Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy to są objawy nerwicy?-WĄTEK ZBIORCZY

mysia

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc. Ostatnio to co sie dzieje to masakra. Bolala mnie glowa przez 3 tygodnie, ale przestała. Co jakis czas mam straszne problemy z pamiecia i koncentracja, zapominam slow i myla mi sie imiona. Strasznie sie nakrecam ze to rak, zyje z tym juz pare miesiecy. To stalo sie nagle jak siedzialam przy biurku i nagle zlapalo mnie odrealnienie pierwszy raz w zyciu, zrobilo mi sie duszno i bylam cala blada, balam sie ze umieram. W ogole to balam sie ze zrobie sobie cos wbrew wlasnej woli jak otworzylam balkon, zeby sie przewietrzyc. Przyszlam do pokoju do mamy mowiac jej, ze umieram i sie boje, nigdy wiecej. Przez te kilka miesiecy sobie radzilam i jakos idzie (nie idzie, panikuje codziennie i stres meczy mnie od tamtego czasu prawie dzien w dzien:)), ale ostatnio znowu cos mnie bierze i cisnie mnie w glowie, brzuch mnie boli masakrycznie, a do tego czasem odczuwam zapachy z nikad - raz herbata, czasem spalenizna, mleko truskawkowe i ja juz sama nie wiem czy sobie to wmawiam czy serio je odczuwam. Ostatnio tez bez powodu jak leze, stoje to strasznie wali mi serce, totalnie bez powodu, czasem mam wrazenie, ze nierowno. Pare miesięcy temu tez dopadla mnie jakas alergia (?) I codziennie rano i w nocy jak sie budze meczy mnie katar, wiec myslalam, ze to od tego, ale nadal sie nakrecam. Kreci mi sie w glowie ostatnio caly czas. Pamietam jak przy pierwszym ataku niby slabo czulam czyjs dotyk i macalam sobie twarz i rece caly czas. Piszczy w uszach, jakies blyski w oczach ciagle, masakra. Czy takie objawy sa normalne? Robie wszystko zeby nie oszalec, mam dopiero 15 lat i tak sie boje ze czasem nie moge wyjsc z lozka. Wolny termin do neurologa jest dopiero w listopadzie, a tyle sie naczytalam o rakach, ze chyba nie dozyje. Ale z drugiej strony ostatnio zaczelam chodzic na silownie i magicznie mi przechodzi jak jestem zajeta, skoro nie mam z tym problemu to chyba nie jestem chora? Czy jestem? Sama nie wiem. Wiem, ze nikt mnie tu nie zdiagnozuje, ale chce sie dowiedziec czy nerwica moze dawac takie objawy, szczegolnie z tymi zapachami, bo ja juz sama nie wiem co sobie wmawiam. Te objawy, ktore czytam to mam, masakra jakas. Poratuje ktos?:(

Edytowane przez rikq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, rikq napisał(a):

Czesc. Ostatnio to co sie dzieje to masakra. Bolala mnie glowa przez 3 tygodnie, ale przestała. Co jakis czas mam straszne problemy z pamiecia i koncentracja, zapominam slow i myla mi sie imiona. Strasznie sie nakrecam ze to rak, zyje z tym juz pare miesiecy. To stalo sie nagle jak siedzialam przy biurku i nagle zlapalo mnie odrealnienie pierwszy raz w zyciu, zrobilo mi sie duszno i bylam cala blada, balam sie ze umieram. W ogole to balam sie ze zrobie sobie cos wbrew wlasnej woli jak otworzylam balkon, zeby sie przewietrzyc. Przyszlam do pokoju do mamy mowiac jej, ze umieram i sie boje, nigdy wiecej. Przez te kilka miesiecy sobie radzilam i jakos idzie (nie idzie, panikuje codziennie i stres meczy mnie od tamtego czasu prawie dzien w dzien:)), ale ostatnio znowu cos mnie bierze i cisnie mnie w glowie, brzuch mnie boli masakrycznie, a do tego czasem odczuwam zapachy z nikad - raz herbata, czasem spalenizna, mleko truskawkowe i ja juz sama nie wiem czy sobie to wmawiam czy serio je odczuwam. Ostatnio tez bez powodu jak leze, stoje to strasznie wali mi serce, totalnie bez powodu, czasem mam wrazenie, ze nierowno. Pare miesięcy temu tez dopadla mnie jakas alergia (?) I codziennie rano i w nocy jak sie budze meczy mnie katar, wiec myslalam, ze to od tego, ale nadal sie nakrecam. Kreci mi sie w glowie ostatnio caly czas. Pamietam jak przy pierwszym ataku niby slabo czulam czyjs dotyk i macalam sobie twarz i rece caly czas. Piszczy w uszach, jakies blyski w oczach ciagle, masakra. Czy takie objawy sa normalne? Robie wszystko zeby nie oszalec, mam dopiero 15 lat i tak sie boje ze czasem nie moge wyjsc z lozka. Wolny termin do neurologa jest dopiero w listopadzie, a tyle sie naczytalam o rakach, ze chyba nie dozyje. Ale z drugiej strony ostatnio zaczelam chodzic na silownie i magicznie mi przechodzi jak jestem zajeta, skoro nie mam z tym problemu to chyba nie jestem chora? Czy jestem? Sama nie wiem. Wiem, ze nikt mnie tu nie zdiagnozuje, ale chce sie dowiedziec czy nerwica moze dawac takie objawy, szczegolnie z tymi zapachami, bo ja juz sama nie wiem co sobie wmawiam. Te objawy, ktore czytam to mam, masakra jakas. Poratuje ktos?:(

Wskazane przez Panią objawy skonsultował bym z lekarzem psychiatrą. Dużo zależy czy te "omamy" których Pani doświadcza są rzeczywiście doświadczane przez Panią czy to tylko nasilenie lęku robi coś takiego. Wygląda to na nerwicę, ale najlepiej by ocenił to lekarz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 19.01.2024 o 06:51, Vizyo napisał(a):

Wskazane przez Panią objawy skonsultował bym z lekarzem psychiatrą. Dużo zależy czy te "omamy" których Pani doświadcza są rzeczywiście doświadczane przez Panią czy to tylko nasilenie lęku robi coś takiego. Wygląda to na nerwicę, ale najlepiej by ocenił to lekarz.

Dzisiaj byłam trochę zajęta i w ogóle nie zauważyłam żadnych "omamów", natretnych mysli i innych objawow, nawet somatycznych. Tak, jakby na dzisiaj wszystko zniknelo. Na wieczór znowu myśli wróciły plus "omamy". Nie doswiadczam ich wszedzie, zdarza sie to tylko w moim pokoju): mysle ze moze mi sie wydawac, to jest straszne ze chwila wolnego wystarczy aby caly stres i wszystko inne wrocilo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 20.01.2024 o 22:14, rikq napisał(a):

Dzisiaj byłam trochę zajęta i w ogóle nie zauważyłam żadnych "omamów", natretnych mysli i innych objawow, nawet somatycznych. Tak, jakby na dzisiaj wszystko zniknelo. Na wieczór znowu myśli wróciły plus "omamy". Nie doswiadczam ich wszedzie, zdarza sie to tylko w moim pokoju): mysle ze moze mi sie wydawac, to jest straszne ze chwila wolnego wystarczy aby caly stres i wszystko inne wrocilo

Tak działa nerwica jeżeli w czasie zajęcia myśli czymś innym następuje zanik objawów. Nie wskazuje to na nic groźnego tylko na zwykłe objawy nerwicy. Ale zalecał bym skonsultowanie się z lekarzem gdyż on będzie wiedział najlepiej co Pani dolega.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, 

od kilku tygodni odczuwam bóle w klatce piersiowej z prawej i lewej strony na zmianę nigdy razem.  Ból pojawia się od rana i jest ze mną przez cały dzień z przerwami. Bóle potrafią przechodzić z klatki w rękę aż do palców, czasami się zdarza ze bóle odczuwam również w mostku. Sa dni ze dodatkowo odczuwam bóle w szczęce. Zrobiłem ekg, echo, holter 48h i wszystko w normie. Czy są to objawy nerwicy czy szukać dalej rozwiązania u lekarzy? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to możliwe, że po fluoksetynie cały czas odczuwam lęk uogólniony, który objawia się tylko psychicznie? Tzn. nie mam większości objawów fizycznych obserwowanych przy nerwicy: nie pocę się, nie mam duszności, puls i ciśnienie w dolnych granicach normy, nie mam suchości w ustach, mocnego drżenia kończyn. Wszystko to było przy wchodzeniu na lek, a więc standard później ustało i już niestety nie wróciło, a powinno (nie było remisji, cały czas jest depresja i GAD). Istnieje tylko lęk psychiczny? W sytuacjach stresowych powinny się pojawiać te wszystkie reakcje organizmu, a ja tego nie obserwuję, to jest dopiero anomalia. Mogę być przelękniony i zdenerwowany, a organizm nie będzie na to reagował somatycznie? Zasypiam bez problemu, natomiast wybudzam się codziennie 4-5 rano i po prostu czuję ten lęk, brak radości, zainteresowań. Co zrobiła mi fluoksetyna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej, chcialam Was zapytac (szczegolnie osob z lekiem napadowym i agorafobia) czy macie tak, ze jak macie isc np do sklepu to juz czujecie, ze Wasze nogi sa takie jakby miekkie? slabe?

pozniej gdy wchodze do sklepu odrazu czuje jak spinaja mi sie miesnie w nogach i ciezko jest stawiac kroki, bo nogi robia sie mega sztywne, najgorzej jest jak stane w miejscu- przy jakichs polkach, albo w kolejce do kasy- czuje jak nogi zaczynaja mi sie mega trzasc i jak serce lomocze. mam ochote uciec. mialam robiony holter 2x i nie wykryto nic oprocz tachykardii zatokowej, mam tez duzy niedobor ferrytyny.

Zastanawiam sie czy to moze byc cos innego czy jednak nerwica? Czy ludzie, ktorzy maja agorafobie tez czuja sie gorzej przy staniu w miejscu?  nawet na wakacjach przy zwiedzaniu miasta isc moglam, ale gdy trzeba bylo gdzies stanac nawet do zdjecia to odrazu roztrzesienie.

czasem az kucam gdzies zeby chwile dojsc do siebie i uspokoic to serce.

mam wrazenie, ze gdybym byla w pozycji siedzacej w sklepie to nie mialabym takiego leku, bo czulabym ze sie nie wywroce... nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi. ma ktos z Was moze podobnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Wam, ja dopiero jestem na początku mojej drogi. Za miesiąc mam wizytę u psychiatry a sierpniu pierwsza wizyta u psychologa. Żyje w ogromnym lęku i smutku, mam same negatywne myśli i bardzo schematyczne myślenie. Zaczęłam  brać polpranolol i czuję się po nim przytępiona, to normalne? Narazie 10 mg. Polecacie jakiś wątek bardziej psychologiczny na tym forum? Mam problemy z relacjami z ludźmi, myślę że cierpię dodatkowo na fobie społeczną i mam zerowe poczucie własnej wartości. Bardzo izoluje się od innych i traktuje wszystkich jak wrogów. Najgorzej jest w pracy bo czuje się głupia i beznadziejna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Beznadziejnamonia napisał(a):

Cześć Wam, ja dopiero jestem na początku mojej drogi. Za miesiąc mam wizytę u psychiatry a sierpniu pierwsza wizyta u psychologa. Żyje w ogromnym lęku i smutku, mam same negatywne myśli i bardzo schematyczne myślenie. Zaczęłam  brać polpranolol i czuję się po nim przytępiona, to normalne? Narazie 10 mg. Polecacie jakiś wątek bardziej psychologiczny na tym forum? Mam problemy z relacjami z ludźmi, myślę że cierpię dodatkowo na fobie społeczną i mam zerowe poczucie własnej wartości. Bardzo izoluje się od innych i traktuje wszystkich jak wrogów. Najgorzej jest w pracy bo czuje się głupia i beznadziejna

Na początku możesz mieć różne jazdy. Ogólnie leki na nerwicę nas wyciszają 😏 

Jeśli chcesz to pisz na priv, nie zawsze jestem ale jak coś to mogę porozmawiać tak po prostu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jestem na 4 dniu wchodzenia na lek Betesda w kroplach, aktualnie 2 krople dziennie. Nawrót nerwicy lękowej. Moje pytanie brzmi, jak radzić sobie podczas pracy fizycznej na upale gdy mi skacze tętno w spoczynku po 110/120, kołatanie serca i cały czas takie jest. Wiem że to objaw nerwicy, ale nie potrafię w upale tego ogarnąć, owszem gdy wezmę afobam pół tabletki 0.25mg to jest spokój na 4 godziny i nie ma tego lecz jak wiemy afobam uzależnia i przez te 3 tygodnie zanim zacznie działać Betesda jakoś funkcjonować w pracy muszę. Ktoś ma jakiś pomysł ? A z kolei uprzeć się i pracować z tętnem 110-200 cały dzień to nie będzie dobre dla zdrowia 

Edytowane przez Sayen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

49 minut temu, Sayen napisał(a):

Witam, jestem na 4 dniu wchodzenia na lek Betesda w kroplach, aktualnie 2 krople dziennie. Nawrót nerwicy lękowej. Moje pytanie brzmi, jak radzić sobie podczas pracy fizycznej na upale gdy mi skacze tętno w spoczynku po 110/120, kołatanie serca i cały czas takie jest. Wiem że to objaw nerwicy, ale nie potrafię w upale tego ogarnąć, owszem gdy wezmę afobam pół tabletki 0.25mg to jest spokój na 4 godziny i nie ma tego lecz jak wiemy afobam uzależnia i przez te 3 tygodnie zanim zacznie działać Betesda jakoś funkcjonować w pracy muszę. Ktoś ma jakiś pomysł ? A z kolei uprzeć się i pracować z tętnem 110-200 cały dzień to nie będzie dobre dla zdrowia 

A pijesz odpowiednią ilość wody? Pilnuj tego bo z samego picia niewystarczającej ilości wody puls wzrasta, od gorąca tez. To całkiem normalne. Staraj się tym nie nakrecac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, bratu dość często zdarzają się zawroty w głowie połączone z wymiotami. Według mnie zdarza się to pod wpływem silnych emocji/stresu. Sytuacje, w których mu to się zdarzyło:

1. Lekcje wf - brat wręcz nienawidzi tych lekcji, podczas lekcji boi się, że dostanie piłką w głowę i często po lekcji nauczycielka dzwoniła, że źle się czuje, teraz kończy podstawówkę i wręcz błaga mamę, aby załatwiła zwolnienie z wf w nowej szkole

2. Podczas zabawy z kolegami, głównie jak się zmęczy, jest cały czerwony na twarzy i ma spocone włosy

3. Na urodzinach kolegi - tutaj doszły drgawki

Ale już np. nie zdarzyło mu się to podczas zawodów szachowych, a to też w pewnym stopniu może być sytuacja stresowa. Niedługo ma wizytę u psychologa, bo wszystkie wyniki wykluczyły istnienie jakichś chorób neurologicznych. Ma to praktycznie od zawsze. Czy ktoś ma podobne objawy? Może być to nerwica lub jakieś napady paniki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błagam ludzie pomocy.. Już nie mogę z tym wytrzymać... Ciągle czuje bicie swojego serca... Doprowadza mnie to do to szaleństwa... Rozważam najgorsze... Co mam zrobić...? Non stop czuje jak bije mi serce pulsuje we mnie... Oszaleje... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 10.07.2024 o 19:56, LukasKrk napisał(a):

Błagam ludzie pomocy.. Już nie mogę z tym wytrzymać... Ciągle czuje bicie swojego serca... Doprowadza mnie to do to szaleństwa... Rozważam najgorsze... Co mam zrobić...? Non stop czuje jak bije mi serce pulsuje we mnie... Oszaleje... 

cześć, może masz tachykardie, czyli zbyt szybke bicie serca. Zmierz sobie puls z jaka szybkoscia bije serce w stanie spoczynku. 

A jesli puls masz dobry czyli od 60-90 uderzen na minute no to sobie coś wkreciłeś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wskazówkę dla wszystkich, którzy wchodzą na ten wątek w poszukiwaniu odwiecznej odpowiedzi

"Czy mam nerwicę"

- Tak, masz nerwicę. A wiesz czemu? Bo człowiek zdrowy się nad tym nie zastanawia, bo nie przejawia takich objawów jak ruminację

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.Mam 35 lat i od początku roku zmagam się z "zaburzeniem lękowym" tak to określił lekarz psychiatra.

U mnie objawia się to wybudzaniem w nocy, zazwyczaj pomiędzy 1 a 3 budzę się i do rana już nie śpię.

Czasami mam napady lęku ale wynika on z obawy o kolejną nieprzespaną noc.

Byłem chwilę na Kertel ale został mi zmieniony na Chlorptothixen 15 mg przed snem i Sertagen z rana .

Ogólnie mam fobie społeczną ,nie przepadam za towarzystwem i bardzo obawiam się o moje zdrowie (hipochondria?)

Czy jest ktoś z podobnymi objawami ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, Snaut napisał(a):

Siemka

Pytanie do tych, których objawem jest pieczenie pleców i/lub klatki. Jakbyście określili to uczucie? Pojawia się u was samoistnie czy np. podczas dotykania lub opierania się czy leżenia (uciskania)? 

Nie wiem co dokładnie masz na myśli, ale ja mam zarówno piekące bóle w klatce (takie a la zawał serca), jak i przeczulicę skóry. Moja córka też tak ma. Zwykle podczas infekcji wirusowych pojawia się przeczulica skóry, najbardziej chyba na rękach/ramionach, dotyk pali i skóra piecze. To odczucie takie powierzchniowe, na skórze. Jeśli pali mnie w klatce piersiowej to tak jakby w środku w ciele, nie na skórze. U mnie powodem jest „neuroatypowość” (AuDHD), ale jest to silnie powiązane z nerwicą, w tym sensie że jedno drugie nakręca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi