmęczenie oprócz tego biorę spamilan i trazodone czy czas nie doszło do zespołu serotoninowego biorę oprócz tego beto artigo leki przeciwbólowe  oraz ditropan rozmawiałem dziś z panią doktor powiedziała mi że sertralina dobrze wpływa na serce co mam zrobić z tymi uderzeniami gorąca 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem od tygodnia na dawce 200 mg, zwiększyłem po 2 miesiącach z 150mg. Jest masakra, mega ciężko. Wszystkie objawy chorobowe razy dwa. Nie pamiętam abym po przejściu 100-150mg miał takie jazdy. Zaczekam chyba jeszcze tydzień, nasilenie się nie skończy to schodzę do 150mg. Co myślicie o takiej reakcji ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam prośbę biorę juz ta sertraline od sierpnia nie miałem ani jednego dnia dobrego pogorszył mi się stan fizyczny jestem bardzo słaby tachykardia nadciśnienie bóle i zawroty głowy mroczki w oczach ból w klatce piersiowej mowilem to lekarce a ona że to nie przez sertraline nie mogę się znia dogadać i muszę zmienić doktora twierdzi że te objawy co mam to nie od leków przeciwdepresyjnych  ten lęk pogorszył mi psychikę nasilenie  lekow i strachu brak aktywizacji będę odstawial co 7dni zmniejszać dawkę dobrze a biorę spamilan 10mg na noc kwetapine 50mg proszę o poradę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, acherontia styx napisał:

Duloksetyna to dopiero potrafi dać czadu pod tym względem na początku 😅 i na niej możesz mieć dopiero mdłości i problemy żołądkowe na początku.

Potwierdzam. Sam biorę duloksetynę raptem parę tygodni a jej działanie jest bardzo szybkie i skuteczne. Już od pierwszych dawek całkowicie zmiata lęki, potem stopniowo poprawia nastrój. Pod względem tej siły i szybkości działania przypomina troszkę moklobemid.

Tylko że na początku mogą być zawroty głowy, mdłości i biegunki i to naprawdę ostre i cuchnące, dużo loperamidu trzeba łykać wtedy (8-12mg dziennie), tyle wody w jelitach że masakra. Bo duloksetyna rozpuszcza się w kapsułkach aż w jelitach i czasem boli brzuch na początku brania niestety przez to. Ale spokojnie to trwa 2-3 tygodnie, potem ustępuje i jest naprawdę super. Polecam duloksetynę na silne lęki i aktywizację bo duloksetyna bardzo mocno podbija noradrenalinę - mocniej niż ta, pożal się Boże, wenlafaksyna!!! - wiem bo sam sprawdzałem oba leki. Do tego duloksetyna działa przeciwbólowo, tłumi ból. Miałem na niej coś jakby ból głowy, ale tego bólu nie czułem jakoś. Także jest to naprawdę dobry lek... na pewno dużo lepszy niż SSRI (wiem, bo też miałem okazję te wypłukujące ludzi z emocji gówna niestety testować).

Tylko po duloksetynie jakby też dłużej się śpi (nawet 9-12h) i może ona powodować bardzo kolorowe, fabularne i dłuuugie sny przez to (ale w żadnym wypadku nie powoduje koszmarów!!!). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, szymon0791 napisał:

sugerowała też amitryptylinę

Ja testowałem zarówno SSRI, SNRI jak i TLPD. Od razu ci mówię, że amitryptylina to strasznie silny lek, bardzo mocno uspokaja, kładzie do snu, ale ma też silne działanie cholinergiczne przez co odstawiłem TLPD bo to powodowało u mnie straszne zaparcia, splątanie myślowe i dziwne tiki nerwowe. 

Brałem TLPD (klomipraminę) i najfajniejsze co ona robi to MEEEEEGA SPOKOJNY I KOJĄCY SEN!!! Mówię Ci taki nocny relaks, że hej. Żadne inne psychotropy jak TLPD tak nie koją snu. 

Też cię uprzedzam, że przy stosowaniu TLPD trzeba robić często EKG, bo one zaburzają przewodnictwo. Brałem klomipraminę na początku w szpitalu i ciągle miałem badane serce. Bo naprawdę pierwsze tygodnie na klomipraminie to układ sercowy jest trochę rozregulowany i serce telepie i do tego słabo mi się robiło, jak po schodach wchodziłem, też przy zmianie pozycji zawroty głowy potworne na początku są przy TLPD. Więc uprzedzam...

A no i przy amitryptylinie nie wolno się opalać, żeby nie było. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam prośbę biorę sertraline od sierpnia w dawkach od 25mg do 150mg im większa dawka to gorzej się czułem przed rozpoczęciem terapii nigdy nie miałem takich skutków uboczny jak od momentu leczenia zawroty głowy mroczki w oczach bóle w klatce piersiowej zmęczenie i gdy zszedłem na dawkę 75mg to w tym dniu dostałem takiego zawrotu głowy że straciłem przytomność i uderzyłem silnie głową w podłogę biorę też spamilan 10mg tragicznie się czuje lekarka nic z tego sobie nie robi ile dni mam brać 75mg aby zejść na 50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

47 minut temu, szymon0791 napisał:

Ty jak tolerowałes ssri ?

Miałem na nich lęki i koszmary senne. Ogółem nie miałem żadnych działań ubocznych.

48 minut temu, szymon0791 napisał:

Czasem ludzie mówię że o dziwo tlpd lepiej tolerują niż ssri.

No trzeba by sprawdzić...

A czemu przy amitryptyline nie wolno się opalać ?

Podobno jest fotouczulająca, ale z tymi TLPD to za bardzo nie wiadomo... zapytaj się lekarza najlepiej o to, bo też nie chcę kłamać

49 minut temu, szymon0791 napisał:

O anafrilu też myślałem

No mi się przy nim ciężko ćwiczyło na siłowni... chyba najciężej ze wszystkich leków jakie brałem... naprawdę dobrze się zastanów nad tymi TLPD, lekarze je odradzają często... ale to twoja wola, jak chcesz testować, to testuj, nie zabraniam 😉

Tak przy okazji amitryptylina to jest podobno najbardziej kardiotoksyczny lek ze wszystkich antydepów. Dawka 500mg jest zdolna zabić, bo zaburzenia rytmu serca są wtedy bardzo niebezpieczne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mi nie pójdzie z sertrą to spróbuję z duloksetyną - zachęciłeś mnie. Mam nawet w domu opakowanie , ale nie wziąłem bo bałem się też skutków ubocznych i że ponoć ciężko się odstawia 🙂 choc mam obawy że ta noradrenalina spowoduje większe rozdrażnienie i lęk.

Wiesz to znaczy z tą noradrenaliną nie bój się aż tak, bo duloksetyna działa w dość dobry sposób na tą noradrenalinę (wg mnie), podobno dużo gorzej ma się sprawa z wenlafaksyną, bo na mnie wenlafaksyna w ogóle nie działała, tylko podnosiła mi ciśnienie i strasznie się na niej pociłem.

Znaczy wiesz u mnie duloksetyna od razu u mnie zbiła lęki i taki delikatny przypływ energii, chociaż na początku możesz być lekko senny... mam też wrażenie, że jestem spokojniejszy, bardziej wyluzowany też dzięki niej, łatwiej mi się z ludźmi rozmawia... no tylko te sny takie zakręcone... 

Musisz spróbować, żeby się przekonać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

54 minuty temu, szymon0791 napisał:

Ewentualnie mam jeszcze moklobemid to przetestowania ale on nie ma dobrych recenzji.

Wiesz z tego co ja czytam, to poniekąd ma i dobre, ja bym się już bardziej obawiał SSRI-ów niż moklobemidu. Podobno sen jest po nim bardzo spokojny, jak po TLPD. Ale niczego sam nie testuj!!! Pogadaj z lekarzem o tym...

Na problemy z zaśnięciem też są dobre antydepresanty jak coś 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem psychiatrę nie byłem z niej zadowolony nie mogłem się dogadać biorę sertraline 75mg i spamilan 5mg nowa doktorka przepisała mi flukostetyne i kazała odstawić z dnia na dzień serte i mam jeszcze promazin martwię się czy jak odstawue z dnia na dzień serte czy nie będę skutków odstawiennych automatycznie mam wejść fluo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo muszę zmienić ten lęk sertraline i busporin bo od momentu brania serty im wyższa dawka tym gorzej się czułem od początku brania serty nie czułem się ani dnia dobrze kiedy doktorka wprowadziła spamilan 5tygodni temu to nasiliły mi się zawroty głowy mroczki w oczach ból klatce piersiowej zmęczenie uderzenie gorąca i tydzień temu gdy wstawałem z łóżka dostałem Mroczków w oczach i straciłem przytomność upadając silnik na głowę który lek to mógł powodować nigdy wcześniej przed rozpoczęciem kuracji nie miałem żadnych takich objawów czy po 6tygodniach mogę odstawić busporin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi