Skocz do zawartości
Nerwica.com

Spamowa wyspa

Etna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Kupiłam dzisiaj Focusa, bo był dołączony film ( "Witaj w klubie"), który strasznie chciałam zobaczyc, a choroba mi uniemożliwiła seans w kinie. Jest tam o dziwo całkiem rozsądny artykuł " Negatywna moc pozytywnego myślenia", autor rozprawia się z tezami głoszonymi w większości poradników - wysoka samoocena warunkiem sukcesu, kompleksy sprzyjają tylko patologiom, najważniejsza jest wiernośc sobie, chciec znaczy móc, zapisz swój cel a go osiągniesz,jesteś kowalem swojego losu, co nas nie zabije, to nas wzmocni. Temat potraktowany dosyc powierzchownie, ale ciekawie. Książkę można by było napisac, jak to psycholodzy i pseudo- psycholodzy żerują na naszych chorobach. Zresztą dziś każdy celebryta pisze książkę z poradami jak życ.

Po raz kolejny przyszła mi refeksja, że jak się oddac w ręce psychologa, to jednak trzeba trochę poszukac, bo czasami więcej może krzywdy zrobic, niż dobrego ( to akurat słowa mojego psychiatry). Jak bym szła na fizyczną operację mózgu, to też raczej chciałabym żeby to zrobił neurochirurg i to dobry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Makabra, cześć.

U mnie z jednej strony okej, z drugiej mam zaćmę umysłową, albo po prostu za wiele od siebie wymagam. Mam na biurku parę książek, które chciałbym wykuć, ale kręcę się w kółko. Jedno zapamiętam, drugie mi ulatuje. Z tym lipa jest.

A tak to zaraz sobie zagram w jakąś grę na pececie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi