Skocz do zawartości
Nerwica.com

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

LINA

Rekomendowane odpowiedzi

Za to 2 lata temu strasznie źle się czułam (stres w pracy) i kolejny raz myślałam, że mam zawal, lekarz dla świętego spokoju zrobił mi ckmb i wyszło 69, gdzie norma do 20, reszta parametrów w normie, łącznie z ck, i troponina. Kilkukrotne Ekg w normie, holter też wyszedł ok, echo serca pokazało jakąś lekka niedomykalnosc, którą podobno ma wiele osób i nic się z tym nie robi. Powtorny wynik i znowu ckmb 67. Kazali się nie przejmować, wykluczyli zawał, dali hydrokzysyne i nara. 

Do czego zmierzam-nie warto na własną rękę robić specjalistycznych badań krwi, zwłaszcza, jeśli nie ma ku temu wskazań. Wszystkie normy to rzecz względna, różne sa w różnych laboratoriach, ale też mamy różne organizmy, różne czynniki zewnetrzne wpływają na ostateczny wynik. Jednen podwyższony wskaźnik nie oznacza śmiertelnej choroby. Zwłaszcza, że każda metoda badań ma jakąś wadę i dopiero komplet badań z kompletem objawów może sugerować jakieś nieprawidłowości. 

Edytowane przez Aniko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

32 minuty temu, zakazana88 napisał:

A czy przez ten stres który przeżywaćie względem chorób odzwierciedla się na waszej twarzy? Tzn. Podkrazone oczy cienie,szara cera, i inne problemy z cerą?

Oczywiście ze tak...odkąd na dobre wkręciłam się w nerwice mam podkrążone oczy, zauważyłam ze zaczęły mi delikatnie pękać naczynka na policzkach 😮 w ogóle nie chce mi się jakoś bardzo dbać o siebie przez co mój stan włosów się popsuł chociaż staram ale niestety nie zawsze wychodzi. Wczoraj byłam u fryzjera i zamiast się relaksować wyczuwałam się w mój bol kręgosłupa :( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchajcie, a ja wam juz pisalam - bo mi najpierw rodzinna a potem gastrolog zalecal na te bóle brzucha, bulgotania i wzmożoną prace jelit itd. Iberogast. Probowalyscie to na te swoje dolegliwosci jelitowe? (a moze i zoladkowe?) Bo to wlasnie dziala i na jelita i na zoladek i jest na jelito drażliwe. Nie wiem czy dlatego polecają bo to jest reklamowane i im za to placą ;) czy faktycznie sesnownie dziala.

Ja musze to pobrac regulanie. Bo niby gastrolog kazal 3 razy dziennie po 20 kropel, przed jedzeniem. A ja ciagle zapominam i biore albo raz dziennie albo w ogole... 
Dodatkowo kupilam te probiotyki, bralam 10 dni.  I w sumie narazie jakichs wiekszych bóli nie mialam... A wrecz, ze tak powiem ;) zagęscil mi sie stolec.
Mi sie wydaje, ze ktorys z tych leków spowolnił mi perystaltyke jelit i teraz wszystko idzie wolniej. Ale może to wlasnie dobrze.

Edytowane przez nerwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kochani mam kolejna anginę w tym miesiącu. Wszystko zaczelo się od 1, która zbagatelizowalem i przyszedł nawrot, od wczoraj kolejny nawrot.

Lekarz kazał mi jutro zrobić cała morfologię z OB, CRP i cała reszta. Przecież to chore, wyniki wyjdą tak niemiarodajne :( Wszstkie moje najgorsze scenariusze będą 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Aniko napisał:

Wysokie to ob, ale też nie jakoś kosmiczne. Jakbyś gdzieś cały czas miał stan zapalny. Oprócz tego wyższego ob masz jakieś objawy?

Ja miałam raz ob 16,ale to było zaraz po grypie, więc się nie przejęłam, później już miałam malutkie ob 5 a crp 0,2. Całe szczęście na tym punkcie nie mam jazd

Ja mam od roku ob i crp podwyzszone do tego teraz biale krwinki to juz w ogole - praktycznie nie funkcjonuje .... w glowie tylko jedno

I znowu wyczulam wezel, tak samo boli jak rok temu tyle, ze teraz nie tam gdzie pacha a troche obok pachy nad piersia. Jestem zalamana i juz nawet nie ide do zadnego lekarza, mam dosc. Boje sie, ze mam cos powaznego zwiazanego z hematologia albo ukladem chlonnym :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, zestresowana1990 napisał:

@alicja_z_krainy_czarówA z której strony Ciebie piecze ten żołądek? Po lewej stronie? Mi się do tego odbija i generalnie i tak w głowie mam raka trzustki. Do tego te bóle plecow...myślałam ze to może jakies nerwobóle ale skoro do tego piecze mnie żołądek...ehh 

Ale przecież lekarz CI wczoraj napomknął coś, że pieczenie może być od trzustki?

Mnie trzech lekarzy - internista, chirurg ze specjalizacją gastroenterologiczną oraz psychiatra - powiedzieli, że mój żołądek wydziela za dużo kwasu (tzn. ten pierwszy i ostatni, bo ten po środku powiedział, że nie wie, dlaczego mam takie doznania, bo mam lekki rumień żołądka). Jeszcze jak się odbija - mnie też - to na pewno refluks. Ja jeszcze siedzę krzywo w pracy, zgięta, jem w byle pozycji. No trzeba na siebie uważać w tej nerwicy. Ogólnie to jest przecież nic takiego. Nie skręca Cię z bólu, prawda? Po prostu piecze. Da się z tym żyć. Mnie najbardziej piekło, jak przeczytałam o wrzodach żołądka i byłam już pewna, że je mam, ten żołądek mnie wręcz palił. A później przeszło. A wczoraj psychiatra mówił coś o sercu, a ja dzisiaj mam objawy ze strony serca. Ten cytat, który mam w podpisie, idealnie to odzwierciedla. Twoja głowa coś przyjmuje i dla Ciebie to już jest prawda. Możesz mieć objawy jakieś choroby, o której pewnie przeczytałaś w necie nawet 3 miesiące temu. Ja do tej pory pamiętam niektóre opisy. I zabolą mnie jajniki, to myślę "oho, jelita bolą jak jajniki". 

Wolę się nie skupiać na tym, bo od wczoraj jest mi z tym lepiej po rozmowie z psychiatrą, ale czułam to dosłownie wszędzie. Tak, w lewym boku też. Stresujesz się i Twój żołądek wydziela za dużo kwasu. 

I mnie też podbrzusze boli, wydaje mi się, że to jelito drażliwe. 

Rozbawiło mnie w ogóle zdanie "nigdy dosyć kontroli" :D, które gdzieś tam napisałaś. Wiem, wiem, to niezabawne, ale kurde, jednak warto robić coś innego niż kontrolę. @Teksas trochę przeraża mnie Twój kalendarz na ten przykład. Po co chodzisz na te wszystkie wizyty lekarskie, skoro Cię nie uspokajają i zawsze jest "coś jeszcze"? Czy chcesz tak bardzo wykryć sobie jakąś przypadłość? Jaki to ma sens? 

1 godzinę temu, Aniko napisał:

Za to 2 lata temu strasznie źle się czułam (stres w pracy) i kolejny raz myślałam, że mam zawal, lekarz dla świętego spokoju zrobił mi ckmb i wyszło 69, gdzie norma do 20, reszta parametrów w normie, łącznie z ck, i troponina. Kilkukrotne Ekg w normie, holter też wyszedł ok, echo serca pokazało jakąś lekka niedomykalnosc, którą podobno ma wiele osób i nic się z tym nie robi. Powtorny wynik i znowu ckmb 67. Kazali się nie przejmować, wykluczyli zawał, dali hydrokzysyne i nara. 

Do czego zmierzam-nie warto na własną rękę robić specjalistycznych badań krwi, zwłaszcza, jeśli nie ma ku temu wskazań. Wszystkie normy to rzecz względna, różne sa w różnych laboratoriach, ale też mamy różne organizmy, różne czynniki zewnetrzne wpływają na ostateczny wynik. Jednen podwyższony wskaźnik nie oznacza śmiertelnej choroby. Zwłaszcza, że każda metoda badań ma jakąś wadę i dopiero komplet badań z kompletem objawów może sugerować jakieś nieprawidłowości. 

A ja właśnie myślę w sumie już tak "na luzie", czy nie mam jakiejś wady serca, bo mnie czasami boli klatka. Ale może być też w sumie od żołądka. 

I brawo. WSZYSCY powinni przeczytać to w wątku, co napisałaś. Przestańcie sobie na własną rękę ludzie robić badania. To do niczego nie prowadzi. 

Co do tego, co pisałaś o jodze czy spacerach, to mnie jogę polecała moja matka 😜 ale mnie szlag trafia wtedy, skupiam się na każdym elemencie swojego ciała. Ciebie wycisza? Bo ja ćwiczę, bo w sumie to jedno z moich hobby, taniec i ćwiczenia siłowe, ale nie przynoszą mi raczej takiej ulgi jakiejś. Może dlatego że robię to od dawna, to część mojej rutyny. Myślę o jakimś cięższym sporcie typu boks. 

Co do cery, nagle mam cerę wrażliwą, z jakimś rumieniem, co mnie niesamowicie wkurza, ale właśnie to chyba od stresu. Tak samo jak uczula mnie co drugi kosmetyk, a nigdy wcześniej tak raczej nie miałam (choć oczy zawsze wrażliwe). 

Edytowane przez alicja_z_krainy_czarów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, nerwa napisał:

Sluchajcie, a ja wam juz pisalam - bo mi najpierw rodzinna a potem gastrolog zalecal na te bóle brzucha, bulgotania i wzmożoną prace jelit itd. Iberogast. Probowalyscie to na te swoje dolegliwosci jelitowe? (a moze i zoladkowe?) Bo to wlasnie dziala i na jelita i na zoladek i jest na jelito drażliwe. Nie wiem czy dlatego polecają bo to jest reklamowane i im za to placą ;) czy faktycznie sesnownie dziala.

Ja właśnie mam, ale odstawiłam w kąt i przestałam łykać. Z dwa razy brałam, więc trudno mówić o efekcie. Muszę wrócić do tych kropli i brać przed każdym posiłkiem. Jakieś konkretne probiotyki kupiłaś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 minut temu, laveno napisał:

I znowu wyczulam wezel, tak samo boli jak rok temu tyle, ze teraz nie tam gdzie pacha a troche obok pachy nad piersia. Jestem zalamana i juz nawet nie ide do zadnego lekarza, mam dosc. Boje sie, ze mam cos powaznego zwiazanego z hematologia albo ukladem chlonnym :(

Jak sobie wygnieciesz całe ciało to się nie dziwię, że wyczuwasz coś co może być powiększonym węzłem, ale nie musi. Moja znajoma tak sobie wymagała guza w piersi... Okazało się, że wymacala sobie żebro 😀

24 minuty temu, alicja_z_krainy_czarów napisał:

Co do tego, co pisałaś o jodze czy spacerach, to mnie jogę polecała moja matka 😜 ale mnie szlag trafia wtedy, skupiam się na każdym elemencie swojego ciała. Ciebie wycisza? Bo ja ćwiczę, bo w sumie to jedno z moich hobby, taniec i ćwiczenia siłowe, ale nie przynoszą mi raczej takiej ulgi jakiejś. Może dlatego że robię to od dawna, to część mojej rutyny. Myślę o jakimś cięższym sporcie typu boks. 

Dla mnie joga to mega relaks. Chodziłam na siłownię i normalnie cwiczylam na maszynach, biegałam, ale potem miałam ataki nerwicy i nie mogłam się zmusić do ćwiczenia w takim tłumie... 

A co do wyglądu - ja mam wrażenie, że przez ostatni rok mocno zbrzydlam. Źle sypiam, więc mam wiecznie napuchniete, przekrwione oczy. Skóra jest jakas taka sucha, ciągle mam suche placki a to na czole, a to na policzku, a to koło nosa. No i wysyp krost na brodzie 😑 plus wiecznie rozdwojone paznokcie, na które już siły nie mam

Edytowane przez Aniko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, alicja_z_krainy_czarów napisał:

Ja właśnie mam, ale odstawiłam w kąt i przestałam łykać. Z dwa razy brałam, więc trudno mówić o efekcie. Muszę wrócić do tych kropli i brać przed każdym posiłkiem. Jakieś konkretne probiotyki kupiłaś?

Przepisal mi Vivomixx micro, ale akurat nie mieli w aptece i wzielam Vivomixx 225 (ten co wzielam mial chbya wiecej miliardów bakterii).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dziś zrobiłam morfologię... W rozmazie ręcznym mam za mało monocytów, norma od 3,a ja mam 1%. OB 16 norma do 15, mam takie od lipca.... Crp w normie. Morfologia ogólnie w normie, ldh też. Nie wiem tylko, dlscsrgo od ponad roku mam to ob 16 i w ogóle nie spada. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 25.02.2019 o 20:12, zestresowana1990 napisał:

@biedronka fajnie ze się odezwałas. Jak u Ciebie w ogóle? Jak się czujesz? Jak w kibelku? Pytanie za sto punktów 😂😂

W kibelku bez zmian, jak bylo tak jest, serio, zebys nie myslala, ze Cie pocieszam 😂 I ciagle mam jakies bole, codziennie mam cos z brzuchem, boli, kluje, piecze, uciska, pelen wachlarz objawow i to w kazdym miejscu, z lewej strony, z prawej, w nadbrzuszu, podbrzuszu. Nie wiem co jest grane, ale nie badam sie, o nie! I staram sie nie nakrecac co nawet mi sie udaje. Generalnie fizycznie ciagle mi cos dolega, brzuch, glowa, rece, nogi, no i ta nieszczesna toaleta :P 

Roza ja takie OB mam od kilku lat, chyba z 8 lat mam takie, ciagle 15, w tym laboratorium gdzie robie badania norma do 15 wiec niby w normie, ale jednak nie spada ponizej 10, ostatnio pol roku temu sukces, bo mialam 11, ale nie pamietam kiedy mialam nizsze. Olewam to szczerze powiedziawszy. CRP zawsze w normie.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tylko ja mam tak zle wyniki :( ja to chyba na złym forum jestem :(

ob i crp w kosmosie, do tego biale krwinki podniesione - jak pojde do lekarza to juz wiem co mi powie .. Ja zawsze Ob mialam 2 teraz 28 a crp jako 0.5 a teraz 9.9. No masakra .............

@Roza00 ja nigdy nie zrobiłam ldh, za bardzo sie tego boje. Pewnie i tak by mi wyszlo wysokie jak wszystko ostatnio

@Aniko nie gniotlam sie tam juz dlugo, poprostu znowu mnie zaczęło bolec pod pacha dotklam i wyczulam od razu. Jeden nad piersia drugi pod pacha, boli jak dotykam. Dodac do tego moje wyniki krwi i robi sie nie fajnie 😕

Edytowane przez laveno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlasnie jade z mężem na mały urlop ale...tak sobie wkręciłam tego taka trzustki ze masakra. Najgorzej ze bola mnie plecy i wyczytałam ze jakis facet wlasnie miał bol plecow, myślał ze to zwykle przeciążenie aż w końcu zżółkł i okazało się ze ma raka 😮 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 godzin temu, alicja_z_krainy_czarów napisał:

@Teksas trochę przeraża mnie Twój kalendarz na ten przykład. Po co chodzisz na te wszystkie wizyty lekarskie, skoro Cię nie uspokajają i zawsze jest "coś jeszcze"? Czy chcesz tak bardzo wykryć sobie jakąś przypadłość? Jaki to ma sens? 

Przetłumacz to mojemu mózgowi mądralo. Po prostu czuję taką potrzebę i tyle. Ostatnio jak mi gastrolog po drugiej gastroskopii powiedział, że na razie nie dzieje się nic złego (miałem też kolonoskopię, niezliczone USG i badania krwi) i nie ma potrzeby umawiać następnej wizyty, to byłem trochę zdziwiony i chyba rozczarowany. Tak się u mnie objawia nerwica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zapisałam się na kontrolę węzłów do lekarza, który badał mnie w szpitalu. Termin miałam na początek czerwca. A tu dziś do mnie dzwonią, że zwolnił im się termin na jutro, i czy chce przyjść. Oczywiście, już dopatruje się w tym jakiegoś znaku, że skoro zadzwonili akurat do mnie to znak od losu i na pewno coś będzie nie tak. 

🙈🙈 Dlaczego ja mam taki chory mózg? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 godzin temu, zestresowana1990 napisał:

Ja wlasnie jade z mężem na mały urlop ale...tak sobie wkręciłam tego taka trzustki ze masakra. Najgorzej ze bola mnie plecy i wyczytałam ze jakis facet wlasnie miał bol plecow, myślał ze to zwykle przeciążenie aż w końcu zżółkł i okazało się ze ma raka 😮 

Pomysł, że przez te parę dni nie umrzesz, za to możesz wypocząć. Ja na wyjazdach stosowałam tę taktykę, chociaż wiadomo, różnie bywało. 

14 godzin temu, Teksas napisał:

Przetłumacz to mojemu mózgowi mądralo. Po prostu czuję taką potrzebę i tyle. Ostatnio jak mi gastrolog po drugiej gastroskopii powiedział, że na razie nie dzieje się nic złego (miałem też kolonoskopię, niezliczone USG i badania krwi) i nie ma potrzeby umawiać następnej wizyty, to byłem trochę zdziwiony i chyba rozczarowany. Tak się u mnie objawia nerwica.

Rozumiem, przecież mam nerwice. Złe mnie zrozumiałeś, nie znam Twojej sytuacji życiowej, ale może warto sobie np. spróbować odpuścić na miesiąc. Nie badać się wcale. Chodzi o to, że zarówno moje zachowanie, jak i Twoje to błędne koło hipochondryka. Z tego, co piszesz, po prostu te badania już przestały przynosić Ci ulgę, pomagać. A wyniki masz idealne 🙂 pewnie lepsze od moich, a mam 25 lat. 

Ja za to całkiem realnie obawiam się o zdrowie swojego ojca, ale w sumie to nie temat na ten wątek. No i on sobie trochę na to zapracował. 

Edytowane przez alicja_z_krainy_czarów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 godzin temu, Aniko napisał:

Idealne wyniki 😀

Nie są idealne bo monocyty za wysokie. I wiem dobrze co podpowiada dr gogle na ten temat. Ale to może być od stresu też przewlekłego i tym się pocieszam. Bardziej chodziło mi o to ze tydzień temu OB miałem 40 a teraz w normie. Dziwne. Na drugiej kartce jest jeszcze CRP o wartości 0,5 czyli też w normie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, alicja_z_krainy_czarów napisał:

Rozumiem, przecież mam nerwice. Złe mnie zrozumiałeś, nie znam Twojej sytuacji życiowej, ale może warto sobie np. spróbować odpuścić na miesiąc. Nie badać się wcale. Chodzi o to, że zarówno moje zachowanie, jak i Twoje to błędne koło hipochondryka. Z tego, co piszesz, po prostu te badania już przestały przynosić Ci ulgę, pomagać. A wyniki masz idealne 🙂 pewnie lepsze od moich, a mam 25 lat. 

Odpuścić? Nie da się. Kilka dni jest dobrze, a potem coś mnie gdzieś zakłuje i już idę na badanie. Odpuszczenie nie jest takie łatwe wiesz? Poza tym mam już terminy wizyt poumawiane, dwa TK też już są w kalendarzu więc nie można się tak wycofać od zaraz. Choć powiem Wam, że zwiększam stopniowo esci i jest jakby lepiej (nie zapeszając). Nie myślę już tak obsesyjnie i jakby wyluzowuję lekko. Ale to też może być chwilowa poprawa.

No i wyniki nie zawsze są idealne. Czasem coś tam się wykryje. A to Hashimoto, a to jakieś lekko podwyższone ciśnienie, a to za wysoki cholesterol itp. Na stałe teraz łykam euthyrox na tarczycę i jakąś niewielką dawkę leku na nadciśnienie. No i esci.

Co tu tak cicho dzisiaj?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej kochani :D ja juz wróciłam z urlopu...ogolnie wszystko było w porzadku chociaż absolutnie nic nie zmieniło się w toalecie tzn dalej bardzo dziwnie się załatwiam co bardzo mnie martwi 🤷🏻‍♀️ Do tego strasznie się rozchorowałam mam katar i kaszel ale generalnie było w porzadku. A co u Was? Co taka cisza? Mam nadzieje ze wszyscy czujecie się dobrze i stad ten brak postów 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja za to miałam ciężki weekend, wkrecilam sobie tego guza mózgu, a jeszcze wczoraj zaczęłam myślec, że mój mąż tez może coś mieć w głowie. Ostatnio mocno go w nocy bolała głowa. A wczoraj się przyznał, że mial przedwczoraj jakie lekkie zawroty głowy 

Zwariujeee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi