Skocz do zawartości
Nerwica.com

SERTRALINA (ApoSerta, Asentra, Asertin, Miravil, Sastium, Sertagen, Sertralina Krka, Sertranorm, Seraloft, Stimuloton, Zoloft, Zotral)

shadow_no

Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

124 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      74
    • Nie
      30
    • Zaszkodziła
      20

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani, proszę o pomoc.

Nie mam w tym stanie siły przeszukiwać całego wątku. Od miesiąca biorę Setaloft 100 mg. Mam depresję lękową. No i powiem szczerze, że szału póki co nie ma. Są lepsze dni, już co prawda nie ma myśli samobójczych ale zastanawiam się czy te leki w końcu rozkręcą się tak, że będę miała więcej siły. Bo póki co to zwykłe umycie się czy zmycie garów to ciężka charówa. I czy można łączyć Setaloft z Lamotrixem? Powiem szczerze, że podkradłam Lamotrix chłopakowi i pierwszy raz od dłuższego czasu przestało mnie boleć całe ciało i miałam bardzo dużo energii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mnie energia rozsadza po sertralinie i to już po tygodniu stosowania ...

i się zastanawiam co mogę dodać do serty właśnie na uspokojenie i przeciwlękowy lek dodatkowo ?

lekarz zalecił mi esci ale czy ja wiem czy to dobry pomysł 2 ssri ... ?

-- 19 sie 2015, 15:53 --

zs się boję ... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zażywam Asertin w dawce 150mg a jako doraźny mam przepisaną Hydroksyzynę i działa super. Brałam Afobam i na mnie dziwnie zadziałał bo już po 1/4 tabletki wzięte 3 razy wywołało u mnie niesamowity atak paniki w którym miałam wrażenie, że umieram, miałam zwidy i uderzenia ciepła i zimna na zmianę ;/ Biegałam po domu i krzyczałam do rodziców, że umieram i muszą wzywać pogotowie. Drugim lekiem był Trittico i po nim miałam myśli samobójcze. Dopiero hydro spełniła swoją rolę :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie

To mój pierwszy post. I piszę go akurat tutaj z racji, iż od miesiąca zażywam Sertagen. Nie przeszedłem całego wątku dlatego proszę o wyrozumiałość, jeżeli chodzi moje pytanie.

Miesiąc temu w wyniku depresji otrzymałem Sertagen 50mg raz dziennie, oraz na noc 1/3 z 50 mg Trittico. Pewnie to placebo, aczkolwiek różnice poczułem już po 4 dniach zażywania leków. Zmianę na "lepiej". Niemniej jednak w zeszłym tygodniu (3 tydzień brania leków) pojawiły się u mnie dziwne stany. Mam tu na myśli dziwny ucisk żołądka, połączony z ochotą na wymioty i lekkim kręceniem się w głowie.

Ten ucisk przypomina trochę stan jakbym był zagazowany (nie jest to ból, ale "mulenie", połączone z ściskiem. Raz chciało mi się wymiotować, ale objawy ustąpiły po 20-30 min. Towarzyszą temu mikro zawroty głowy. Ogólnie jest to do zniesienia, ale jednak odczuwam dyskomfort. Takich sytuacji miałem 4 razy. Zazwyczaj butelka Coli pomaga.

Wczoraj byłem u mojego lekarza i powiedział, że to nie możliwe aby były to efekty uboczne, gdyż powinienem mieć je na początku, a nie po ponad 3 tygodniach przyjmowania leków.

Czy ktoś z Was miał podobne objawy podczas zażywania leków. Lekko panikuje, że oprócz depresji pojawiły mi się jakieś inne choroby związane np z przewodem pokarmowym. Wiecie, obawy w stylu "boli mnie głowa więc wygooglam sobie czy nie mam raka". Będę wdzięczny za jakąś odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od 3 dni zażywam sertę, 50mg. Czuję się trochę fizycznie pobudzony i mam dobry, śmieszkowy nastrój z trudnym czasem do opanowania rechotem.

Co mnie jednak wkurza, to mrowienie w kończynach, uczucie motylków i potrzeba ruszania się. W dzień to nie przeszkadza, ale gdy chcę zasnąć, a moje nogi są niespokojne i latają... W dodatku te motylki. Taka dziwna "lekkość" szczególnie objawiająca się w ... penisie. Tak mnie to irytuje, że muszę zaciskać nogi, co rzecz jasna przełożyło się na kiepskie zasypianie.

Miał ktoś takie niespokojne nogi na sercie?

I jeszcze mi w uszach szumi/piszczy mocniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IWitam Was zawsze zazywalam male dawki leków z grupy ssri

a teraz czuje jakby już na mnie przestaly działać i tu nagle lekarka przepisala mi sulpiryd 25 mg i nie wiem co mam robic czy wchodzic na neuroleptyki przeraża mnie i te różne stany neuroloptyczne :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Biorę od półtora tygodnia Asentrę w dawce 50 mg. Pierwsze 2 dni były dziwne- miałam zawroty głowy, uczucie odrealnienia i byłam płaczliwa. Teraz to minęło, zostało niestety rozwolnienie i przeokrutnie ziewam. Budzę się rano wyspana, a po 4 godzinach i tach marzę tylko o tym by iść znowu spać. Poza tym nic złego sie nie dzieje, libido trochę mniejsze, ale jeszcze w normie.

Nie wiem czy na razie pomaga. Mam wrażenie, że jestem bardziej spokojna, tak jakby wszystkie emocje i lęki były wytłumione. Pojawiają się, ale są jakby słabsze. Nie wiem czy to działanie leku czy efekt tego, że się nastawiłam. W każdym razie luby uważa że jest ze mną z dnia na dzień lepiej.

Zobaczymy co będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yyy ...

czy po lekach pojawiają się wam w głowie "obce" myśli jak gdyby z leku ? i jest to działanie uboczne leku ¿ czy to zostaje ujawniony wewnętrzny konflikt albo "skryte" myśli które wcześniej były tłumione i powodowały konflikty wewnętrzne a w konsekwencji depresję lęki nerwicę ...

-- 20 sie 2015, 12:16 --

bo u mnie spowodowała ataki paniki jako

Zespół lęku napadowego którego wcześniej nie miałem :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hydro slabe ale jak widac dla.kazdego cos innego

To zależy w jakiej kto bierze dawce , w jakim jest stanie i czego oczekuje, lek doraźny nie ma człowieka oćpać tylko wyciszyć, wszystkiego taka tabletka sama za Ciebie też nic nie zrobi. Kiedyś brałam 75 mg i nic mi to nie dało bo sama się nakręcałam dzisiaj wiem jak powiedzieć sobie stop, wyładowuje napięcie poprzez bicie worka treningowego i 10 mg przed snem sprawia, że rano jestem jak nowa :)

-- 20 sie 2015, 12:33 --

Witajcie

To mój pierwszy post. I piszę go akurat tutaj z racji, iż od miesiąca zażywam Sertagen. Nie przeszedłem całego wątku dlatego proszę o wyrozumiałość, jeżeli chodzi moje pytanie.

Miesiąc temu w wyniku depresji otrzymałem Sertagen 50mg raz dziennie, oraz na noc 1/3 z 50 mg Trittico. Pewnie to placebo, aczkolwiek różnice poczułem już po 4 dniach zażywania leków. Zmianę na "lepiej". Niemniej jednak w zeszłym tygodniu (3 tydzień brania leków) pojawiły się u mnie dziwne stany. Mam tu na myśli dziwny ucisk żołądka, połączony z ochotą na wymioty i lekkim kręceniem się w głowie.

Ten ucisk przypomina trochę stan jakbym był zagazowany (nie jest to ból, ale "mulenie", połączone z ściskiem. Raz chciało mi się wymiotować, ale objawy ustąpiły po 20-30 min. Towarzyszą temu mikro zawroty głowy. Ogólnie jest to do zniesienia, ale jednak odczuwam dyskomfort. Takich sytuacji miałem 4 razy. Zazwyczaj butelka Coli pomaga.

Wczoraj byłem u mojego lekarza i powiedział, że to nie możliwe aby były to efekty uboczne, gdyż powinienem mieć je na początku, a nie po ponad 3 tygodniach przyjmowania leków.

Czy ktoś z Was miał podobne objawy podczas zażywania leków. Lekko panikuje, że oprócz depresji pojawiły mi się jakieś inne choroby związane np z przewodem pokarmowym. Wiecie, obawy w stylu "boli mnie głowa więc wygooglam sobie czy nie mam raka". Będę wdzięczny za jakąś odpowiedź.

Różnice poczułeś bo łącznie z tabletkami stałymi zażyłeś tabletki doraźne. Mnie to wygląda na typowe somatyczne objawy Twoich zaburzeń, z czasem myślę, że to samo minie, staraj się nie przykładać do tego uwagi a funkcjonuj na siłę jakby nigdy nic się nie działo. Po 3 tygodniach nie możesz mieć skutków ubocznych? Co za bzdura. Jeżeli po 3 miesiącach od zażywania leków nic się nie zmieni poproś o zmianę leków , jeżeli lekarz się nie zgodzi to może zmień także lekarza.

-- 20 sie 2015, 12:36 --

Od 3 dni zażywam sertę, 50mg. Czuję się trochę fizycznie pobudzony i mam dobry, śmieszkowy nastrój z trudnym czasem do opanowania rechotem.

Co mnie jednak wkurza, to mrowienie w kończynach, uczucie motylków i potrzeba ruszania się. W dzień to nie przeszkadza, ale gdy chcę zasnąć, a moje nogi są niespokojne i latają... W dodatku te motylki. Taka dziwna "lekkość" szczególnie objawiająca się w ... penisie. Tak mnie to irytuje, że muszę zaciskać nogi, co rzecz jasna przełożyło się na kiepskie zasypianie.

Miał ktoś takie niespokojne nogi na sercie?

I jeszcze mi w uszach szumi/piszczy mocniej.

Skoro dopiero zażywasz lek 3 dni to daj mu czas, jeżeli po 3 tygodniach nadal będą Cię męczyły z takim samym natężeniem te objawy zgłoś lekarzowi.

-- 20 sie 2015, 12:37 --

a teraz czuje jakby już na mnie przestaly działać i tu nagle lekarka przepisala mi sulpiryd 25 mg i nie wiem co mam robic czy wchodzic na neuroleptyki przeraża mnie i te różne stany neuroloptyczne :(

Nie znam się na neuroloptykach ale jeżeli nie jesteś przekonana co do decyzji swojego lekarza może skonsultuj ją jeszcze z innym lekarzem.

-- 20 sie 2015, 12:39 --

yyy ...

czy po lekach pojawiają się wam w głowie "obce" myśli jak gdyby z leku ? i jest to działanie uboczne leku ¿ czy to zostaje ujawniony wewnętrzny konflikt albo "skryte" myśli które wcześniej były tłumione i powodowały konflikty wewnętrzne a w konsekwencji depresję lęki nerwicę ...

-- 20 sie 2015, 12:16 --

bo u mnie spowodowała ataki paniki jako

Zespół lęku napadowego którego wcześniej nie miałem :?

Być może to skutek poruszenia do pracy neuronów . Lek u Ciebie na pewno nie spowodował Zespołu Lęku Napadowego a prędzej go ujawnił, widocznie miałeś go od jakiegoś czasu tylko o tym nie wiedziałeś. Cierpliwości, z czasem wszystko wyleczysz :)

-- 20 sie 2015, 12:43 --

Cześć wszystkim.

Biorę od półtora tygodnia Asentrę w dawce 50 mg. Pierwsze 2 dni były dziwne- miałam zawroty głowy, uczucie odrealnienia i byłam płaczliwa. Teraz to minęło, zostało niestety rozwolnienie i przeokrutnie ziewam. Budzę się rano wyspana, a po 4 godzinach i tach marzę tylko o tym by iść znowu spać. Poza tym nic złego sie nie dzieje, libido trochę mniejsze, ale jeszcze w normie.

Nie wiem czy na razie pomaga. Mam wrażenie, że jestem bardziej spokojna, tak jakby wszystkie emocje i lęki były wytłumione. Pojawiają się, ale są jakby słabsze. Nie wiem czy to działanie leku czy efekt tego, że się nastawiłam. W każdym razie luby uważa że jest ze mną z dnia na dzień lepiej.

Zobaczymy co będzie.

Pierwsze kilka dni podczas przyjęcia nowych leków psychotropowych bywają ciężkie, rozwolnienie to typowa reakcja, nastawienie jest bardzo ważne a uczucie odrealnienia niestety przy SSRI często się pojawia, trzeba się przyzwyczaić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niebieskatruskawka jak mogłem mieć Zespół lęku napadowego - ataki paniki - nie wiedząc o tym :)

chyba bym coś zauważył co nie ;) agorafobii też nie miałem...

natomiast gad-a miałem wcześniej Zespół lęku uogólnionego czy fobię społeczną a i owszem :P

sertralina czy fluoksentyna wenlafaksyna co działa mniej pobudzajaco z "wkurwem" ? a bardziej spokojnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko. To niska dawka i podziałać możę antydepresyjnie-pobudzająco, nie ma się co bać. Gdyby coś się miało dziać, to przestaniesz brać zwyczajnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy można ale mój lekarz łączył tlpd i ssri - bezproblemowo :) ale on jest takim trochę dinozaurem ;) i łączy nawet 2ssri na raz :roll:

a co można dodać jako działanie uspokajające przeciw lękowe do sertraliny ???

Idź do lekarza i spytaj.

Ludzie to lekarstwa a nie cukierki nie można ich brać wedle gustu i uznania. Rozumiem kolejki długie ale w szpitalach psychiatrycznych są dyżury gdzie można się skonsultować z psychiatrą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi