Skocz do zawartości
Nerwica.com

TRAZODON (Azoneurax, Trazodone Neuraxpharm, Trittico CR/XR)

jowita

Czy trazodon pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

233 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy trazodon pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      146
    • Nie
      68
    • Zaszkodził
      31

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, warning napisał(a):

@acherontia styx gdzie (w jakim sytemie) widzisz dostępność tego leku w dawce 50 mg w PL? Szybki search w ktomalek i gdziepolek daje 0 wyników w całej PL.

Wczoraj zarówno ktomalek jak i gdziepolek pokazywało, że w Aleksandrowie Kujawskim jest dostępne 1 opakowanie, ale teraz patrzę, że już nie ma, czyli pewnie się sprzedało.

7 godzin temu, warning napisał(a):

Czy jest coś, co u Was wywoływało sen równie skutecznie co trazodon, ale miało krótszy czas działania i nie powodowało porannego otępienia, o którym pisał też @marcinzen? (poza Z-drugs)

Na mnie nic innego nie działało w ogóle nasennie praktycznie, ani zetki ani inne leki (albo działało max. 2 tygodnie). Możesz spróbować zwiększyć dawkę trazodonu, wtedy to działanie sedujące nie jest już tak wyraźne, ale to już lekarz musi zdecydować lub spróbować przejść na wersję CR. Ja tylko taką brałam i rano wstawało się może ciężko, ale to zmulenie szybko mijało (w ciągu 1-2h max), a nie sypiałam przy tym nie wiadomo ile godzin, bo przeważnie 5-6h.

Inna kwestia, też znacząca, na którą uwagę zwrócił mi lekarz w poradni leczenia zaburzeń snu to inne leki, które bierzesz a także pory w jakich się je bierze (a niestety 99% zwykłych psychiatrów zaleca leki nasenne z dawkowaniem z tyłka 🤡). Mnie lekarz z ciężkiej bezsenności wyleczył bez leków praktycznie, tylko w pierwszym okresie brałam leki nasenne i to nie 1-2h przed pójściem spać, a 5h przed.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Choruje na bezsenność i kilka miesięcy temu dostałem receptę na trittico. Trazodon krótki nie był wówczas dostępny.

W walce z bezsennością stosuje terapię CBT-I jednak na ten moment przez wiele miesięcy nie jest ona wystarczająca. Mam problem z zaśnięciem po przebudzeniu po 4-4,5 h snu.

Przed wdrożeniem terapii przez kilka lat stosowałem ketrel ale dopiero po rozpoczęciu terapii zacząłem go odstawiać. Wówczas zdałem sobie sprawe jak mocno mnie on zamula. Nie chodzi o samą senność w dzień ale taka niechęć do robienia czegokolwiek. Umysł po 6.5 h snu na ketrelu mam dużo mniej trzeźwy niż po 4 h snu bez niego.  Nawet w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego ciężko wejść na obroty na tym leku, dopiero jak w ciągu dnia stężenie we krwi spada przychodzi możliwość szybszej jazdy na rowerze i wejścia na obroty. Takie skutki mam nawet przy niskiej dawce - 6mg 1/4 tabletki. A sam umysł jest zahamowany, zamulony przez 17 godzin. 

Czy trittico lub sam trazodon też tak zamula umysł ?

Obawy przed tym stanem wstrzymują mnie od brania tego leku. 

Ponad to, tym razem zapisała mi go Psychiatra od bezsenności w dawce 50-75mg, ale w przeszłości już lekarz rodzinny zapisał mi go w dawce 25mg.

Miałem po tym leku kompletnie zatkany nos, uniemożliwiało to spanie. Jednak kiedy stosowałem krople na obrzęk i ten odzyskiwał drożność, to na tym leku budziłem się po godzinie snu, gdzie bez leków sypiam ponad 4. Wówczas brałem w nocy ketrel żeby zasnąć. Psychiatra powiedziała, że lekarz rodzinny zalecił zbyt niska dawkę. 

Jakie macie doświadczenia z wybudzaniem przy poszczególnych dawkach? Pogłębiał bezsenność w zbyt niskiej dawce? Czy obrzęk nosa mija po kilku tyg?  Zanim wzialbym trittico załatwić lepiej trazodon bez ogona? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 12.06.2024 o 08:51, acherontia styx napisał(a):

Wczoraj zarówno ktomalek jak i gdziepolek pokazywało, że w Aleksandrowie Kujawskim jest dostępne 1 opakowanie, ale teraz patrzę, że już nie ma, czyli pewnie się sprzedało.

Na mnie nic innego nie działało w ogóle nasennie praktycznie, ani zetki ani inne leki (albo działało max. 2 tygodnie). Możesz spróbować zwiększyć dawkę trazodonu, wtedy to działanie sedujące nie jest już tak wyraźne, ale to już lekarz musi zdecydować lub spróbować przejść na wersję CR. Ja tylko taką brałam i rano wstawało się może ciężko, ale to zmulenie szybko mijało (w ciągu 1-2h max), a nie sypiałam przy tym nie wiadomo ile godzin, bo przeważnie 5-6h.

Inna kwestia, też znacząca, na którą uwagę zwrócił mi lekarz w poradni leczenia zaburzeń snu to inne leki, które bierzesz a także pory w jakich się je bierze (a niestety 99% zwykłych psychiatrów zaleca leki nasenne z dawkowaniem z tyłka 🤡). Mnie lekarz z ciężkiej bezsenności wyleczył bez leków praktycznie, tylko w pierwszym okresie brałam leki nasenne i to nie 1-2h przed pójściem spać, a 5h przed.

A jak się objawiała Twoja bezsenność? Problem z zasypianiem wieczorem czy utrzymaniem snu w nocy? Po ile sypialas? Ile miesięcy lub lat to trwało? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Kocz13 napisał(a):

A jak się objawiała Twoja bezsenność? Problem z zasypianiem wieczorem czy utrzymaniem snu w nocy? Po ile sypialas? Ile miesięcy lub lat to trwało? 

Problemy z zaśnięciem. Potrafiłam nie spać ani minuty przez 3 doby z rzędu, albo sypiałam po 3-4h. Trwało to bardzo długo, bo ok. 2 lat. Leki na mnie albo nie działały w ogóle albo działały kilka dni i przestawały. Jedyne co względnie na mnie działało, to alprazolam, który nie jest lekiem nasennym i na pewno nie jest dobrym pomysłem do brania na co dzień, nie wiadomo jak długo. W ostatnim okresie przed wizytą u prof. Wichniaka moja lekarka już co prawda odpuściła i stwierdziła, że mam brać ten Xanax skoro działa, ale też przyspieszyła mi wizytę u niego, żebym nie czekała nie wiadomo jak długo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 17.08.2024 o 09:42, acherontia styx napisał(a):

Problemy z zaśnięciem. Potrafiłam nie spać ani minuty przez 3 doby z rzędu, albo sypiałam po 3-4h. Trwało to bardzo długo, bo ok. 2 lat. Leki na mnie albo nie działały w ogóle albo działały kilka dni i przestawały. Jedyne co względnie na mnie działało, to alprazolam, który nie jest lekiem nasennym i na pewno nie jest dobrym pomysłem do brania na co dzień, nie wiadomo jak długo. W ostatnim okresie przed wizytą u prof. Wichniaka moja lekarka już co prawda odpuściła i stwierdziła, że mam brać ten Xanax skoro działa, ale też przyspieszyła mi wizytę u niego, żebym nie czekała nie wiadomo jak długo.

Ok.

A próbowałaś terapię CBT-I?

Ja z kolei mam problem z przespaniem odpowiedniej ilości godzin. Obudzę się po 4-4.5 h snu i koniec spania. I tak codziennie. Mam trittico do wdrożenia w dawce 50-75mg ale jak już kiedyś miałem podejście z dawką 25mg, to raz, że zatykał mi nos gorzej niż kwetiapina, chyba całkowicie nie szło oddychać, dwa, powodował pobudkę po 1-2 h snu, zamiast po 4-4.5 kiedy leków nie brałem, czyli jakby pogłębiał problem bezsenności. Teraz miałem spróbować w wyższej dawce ale się boje tych uboków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 28.08.2024 o 06:35, Dominik999 napisał(a):

Od jakiej dawki trazodone dziala przeciwlękowo I przeciwdepresyjne?

Chyba od 150 mg,

A czy ktoś z was bierze ten lek jako dodatek do SSRI jako dodatek na spanie. 50 mg starczyłoby na sen? Mój lekarz twierdzi, że 100 mg byłoby odpowiednie, ale nie chcę aż tyle bo biorę Sertralinę 100 mg i nie chcę aż tak mocno wpływać na serotoninę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 23.08.2024 o 16:22, acherontia styx napisał(a):

Nie, ponieważ u mnie nie w nawykach i higienie snu był problem i lekarz stwierdził, że nie potrzebuję. Inna sprawa, że ja akurat nie jestem fanką poznawczo-behawioralnej.

A możesz napisać coś więcej jak wyglądała u Ciebie terapia bezsenności i co ostatecznie zadziałało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, dobi_cz napisał(a):

A możesz napisać coś więcej jak wyglądała u Ciebie terapia bezsenności i co ostatecznie zadziałało?

Ja miałam ściśle określone przez lekarza zasady postępowania dostosowane do przyczyny: spanie nie więcej niż 6h na dobę (wliczając w to czas zasypiania i pobudki) i masę innych, plus wspomagająco melatonina. Oczywiście uregulowanie snu nie trwało tydzień, tylko koło 6-8 miesięcy co lekarz mi od razu zapowiedział.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 2.09.2024 o 19:26, acherontia styx napisał(a):
W dniu 2.09.2024 o 18:55, mio85 napisał(a):

A czy ktoś z was bierze ten lek jako dodatek do SSRI jako dodatek na spanie.

Ja biorę.

Czy 50mg wystarczy to kwestia indywidualna, jednym wystarcza

Pytanie do Ciebie Acherontia Styx…

Do jakiego ssri bierzesz trittico? 
Mi lekarz dołączył trittico do Paroksetyny 40mg. 
Pregabaliny 375mg 

Pramolan 100mg

Paroksetynę biorę od 4 miesięcy.

Pregabaliną dołączoną została przy odstawce benzo (3 miesiące bez)
Pramolan i trittico pomocniczo przy zwalczaniu stanów lękowych i nerwicy od wczoraj. 
teoche obawiam się tego zestawienia a najbardziej trazodonu w połączeniu w z proksetyną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, MiśMały napisał(a):

Czy trytyko 300mg xr nadaje się do leczenia depresji i nerwicy solo?

Podobno można, choć psychiatrzy raczej traktują Trittico jako lek dodatkowy (nawet w dawkach 150-300mg), taki o słabszym działaniu niż te bardziej klasyczne antydepresanty jak np. SSRI/SNRI. Podobnie jest z mianseryną i mirtazapiną. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich na forum 🙂

jestem tu nowy ale stary stażem w stosowaniu wszelkich antydepresantów,  przeleciałem z grubsza temat Triticco i sam nie wiem jak zagłosować czy pomogło czy nie bo to się u mnie zmieniało z czasem, na początku pomogło bo całe życie walczę z bezsennością ale szczęście nie może trawać wiecznie i po ~1,5 roku przestało działać, zero pomocy przy zasypianiu, odstawilem na wiele lat, zapomniałem.

Ponieważ po raz kolejny młoda psychiatra odmówiła mi recki na Stilnox czy Xanax a trafiło mi sie Trittico od koleżki który to dostał sam nie wiem na co ale stwierdził że on sie chemią truł nie bedzie i mi oddał, pomyślałem może po 10 latach znikła tolerancja i znowu mi pomoże..

Pomogło ale tylko zasnąć na 5 godzin bo bladym świtem zerwałem się pełen energii i nijak nie mogłem ponownie zasnąć.

Wróciłem wiec do  Ketrelu (kwetiapina) którego nie lubię i ograniczam ale pozwala się mocno zamulić.

Ponieważ wyczytałem że Triticco ma też działanie przeciwlękowe (czego też potrzebuję) zarzuciłem dzisiaj Triticco ponownie tym razem rano i pięknie mnie wytłumiło,  do czasu bo około godz 17 dostałem mini bad tripu jak po jakimś stymulancie, wzrosło tętno, ciśnienie a niepokój się spotęgował,  dopiero teraz (g. 21) mogę spokojnie napisać ten post.

Podsumowując: Triticco  byłoby dla mnie idealne gdyby jego działanie ograniczało sie tylko do pierwszej fazy - sedacji bo ta druga faza - chorej stumulacji  to dla mnie masakra, której wcześniej przy tym leku nigdy  nie doświadczałem

Myślę że nie jestem wyjątkiem bo mam znajomą, której 10 lat temu b. polecałem Triticco na spanie i jak spróbowała to też  doświadczyła tej paskudnej stymulacji i powiedziała że woli bezsenną noc. 

Triticco ma zatem dwie twarze i ta druga jest tak odpychająca że ja  już to tego leku nie wrócę i nadal będę poszukiwał świętego graala - długo działającego leku na bezsenność.

Amen   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego trittico 300 xr, działa na mnie opacznie? Biorę go o 18.00 i nie odczuwam w ogóle senności rano czy w nocy jak się obudzę. Wstaję o 8.00 i jestem mocno znużony do 12 godziny. Teraz znów się zrobiło, bo wziąłem trittiko wczorsj o 16.00 i dziś jest zaraz 18.00 a ja ciągle chodzę znurzony. Nawet spałem dwukrotnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi