Skocz do zawartości
Nerwica.com

SERTRALINA (ApoSerta, Asentra, Asertin, Miravil, Sastium, Sertagen, Sertralina Krka, Sertranorm, Seraloft, Stimuloton, Zoloft, Zotral)

shadow_no

Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

124 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      74
    • Nie
      30
    • Zaszkodziła
      20

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy tydzień z Asertinem. Efekty uboczne to brak apetytu, dziwne uczucie w żołądku jakbym miał zwymiotować, senność, pogorszona koncentracja. Mam wrażenie, że delikatnie inaczej myśleć zaczynam, ale nie jestem pewien. Trochę boję się iść do pracy w poniedziałek z tymi efektami obocznymi na barkach...

edit: dawka 50mg, na plus jest to że nie chce mi się palić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem po wizycie u lekarza. Podniosł serte do 100mg. Zostawił valdoxan 50mg i obniżył ketrel do 25mg. Powiedział że ten przebłysk to dobry znak. Następna wizyta za kilka tygodni. Naprawde mam cicha nadzieje że ta serta mnie wyciągnie z tego bagna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam szczękościsk. Kilkanaście razy w ciągu dnia. Wkurzające, ale da się żyć. Boli mnie też głowa i mam problemy ze snem (ale to może być spowodowane zmianą mieszkania). Ogólnie nie czuję jeszcze żadnego działania, ale dopiero tydzień minął. Zobaczymy co będzie dalej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niecierpliwy30, Nie bardzo wiem co masz na myśli. Nie pamiętam żebym cokolwiek Tobie zarzucał.

bmwfan, Właśnie dokucza mi trochę ta słynna serotoninowa zamułka objawiająca się anhedonią. Jednakże lek bardzo pomaga mi w nerwicy, trochę w depresji, więc biorę. Jedynym lekiem na którym miałem bardzo dużo energii była wenlafaksyna. Ale po drugiej kuracji nią - kiedy nie działała - trochę zraziłem się już do niej.

-- 23 paź 2015, 20:41 --

Vengence, U mnie zaczęła działać po niecałym miesiącu. Z tymże rozkręcała się bardzo długo wbrew temu co piszesz. Natomiast początki z sertraliną były ciężkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

deoodeoo, U mnie działa dobrze, silnie przeciwlękowo. Większość ludzi jednak na lęki poleca częściej paroksetynę niż sertralinę. Na mnie np. paroksetyna źle działała. Ja ze swojej strony polecam sertralinę, ale musisz sam/a przetestować na sobie bo być może należysz do grupy tych osób u których lepiej działa paroksetyna. Na lęki można jeszcze rozważyć wenlafaksynę, która dodatkowo może Ciebie nakręcić i spowodować więcej sił fizycznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec co lepsze biore klompiramine i wlasnie jest ostatnio lipnie nie dziala u mnie na leki niewiem czy zepsulem dzialanie piciem wiec pytam co lepsze paro czy sertra co wziasc od lekarza?

-- 24 paź 2015, 16:18 --

wlasnie paro tez bralem ale na natrectwa nie dzialala zabardzo a na leki sam niewiem moze ? i co tu zrobic ;d najlepiej jak by dolaczyl paro i serte ahah ;d tak bralem i nic nie bylo mi ;d

-- 24 paź 2015, 16:19 --

nawet 100mg serty walilem przy 150 anafranilu i 20 paro ;d moze byc takie polaczenie ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

deoodeoo, Czytałeś to co do Ciebie napisałem? NIE wolno bez wiedzy lekarza dawkować ani łączyć ze sobą leków. To nie są cukierki. Możesz spytać swojego lekarza. Poza tym SSRI chyba nie łączy się ze sobą. Natomiast o połączeniu SSRI+TLPD słyszałem. A dlaczego upierasz się przy tym Anafranilu skoro pisałeś/aś, że nie działa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie nie wiem czy dziala przerwe mialem i znowu biore i czuje sie jakos inaczej kiedys bylem pelen energi szczescia i to minelo wraz z piciem wiec mysle zeby dodac serte skoro wczesniej bralem i nic nie bylo i wydaje mi sie ze pewnosc siebie zwiekszala mi ;d albo wiesz co mozna dodac na pewnosc siebie zeby zwiekszyc o duzy procent ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

deoodeoo, U mnie sertralina zwiększyła pewność siebie. Kiedyś też zrobiła to wenlafaksyna. Wydaje mi się, że tutaj rozchodzi się chyba o to, że kiedy dany lek wyzwoli nas od niepokoju, lęków i natrętnych myśli, wtedy automatycznie stajemy się pewniejszymi siebie. Napiszę raz jeszcze. Nie staraj się łączyć samodzielnie żadnych leków. To naprawdę nierozsądne działanie. Może tylko przysporzyć Ci niepotrzebnych kłopotów. Zdrowie ma się tylko jedno. Najlepiej będzie jak o swoich wątpliwościach porozmawiasz z lekarzem. To on ustala Twoje leki. Forum to nie jest lekarz. Nikt tutaj nie ma prawa zmieniać Twojego leczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mieszajac ze soba 3 leki serotoninowe (zwlaszcza silne) ryzykujesz ZS. Jezeli sie o niego otrzesz, to mozesz winic tylko siebie. I tak, piciem jak najbardziej mogles zepsuc dzialanie przeciwlękowe tych lekow.

Jezeli te leki nie sprawdzaja sie u Ciebie, pomysl moze o czyms innym? Np. mirtazapina lub tianeptyna, choc raczej nie sa az tak silne jako anksjolityki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi