Skocz do zawartości
Nerwica.com

PREGABALINA (Egzysta, Linefor, Lynagex XR, Lyrica, Naxalgan, Pragiola, Preato, Pregabalin Accord/Mylan/ Pfizer/ Sandoz/ Sandoz GmbH/ STADA/ Zentiva, Pregamid, Tabagine)

tekla67

Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

244 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      175
    • Nie
      48
    • Zaszkodziła
      24

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, tomek0700 napisał(a):

Kiedy można zacząć działać? Mam chyba zespół odstaweienny po amitryptyline albo prega nie działa:/

Pregabalina XR nie jest stosowana przy zaburzeniach lękowych. Jest to zwykle wypisywane przy innych dolegliwościach jak np. ból neuropatyczny. XR stosuje się wieczorem po posiłku. Jej maksymalne stężenie przychodzi po około 8 godzinach i trwa mniej więcej 5-12 godzin. Pregabalina IR - czyli ta szybko uwalniająca się jest stosowana przy zaburzeniach lękowych, działa po mniej więcej godzinie przy wzięciu ją na czczo i po 3 godzinach po wzięciu ją po posiłku i zjedzenie czegoś przy wzięciu tego leku o 30% zmniejsza siłę działania leku. Bierzesz wtedy 2-3 razy na dobę. Kiedyś prosiłam o formę XR, ale jej nie dostalam, pewnie dlatego, że nie jest to stosowana postać leku na lęk, mimo że to ta sama substancja. 

Edytowane przez Niewkopomonowana

"Szukasz w ludziach dobra. Ja szukam zła. To nie czyni cię lepszym ode mnie. Po prostu innym" ~ dr. House

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi