Skocz do zawartości
Nerwica.com

WENLAFAKSYNA (Alventa, Exyven, Efectin ER, Efevelon SR, Faxigen XL, Faxolet ER, Lafactin, Oriven, Prefaxine, Symfaxin ER, Velaxin ER, Venlafaxine Aurovitas/ Bluefish XL, Venlectine)

Miss Worldwide

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Verinia napisał(a):

Od dwóch tygodni jestem na wenli 75mg. Dziś wskakuję na 150mg. Już czuję zmianę. Mam spoko nastrój 

Kurde to ja od tygodnia na 150 mg I nie czuje różnicy nie wiem o.co chodzi 

W dniu 27.06.2025 o 20:46, Pawel.770 napisał(a):

SNRI tez lipa ale na pewno wg mnie lepsze niż SSRI.

U mnie już w piąty dzień widzę różnice od zmiany dawki ale po 2 miesiącach lek dopiero osiąga pełne działanie ..

Ja już ponad tydzień i nie czuje zmiany..

W dniu 1.07.2025 o 17:35, AnnoDomino34 napisał(a):

brak dopaminy masz, spróbij amisulpiryd w dawce 50-100mg i sprawdź czy pomaga, ona daje dopaminy, jesli pomaga to masz niedobór

dzięki, a sprawdzisz ssri? ssri blokuje wklej tutaj

Leki z grupy SSRI (selektywne inhibitory wychwytu zwrotnego serotoniny) to najczęściej przepisywana klasa leków przeciwdepresyjnych. Ich działanie polega na zwiększaniu poziomu serotoniny w mózgu – neuroprzekaźnika wpływającego m.in. na nastrój, sen i apetyt.

🔬 Jak działają SSRI?

• SSRI blokują wychwyt zwrotny serotoniny w neuronach – co oznacza, że więcej serotoniny pozostaje dostępnej w szczelinie synaptycznej (przestrzeni między komórkami nerwowymi).
  • To może poprawiać nastrój i łagodzić objawy depresji oraz lęku.

📋 Typowe zastosowania SSRI:

• depresja
  • zaburzenia lękowe (np. GAD, fobia społeczna)
  • OCD (zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne)
  • PTSD (zespół stresu pourazowego)
  • zaburzenia odżywiania (np. bulimia)
  • PMS/PMDD

💊 Popularne leki SSRI:

• Fluoksetyna (Prozac)
  • Sertralina (Zoloft, Asentra)
  • Escitalopram (Lexapro, Elicea, Cipralex)
  • Citalopram (Cipramil)
  • Paroksetyna (Seroxat, Rexetin)
  • Fluwoksamina (Fevarin)

⏳ Kiedy zaczynają działać?

• Poprawa nastroju pojawia się po 2–6 tygodniach regularnego stosowania.
  • Działania niepożądane mogą pojawić się wcześniej, zanim pojawi się pozytywny efekt.

⚠️ Możliwe działania niepożądane:

• nudności, biegunki
  • bóle głowy
  • zaburzenia snu (bezsenność lub senność)
  • zmniejszenie libido, zaburzenia orgazmu
  • niepokój, "wewnętrzne roztrzęsienie" na początku leczenia
  • u niektórych: zwiększenie lęku w pierwszych dniach (często przejściowe)
  • czasami: poczucie odrealnienia, emocjonalne "spłaszczenie"

❗Ryzyko odstawienia (zespół odstawienny):

• Niektóre SSRI (szczególnie paroksetyna) mogą powodować objawy przy nagłym odstawieniu:
    • zawroty głowy
    • uczucie "porażenia prądem"
    • drażliwość
    • lęk
    • objawy grypopodobne
      ➡️ Dlatego leki te należy odstawiać stopniowo, pod kontrolą lekarza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez dłuższy czas eksperymentowałem z dawkami 450 i 525 mg, było całkiem dobrze tylko ciśnienie za wysokie i stąd redukcja do 375. Przez pewien czas miałem niedobór wenli i brałem tylko 225 mg i przyznam że było naprawdę dobrze, fajny balans nastroju i napędu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Verinia napisał(a):

Od dwóch tygodni jestem na wenli 75mg. Dziś wskakuję na 150mg. Już czuję zmianę. Mam spoko nastrój 

Czemy wskakujesz wyzej jesli na 75 jest ok? Tez mialem tak zrobic ale wczoraj bylem u lekarza u wlasnie mi powiedzial ze jak 75ok na razie zostac przy tej dawce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, Potejto napisał(a):

Ja od 6 dni jestem na wenli i pramolanie. Pramolan 50mg rano i wenla pierwsze 4 dni 75mg, teraz 150. Na razie nie czuje żadnych efektów ubocznych, wszystko stabilnie.

Daj znać, jak się będziesz czuł. 

Btw. czy ktoś się czuł gorzej na 225, niż na niższych dawkach, bo go za bardzo spłaszczyło emocjonalnie i dopadła go apatia od tego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, andrew77 napisał(a):

@Justyna1980 pogadaj z lekarzem, moze mirte za opipram Ci da i bedziesz miala CRF

Co to  CRF ?

Ja wcześniej brałam mirtazapine w ciągu dnia ale nie działała na mnie , odstawiłam to i dostałam opipramol moja lekarka mówiła że mirtazapina powoduje tycie i mi odstawiła to bo ten lek przepisał inny lekarz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, Justyna1980 napisał(a):

Co to  CRF ?

Ja wcześniej brałam mirtazapine w ciągu dnia ale nie działała na mnie , odstawiłam to i dostałam opipramol moja lekarka mówiła że mirtazapina powoduje tycie i mi odstawiła to bo ten lek przepisał inny lekarz.

California rocket fuel. Mirte przewaznie na wieczor przepisuja przy bezsennosci. Z wenla dosyc szybko wyciaga ale rzeczywiscie moze zeiekszac apetyt i zatrzymywac wode. Opipram tak nie dziala?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 minuty temu, andrew77 napisał(a):

California rocket fuel. Mirte przewaznie na wieczor przepisuja przy bezsennosci. Z wenla dosyc szybko wyciaga ale rzeczywiscie moze zeiekszac apetyt i zatrzymywac wode. Opipram tak nie dziala?

Nie z nimi jestem spokojniejsza , nie raz nie biorę ale jednak chyba muszę bo źle śpię budzę się zanim nie brałam to nie miałam problemu ze spaniem , więcej mam teraz jak biorę niż jak nie brałam.  Ale za to uspokajają mnie od środka 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi