Skocz do zawartości
Nerwica.com

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

LINA

Rekomendowane odpowiedzi

nefretis u mnie jest różnie raz mam lepszy okres a raz gorszy. Rok temu miałam tempe bóle macicy i dolnego brzucha, jajników i częstomocz. Potrafiłam robić siku 15 razy dziennie. Wmawiam sobie czerniaka. Wszystkie pieprzyki nagle są dla mnie podejrzane. Moja mama ma 100 pieprzyków i ma to w dupie a ja analizuje każdy i 500 razy sprawdzam jak wygląda czerniak w necie.

O to mozemy sobie reke podać, na pkcie macicy miałam fioła, bolało, kuło, do tego krzyż, krocze; wyniki idealne, więc powoli przeszło. NIE od razu, zaznaczam. Jakieś 2-3 tyg.

Ja tez zrobiłam OB i CRP (kilka dni temu) i są baardzo niskie, to jedyne pocieszenie, bo pewnie jakiś proces nowotworowy lub Crohn byłby widoczny, to samo USG brzucha i mocz.

Tak cięzko uwierzyć , ze to nerwica, bo objawy nieprawdopodobne. Jak moze boleć żebro czy macica od nerwicy???;)

O doszło mi jeszcze częste sikanie i parcie na mocz. I co tu począć? I tak biorę Urosept tak O. Ale czy tak mozna? to ma sens, Pytanie bez odp.

Z tym czerniakiem tez rozumiem, kiedyś zdrapałam sobie pieprzyka, była krew, czarny strup, nie spałam kilka tyg. Naoglądałam się w necie ohydnych obrazków, łącznie z operacjami. Mój mąz ma 100 pieprzyków i ma to również w 4 literach:)

-- 26 lis 2014, 13:53 --

Krwiozercza_Mysz, wlasnie poruszyłaś ważny temat nad tym dawno sie zastanawiałam czy to nie jest wlasnie nerwica natręctw skoro ciągle myślimy o chorobach

Angie tez o tym myślałam ! Ale nie znalazłam odp. Nerwica natrectw kojarzy sie raczej z powtarzaniem czynnosci ale przecież to co my robimy to natręctwo!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krwiozercza_Mysz, ja też brałam Seronill ale odstawiłam wpierw miałam Escitil a później seronil w sumie to brałam 7 miesięcy. zostałam przy dorażnym leku.

a czerniaka "miałam" na wiosne, skończyło się wycięciem pieprzyka , który miałam od urodzenia:) i później byłam zbadać wszytskie pod dermoskoperm.

za nim go wyciełam poszłam do onkologa zapłaciłam 150 zł za wizyte na której powiedział mi ,że jest to znamię atypowe ale jak pracuje 30 lat to nigdy nie zrobiło się z tego nic groźnego.

potem wyciełam prywatnie i co? znamie wieobarwnikowe:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nefretis objawy są takie w nerwicy, że człowiek nie może uwierzyć.. Hmm co ja jeszcze miałam ?

-O tak bóle głowy przez 3 tyg gdzie ŻADEN proszek na to nie działał, uciski w głowie, mrówki na głowie, uczucie kasku i hełmu.

- Ssanie i kucie żołądka.

- Ból łopatek i pleców. Czasami się czułam jakbym na plecach miała 3 kg ziemniaków.

- Ból żył, mięśni i kości całego ciała.

- Kucie w rękach, nogach i mrowienie w kończynach. Nawet ból małych palców u stóp.

- Nerwobóle w klatce piersiowej

- Duszenie się

- Zgagę i palenie w przełyku.

Nie uwierzycie , ale miałam nawet nerwobóle w gardle i w węźle chłonnym szyji. Oczywiście usg tarczycy i szyji idealne.

Aktualnie mam mrówki na czole i nasadzie nosa. Trzęsienie rąk, pocenie rąk i stóp.

I tak... Wg mnie to jest nerwica natręctw + paniczny lęk przed śmiercią, chorobami.

Ja brałam już dużo leków : efectin, mozarin, asentre, xanax, paroxinor, welbutrin..

Teraz mam nawrót i lekarka zmieniła mi na seronil czyli prozac..

-- 26 lis 2014, 15:18 --

Mam też fobię na punkcie zdrowej żywności :) Znam każdy chemiczny składnik w żywności. Kupuję wszystko bio, szynkę bez konserwantów itd.. Codziennie muszą być warzywa .. Eh mówie wam czasami sama z siebie się śmieje:)

-- 26 lis 2014, 15:21 --

Aaa najlepsze są moje wyjazdy np na wakacje, ferie. Pierwsza myśl nie jest związana jakie fajne ciuchy zapakować tylko jakie LEKI wziąść!! Biorę 2 kosmetyczki leków zawsze.. !! Macie tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nefretis objawy są takie w nerwicy, że człowiek nie może uwierzyć.. Hmm co ja jeszcze miałam ?

Nie uwierzycie , ale miałam nawet nerwobóle w gardle i w węźle chłonnym szyji. Oczywiście usg tarczycy i szyji idealne.

Mam też fobię na punkcie zdrowej żywności :) Znam każdy chemiczny składnik w żywności. Kupuję wszystko bio, szynkę bez konserwantów itd.. Codziennie muszą być warzywa .. Eh mówie wam czasami sama z siebie się śmieje:)

?

Uwierzę, uwierzę, bo kłucia w gardle/przełyku miewam do dziś:)

Bóle zołądka tez mam po dziś dzień. Od października zeszłego roku, były bardzo silne (bałam się raka żołądka, stąd moja gastroskopia za tydzień) bo zoładek pobolewa nadal ale rzadziej, do tego mdłości, kłucia, skurcze nawet w nocy.

mam teraz etap jelit i poniekąd czegoś co znajduje się w prawym górnym kwadrancie brzucha. Objawów neurologicznych miałam mnóstwo! Wszystko. I to nie były epizody po 2-3 tygodnie tylko miesiącami. Drętwienia, zawroty, stawy, szczękoscisk (do dziś)

derealizacje, węzły chłonne... milion rzeczy ale ta którą mam obecnie wydaje mi sie najstraszniejsza. Zawsze tak jest. Wszystko co jest "teraz" jest najgorsze.

Mam bzika na punkcie zywnosci i zywienia, znam składy wszystkiego, nie umiem czerpać luzu i przyjemnosci z jedzenia, nie umiem jeść fastfoodów bo mam wyrzuty, po alkoholu też. Kupuję wszystko w sklepie BIO, jeżdze na targ po warzywa od dziada, nie pije kawy, unikam leków, wpieprzam dziwactwa, mam apteczkę zielarską jak stara babcia:D To tak pokrótce więc Cię rozumiem!!!

Nie ja leków nie wożę, bo ich unikam (szkoda wątroby, chemia itp) no więc się męczę. No fakt mam w domu w razie W. całą apteczkę.

Ale to co Ty robisz nie wydaje mi sie dziwne:)

Lęk przed śmiercią i chorobą to moja zmora codzienna. Kilka lat temu brałam Bioxetin (1,5r) to taki prozac. Byłam super. Ale lekarz mój nie chciał mi więcej dać bo wymagałam tylko terapii więc sie obraziłam i nie łazę do psychiatry. ALe coraz bardziej mysle by zacząć :uklon:

-- 26 lis 2014, 14:48 --

A i co ważne! Super sie odżywiam (jestem na diecie bezglut. i beznabiał), wszystko BIO i co? Nic. Mam problemy z brzuchem. Bóle, biegunki. Czyli wszystko na nic? :( czasem zazdroszczę "normalnym" ludziom, żrą świnstwa, chleją piwsko, palą i są szczęsliwi a ja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wysiadam... oprócz nawrotu kaszlu, który pogorszył się od wczoraj, zmaltretowanych przez dotyk węzłów chłonnych, zaczęło kłuć mnie pod żebrami... w nocy na dole pod lewymi, teraz na środku po lewej stronie, no i po prawej. Najchętniej poszlabym na USG szyi i RTG klatki piersiowej, ale wstyd iść mi do lekarza, bo ostatnio odwalałam jazdy z kolanem, i prawie na pewno wiem, że świruję, ale niepokoi mnie to niedoleczone gardło; bolało mnie pod koniec września, na wakacjach pobolewało rano, potem dostałam zapalenia gardła, lekarz osłuchał mnie, zbadał gardło, dał antybiotyk. Kaszlałam 2-3 tygodnie, od 10 listopada znowu pokasłuję... bardzo się boję :(( w ciągu ostatniego miesiąca miałam już raka piersi i raka kości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wysiadam... oprócz nawrotu kaszlu, który pogorszył się od wczoraj, zmaltretowanych przez dotyk węzłów chłonnych, zaczęło kłuć mnie pod żebrami... w nocy na dole pod lewymi, teraz na środku po lewej stronie, no i po prawej..

Myślę, ze żebra to przepona, mięśnie, może od kaszlu? Może nerwobóle międzyżebrowe? Wiesz, teraz taka aura, ze wszyscy kaszlą...i to przewlekle, np. moja mama pokasłuje zawsze od listopada do samej wiosny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sinister, co to za terminy? Chyba ich gnie.

Mi sie wydaje ze mam jakas nerwice natręctw macie czasem tak ze pomyślicie ze jak cos zrobicie to cos się stanie? Na przykład: Jak dziś bede sie kochać z mężem to okaże sie ze mam raka. To tylko takie głupi przykład

Nie no cala rodzina ma mnie dość;( a ja myślę ze tym razem to guz;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem co to

ja mam jeszcze cos takiego:

jadę w jakies miejsce i myslę sobie "ostatni raz juz tu jestem"

własnie podobnie jak moja córka cos powie to oznacza dla mnie cos tam. Jak usłyszę karetkę podczas nieobecnosci męza tzn. ze bedzie miał wypadek Takie jakies durne urojone znaki

Psychoza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tfu tfu od wczoraj czuję się super :uklon: Nic mnie nie boli, zero lęków i nawet humor dopisuje :yeah: Ciekawe jak długo, do jutra?, a może na weekend znowu mnie złapie? :zonk:

Dziewczyny przechodziłam kilka razy te bóle i mijały, nie macie raka !!!!!!!!!!!

sinister, mnie to na tarczycę nie wygląda, masz jeszcze jakies objawy tarczycowe poza poceniem?

Zrób prywatnie tsh z tego co pamiętam nie jest drogie

Krwiozercza_Mysz, witaj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tfu tfu od wczoraj czuję się super :uklon: Nic mnie nie boli, zero lęków i nawet humor dopisuje :yeah: Ciekawe jak długo, do jutra?, a może na weekend znowu mnie złapie? :zonk:

Dziewczyny przechodziłam kilka razy te bóle i mijały, nie macie raka !!!!!!!!!!!

sinister, mnie to na tarczycę nie wygląda, masz jeszcze jakies objawy tarczycowe poza poceniem?

Zrób prywatnie tsh z tego co pamiętam nie jest drogie

Krwiozercza_Mysz, witaj :)

Bardzo źle znoszę ciepło, czy to posiłek, czy kąpiel czy upał, wręcz od razu telepie mi serce i muszę się położuć. Mam zimne kończyny bardzo, łuszczy mi się skróra na głowie, w kącikach nosa, brwiach jestem ciągle głodny, a dużo jem i ważę 55 kg przy wzroście 175. Jestem potwornie blady i mam tkliwą skórę. Miałem nieco niepokojące wyniki bo blisko do granicy w tarczycy, dlatego psychiatra nawet powiedział, że warto sprawdzić, takie objawy są typowo tarczycowe, a przy nerwicy to się nasila. Na tarczyce skierowanie mam od lekarki, ale nie zrobilem wiec ide po kolejne bo gdzies zawieruszylem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

angie1989 nie nie mysle o tym takie objawy przychodza nagle, przy goracym posilku itp.

Podsumowanie testu

Rozwiąż test jeszcze raz!

punkty

1. Objawy, które odczuwasz 17

2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś 0

3. Historia zdrowotna Twojej rodziny 5

4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie) 11

Twój wynik: 33

prawdopodobnie masz niedoczynność tarczycy; powinieneś otrzymać terapię substytucyjną hormonem tarczycy, nawet, jeśli wyniki badań będą w normie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sinister, zrób te wyniki i będzie wszystko wiadomo. Tym bardziej że rzeczywiście tarczyca to nie groźna choroba i nie powinna wzbudzać twojego lęku. Moja siostrzenica 12 lat ma chora tarczyce, bierze leki odwiedza raz na pół roku endokrynologa i żyje super jak każde dziecko :)

Ja to bym ci nawet życzyła żeby to była tarczyca nie nerwica ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi